Nogomet

Zdravje igralcev na prvem mestu? V pokalu F.A. uvedli četrto menjavo

London, 27. 07. 2016 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Angleška nogometna zveza (F.A.) je sprejela odločitev, da bodo imela moštva v najstarejšem pokalnem tekmovanju na svetu, pokalu F.A., na voljo štiri menjave. Odločitev morajo potrditi le še organi na mednarodni ravni. Novost so preizkusili že na minuli Copa Americi.

Pokal F.A., ki so ga lani osvojili nogometaši Manchester Uniteda, doživlja korenite spremembe.
Pokal F.A., ki so ga lani osvojili nogometaši Manchester Uniteda, doživlja korenite spremembe. FOTO: AP

Angleška nogometna zveza je pred letošnjo izvedbo pokala F.A. močno spremenila pravila. Najprej so spremenili, da od četrtfinala dalje, ni več ponovljenih tekem, če ni zmagovalca po 90-ih minutah. To odločitev so sprejeli, ker se je v zaključni fazi tekmovanja velikokrat pripetilo, da so moštva morala igrati povratne obračune, v že tako natrpanem urniki. Ko pride pokalno tekmovanje v zaključno fazo, je vselej najbolj natrpan urnik s prvenstvenimi tekmami in evropskimi pokali in so bile ponovljene tekme velika nevšečnost. Ni pa to edina sprememba, ki jo je angleška nogometna zveza sprejela. V omenjenem tekmovanju, bodo sedaj imeli trenerji na voljo eno dodatno menjavo. Torej namesto treh, bodo lahko zamenjali kar štiri nogometaše. Toda moštva ne bodo smela opraviti vse štiri menjave v 90-ih minutah, temveč bodo četrto lahko opravili šele, če se bo tekma prevesila v podaljške. Četrto menjavo so sicer že preizkusili v Južni Ameriki na nedavno končani Copa Americi.

"Ker smo spremenili potek tekmovanja, da se od četrtfinala dalje ne igrajo ponovljene tekme, se nam je zdelo smiselno, da ekipam, ki bodo igrale podaljške, omogočimo še eno menjavo. To bo prineslo dodatno zanimanje za tekmovanje. Zanimivo bo tudi videti, kako bodo trenerji izkoristili te menjave in kakšen vpliv bodo imele na končne razplete. Seveda je tudi zdravje nogometašev izjemno pomembno in s tem želimo preprečiti nastajanje poškodb" je o odločitvi dejal izvršni direktor angleške nogometne zveze Martin Glenn.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

idiu3krasne
27. 07. 2016 19.27
-1
ali pa to...menjave neomejene ...igrati bi Moral tudi trener in pred tekmo vsak zvrnit šilce žganega...za prejeti gol pa nasprotnik vsak 2 deci rujnega.
idiu3krasne
27. 07. 2016 19.25
-1
igralci bi morali obvezno vsi igrat tako nebi bilo nerganja koliko minut kdo dobi...in ne matra se igralce ...vsak bi Moral bit min. 5 min.
ddolores
27. 07. 2016 16.32
-7
Mene pa zanima zakaj je v vseh ekipnih športih dovoljeno neomejeno število menjav, samo pri nogometu pa samo tri menjave? Ne vidim razloga zakaj ne bi tudi v nogometu menjali igralce kot pri košarki, rokometu, odbojki, hokeju...Četrti sodnik bi samo kontroliral, da ko igralec zapusti teren, v igro stopi drugi! Zakaj bi se mučili igralci po vročini 90 minut in dva podaljška po15 - na klopi imajo pa še 10 igralcev, ki bi lahko vstopili v igro!
Trend01
27. 07. 2016 20.29
+4
Ker bi potem najbogatejši klubi še bolj odstopali od revnejših ali manj bogatih. V tem "sistemu", jih potrebujejo cca. 15-16 top igralcev, v sistemu nenehnih menjav bi šlo potem za vse minus 2 rezervna vratarja. Košarka, rokomet in hokej, so zelo hitre igre in verjetno bolj obremenjujoče zaradi kratkih in zelo pogostih šprintov. Pri odbojki se pa bolj taktično menja. Ali blok ali napadalna akcija..... Plus tega pri nogometu - si predstavljaš, da npr. Juve ali Atleti, zadenejo gol v 10, 15 minuti in v ekipo "posadijo" najboljše obrambne igralce?
rma31
27. 07. 2016 21.33
+0
@Trend1 dobro razmišljanje ++++ lepo povedano
rma31
27. 07. 2016 21.34
Že razlika med velikim nogometom in futsalom je ogromna.