Nogomet

Začenja se sojenje v primeru tragedije s stadiona Hillsborough

London, 09. 08. 2017 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Angliji se danes začenja sojenje odgovornim v primeru nogometne tragedije na stadionu Hillsborough v Angliji, ki se je zgodila pred 28 leti. Pred sodnikom se bo zagovarjala peterica obtoženih, med njimi so trije policisti, nekdanji odvetnik in nekdanji sekretar nogometnega kluba Sheffield Wednesday, ki je lastnik stadiona.

Leta 1989 je v Sheffieldu na polfinalni pokalni tekmi med Liverpoolom in Nottingham Forestom življenje v stampedu izgubilo 96 ljudi. Pozneje se je izkazalo, da je policija na že tako prepoln stadion spustila množico navijačev. Sodnik je tekmo prekinil po šestih minutah prerivanja. Takrat je bilo jasno, da navijači ne skušajo vdreti na igrišče, ampak si z begom s tribun in preskakovanjem železne ograde rešujejo življenja. Angleške oblasti so 20 let prikrivale dokumentacijo, ki je šele leta 2012 razkrila napake pri delu policistov in drugih, ki so skrbeli za varnost in reševanje, britanska policija pa je krivdo za tragedijo sprva pripisala navijačem.

Privrženci Liverpoola se vsako leto spomnijo na umrlih 96 navijačev.
Privrženci Liverpoola se vsako leto spomnijo na umrlih 96 navijačev. FOTO: AP

Konec junija je britansko tožilstvo obtožilo tri policiste, nekdanjega odvetnika in sekretarja kluba. Vsi so obtoženi, da so ovirali pravno preiskavo nesreče ter neupoštevanja varnostnih predpisov na dan tekme, ki se je sprevrgla v eno največjih športnih tragedij. Tožilstvo je vložilo obtožnice po neodvisni preiskavi. Zaslišanje se bo začelo danes ob 15. uri po srednjeevropskem času in naj bi trajalo več ur.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdečiKarton
09. 08. 2017 11.22
+2
YNWA Nikoli pozabljene žrtve. Največja tragedija v zgodovini Lpoola je potrebovala sodni epilog in zaključek za vse bližnje žrtev tega nesrečnega dogodka.
bob7
09. 08. 2017 11.45
+1
blef
10. 08. 2017 08.47
+2
Sej dam + ampak včasih se nesreče dogajajo in ne moreš vedno nekoga obdolžiti ni realno. Gre za preveč posredne krivce in kopico če, če