Nogomet

'Slovenski zet' Dejan Stanković bo desna roka Čeferina, novi predsednik si želi kongres Uefe pripeljati v domovino

Ljubljana, Beograd, Atene, 14. 09. 2016 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Med prioritetami novoizvoljenega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina bo takoj po njegovi sredini izvolitvi v Atenah gotovo utrditi položaj Uefe, ki so jo v zadnjem času pestili škandali in brezvladje. Srbski mediji poročajo, da bo pod Čeferinom pomemben položaj na Uefi zavzel bivši nogometaš Dejan Stanković.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj je obljubil?
    02:01
    Iz 24UR: Kaj je obljubil?
  • Iz 24UR: Aleksandru Čeferinu uspelo
    01:24
    Iz 24UR: Aleksandru Čeferinu uspelo
  • Iz 24UR: Čeferin o izvolitvi
    01:56
    Iz 24UR: Čeferin o izvolitvi
Dejan Stanković (v sredini) na tekmi srbske reprezentance s Slovenijo v Beogradu.
Dejan Stanković (v sredini) na tekmi srbske reprezentance s Slovenijo v Beogradu. FOTO: Damjan Žibert

Novi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin preživlja prve ure kot uradno izvoljeni predsednik Uefe. Zgodba grosupeljskega pravnika, ki se je v rekordnem času povzpel iz precejšnjega neznanca do enega najvplivnejših ljudi v svetovnem nogometu, odmeva v največjih medijih. Ti po izjavah Čeferina na izrednem kongresu Uefe v Atenah poskušajo razvozlati, katere poteze pripravlja dosedanji predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS), potem ko je z veliko večino (42-13) ugnal protikandidata Nizozemca Michaela van Praaga. 48-letni Čeferin naj bi se po poročanju BBC lotil sprememb v Ligi prvakov, ki so pred dnevi tako presenetile številne v veliki evropski nogometni družini. Od sezone 2018/19 bodo imela štiri največja evropska prvenstva (Premier League, Serie A, Primera Division in 1. Bundesliga) zagotovljena štiri mesta v skupinskem delu elitne Lige prvakov, Čeferin pa je pred in po volitvami javno dejal, da vsi vpleteni "niso bili primerno obveščeni" o številnih spremembah, ki so pomembno vplivale tudi na delitev denarne pogače.

"Mi smo tisti, ki smo vladajoče telo," je britanski državni medij izpostavil eno od Čeferinovih atenskih izjav, s katero naj bi nakazal, da bo velikim klubom hitro pokazal, da je Uefa še kako "glavna". Zveza evropskih profesionalnih nogometnih prvenstev (EPFL), ki zastopa 24 državnih prvenstev v Evropi, je Uefo celo pozvala, da spremembe prekliče, češ da bodo zaradi njih prvenstva trpela. "To bo prva reč, s katero se bom spopadel. Uefa je zelo dobra, zelo močna organizacija. Nekaj časa je bila brez vodstva in to je bila morda težava pri spopadanju s to rečjo," je dejal Čeferin, ki je na mestu predsednika nasledil osramočenega Michela Platinija. "Moramo govoriti in imeti dialog s klubi in mislim, da se to lahko reši," je nadaljeval Čeferin. Na položaju bo do leta 2019, ko se izteče preostanek Platinijevega mandata. Osredotočil se bo tudi na izboljševanje finančne kondicije evropskega nogometa, Čeferin pa je tudi priznal, da je Uefi ostalo veliko dela v boju s prirejanjem izidov, pomanjklivo varnostjo in rasizmom.

Čestitke na račun grosupeljskega pravnika še naprej dežujejo.
Čestitke na račun grosupeljskega pravnika še naprej dežujejo. FOTO: AP

Z izidom so bili zadovoljni tudi največji Čeferinovi podporniki, poleg Italijanske nogometne zveze (FIGC), ki se ji je za neomajno podporo še pred začetkom kampanje posebej zahvalil, velja v to skupino prišteti tudi zveze iz držav nekdanje Jugoslavije. Bivši reprezentant Jugoslavije, Srbije in Črne gore ter Srbije Dejan Stanković, nekoč tudi osvajalec naslova Lige prvakov z Interjem, je zatrdil, da bo Čeferin delal za "korist in blaginjo" evropskega nogometa. Srbski mediji so Stankovića, nekdanjega člana Crvene zvezde, že imenovali za novo desno roko Čeferina pri Uefi, nekateri celo za podpredsednika. "Iz srca čestitam novemu predsedniku Uefe Aleksandru Čeferinu za zmago," je Stankovića citirala Beta. "Izbran je bil z večino delegatov. Čestitam mu tudi za program, ki ga je sestavil in s katerim je prepričal nogometno Evropo, da je pravi človek za to odgovorno in spoštovanja vredno funkcijo. Program novega predsednika Uefe jasno kaže na to, da bo delal v korist in blaginjo evropskega nogometa. Aleksander se zaveda, da ga čaka veliko dela in da bomo z veliko truda in dela dobili rezultate, s katerimi se lahko pohvalimo. Zaradi vsega omenjenega moram priznati, da je lepo biti v njegovi ekipi."

Le malo je bilo takšnih držav, ki na sredinih volitvah v Atenah ni podprlo Čeferina. Za predsednika Nogometne zveze Slovenije je glasovalo kar 42 od 55 članic Uefe, med njimi tudi vse balkanske zveze. Eden tistih, ki je ves čas kampanje tudi javno podpiral Čeferina, je predsednik hrvaške zveze Davor Šuker. "Aleksander Čeferin bo dober predsednik že zaradi tega, ker je dobil 42 glasov. To pomeni, da je imel dobro kampanjo, potoval je po vseh mestih in državah, predsedniki zvez so spoznali to, videli so njegovo vizijo," je po volitvah povedal nekdanji hrvaški reprezentant. "Želimo si mir, to potrebujemo. Dobili smo novega predsednika, lahko se pogovarjamo o nogometu. Uefa je krasna organizacija in želim mu res veliko let v Uefi," je še dodal nekdanji napadalec Osijeka, Dinama, Seville, Reala Madrida, Arsenala, West Hama in 1860 Münchna. Čeprav so Čeferina podprle vse balkanske države, pa Šuker tega ni izpostavljal. "Gre vendarle za 42 držav, ki so ga podprle. Tako kot sta dejala Čeferin in protikandidat Michael van Praag - vsi delamo v interesu nogometa in moramo sodelovati," je zaključil Šuker, tudi član IO Uefe. Stanković, ki je poročen s sestro nekdanjega slovenskega reprezentanta Milenka Aćimovića, bo po poročanju italijanske La Gazzette dello Sport del nove Čeferinove ekipe pri Uefi. Stanković in seveda Čeferin, ki pred četrtkovo sejo izvršnega odbora, na kateri bo predlagal ime generalnega sekretarja, tega nista potrdila.

Aleksander Čeferin in vodja komunikacij ter medijev pri Uefi Pedro Pinto.
Aleksander Čeferin in vodja komunikacij ter medijev pri Uefi Pedro Pinto. FOTO: AP

Čeferin: V Slovenijo bi rad pripeljal kongres Uefe

Nekaj ur po zmagi na izrednem kongresu v Atenah si je Čeferin vzel čas za vprašanja slovenskih novinarjev. Med drugim jim je povedal, da je njegov prvi cilj klubska problematika, veseli ga, da je imel močno podporo regije, izrazil pa je tudi željo, da kakšnega od kongresov pripelje v Slovenijo. "Najbolj pomembna je klubska problematika. O tem se bom moral temeljito seznaniti in videti, kakšni so plusi in minusi tega dogovora. V preteklosti me je najbolj motilo, da v zvezi s tem nismo bili informirani, to pa se v prihodnosti več ne bo zgodilo. To je ena temeljnih stvari, šele potem pridejo na vrsto omejitve mandatov in zadeve, ki so pomemben za transparentnost, zaščito igre itn," o prvih ciljih v novi vlogi razmišlja Čeferin. Trenutna slika Uefe je po njegovem mnenju pretirana. "Uefina administracija dela dobro, ljudje pa niti več ne ločijo med Uefo in Fifo. Ko so se začeli problemi pri Fifi, je vse delovalo koruptivno, kar pa ne drži. Ne drži, da ni potrebno nič narediti, potrebno bo narediti veliko stvari na področju transparentnosti. Pri tem ne vidim nobenih težav, predvsem zaradi tega, ker sem se pogovarjal z ljudmi na nacionalnih zvezah in praktično se vsi strinjajo, da je to nujna stvar."

Čeferin pravi, da za zdaj ostaja v Grosupljem. V Švico oziroma Nyon se bo kmalu odpravil, da vidi, kakšna je situacija. "V prvih mesecih bom zagotovo porabil dneve in noči, da se bom seznanil z vsemi zadevami, potem pa se bom odločil. A s tem se ne obremenjujem, o celotni zadevi sem se pogovoril tudi s svojo družino in me v tem absolutno podpira," pravi. Eno prvih opravil ga čaka v četrtek, ko bo v Atenah izvršni odbor Uefe. Tam bo predlagal ime novega generalnega sekretarja. Z novo funkcijo pa je ostal tudi brez mesta predsednika NZS. "Mnenje o svojem nasledniku bom povedal, ne želim, da NZS vodi oseba, ki je ne bo sposobna uspešno voditi, hkrati pa pri tem ne bom imel odločilne vloge. O tem bodo odločali delegati, v zelo kratkem času pa se nameravam sesati s člani izvršnega odbora NZS in se z njimi pogovoriti o tej temi," obljublja Čeferin. "Formalno bo moja dolžnost, da Slovenijo obravnavam kot vse druge države, neformalno pa lahko gotovo veliko pomagam. Sloveniji ne morem zagotoviti več finančnih sredstev, kot ji pripada po pravilniku Uefe, tega ne morem nobeni drugi državi in tega tudi nisem nikomur obljubil. Vsem pa je jasno, da bodo Slovenijo, NZS in slovensko reprezentanco obravnavali drugače kot v preteklosti. Ogromno se lahko pomaga tudi na področju sponzorstva, tudi slovenskemu gospodarstvu. Neformalna pomoč je možna in jaz nikoli ne bom pozabil, da sem Slovenec. Ko so me nekoč vprašali za kateri klub navijam, sem dejal, da za slovensko reprezentanco in nikogar drugega."

Uglednega slovenskega odvetnika veseli, da je imel močno podporo Balkana, ki je njegovo zmago označila za zmago celotne regije. "Če kdo razume tukajšnjo mentaliteto, kako bi se jim dalo pomagati, smo to Slovenci. Kadarkoli je Uefa reševala probleme na Balkanu, je skušala angažirati Slovence. Razumemo jezik, nihče nas ne sovraži. To je na nek način tudi zmaga regije," pravi Čeferin, ki obljublja, da bo skušal izpolniti pričakovanja ne samo držav v regiji, temveč vseh držav članic. Dotaknil se je tudi evropskih tekmovanj pod okriljem Uefe. "Mislim, da je EP s 24 reprezentancami dober format. Prinesel je dober finančni rezultati Uefi. Tekmovanje je bilo zame zanimivo. Malo daljše, kot bi bilo idealno, ampak tako pač je. Tudi manjše reprezentance imajo možnost napredovati, to je zame odličen format. Liga prvakov je najboljši športni produkt na svetu. Ne verjamem, da ustvarja največ denarja. Kot sem informiran, Superbowl ustvari več denarja. Mislim, da lahko ta produkt, ligo prvakov, naredimo še bolj zanimiv. Če to uspe, bo več solidarnostih sredstev, več bo denarja za majhne države, manjša razlika bo med velikimi in malimi klubi, zvezami. Moramo se orientirati izven Evrope. Tam je denar. Pripravljeni so sodelovati. To je nekaj idej," pravi Čeferin. Grosupeljčan je dobil tudi vprašanje, ali bo kot novi predsednik kdaj kongres Uefe uspel pripeljati v svojo domovino: "Zelo rad bi ga pripeljal v Slovenijo. Ne morem obljubiti. Mislim, da bi bilo prav, če je predsednik iz Slovenije, da pripelje kongres v Slovenijo. Dve uri po kongresu je to težko govoriti." Čeferin je za konec še enkrat poudaril, da se ne boji pritiskov, držal se bo pravil. "Od tega ne bom odstopal. Ne potrebujem kompromisov v nasprotju s pravili," opozarja odvetnik, ki pravi, da bi lahko v Uefo odpeljal tudi kakšnega sodelavca iz domovine. "Nisem še govoril z njimi. Nekaj Slovencev bo dobilo službo v Uefi. Prav je, da najprej govorim z ljudmi," meni Čeferin, ki si želi, da bo na čim več tekmah slovenske reprezentance. "Ne vem, če bom lahko na vseh, ampak zagotovo pridem na tekmi s Slovaško in Anglijo. Nenazadnje pa upam, da me bodo tam poslušali," se je še pošalil novi predsednik Uefe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Plemenko Grega
15. 09. 2016 10.03
+2
Jst bom pa tako reku, cestitke Ceferinu, pa upam da se bo dejansko drzal svojega nacrta, da nebo podlegel lobistom in cvenku ter da nebo pozabu da prihaja iz Slovenije. Vse to je lahko in bo samo pozitiva za domaco kvazi nogometno sceno in jo morda, upam vsaj , spremeni v pravo nogometno sceno. Tukaj ne govorim o direktnem denarnem prispevku uefe ker to nea gre tak ampak posledicnem prilivi denarnih sredstev in kadra ter seveda tudi infrastrukture in sd druge stvari katere sedaj imamo moznost pridobiti samo zaradi tega ker je Ceferin uspel. Temu malemu uspehu posameznika bi lahko rekli velikanski uspeh za vse ljubitelje domacega nogometa ce se le nebo zadeva iznakazila. Tukaj je potencial velik za razvijanje gospodarstva in turizma ce sd bo le znalo izkoristiti vse to. Pa veliko uspeha Ceferinu. 😊
Simoni?
14. 09. 2016 22.39
-5
Vsa čast Čeferinu, a kot vse kaže smo brez pomoči srbskega lobija precej nemočni. Našo ekonomijo šofirajo Kešeljevići, košarko Nesterovići, našega Čeferina pa bodo šofirali Stankovići. Le še Vućića za predsednika vlade in Šešlja za varuha človekovih pravic, pa smo zmagali. Škoda ker je Mladić v arestu. Pod njegovim vodstvom bi se znala pripravljenost slovenske vojske dvigniti v višave...
U4
16. 09. 2016 08.37
Ti si p.acient poln kompleksov in strahov. Mogoce mu je pomagal pa tvoj ljybljeni J.J., ker je zelo vpliven in iz Grosupljega.
Zoran Petkovic
16. 09. 2016 10.34
McSurfer
14. 09. 2016 21.40
+0
Z denarjem,dovolj velikim vložkom denarja,lahko kupiš vse in vsakega posebej,samo zdravja in zdrave pameti ne,tako,da,pustimo se presenetiti.
Baletka
14. 09. 2016 21.47
+1
kokr je dal, tok bo dobu nazaj.. uefamafija
RožleYXXX
14. 09. 2016 22.01
+1
Sam Il
14. 09. 2016 21.31
+16
Pripeljati v domovino: pljuvači, a se zavedate, kaj to pomeni? Tisti, ki ste proti, spokajte ven iz Slovenije, ker niste za razvoj ampak s svojim sovraštvom zavirate še ostale! Jaz sem SKOZI navijal zanj, pa nogometa sploh ne gledam (ni mi zanimivo,ko se ti prepotentneži podijo za žogo - pa sem športnik)
vectron
14. 09. 2016 21.30
-1
Po moje bi moral k sodelovanju povabit obvezno Katanca, da bi povedal kaj pametnega. Zdravn bi mogu bit tudi Zahovič, ki je definitivno sposoben, kongres bi pa mogel bit na Šmarni gori da se omenjena dva nekako pobotata. Zihr nobenemu predsedniku zvez nebi blo jasno kaj se dogaja. Bolje vsekakor kot da se spet razni Balkanci štulijo, kot da brez njih res Slovenci ne moremo.
saturnsky23 saturnsky23
14. 09. 2016 21.05
-3
Važno jeda tudi v Sloveniji potisnemo smučarijo na obrobje, kjer ji je mesto samo v Decembru.
aspx
14. 09. 2016 20.30
+3
Ena.., dva.., tri... Samo nekaj testiram.
matej1111
14. 09. 2016 20.08
+0
A v tem tiči zajec zakaj so Srbi forsirali Čeferina.
saturnsky23 saturnsky23
14. 09. 2016 20.30
+6
matej1111, ne bodi kratkoviden. Ena uboga Srbija, v tako številnem odločanju ne pomeni nič. Njente!
taft01
14. 09. 2016 19.59
+1
Spremembe u ligi prvakov so res nujne ne pa da u zadnjih treh letih ligo PRVAKOV 2x osvoji ekipa ki je u 7 letih bla 1x PRVAK u svojem drzavnem prvenstvu
CURVANORD Zanetti
14. 09. 2016 20.21
kemuri
14. 09. 2016 19.51
-3
Haha, Čeferinže novači Balkance, ga biksa, to bi že lahko bilo prvo sporno kadrovanje, glede na to da je Mile Ačimović kolega s Čeferinom..pa zares ne morejo mimo balkanskega kadrovanja ?
Mariborrrrrrrrr
14. 09. 2016 20.39
+5
RožleYXXX
14. 09. 2016 19.27
+3
Če bi Ata Turk zmagal ne bil na to prav nič ponosen ...!
markalpo
14. 09. 2016 19.16
-2
V Angliji ze googlajo "where is Slovenia".
Rains
14. 09. 2016 19.43
+2
kemuri
14. 09. 2016 19.50
+5
Žalostno za njih in za njihovo splošno razgledanost.
markalpo
14. 09. 2016 20.12
+3
:)) ze nekaj let zivim na otoku,pa sem se vedno Slovak.
yaks
14. 09. 2016 20.28
+2
Naj, to je njihov problem. Mene bi bilo sram biti tako nerazgledan.
RožleYXXX
14. 09. 2016 19.15
+3
Kdo bo pa sedaj zagovarjal našo elito..???
RožleYXXX
14. 09. 2016 19.09
+4
Čeferinjo....
NiVzdevka76
14. 09. 2016 19.00
+2
Kam pa po "mandatu"? :))))))))
RožleYXXX
14. 09. 2016 18.48
+0
A zdej bo pa Katanec na vrhu naše nogometne zveze...?
vrtnar01
14. 09. 2016 18.44
-3
Čeferina sedaj tako opevajo,kot bi ne vem kaj naredil za Slovenijo,bo pa le še bolj napolnil svoj žep in to pa je tudi vse
RožleYXXX
14. 09. 2016 18.49
+3
...on ma že nafilanega....zdej ga bo mel pa še bolj....
RožleYXXX
14. 09. 2016 18.26
+0
Za Turka je bila pa že zadosti prevelika podkupnina v drugi krog ... So Murgle skor bankrotirale....
RožleYXXX
14. 09. 2016 18.23
-8
Vam povem, da še naprej ne bodo vedl kdo smo Slovenci....pa tut, če zmaga še Melania Trump ...
Jani Prešern
14. 09. 2016 18.11
-23
Fuj srbci fuj, njih ne rabimo. Slovenci lahko sami to speljemo.
hothead
14. 09. 2016 18.31
+5
RožleYXXX
14. 09. 2016 18.49
+1