Nogomet

Warner: 'V ZDA ne morem pričakovati poštenega sojenja'

Zürich, 10. 06. 2015 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Karibski politik Jack Warner, nekdanji visoki funkcionar Mednarodne nogometne zveze, ki je v središču najobsežnejše preiskave sistematične več let trajajoče milijonske korupcije v vrstah Fife, trdi, da v ZDA, ki zahtevajo njegovo izročitev, ne bi bil deležen poštenega sojenja.

Jack Warner, nekdanji učitelj, je na rodnem Trinidadu in Tobagu uspešen in priljubljen politik in to vse po zaslugi delovanja v vodstvenih struktura svetovne nogometne organizacije, s katerih se je sicer po izbruhu največjega škandala v zgodovini nogometa umaknil oziroma je bil z njih razrešen. Ameriški pravosodni organi zahtevajo izročitev Warnerja, saj mu želijo soditi za korupcijo, kriminalno združevanje, finančne malverzacije in zlorabo funkcij, kar naj bi počel v vlogi člana krovne svetovne nogometne organizacije, podpredsednika Fife in v vlogi predsednika nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf). Preiskovalci so namreč pri preiskavi naleteli na račune v lasti 72-letnega Warnerja, na katerega so se stekali korupcijski milijoni. Warner je eden od štirinajsterice vplivnih mož Fife in športnih poslovnežev, ki oblasti v Združenih državah obtožujejo najširše palete spornih, nezakonitih in korupcijskih ravnanj pri prirejanju mednarodnih nogometnih tekmovanj. Z nezakonitimi ravnanji naj bi si v zadnjem dvajsetletnem obdobju skupina nezakonito prilastila kar 150 milijonov dolarjev.

Jack Warner
Jack Warner FOTO: Reuters

Čeprav je ameriško pravosodno ministrstvo zahtevalo Warnerjevo sodno izročitev, pa je Warner še vedno varen v karibski otoški državici ter iz zavetja doma svetovnim medijem pošilja sporočila, v katerih kategorično zanika vse obtožbe, ki jih označuje za povsem neutemeljene. V zadnjem oglašanju v tamkajšnjem tedniku Sunshine, sicer v njegovi lasti, je prisilno privedbo v ZDA zavrnil z besedami, da mu v Ameriki ne bo omogočeno pošteno sojenje. "Združene države niso primerno sodno okolje, ki bi lahko to zadevo obravnavalo pošteno, saj gre pri vsem, kar se zdaj dogaja, za maščevalno gonjo Amerike, ker ni bila uspešna pri lobiranju pri Fifi za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022," trdi Warner. Warner je ZDA obtožil, da ima dvojna merila, saj je denimo ameriški predsednik Barack Obama še ne tako davno, julija 2009, povabil predsednika Mednarodne nogometne zveze Fife Seppa Blatterja k sebi v Belo Hišo in ga sprejel kot spoštovano osebo. "Je predsednik ZDA takrat močno lobiral za organizacijo svetovnega prvenstva ali je podkupil predstavnika Fife z uradnim sprejemom in kosilom v Beli hiši? Mislim, da ne. V vsakem primeru je odgovor ne, vendar pa se pri tem lahko jasno vidi, kako je lahko to vprašanje podkupnine zelo selektivno," pravi Warner. Iz Italije pa poročajo, da je tamkajšnja policija priprla obtoženega argentinskega poslovneža v športnem marketingu Alejandra Burzaca, ki ga prav tako išče ameriško pravosodje. Italijanski policiji se je predal sam v Bolzanu v spremstvu dveh odvetnikov. Po opravljenem pogovoru so Argentinca, ki ima tudi italijansko državljanstvo, izpustili, vendar pa bo ostal v Italiji v hišnem priporu. V bližini je še pred prostovoljnim odhodom na policijsko postajo najel hišo. Ameriške oblasti Burzaca obtožujejo sprejemanja več milijonov dolarjev podkupnin za ohranitev donosnih pogodb o medijskih pravicah za nogometna tekmovanja v Latinski Ameriki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PSIHOTERAPEVT
11. 06. 2015 00.08
ja dolgo so se mastili .. a ni blo zadost ;) zdej pa tak zamorjen obraz ooooooh konc zurke :D
Hachi
10. 06. 2015 14.57
+2
Tolk posten kot je kradu,naj mu zdaj sodijo.
aristotel
10. 06. 2015 12.18
+2
JA KAKO DA NE SO JA ZDA NAJBOLJ DEMOKRATIČNA DRŽAVA NA SVETU VSAJ TAKO SE RAZGLAŠAJO... TAKŠNO SOJENJE RABIMO PRI NAS NE PA PLAČANE POČITNICE TA TAJKUNE...
Demirel
10. 06. 2015 12.03
+1
če bi pošten delau nebi do tega sploh pršlo... upam sam da bojo še tega blaterja čapil
adidasler
10. 06. 2015 11.12
+2
prav ima, zasluži si poštenost.. upam da bo na pošten način obsojen na dosmrtno zaporno kazen + več miljonsko denarno kazen
Uporabnik458403
10. 06. 2015 10.58
+6
Ko si sam jemal podkupnine, se nisi spraseval o postenosti, sedaj ko te preganjajo, pa hoces postenost