Nogomet

Zmaga za zgodovino: Wales na napeti tekmi prek Slovakov, Bale spektakularno zadel in razbil nos navijaču

Bordeaux, 11. 06. 2016 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dramatičen obračun v Bordeauxu je razveselil armado navijačev Walesa, ki so proslavljali zadetka prvega zvezdnika Garetha Bala in rezervista Hala Robsona-Kanuja. Ta je Valižane rešil v zadnjih minutah (2:1). Slovaki so tako kot njihovi nasprotniki debitirali na evropskih prvenstvih, a nesrečno izgubili.

Gareth Bale je lepo zadel s prostega strela. Žoga je močno zavila in ukanila slovaškega vratarja Matuša Kozačika.
Gareth Bale je lepo zadel s prostega strela. Žoga je močno zavila in ukanila slovaškega vratarja Matuša Kozačika. FOTO: AP

Velike novice so iz Bordeauxa prišle že pred prvim sodnikovim žvižgom. Prvi vratar Walesa Wayne Hennessey se je v zgodovinski dan za velški nogomet prebudil z bolečinami v hrbtu in za eno največjih tekem je moral nenapovedano vskočiti 22-letni vratar Liverpoola Danny Ward. Tako zmaji kot Slovaki, ki bodo že čez manj kot štiri mesece gostovali v Sloveniji na kvalifikacijskem obračunu za SP 2018, so želeli prekiniti urok debitantov na evropskih prvenstvih, ki vsaj v zadnjih desetletjih praviloma niso zmagovali. Velški upi bodo v Franciji na plečih Realovega zvezdnika Garetha Bala, skupaj z Aaronom Ramseyjem in soigralci pa bi jih lahko Marek Hamšik in druščina šokirali v praktično prvem pravem napadu. Prav najprepoznavnejši član slovaške reprezentance je na sredini vzel žogo enemu od Otočanov in kot blisk krenil v nezaustavljiv prodor - po tem, ko je nanizal vsaj štiri branilce, je Hamšik premagal tudi Warda, Ben Davies pa je požrtvovalno preprečil gotov zadetek praktično na črti gola. Wales je dobro odgovoril in Matuš Kozačik v osmi minuti ni preveč prepričljivo posredoval po predložku s prostega strela, Joeju Allenu in še nekaterim pa pred vrati ni uspelo nevarneje poskusiti. V deseti minuti pa je sledila bordojska eksplozija med navijači Walesa: ti so v zadnjih dneh blesteli z izjemno številčnostjo in predvsem nenasilno podporo svojega moštva, Bale pa jih je nagradil z izvrstno izvedenim prostim strelom za vodstvo.

Patrik Hrošovsky je okoli 30 metrov od vrat ustavil Jonnyja  Williamsa z očitnim prekrškom, Bale pa je s svojim prepoznavnim strelom "brez rotacije" prevaral Kozačika, ki je krenil v napačno smer, žoga pa je zavila mimo njega in precej po sredini končala v mreži. Bale je s 17 leti v domačem Cardiffu, prav tako s prostega strela, zabil svoj prvi zadetek v dresu reprezentance - prav proti Slovaški! Na ogrevanju sicer ni bil tako natančen in eden izmed njegovih strelov je bojda razbil nos enemu od navijačev, ki se mu je Bale nemudoma opravičil. Slovaki so poskusili odgovoriti in po nenamerni igri z roko Ashleyja Williamsa zahtevali tudi enajstmetrovko, toda norveški sodnik Svein Oddvar Moen ni bil prepričan. Jalovi napadi starih kvalifikacijskih nasprotnikov Slovenije so Valižanom ponujali priložnost za kakšen protinapad. V 32. minuti je slovaški kapetan Martin Škrtel divje s kolomcem zadel v obraz Jonnyja Williamsa, ko bi moral le zagraditi žogo, ki je šla v golavt, točno pred enim od dveh pomožnih sodnikov pa je imel član Liverpoola veliko sreče, da ni zakrivil najstrožje kazni. Slovakom je do konca polčasa večkrat uspelo izigrati otoško obrambo, a so se zmaji vedno znova dobro postavili, blokirali strele in nasprotnikom v postavitvi 5-3-2 praktično niso pustili v svoj kazenski prostor. Pesem Land of My Fathers je odmevala vedno glasneje, tik pred koncem polčasa bi jo lahko utišal Škrtel, ki je po predložku Hamšika ostal pozabljen sredi kazenskega prostora, a je bil po visoki žogi prekratek. Slovaki so se kar nekaj časa lovili v drugem polčasu in v 55. minuti končno prišli v pravo priložnost.

Obrambi Valižanov je ušel napadalni vezist Robert Mak, ki je nato z Williamsom na hrbtu moral hitro ustreliti z roba kazenskega prostora, njegov poskus pa je poletel prek vrat. V 57. minuti je imel prvo pravo priložnost po vodilnem zadetku Bale, ki je visoko skočil po predložku Allena z desne in z glavo natančno meril ob vratnico Kozačika, ki pa se je tokrat izkazal. Slovaški selektor Jan Kozak je skorajda točno 30 minut pred iztekom rednega dela srečanja odgovoril z dvojno menjavo in zadel v polno. Rezervist Ondrej Duda je po nekaj manj kot 60 sekundah znotraj kazenskega prostora sprejel podajo razigranega Maka, ki je okradel Ramseyja, in z levico neubranljivo zadel po tleh. To so bile najboljše minute modrih in Warda je s strelom od daleč preizkusil tudi Hamšik, a je bil s strani Liverpoola večkrat posojeni čuvaj mreže na mestu. Chris Coleman je prav tako hitro zamenjal dva nogometaša in po nekaj zmede s tablo stranskega sodnika, ki je izpisal napačno številko, je v igro le prišel sveži napadalec Hal Robson-Kanu. In tudi on bi lahko podobno kot Duda hitro poskrbel za veselje med navijači, njegov predložek je v 73. minuti lepo našel osamljenega Ramseyja na prvi vratnici, a je član Arsenala z glavo grdo zgrešil. Toda Ramsey se je hitro odkupil, v 81. minuti ga je našel sveži Joe Ledley, Ramsey pa je na robu padca preigral Škrtla in zaposlil še enega rezervista Robsona-Kanuja, ki je malce srečno s ščitnikom udaril po žogi in jo poslal mimo nemočnega Kozačika. Tudi Ward je že bil premagan v 86. minuti, ko je z glavo udaril Adam Nemec, ki je prav tako priložnost dobil šele v drugem polčasu, a namesto mreže se je zatresla desna vratnica otoškega vratarja. Walesu se je odpiralo ogromno prostora za protinapade, po enem takšnih je Bale v 90. minuti sam zaključil akcijo z močnim strelom, ki je zletel v Kozačika. Valižani so zdržali še nekaj napetih sekund in slavje se je lahko na zanje prvem velikem turnirju po letu 1958 lahko začelo.

Izid:

Wales ‒ Slovaška 2:1 (1:0)
Bale 10., Robson-Kanu 81.; Duda 61.

Postavi:

Wales: Ward; Gunter, Chester, A. Williams, Davies, Taylor; Edwards (od 69. Ledley), Allen, Ramsey (od 88. Richards), J. Williams (od 71. Robson-Kanu); Bale.

Slovaška: Kozačik; Pekarik, Škrtel, Durica, Švento, Hrošovsky (od 60. Duda), Hamšik, Kucka, Weiss (od 83. Stoch), Mak, Duriš (od 60. Nemec).

Lestvica: 1. Wales 3 točke, 2. Anglija 1, 3. Rusija 1, 4. Slovaška 0.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AjdeMiPopuši
12. 06. 2016 13.37
-1
Wales se je za đabe pridružui EP, saj se ve, da nau evropski prvaki še kakih 1000 let
lowman
12. 06. 2016 15.50
70 procentov reprezentanc, ki igrajo na prvenstvu, nimajo nikakeršnih možnosti, da postanejo evropski prvaki, ne sa Wales.
Zaskrbljeni
12. 06. 2016 10.32
+1
a mi kdo lahko razloži če sta naprimer 2 ekipi izenaceni po točkah, potem vpliva gol zadetek al medsebojne
gost20
12. 06. 2016 18.37
+1
V SHESHELJ
12. 06. 2016 10.03
+2
Ce se golman skrije za zivi zid potem mu ni pomoci kot je Bale zadel zogo...tudi sam sem bil golman in pri tem prostem strelu ce bi stal na kontra strani mu jo pobere brez problema...saj mu je pustil da strelja n njegov kot...golmanov gol...
šumar
12. 06. 2016 08.46
-2
kaj je blo spektakularnega?
Paštašutar
12. 06. 2016 09.36
+5
Let zoge,drgac ga je pa golman pokakcal 200 na uro!!!
gost20
11. 06. 2016 20.10
-1
To pa je žalostno, da Slovaška ni uspela premagat Wales :)) svašta,...