Nogomet

VIDEO: New York Cosmos gostoval in zmagal na Kubi

Havana, 03. 06. 2015 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na prvem gostovanju katerekoli ameriške profesionalne športne ekipe na Kubi v zadnjih šestnajstih letih so nogometaši New York Cosmosa v Havani s 4:1 premagali domačo reprezentanco. Tekmo si je ogledal tudi legendarni Pele.

Potem ko je decembra lani prišlo do otoplitve odnosov med Kubo in ZDA, ki več kot 50 let nista imeli diplomatskih odnosov, je gostovanje nogometašev New York Cosmosa pri športnih navdušencih na Karibskem otoku zbudilo še toliko več pozornosti. Žal je mnoge od obiska stadiona Pedro Marrero odvrnilo tropsko deževje, tako da se je na zgodovinskem dogodku zbralo nekaj manj kot 30.000 gledalcev. Prvi val navdušenja je požel Pele, ko se je pojavil v slavnostni loži. Za mnoge še vedno najboljši nogometaš sveta, ki je bil pred slabim mesecem dni operiran na prostati, je svojo blestečo nogometno kariero leta 1977 končal v ekipi New York Cosmosa in je zdaj njen častni predsednik, zanjo pa je v tistem obdobju igral tudi nekdanji nogometaš Olimpije Vito Dimitrijević.

Pele, Raul in Yenier Marquez pred prijateljsko tekmo na Kubi.
Pele, Raul in Yenier Marquez pred prijateljsko tekmo na Kubi. FOTO: Reuters

Gledalci pa so bili na nogah tudi ob predstavitvi nogometašev obeh ekip, predvsem to velja za nekdanjega kapetana španske nogometne reprezentance in Reala iz Madrida Raula, ki v letošnji sezoni igra za New York Cosmos. Čeprav so si nogometaši in navijači 109. uvrščene reprezentance na svetovni lestvici želeli zmage, se to ni zgodilo. Gostje iz New Yorka so v prvem polčasu prevladovali na igrišču, saj so preko v Zimbabveju rojenega Luckya Mkosana, Urugvajca Sbastiana Guenzatti in Chirishiana Hagopa hitro povedli s 3:0, še pred odhodom na odmor pa je še enkrat v polno zadel Mkosana. Častni zadetek za domačo ekipo je dosegel Andy Vaquero.

Na Kubi je sicer v zadnjem času vse večje zanimanje za nogomet, največ navijačev je nosilo drese Real Madrida in Barcelone, toda prvi šport še naprej ostaja baseball. Leta 1999 so Kubanci igrali proti ekipi Baltimore Orioles, kar je bilo do torkovega gostovanja nogometašev New York Cosmosa zadnje gostovanje katerekoli ameriške ekipe na Kubi. Baltimoere Orioles naj bi že letos ponovil svoje gostovanje, pričakuje pa se tudi obisk delegacije ameriške profesionalne košarkarske lige NBA.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.