Nogomet

VIDEO: Messi pred finalom Cope Americe: 'Imamo eno zadnjih priložnosti, da nekaj osvojimo'

Santiago de Chile, 04. 07. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finale Cope Americe bo bržkone ena zadnjih priložnosti za trenutno zvezdniško zasedbo nogometne reprezentance Argentine, da si končno pribori katero od laskavih lovorik. Prvi veliki naslov čakajo tudi drugi finalisti južnoameriškega prvenstva, gostitelji Čilenci.

Več videovsebin
  • Vratar Barcelone Claudio Bravo bo močno orožje Čilencev v finalu
    03:03
    Vratar Barcelone Claudio Bravo bo močno orožje Čilencev v finalu
  • Čile se pripravlja na finale Cope Americe
    02:04
    Čile se pripravlja na finale Cope Americe

Na lanskem nogometnem svetovnem prvenstvu v Braziliji so bili za Argentince v finalu usodni Nemci, v boju za 15. naslov ameriškega prvaka bodo njihovi nasprotniki gostitelji Čilenci, ki bodo imeli na tribunah v navijačih 12. igralca. Čile si pred domačim občinstvom želi prvi naslov v tem tekmovanju, kjer so s 15 naslovi najuspešnejši Urugvajci, ki so nazadnje slavili leta 2011, Argentina jih lahko ujame. V središču pozornosti bo nedvomno spet zvezdnik Barcelone Lionel Messi, ki se letos lahko pohvali z državnim in pokalnim naslovom v Španiji ter naslovom v ligi prvakov. Osemindvajsetletnik je medtem zbral neštete lovorike, bržkone bo tudi letos glavni kandidat za zlato žogo, a turnirska zmaga na velikem tekmovanju mu z generacijo Argentine še manjka.

Lionel Messi v polfinalu ni dosegel nobenega izmed šestih argentinskih zadetkov, toda kljub temu je bil prvi mož gavčev.
Lionel Messi v polfinalu ni dosegel nobenega izmed šestih argentinskih zadetkov, toda kljub temu je bil prvi mož gavčev. FOTO: Reuters

Messi se je s soigralci leta 2005, torej pred celim desetletjem, v Utrechtu veselil naslova svetovnih prvakov do 20 let, kasneje pa v vseh teh letih s soigralci iz reprezentance do naslova ni mogel več. V tem obdobju se je na krmilu reprezentance zvrstilo pet selektorjev, nazadnje je po porazu v finalu SP 2015 Alejandra Sabella zamenjal Gerardo Martino. Na tem mestu se je preizkusil tudi legendarni Diego Armando Maradona, a uspeha ni bilo. Naslednji cilj je Copa America. "To bi bilo res čudovito. Končno bi rad osvojil nekaj tudi z reprezentanco. Imamo eno zadnjih možnosti, da v tej zasedbi nekaj osvojimo," priznava tudi Messi. Copa America je tudi ena zadnjih priložnosti za to generacijo, ki bo čez tri leta na SP v Rusiji po večini presegla starost 30 let. Kar 21 od 23 igralcev, ki so igrali na zadnjem SP, bo presegla to starost. Pomladitev bo bržkone sledila po letošnjem prvenstvu, saj je tudi tokrat še vedno zraven tudi 34-letni Martin Demichelis in čas je, da priložnost dobijo mladi. Lovoriko čaka tudi Argentina kot država, ki je v tem tekmovanju zadnjič slavila leta 1993, torej pred 23 leti. A tekma na stadionu Estadio National Julio Martienc Pradanos v čilski prestolnici nikakor ne bo lahka. Domači navijači so že pred polfinalom ob argentinski himni z žvižgi skorajda preglasili glasbo. Argentina ostaja favorit, a Messi opozarja: "Statistika je v finalu povsem nepomembna."

Podpore občinstva se zavedajo tudi gostitelji. "Ničesar se ne bojimo. Na domačem igrišču imamo lepo priložnost," napoveduje kapetan Čila Claudio Bravo, vratar Barcelone. Selektor Jorge Sampaoli, rodil se je v Argentini, pa ob vratarju Bravu računa tudi na dober večer napadalca Alexisa Sancheza iz londonskega Arsenala, ki še ni pokazal vsega znanja. "Upam, da bo imel svoj večer. Za nas je njegova vloga v finalu še kako pomembna," opozarja Sampaoli. Na poti do finala sta prepričali obe ekipi. Argentina je v skupinskem delu remizirala s Paragvajem ter ugnala Urugvaj in Jamajko. V četrtfinalu je z nekaj sreče po izvajanju enajstmetrovk ugnala Kolumbijo in v ponovnem obračunu v polfinalu s 6:1 odpihnila Paragvaj. Čile je v skupinskem delu ugnal Ekvador in Bolivijo ter remiziral z Mehiko. V četrtfinalu je v kontroverzni tekmi Čile izločil Urugvaj, v polfinalu pa še Peru, oba nasprotnika pa sta tekmo končala z igralcem manj na igrišču.

Arturo Vidal
Arturo Vidal FOTO: Reuters

Zmaga na turnirju pa bo tudi vozovnica za še eno od velikih tekmovanj - pokal konfederacij v Rusiji. Tja so že uvrščeni svetovni prvaki Nemci, gostitelji Rusi, azijski prvaki Avstralija, ob zmagovalcu južnoameriškega prvenstva pa bodo tam zaigrali še prvaki Afrike, Severne in Srednje Amerike, Oceanije in Evrope.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+3
MESSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIMESSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIMESSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIMESSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
CURVANORD Zanetti
04. 07. 2015 13.47
+2
Bravo bo na hudi preizkusnji,upam da ne bo prejel gola ,morda se Cilu posreci kaksna kontra zmagajo turnir
mmickica
04. 07. 2015 13.16
+11
Sicer se mi bolj dopade brazilska igra od igre Argentincev, vendar pa jim tokrat zares privoščim zmago, tako kot sem jim že na SP, a se žal ni izšlo! Priznam, da je tako verjetno najbolj zaradi Messija, ampak so mi tudi nasploh simpatična ekipa.
fihner
04. 07. 2015 13.11
+7
Dajmo Argentina, vedno s teboj........... Dajmo!!!
+3
Dogo Argentino
04. 07. 2015 12.51
+12
Tudi jaz privoščim Argentini zmago in po dolgih sušnih letih končno eno pomembno lovoriko reprezentanci Argentine. Potem bo Messiju manjkala samo še lovorika iz SP, ki pa bo lahko upal na naslednjem svetovnem prvenstvu, vendar bo že potrebna pomladitev in to čimprej takoj po tej Copa America, da se Messi uigra tudi z mlajšimi in mislim, da bo na naslednjem SP moral Messi igrati oziroma pomagati bolj na sredini ter s tem razvijati igro ter ustvarjati priložnosti za svoje soigralce... Vamos Argentina!
+4
Bravo7
04. 07. 2015 11.05
+8
Argentina gladko danes 2:0
ZlonamerniGeneralFranco
04. 07. 2015 11.50
+9
mmickica
04. 07. 2015 13.17
+5
ZlonamerniGeneralFranco
04. 07. 2015 10.36
+12
Messi je osvojil olimpijsko zlato leta 2008, tako da ima reprezentančno lovoriko.
EnZZoah
04. 07. 2015 09.23
+26
Sem navijač Reala, vendar privoščim Messiju, da zmaga tole prvenstvo, ker si zasluži :)
DOOM
04. 07. 2015 10.39
+15
Tudi jaz sem strastni navijač Reala, vendar pa proti Messiju nimam nič, ker je igralec Barcelone. To je Argentina in za njo navijam že od nekdaj. Želim Argentini, da osvoji to prvenstvo.
Barca17 1
04. 07. 2015 18.57
+2
Barca17 1
04. 07. 2015 09.00
+10
"... zvrstilo pet selektorjev, nazadnje je po porazu v finalu SP 2015..." vi imate spomin kot zlata riboca haha finale SP je blo 2014 in ne 2015
ZlonamerniGeneralFranco
04. 07. 2015 10.59
+0
Ni problem spomin, samo tapravo stvar je treba copy-pastat.