Nogomet

VIDEO: Mandarić: Naš cilj je klub, s katerim se bomo pohvalili

Ljubljana, 21. 06. 2015 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
72

Novi predsednik NK Olimpija Milan Mandarić je s sodelavci zavihal rokave in začel z delom pri ljubljanskem prvoligašu. V pogovoru je spregovoril o ciljih z ljubljanskim moštvom, navijačih, Mladenu Rudonji, Miletu Ačimoviću in še o marsičem drugem.

Gospod Mandarić, zakaj Olimpija?
"Sami ste rekli - zato, ker je Olimpija. To je slovenska nogometna blagovna znamka. To je en izziv zame, po vseh izzivih, ki sem jih imel na nogometni karieri. Zelo sem vesel, da sem lahko prišel sem in pomagam, da se klub vrne na pota stare slave, da vrnemo klubu srce, da se vrnejo gledalci, da bo to klub, ki si ga slovenski nogomet zasluži."

Kako prepričati gledalce, da se vrnejo?
"Ti gledalci imajo radi svoj klub. Jaz kot predsednik, igralci, trenerji, dokončamo delo in gremo. A publika - to so sinovi, vnuki, starši, ti ljudje so vedno tu. Iz mojega zornega kota, so oni glavni igralci in dejanski lastniki kluba. Z njimi je potrebno delati, imeti pošten dialog, jim zaupati. Morate jim dajati, morajo verjeti, da se bo klub vrnil v položaj, v katerem je bil. Od vsega je najpomembnejši dialog, da začutijo, da so del kluba. Le tako bomo imeli podporo."

Kako rešiti spor z navijači, ki na domačih tekmah, iz protesta niso navijali za svoje ljubljence?
"To bo zame lahek izziv. Kjerkoli sem bil sem imel odličen odnos z gledalci. Imel sem zelo prijateljske dialoge. Vedno sem povedal, kaj in kako. Napake sem priznaval, tako, da so vedeli. Ko začutijo, da so del procesa, da je to njihov klub, da govorimo z njimi. Verjetno je v preteklosti šepala komunikacija z ene in druge strani, za poslovno in prijateljsko zgodbo. Za obe strani je pomembno sodelovanje. Jaz sam ne morem narediti ničesar, trener in direktor tudi ne, publika tudi ne, poslovneži tudi ne. To je klub v katerem moramo biti vsi na isti poti. Kot ladja, ki pluje na cilj in lahko pride le, če smo vsi na ladji. Moj cilj je, da smo vsi združeni! Nimam težav s tem, da ustvarim takšno vzdušje v ekipi, med mlajšimi selekcijami, z otroci, njihovimi starši, obiskovalci tekem, poslovneži. To je le vprašanje časa."

Milan Mandarić
Milan Mandarić FOTO: Reuters
Pripeljali ste Ranka Stojića. Ljudje v Sloveniji vas poznajo, kot tistega, ki je sodeloval z Mladenom Rudonjo in Miranom Pavlinom. Zakaj?
"Mladen Rudonja je bil moj igralec pri Portsmouthu, Mirana Pavlina sem spoznal preko Mladena. Edini razlog je, da jaz pripeljem ljudi, ki verjamem, da so primerni za to situacijo. Ranko Stojić je nekaj drugega. On ni boljši, ali slabši, ampak ima izkušnje pri vodenju kluba. Vse legende bodo imele mesto v klubu, ko bodo stvari postavljene. Oni bodo prepoznavni, so legende Olimpije. Zato, ker so igrali nogomet pa jih jaz ne morem postavljati na položaje. Moram pripeljati ljudi, ki so že opravili delo, zato sem pripeljal Stojića. Vodil je 11 let mali klub, ki je konkuriral Crveni zvezdi in Partizanu. Kar zadeva Mladena in Mirana pa bodo vsi prejeli določeno priznanje. Mladenu je ponujeno delo, a na dogovor še čakamo. Zato ne morem reči, da kdo od njiju ne bo nikoli v klubu, ampak moramo se spoprijeti z aktualno situacijo."

Če vas prav razumem, se z Olimpijo ne mislite iti teka na kratke, ampak srednje oz. dolge proge?
"To ste dobro razumeli, saj je to nekaj dobrega. Kar se naredi na hitro, lahko še hitreje razpade. Olimpija potrebuje stabilnost, delo na dolgi rok, da se naredi infrastruktura, ki bo klub obdržala na vrhu. Da se eno sezono ne bomo borili za vrh, naslednjo pa za obstanek. To se ne sme zgoditi. Olimpija je velik klub. To je klub, za katerega Nogometna zveza Slovenije, verjame, da bo skupaj z drugimi prvoligaši, dvignil raven nogometa v Sloveniji. Na tem delamo, zelo intenzivno, v krajšem obdobju bo opazen strokovni štab z Marjanom Pušnikom, ki ga zelo cenim. Nogometni garač. Napredujemo. Prioriteta je sestava moštva, obenem akadamija za mlade igralce. To pomeni ne le nogomet, ampak tudi izobrazba. Potrebno je narediti center na zavidljivi ravni za celotno regijo. Naš cilj, ne samo moj, ampak vseh, ki so del Olimpijine družine je, da naredimo klub s katerim se bomo lahko pohvalili. Potrebujemo čas, denar, izkušnje, veliko zaupanja, potrpežljivosti od vseh, da bi prišli na cilj."

Delovali ste že v slovenskem nogometu, nekoč v Kopru. Poznate samo Maribor, Olimpijo in Koper, ali še kateri drugi klub?
"V preteklosti sem investiral v Sloveniji, še vedno delam na tem, investicije niso bile najboljše. Rad imam Slovenijo kot deželo, srečal sem veliko ljudi, to pa je poseben izziv. Že v preteklosti sem bil blizu lastništva kluba, ko sem bil aktiven na Otoku. Takrat sta me obiskala Rudonja in koprski župan, bili so v težki situaciji. V dveh letih sem koprski klub vrnil v življenje. V dveh sezonah smo dvakrat osvojili pokal, napredovali so in to je izjemen in spoštovanja vreden klub. Srečen sem bil. Razumljivo spremljam Maribor. Oni so dokaz, da je možno napredovati do zavidljive ravni. Vsi mi, nas devet, če odštejem Maribor, se bomo borili, da bi prišli do tja, da jim odtrgamo košček slave, a Olimpija bo imela posebno nalogo - da smo tam čimprej. Poznam slovenski nogomet, raven igre, nogometaši, imel sem opravka s slovenskimi igralci. Pri meni je bil Nejc Pečnik, ki sem ga poslal na posojo k Crveni zvezdi, od tam je odšel na Japonsko. Bil je Rudonja, Dejan Kelhar. Poznam in spremljam slovenski nogomet."

NK Olimpija
NK Olimpija FOTO: Damjan Žibert
Klubska legenda je tudi Mile Ačimović. Razmišljate, da bi ga kdaj vrnili?
"Mile Ačimović, ne poznam ga dobro, srečal sem ga nekajkrat. Bil je velik nogometaš, velika klubska legenda, njegov doprinos je bil velik. Jaz ne morem gledati na preteklost. Jaz moram najti ljudi, ki jih potrebujem. Potrebne so spremembe, lepša prihodnost. Sebastjan Cimerotić je del kluba, upam, da ostane, da bo naš ambasador. Tu bomo potrebovali vse bivše, da bodo pomagali, ampak sedaj se moramo držati načrta."

Se Ljubljančanom ni potrebno bati, da bi g. Milan Mandarić, nekega dne, ko klub doseže želeno raven, prodal klub?
"Ne prodajam kluba, saj ga nisem kupil, nisem lastnik. Jaz sem kupil druge klube, ki so bili v težkem položaju. Ko sem prihajal sem vsem povedal, da sem prišel pomagati, saj želim, da ob odhodu klub ostane na zavidljivi ravni, kar si zvesti navijači zaslužijo. Ne bom razočaral niti gospoda Čeferina niti gospoda Jankovića, niti enega navijača, ki je del kluba. Ob mojem odhodu bo nasmeh na njihovih obrazih ostal."

Milan Mandarić
Milan Mandarić FOTO: Reuters

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sybh
24. 04. 2016 17.47
hvala bogu da novinar govori slovensko.... na slovenskih tleh
Juzni
22. 06. 2015 16.27
Ta Mandaric je ze pomagal Kopru do te mere,da je skoraj klub nehal obstajati.
TheSmartHead
22. 06. 2015 15.17
+2
Sem navijač Maribora, pa vseeno Olimpiji želim da postane močan klub ki se bo lahko kosal za naslov in tudi kaj več kot 2-3. predkolo v Evropi, najbolj pa, da začnejo delat na dolgi rok, sestavijo močno mlado ekipo in da bi se v stožicah zbralo kaj več gledalcev kot zadnjih nekaj let. To ji želim iskreno in upam da nas je več takih, ki želimo dobro slovenskemu nogometu, ne glede na rivalstvo in to za koga navijamo.
MaunelNeuer
22. 06. 2015 00.15
-6
kdaj je olimpija bila klub?
SajmnSays
22. 06. 2015 05.40
+2
a no daj.. ne podcenjuj in ne ponižuj.. upajmo na dostojnega nasprotnika mariboru.. konkurenca je potrebna to ni dvoma..
CURVANORD Zanetti
21. 06. 2015 19.24
+1
Aki10 a bo vas sedaj kaj vec na tekmi?Ali se bo se dalje slisalo da v stozicah odmeva Maribor Sampion
texranger
21. 06. 2015 18.41
+5
Dajmo ostat realni in na nivoju s komentarji, da Aki, Borut,kvaternik in podobni amaterski strokovnjaki ne bodo že po treh kolih zardeli, ko bodo tukaj odpirali članke.
JanezPetarda
21. 06. 2015 20.49
+0
Ah dj dobr ves k olimpiji negre da se ne prikazeta na portal :) samo lastnika zamenjajo pa ze veseljokot da so osvojil prvenstvo, sam 36 tekem je treba odigrat, in preprican sm da mandarina nebo igral, bi bilo bolj logicno ce bi pripreljal kaksnega igralca aka verbic, crnigoj ali nekaj iz slo lige kar je dobro, pozabili pa so da špoki letos spoka :) hahaha smesni so
Stajerci007
21. 06. 2015 18.25
+0
Paranoje nikoli ni blo in ne bo... Navijači počasi in brez euforije.. Tud Maribor ni dosegel tega v enem letu... Milan je znan po tem da klub kupi in ga nato proda naprej...mogoče bo tokrat drugače... Maribor rabi močno ligo z močno olimijo.. ne pa da vsako leto klub iz Ljubljane najavlja kak bo končal vladavino Maribora ... na koncu pa za nami zaostane okoli 20 točk... EN KLLUB ENA ČAST... Lep pozdrav
borut888
21. 06. 2015 18.28
-1
Če se bo Olimpija dvignila bo ČMB propadel, saj bodo talenti ostali doma, v vaših koncih pa talenta za nogomet žal ni.
Stajerci007
21. 06. 2015 21.07
+1
Ja borut... do tja je še pa ogromno čejev in znoja... brez gledalcev na tribuni in evrope... nebo nič iz tega... smešno je edino kak zdaj vsi v en glas kak bo vse lepo in prav... to bomo še vidli... pri prejšnjem lastniku ste tud bli v zraku ko je sadil rožice... bol vam pa je prodajal banane na koncu... lep počasi....
borut888
21. 06. 2015 21.29
-1
Nisem rekel, da bo projekt z Mandarićem zagotovo uspešen, ampak če bo, to ne bo dobro za Maribor, saj ste večino igralcev dobili iz drugih klubov, veliko od njih je bilo prav iz LJ in v primeru dviga Olimpije bodo te igralci igrali za Olimpijo. Na vseh portalih pa po Mandarićevem prevzemu opažam polno škodoželjnih in paranoičnih komentarjev Štajercev.
SENCA2X
21. 06. 2015 21.39
+2
borut888-maribor preko evropskih uspehov vlaga v podmladek tako tudi ima kaj za kupiti
JanezPetarda
21. 06. 2015 21.58
+1
kako nisi rekel ce si en komentar spodaj napisal da bo olimpija prva maribor pa 6. ti si res en klovn hihi :)
borut888
21. 06. 2015 17.54
-5
Prvak bo najverjetneje Olimpija, Domžale bodo druge, za tretje mesto in zadnjo evropsko vozovnico pa se bosta borila Koper in Maribor.
viska
21. 06. 2015 18.16
+0
borut888
21. 06. 2015 18.18
+0
Dobr no, za Maribor bosta nevarna tudi Zavrč in Celje, tako da na koncu lahko pristane celo na šestem mestu.
glej ovega
21. 06. 2015 18.33
+1
borut s5 si glasn isto kot lansko leto potem pa..borba tvojih žabic za 4 mesto..tud prihodnjo sezono nebo nič drugače.. MB in Celje na vrhu že v jesenskem delu..žabice pa kot vedno..spomladi jih ni... ;)
JanezPetarda
21. 06. 2015 20.30
+3
smesen si s svojimi primitivnimi izjavami le kazes kako si sibek in te je v resnici strah da naslednja sezona nebo slabsa kot je bila letosnja :) res je tudi letos ste govorili da bo olimpija prvak, ampak se do danes med komentarji niste pokazali.. zgleda vam mandarina da upanja v nekaj boljsega, ampak rezultati ne pridejo samo od lastnika.. mislim da se ljudje v mbju dobro zavedajo da so oni 12 igralec in hodijo na tekme in od tam.tudi igralcem dodatna motivacija.. lepo se imejte do naslednjic ko boste upali komentirat :) LP iz škofje loke
glej ovega
21. 06. 2015 17.48
+0
kaki kaos okrog Olimpije..svašta..grem stavit da bo na prvi tekmi zgubla..pol pa jok in stok...z takšnim kadrom ki ga ima Olimpija me čudi da so sploh 4 bli.. zdaj ste vsi pametni ampak.. Maribor je osvojil več kot vsi slovenski klubi skup..in še bo nadaljeval to pot... olimpija od leta 95 nima popolnoma nič v vitrini..MB ima pa toliko pokalov da jih že zraven na tla nalagajo..lp
Najvecji
21. 06. 2015 15.16
+9
Zaenkrat 2 mlada prespektivna igralca, trener tudi v redu, ampak v preteklosti je bilo že toliko razočaranj da bom sam raje počakal do polovice morda celo do konca sezone. Če bo klub posloval pošteno in z nekim načrtom lahko končamo tudi na 5. mestu samo da bo klub zdrav ! Seveda pa si želim boj za naslov, kot takrat ko je o naslovu odločala zadnja tekma med Olimpijo in MB.
kvaternik
21. 06. 2015 15.06
+0
Olimpija je zagotovo proti Mariboru, blagovna znamka.Pod Jugoslavijo je bila strah in trepet velikih, kot so. Hajguk, Dinamo, Partizazan, C. Zvezda....Maribora ni bilo takrat nikjer in tudi sedaj se bo v kratkem razsul. Lani so nekajkrat šli skozi šivankino, z mnogo sreče. Letos se glede L.P., že sedaj lahko obrišejo pod nosom. Gotofi so.
Najvecji
21. 06. 2015 15.19
+8
Sem navijač Olimpije, ampak kar je MB delal zadnjih nekaj let je neverjetno, sam ne maram Zahovića ampak naredil je stabilen evropski klub, klub z vizijo, in vsak klub v Sloveniji bi si želel takšnega kluba. Glede na to da so pridno višali koeficient v Evropi smo jim lahko tudi malo hvaležni. Mislim pa da v Evropi lahko naredita kaj samo Maribor in Olimpija.
SajmnSays
22. 06. 2015 05.55
s podobnim načrtnim delom lahko marsikateri klub nardi marsikaj.. tako pa v teh časih se gre vse na kratek rok.. če se v kratkem ne izpolnijo neki uber visoki cilji bum menjave trenerja itd.. prav tako v reprezentanci.. se vidi menjava generacije in slabši rezultati pa takoj bum po trenerju seveda.. moj point - dolgoročno delo + delo z mladimi je pogoj za razvoj + seveda dvig gospodarske rasti in s tem posledično več kesh money za spodobne plače akterjev..
aloiV1itna
21. 06. 2015 14.50
+18
Sem malo prebiral komentarje na internetu in me kar malo skrbi za zdravje mariborčanov. V Ljubljani so samo zamenjali vodstvo pa je že čutiti kar nekaj paranoje... kaj bi šele bilo če Olimpiji uspe priti na vrh v naslednjih letih. skupinski samomori? žabari ves dnar fkrali? Nzs - Ljubljana mafija? Sodniško- žabarska naveza? hočejo uničit Zdraheca? No verjetno bo kar vse skupaj...
dugi159
21. 06. 2015 15.23
-1
Tko k skoz govorim pohorci majo en velk kompleks pa ce priznajo al pa ne ne spomnejo se druzga k 2005 ce jih se tle koliscarji uperejo ja kaj jim pa sploh se ostane - provinci
štajerc55
21. 06. 2015 14.49
-4
V nobenem Angleškem klubu ni naredo omembe vrednih rezultatov !!! V Lj se že vidijo na prestolu samo s ebot emalo ohladili pubeci !! to ,če bo OL začela rast je samo dobro za MB ,ke rbo vedno korak pred njo in vedno ste lahko drugi !!!!!!!!!!! MARIBOR ŠAMPIJON ZA VEDNO
Armonia
21. 06. 2015 14.53
+1
Kar se mene tice, vodimo ze s 3:0 pred zacetkom:) Kaj sele bo, ko se bo tekma zacela:) Skoda, da ni tekma ze danes,ker sem ravno prav ogret.
cotto
21. 06. 2015 14.36
+1
OLiMPiJA ♡♡♡
MaunelNeuer
22. 06. 2015 00.09
+1
Armonia
21. 06. 2015 14.11
+7
Malo izzven teme, ne morem se zadrzat. Pisanje je obrt tako kot vsaka. Del obrti je tudi poznavanje ritma jezika, ki je piscem na tej strani popolnoma tuj. Si predstavljate mizarja,ki dela brez zage? Ne? No, na tej strani so skoraj sami mizarji brez zage. Vse bolj se mi zdi, da vse clanke pise ena oseba z razlicnimi priimki.:) Eden od danasnjih biserov je:"Vodil je 11 let mali klub." Se dobro, da ne pise 11 let on mali klub voditi. En dobrodusen nasvet za pisce na 24 ur ali pa za urednika, ce ga sploh imate. Vpisite se v kvaliteten tecaj retorike in kreativnega pisanja. Ce petkrat padete na izpitu, raje zamenjajte poklic, razen, ce vam je vseeno, kaj pocnete. V tem primeru se pac se naprej mucite z leplenjem besed, mi pa se bomo se naprej cudili in muzali ob teh pisarijah. Pozdrav lep
logite?než
21. 06. 2015 14.41
+1
...nima smisla. Če pišejo, da so od industrijske konoplje trije v bolnici zunaj smrtne nevarnosti v enem izmed drugih člankov...pol ne moreš pričakovati kakšen višek bistroumnosti. To gre samo še navzdol vse skupaj....žebljičke si zabijajo v krsto.
Super1337
21. 06. 2015 13.43
-5
preveč govori... premalo dela... Mandarić
Ivy Zar 1
21. 06. 2015 13.24
+4
je bil že skrajnji cajt...
Armonia
21. 06. 2015 13.01
-5
Cestitajmo Mariboru za uspehe zadnjih 20 let, priredimo mu poslovilno zabavo, ker naslednjih 100 let je Olimpijinih ahaha. Res ste bili dobri, ohranili vas bomo v lepem spominu ahaaha
Ivy Zar 1
21. 06. 2015 13.23
-2
SajmnSays
22. 06. 2015 05.58
optimisti ;) ... če dobi olimpija v svoje vrste tako izkušenega človeka kot je Zaho še mate upanje za rast primerljivo MB.. do tedaj pa na žalost ne bo tako lahko
expert100
21. 06. 2015 12.59
+8
Mandarič, Stojič, Pušnik, trijo adijo, ki bo naredili iz pič.e, kapelco. Sodeč po odmevnih okrepitvah verjetno na željo Pušnika, glede na to, da so okrepitve iz njegovega konca in da prihajajo kvazi mladi reprezentanti, kako postaneš slo. reprezentant , škoda besed. Takih igralcev je v Ljubljani polno, če jih ne najdete vprašajte Zlatka Zahoviča in vam ga pripelje iz Ljubljane preko Maribora v Ljubljano. On vsaj ve kaj dela.
rg24
21. 06. 2015 17.16
Nisi mogel boljš povedat, v u17 so bili domžalčani v manjšini, čeprav je to ista generacija, ki je bila tretja na svetu, ampak Ružnič ni đabe naš najboljši manager...
rossonero.acm
21. 06. 2015 12.57
-1
Corierre dello sport na svoji naslovnici:Messi v ACM za 150mio... Da se jim da take bedarije objavlat,če pa vsi vemo,da se to ne bo zgodil...ajd