Nogomet

VIDEO: Kek za Rečane Alex Ferguson Kvarnerskega zaliva

Reka, 18. 02. 2015 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Božidar Bulat
Komentarji
6

Sloviti Škot je na klopi Manchester Uniteda sicer preživel kar 27 let. Matjaž Kek ne gleda toliko v naprej, čeprav si Rečani prihodnosti Rijeke brez njega ne predstavljajo. "To kar je bil Ferguson za Manchester, je Kek za Reko,“ poudarjajo.

"Tu sem zadovoljen," Matjaž Kek ponovi vsakič, ko ga obiščemo. Ima kar nekaj razlogov za to. Od rodnega Maribora je oddaljen dve uri in pol. Živi v Opatiji, ki je občutno bolj mirna in urejena od tretjega največjega mesta na Hrvaškem. Prijetna klima, dobra hrana, kar za gurmana, kakršen je, ni zanemarljivo, in kakovostno vino. "Včasih že razmišljam v hrvaščini,“ prizna Mariborčan, in v smehu prizna, da mu v pogovoru z domačimi uide kakšna 'južna'. Snubi(l) ga (je) zagrebški Dinamo, čeprav to zanika. Ob slabših predstavah slovenske reprezentance, novinarji na sončni strani Alp alternativo obstoječemu selektorju, najprej iščemo v Kvarnerskem zalivu. A Keka to ne gane preveč. Nenazadnje je trenutno zadovoljen tudi z debelino svoje denarnice. Po besedah legende reškega novinarstva Orlanda Rivettija na sezono zasluži najmanj 200.000 evrov. Neto! Zasluženo.

Matjaž Kek
Matjaž Kek FOTO: Damjan Žibert

"Sanjsko življenje," bi lahko rekli. "Kek je najboljši strateg na Hrvaškem," ga je pred časom pohvalil tudi trener vseh trenerjev Miroslav Ćiro Blažević. A vse to prinaša tudi močan pritisk. Reški publiki (klub ima vedno več privržencev tudi v Ilirski Bistrici in njeni okolici) je namreč že samoumevno, da je njihov klub najmanj 2. v državi, da bo ubranil naslov hrvaškega pokalnega zmagovalca in da se bo še tretjič zapored uvrstil v skupinski del Lige Evrope. Pri tem se ta ne ozira na to, da je klub v Anglijo za 9 milijonov evrov ravnokar prodal najboljšega igralca in strelca Andreja Kramarića.

"S Kekom imamo dolgoročne načrte in zavedamo se, da ne bomo uspeli biti vsako sezono tako uspešni“, je na srečo je bolj realno vodstvo Rijeke. Slednja je v 70-odstotni lasti sklada Social Sport (30-odstotni lastnik kluba je mesto Reka), ki jo je v sodelovanju z reškim poslovnežem, zdaj predsednikom kluba Damirjem Miškovićem, ustanovil italijanski naftni mogotec Gabriele Volpi. Ta omenjenemu skladu nameni dva odstotka letnega prihodka svojega podjetja (lani je ta znašal 5 milijard ameriških dolarjev, skoraj polovico slovenskega letnega proračuna). Gre za vzorčen primer družbeno – odgovornega trženja. Kjerkoli Volpijevo podjetje posluje (Italija, Nigerija, Hrvaška, …) denar vrača v okolje. Nič čudnega, da se gradi nov stadion Kantrida, ki bo pod pokritimi tribunami sprejel 14. gledalcev. Ob tem na severu mesta raste sodoben trening kamp s štirimi igrišči in stadionom za 6.000 ljudi.

Da, odkar je v Kvarnerski zaliv prišel Kek, se vedno nekaj gradi. Najprej moštvo, sedaj še infrastruktura. Zaupajo mu, vedo zakaj. Sredozemskemu temperamentu, talentu, je vcepil malce celinske discipliniranosti, nepopustljivosti. Dokazal je, da Slovenci nismo le dobri smučarji, ampak da znamo 'Janezi' tudi dobro brcati. Hrvaška nogometna vrata je odprl tudi drugim Slovencem, trenutno barve Rijeke branita občasna reprezentanta Miral Samardžić in Goran Cvijanović.

Mariborčan je reška prihodnost.
Mariborčan je reška prihodnost. FOTO: Reuters

Reka sanja naslov hrvaškega prvaka in Ligo prvakov. Dinamo, ki občasno zmaguje v izjemno sumljivih okoliščinah, je v tej sezoni bržkone nedosegljiv, s tem pa bo s splavala po vodi tudi vstopnica za najbolj elitno klubsko tekmovanje. Nič hudega, nikamor se ne mudi. Tudi Rima niso zgradili v eden dnevu, še veliki Sir Alex Ferguson je do prvega naslova angleškega prvaka prišel šele po sedmih letih službovanja pri rdečih vragih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klavdij Volk
19. 02. 2015 16.43
+1
TAM OSTANI,KER TUKAJ V SLO.BO ŠLO VSE V MALORO..ŠKODA TA TAM NE IGRA VEČ ADRIJANO FEGIC.ZA NJEGOVE ČASE LEGENDA RIJEKE..DAL REAL MADRIDU NA PRVI TEKMI DVA GOLA..BRAVO NANDO..
Borut Novak 1
18. 02. 2015 21.18
+31
Še on je moral it iz SLO da lahko normalno dela.
MaunelNeuer
19. 02. 2015 01.33
+4
hmali bojo tud športniki začeli za druge repke tekmovat ;)
viola71
18. 02. 2015 20.12
+20
Nič čudnega, da se gradi nov stadion Kantrida, ki bo pod pokritimi tribunami sprejel 14. gledalcev. Hahahaaa 24 kur
GAPY99
18. 02. 2015 21.42
+4
14 tisoč. Napake so zgodijo, ne rabiš biti zato nesramen.
LOJZ99
18. 02. 2015 22.11
+18
novinarji itak ostro obsojajo napake drugih na svoje pa pozabljajo