Nogomet

VIDEO in FOTO: Uefa z ultimatom Angliji in Rusiji, spopadi tudi med nemškimi in ukrajinskimi navijači v Lillu

Marseille, 12. 06. 2016 19.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š./S.S./M.G./STA
Komentarji
694

Po zadnjih izbruhih nogometnih navijačev v Marseillu, ko so ruski podporniki skušali vrniti Angležem za obračunavanje na ulicah kar na stadionu, je Uefa v nedeljo popoldne izdala opozorilo obema zvezama. Tako Rusiji kot Angliji v primeru nadaljevanja izgredov grozi izključitev z Eura 2016!

Približno 50 nemških navijačev je v Lillu pred tekmo med Nemčijo in Ukrajino napadalo navijače slednje. Francoska policija je hitro posredovala, informacij o morebitnih poškodovanih pa še ni.
Uefa je sicer začela disciplinski postopek proti Rusiji zaradi izgredov po koncu tekme z Anglijo na Velodromu, medtem ko proti Angliji ni začela postopka, češ da je pristojna zgolj za dogajanje na stadionu in v njegovi okolici, ne pa tudi za dogajanje na marsejskih ulicah. V nedeljo popoldne pa je Uefa obe reprezentanci obvestila, da jih bo v primeru nadaljevanja navijaških izgredov izločila iz evropskega prvenstva. Prizanašala ne bo niti enim niti drugim.

"Tako nesprejemljivo vedenje tako imenovanih navijačev reprezentanc Anglije in Rusije nima mesta v nogometu. Šport moramo zaščititi in braniti,'' je začela Uefa v sporočilu za javnost. "Močno priporočamo tako angleški kot ruski nogometni zvezi, naj pozoveta navijače k normalnemu in odgovornemu vedenju," so še zapisali pri Uefi in dodali, "izvršni odbor Uefe je posvaril obe zvezi – neodvisno od vseh disciplinskih komisij, ki so obravnavale incidente na stadionu po tekmi med omenjenima reprezentancama – da v nadaljevanju prvenstva ne bo oklevala pri dodatnih sankcijah tako Angleški nogometni zvezi kot Ruski nogometni uniji, vključno s potencialno diskvalifikacijo obeh ekip iz Eura 2016, če se takšno nasilje znova zgodi." 

Sramotni prizoru na Velodromu
Dramatične scene na tribunah Stade Velodroma, ko so ob koncu tekme ruski huligani napadli angleške navijače, so vrgle senco na evropsko prvenstvo. Med tistimi, ki so jo skupili s solzivcem, je bila tudi Rebekah Vardy, žena angleškega reprezentanta Jamieja. Ranjenih je bilo najmanj 44 ljudi, Uefa je odprla disciplinski postopek proti ruski nogometni zvezi (RFS).

Stvari so ušle izpod nadzora, ko so se ruski huligani spravili na gledalce in navijače angleške reprezentance takoj po tekmi med Anglijo in Rusijo (1:1). Javnost in mediji se sprašujejo, kako se je to lahko zgodilo ob takšni varnosti, kot jo je predpisala Evropska nogometna zveza (Uefa), in zakaj ni bilo v bližini dovolj varnostnikov in policije. Sicer se je nekaj takega napovedovalo že nekaj dni, saj je Marseille, ko so se tja "priselili" ruski in angleški navijači, praktično vojno območje. Nenehni navijaški spopadi s policijo, razdejanje po vsaki akciji, policija je velikokrat posredovala tudi s solzivcem, kar nekaj huliganov je končalo za rešetkami. A to ni bilo dovolj, vrhunec je bil ob koncu tekme na Stade Velodromu.
  

Angleški mediji so poročali, da naj bi ruski ultrasi hoteli vdreti na igrišče že med tekmo, a so jih ustavili. Ne pa tudi po tekmi, in angleški navijači so v paniki skakali kar čez ograjo, da se rešijo. Med tistimi, ki so bili "ujeti" na tribunah, je bila tudi Rebekah Vardy, žena angleškega reprezentanta Jamieja, ki je bil sicer na klopi za rezervne igralce. Na Twitterju je zapisala: "To je med najbolj groznimi izkušnjami kadarkoli na gostujoči tekmi. Solzivec brez razloga, spravili so nas v kletko, z nami so ravnali kot z živalmi. Šokantno! To sem videla z lastnimi očmi, grozno in nikoli videno." 

Ranjenih je bilo najmanj 44 ljudi, eden v smrtni nevarnosti
Bilanca sobotnega dogajanja še ni narejena, saj so se posamezni izgredi nadaljevali tudi po tekmi. Francoska tiskovna agencija AFP poroča o 44 ranjenih, notranji minister Bernard Cazeneuve pa je potrdil, da je eden od angleških navijačev huje ranjen in v smrtni nevarnosti. Aretiranih je bilo 15 ljudi.

Pri Evropski nogometni zvezi se pripravljajo na nove varnostne ukrepe, prva pa je na potezi disciplinska komisija, saj je bilo na stadionu videti tudi, kot da posamezne navijaške skupine niso dovolj dobro ločene med seboj. "Uefa obsoja dogodke v Marseillu. Za ljudi, ki se udeležujejo tega nasilja, v nogometu ni prostora," pa je bilo po tekmi prvo jasno sporočilo, da si pri Uefi želijo narediti red. Uefa je sprožila disciplinsko preiskavo proti ruski nogometni zvezi (RFS), ne pa tudi proti angleški (FA), je poročala agencija AP. Uefa preiskuje obtožbe o rasističnem vedenju ruskih navijačev, neredih na stadionu in uporabljeni pirotehniki. Odločitev bo znana na zasedanju disciplinske komisije v torek.

Kakšne bodo kazni zoper Rusijo, je težko uganiti. Pravilnik ponuja številne možnosti od običajnega opomina do izključitve s turnirja. V preteklosti se je Uefa navadno odločala za denarne kazni. Od francoskih prirediteljev je zahtevala tudi, da se poostrijo varnostni ukrepi. Tudi pri Uefi priznavajo, da angleški in ruski navijači na samem stadionu niso bili ločeno tako, kot bi se to lahko uredilo.

"Vsekakor morajo dogodke najprej analizirati v lokalnem organizacijskem komiteju," je na to odgovoril Aleksej Sorokin, prvi mož organizacije nogometnega SP v Rusiji 2018. Divjanje ruskih navijačev pa že zdaj odpira tudi vprašanje okrog SP v Rusiji. "Kaj ima s tem SP 2018?" je ruskega ministra za šport Vitalija Mutka v zvezi s tem povzela ameriška agencija AP.

Angleži so izgrede v Marseillu začeli že v četrtek in petek. Najhuje je bilo v predelu starega pristanišča, kjer je policija uporabila tudi solzivec. A tudi ruski navijači jim niso ostali dolžni, in televizijske kamere so ujele trenutke hudih spopadov, v katerih sta obe strani uporabili vsa sredstva, ki so se znašla pri roki. A Marseille, v katerem so za tekmo mobilizirali 1200 policistov, ni osamljen primer. Časnik Nice Matin je včeraj poročal o spopadih navijačev Severne Irske z domačini, kjer pa je pravi izgred preprečila policija, vseeno je bilanca sedem ranjenih.

Vodja združenja angleških navijačev Kevin Miles poudarja, da je treba umiriti le peščico divjakov. "Večina tukaj preživlja čudovite dni. Res je veliko glasnih, a ti uživajo v rajanju in lepem vremenu na jugu Francije," je Miles dejal za televizijo Sky News. Še več, Miles trdi, da so bili številni mirni angleški navijači žrtve napadov ruskih in domačih huliganov in da je šlo v nekaterih primerih zgolj za samoobrambo, priznava pa, da je pri enih in drugih svoje dodal tudi alkohol.

Policija je uporabila tudi vodni top.
Policija je uporabila tudi vodni top. FOTO: AP

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (694)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
13. 06. 2016 12.29
+4
24 kur sam da se blati a ne? Kaj ima Reprezentanca opravit z navijači? Ni to njihova dolžnost! To je dolžnost varnostnih organov v Franciji, ki pa kot kaže niso sposobni vzdrževat red in mir. In navsezadnje anglewški huligani še nikoli niso bili mirni. Tokrat so se spekli na Ruskih ker so jih več dni izzivali in so jih lepo dobili po.... zdaj ap so Rusi krivi. Daj malo pišite resnico.
MrNurmic .
13. 06. 2016 09.58
+8
Angleži navijači že desetletja terorizirajo in izzivajo.zadnji čas da so jih dobili po ptički.Gremo Rusija samo gazi golazen!!!
SEJBOBOL
13. 06. 2016 08.45
+2
To lahko počno le huligani , ki so brez odgovornosti , brez premoženja in največkrat brez služb. Brez družin po možnosti . Ker jim ne morejo nič zaseč.
SEJBOBOL
13. 06. 2016 08.46
+2
In spet smo tam ; NOGOMET igra bogatašev in revežev na tribunah .....
SEJBOBOL
13. 06. 2016 08.48
+2
Vprašte se kdo jim je plaču pot , ter vstopnino ...... , marsikateri si jo ni sam .
SEJBOBOL
13. 06. 2016 08.49
In spet dobimo odgovor čigava igra je to .....
Unionko
12. 06. 2016 21.56
+2
Dva dni pred začezkom prvenstva, se je čuferin hvalil, kako je uefa poskrbela za angleške huligane....
PredsednikPepe
13. 06. 2016 11.08
+1
Čuferin je enak, kot vsi ostali, ki so ali ki bi bili radi šefi. Glavno, da se nikomur ne zameri, ker bi s tem dobil manj glasov.
PredsednikPepe
13. 06. 2016 11.09
+1
Saj ni nič boljši od ostalih. Ne bi se rad komu zameril, ker bi dobil manj glasov na volitvah.
korintos23
12. 06. 2016 21.54
+8
Samo jaz ne vem kako lahko eden Rus 5 Angležev prebuta?!?!
Unionko
12. 06. 2016 21.56
+4
nevtroalko
12. 06. 2016 21.41
+21
reprezentanca ni kriva za izgrede navijačev zato tudi do izključitve nesme priti.policija naj popiše navijače in jim prepove vstop na stadion. Pa še nekaj o vsakem majnem incidentu navijačev popročajo in delajo iz muhe slona. Ni pa nobenega posnetka in debade o tem kaj počnejo migrani v EU.Vse cenzurirano.
YiuYiu
12. 06. 2016 21.46
+3
Če je to vse načrtno. Zakaj pa misliš, da se je glih v Braziliji pojavil virus zika, glih sedaj ko bodo olimpijske igre :))
Principat
12. 06. 2016 21.56
-2
francoski policaji so eni veliki posnemovalci kavbojcev in terorizirajo in izzivajo slehernega obiskovalca in novinarja , potem pa v drugi liniji policija ki vsa snemajoče prisili v brisanje , pravzaprav moreš to doživeti
YiuYiu
12. 06. 2016 21.04
-14
Nihče pa ne pove, da so to v veliki večini ruski kickboxerji huligani, ki so pripotovali samo zaradi pretepanja.
srebrnibreg
12. 06. 2016 21.05
+22
Kdo so pa angleški huligani katere že tri dni norijo v Franciji in vse pred sabo uničujejo?
YiuYiu
12. 06. 2016 21.07
-2
Nihče ne pove tudi, da so več kot 2000 angleškim huliganom blokirali potne liste, že v Angliji, Rusom pa pač ne, zato so Rusi potovali v Švico in tam najeli avte in se odpeljali v Marsseile, takoj ko so izvedeli, da bodo igrali proti UK..Ps: ne simpatiziram nikogar, to je samo resnica ki pa je 24ur ne bo objavil.
srebrnibreg
12. 06. 2016 21.09
+6
Kako šele bi Angleži divjali, če bi bilo zraven še teh 2000 nasilnežev. V Franciji bi bilo obsedno stanje in bi bilo podobno vojni.
YiuYiu
12. 06. 2016 21.10
+6
Saj ne norijo samo oni? Tudi nemški huligani so napadli ukrajinske malo pred začetkom trenutne tekme..
srebrnibreg
12. 06. 2016 21.14
+4
Vem. Vendar govora je o tem, da sedaj samo Ruse krivijo čeprav Angleži norijo in izzivajo že cel teden. Dvoličnost me moti nič drugo.
YiuYiu
12. 06. 2016 21.21
+6
Saj meni tudi dol visi..samo je preveč žalostno,da sočloveka brutalno zbrcaš, samo zaradi takšnih in drugačnih prepričanj..
cripstoned
12. 06. 2016 20.46
+29
no no zdaj pa anglezi jocejo....kjerkoli sem bil so anglezi tisti ki so nevzgojeni in se obnasajo kot pubertetniki....s punco sva sedela v restavraciji na hrvaskem nakar je prislo 6 pijanih anglezev brez majic in zacelo peti svoje pesmi...zraven je bilo tudi par rusov ki so tako kot jaz in punca vstali in odsli iz restavracije...potem so tu se prigode iz plaže in tako naprej.....rusi so mirni ce jih razkuris pa letis...enako je z poljaki ...trenutno kar se navijacev tice so najhujsi rusi poljaki in srbi ....seveda ce ne drezas v njih ne bo spopadov....ampak anglezi so pač dobili to kar so iskali...skoda da jih igralci rusije se niso napokali....bravo rusi!!!
PanterOL
13. 06. 2016 11.52
+2
Sem kolega iz Beograda vprašal glede te vročekrvnosti srbskih navijačev, ko pride do spopada...in je samo na kratko rekel "ne diraj lava dok spava".
DonDonDan
12. 06. 2016 20.45
+9
Pravilno, da so angleški huligani dobili enakovredne nasprotnike. Edino v popitem alkoholu Rusom pač ne morejo parirati, ker ga Rusi prenesejo parkrat več in niso videt tolk pijani, čeprav ga vase zlijejo precej več.
cripstoned
12. 06. 2016 20.48
+7
poleg tega je potrebno dodati da je 50% ruskih navijacev bivsih specialcev in ostalih 50% se ukvarja z borilnimi sporti....taksne prireditve so pa kot nalasc za njih saj se na njih pripravljajo 2 ali 4 leta....potem pa ko vseka pač vseka....
Tomvojo
12. 06. 2016 20.20
-2
Sem že večkrat napisu; Z direktivo na svetovnem nivoju rajanje poic/ fuzbalistov in navijačev prepovedat, denar pa revežem razdelit. Amen.
srebrnibreg
12. 06. 2016 20.46
+6
Kakšen denar, če ne bo navijačev kateri bi plačevali karte?
FoglofffTunekkk
12. 06. 2016 20.18
+10
Čujte, "35 ranjenih, s solzivcem tudi nad ženo Jamieja Vardyja"... hahahahahahahahahahaha... Tak se smejijo celice ISIS-a in drugih ekstremističnih islamistof v Franciji in po Evropi... "Kar dajte se...ko bote vi nehali bomo mi nadaljevali... Alahu Akkbar...buuuuuum!!!"... Mater kak je fsekalo...juhuhu...grem fklet na dva deci šmarnice!!!
FoglofffTunekkk
12. 06. 2016 20.20
+9
TUDI TO JE EVROPA!!!...Zibelka "demokracije", svobode izražanja.... Bravo EU !!!.
bullitt
12. 06. 2016 20.13
-17
če bi sem prišli pravi huligani, bi ruske butle pohrustal za zajtrk
Najvecji
12. 06. 2016 20.24
+12
Če ima kdo prave huligane so to trenutno prav Rusi, Poljaki in ostale vzhodno Evropske države in seveda na Balkanu.
FoglofffTunekkk
12. 06. 2016 20.12
+1
Spomnimo se samo lanskoletne nogometne tekme med MB in OLI, ki so jo morali prestaviti zaradi pomankanja policajef, ki so se ubadali z migranti... Šport je v svojem bistvu namenjem zabavi, torej poleg krepitve telesa tudi krepitvi zdravega duha in nikakor ne poligon za izražanje najgobjih družbenih desničarskih frustracij...kot laži "Za otroke gre"... ipd.
fljfo
12. 06. 2016 20.14
-1
...glede na napisano se mi zdi, da ti tukaj seješ tvoje levičarske frustracije
FoglofffTunekkk
12. 06. 2016 20.10
+0
Čujte, če jas tak po haloško povem... nogomet je fsekakor najbolj gledan in priljubljen ekipni šport na svetu... ki ga lahko igra fsak, ki je sposoben stat na dveh nogah.... Temu primerna je tudi struktura publike, kar rezultira v nasilju!!!... Tudi orangutani znajo stati na zadnjih dveh nogah???... Res pa je, da je velika večina (cca 90%) huliganof desničarjef !!!... Ste si zaj potegnili fkup?....huligani=orangutani =desnica=ofce=hahahahahahaha hahahahahahahahahahahaha...
fljfo
12. 06. 2016 20.12
+1
???? Kaj ti ni jasno!?!? Imamo ekstremno levičarske in ekstremno fesničarske navijašje skupine...Druži jih maloumje in posledično podrejanje ideologijam...
Widzew&V89Maribor
12. 06. 2016 20.13
+0
tunek, predvidevam da si ti rokometas :D ? hehehe majstor z desnicoo hahahaa
lcePower
12. 06. 2016 20.06
-7
za rusofile rusi nikoli niso krivi,..tudi ko so,.namreč za njih imajo rusi in njihov večni vodja status božanstva
CandySkull
12. 06. 2016 20.03
+13
Kdo je odgovorn za varovanje EURO 2016? Komisar Gibert al inšpektor Clouseau?
Widzew&V89Maribor
12. 06. 2016 20.07
+4
bullitt
12. 06. 2016 20.08
+2
ecnarf
12. 06. 2016 20.02
+2
TO ni več šport ampak pehanje za denarjem in huligansko obnašanje navijačev pa forsiranje favoritov od novinarjev do UEFE in domaačinov
Widzew&V89Maribor
12. 06. 2016 19.58
+0
pred kakima dvema urama spopadi tudi med nemskimi elitini huligani in ukrajinskimi ..... zgleda se bodo vsi letos med sabo malo :D tak je ko prevec pozornosti posvecas teroriznu,m voda na mlin huliganov, cakamo se samo bbb in torco, bae so ze na poti ;) dva epja spremljamo dejansko :D ps. violeee so bleee ha ha ha
Franci Luzar
12. 06. 2016 19.41
+3
nevem zakaj jim groziti takoj naj jih izkljucijo saj taki sploh niso za na prvenstva se manj pa Europsko prvenstvo normalno tudi Turki nimajo kaj iskati na europskem prvenstvu saj niso europejci?
AlternativeFacts
12. 06. 2016 19.41
+2
Angleži nimaš kaj....bistvo da znajo na pamet tulit "Brexit"......