Nogomet

Valcke nad desetletno prepoved delovanja v nogometu s pritožbo na CAS

Lozana, 28. 02. 2017 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekdanji generalni sekretar Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Jerome Valcke je na mednarodno športno razsodišče v Lozani (CAS) vložil pritožbo zoper desetletno prepoved delovanja v nogometu.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je januarja 2016 Jeroma Valckeja odpustila zaradi vpletenosti v preprodajo vstopnic svetovnega prvenstva na črnem trgu in zaradi sumljivih televizijskih pogodb. Valcke je prav tako tarča švicarske kriminalistične preiskave, katere jedro predstavlja nekdanji predsednik Fife Sepp Blatter. Fifa je sicer sprva Valckeja kaznovala z 12-letno prepovedjo delovanja v nogometu, a je pritožbena komisija Fife junija lani kazen znižala za dve leti. Zdaj se je obrnil še na Cas, kakšen bo razplet tega, pa bo znano bržčas šele čez nekaj mesecev.

Skozi pisarno osramočenega Valckeja (na fotografiji) naj bi šlo leta 2008 skoraj deset milijonov evrov podkupnin.
Skozi pisarno osramočenega Valckeja (na fotografiji) naj bi šlo leta 2008 skoraj deset milijonov evrov podkupnin. FOTO: Reuters

Valcke, ki so ga obtožili uničevanja dokazov, ko je bil v preiskavi, sicer vztrajno pravi, da ni ničesar naredil narobe. Leta 2008 so v Valckejevi pisarni Fifinim uradnikom v karibskih državah "prenesli" deset milijonov dolarjev (9,438 milijona evrov), ki so jim jih namenili nekateri južnoafriški organizatorji svetovnega prvenstva 2010. Ameriški tožilci sumijo, da je šlo v tem primeru za podkupnino za glasovanje o organizatorju SP 2010.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Symbolic
28. 02. 2017 20.35
"Eppur si muove!" Yeee... končno smo se poslovili od Zidana in Pereza (4 tedne starega "udarnega" članka!)...