Nogomet

FOTO in AVDIO: Slovenci po vodstvu z 2:0 iztržili 'le' remi

Johannesburg, 18. 06. 2010 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska nogometna reprezentanca je v drugem krogu skupine C z 2:2 remizirala proti reprezentanci ZDA. Za vodstvo z 2:0 Slovenije po polčasu sta zadela Birsa in Ljubijankič, Američani pa so v drugem polčasu izenačili.

Slovenski selektor Matjaž Kek se je v primerjavi z obračunom proti Alžiriji odločil za eno spremembo. Na prvi tekmi nerazpoloženega Zlatka Dediča je v napadu zamenjal Zlatan Ljubijankič. Eno zamenjavo v udarni postavi je naredil tudi strateg ZDA Bob Bradley, saj je namesto Ricarda Clarka od prve minute na teren poslal Francisca Torresa.

Američani so tekmo začeli agresivno in že v prvi minuti se je na tleh znašel Ljubijankič. Napadalca Genta je s komolcem v glavo zadel Clint Dampsey, sodnik Koman Coulibaly iz Malija pa je tokrat pustil kartone v žepu. Slovenci so prvič resno zapretili v osmi minuti, ko je nevarno žogo v kazenski prostor poslal Valter Birsa, Milivoje Novakovič pa je bil le za las prekratek. V 13. minuti pa vodstvo Slovenije! Birsa je sprejel žogo približno 25 metrov od vrat ZDA, z levico močno in natančno meril, Tim Howard pa je žogo le s pogledom pospremil v mrežo. Po zadetku so iniciativo prevzeli Američani, a zapretili so ponovno Kekovi 'bojevniki'. Še enkrat več je s svojo levico nevarno žogo v kazenski prostor poslal Birsa, a tudi tokrat ni do žoge prišel Novakovič, ki je bi hkrati tudi v prepovedanem položaju. V 36. so nevarno zapretili tudi varovanci Boba Bradleyja. Boštjan Cesar je storil prekršek na robu kazenskega prostora nad Jozyjem Altidoreom in si prislužil rumeni karton. S prostega strela je nevarno poskusil Torres, a Samir Handanovič je izvrstno posredoval.

Slovenski reprezentanti so se tako veselili enega izmed dveh zadetkov.
Slovenski reprezentanti so se tako veselili enega izmed dveh zadetkov. FOTO: Reuters

Le nekaj minut kasneje ponovno vroče v slovenskem kazenskem prostoru. Dampsey je nevarno podal v sredino, pred Landonom Donovanom pa je izvrstno posredoval Mišo Brečko in preprečil zadetek. Takoj za tem pa hiter protinapad naših in vodstvo z 2:0. Novakovič je lepo podaljšal do Ljubijankiča, ta pa je hladnokrvno matiral Howarda.

Pred začetkom drugega polčasa se je ameriški strateg Bradley odločil za dve zamenjavi. Iz igre je potegnil Torresa in Robbieja Findleyja, v igro pa poslal Bennyja Feilhaberja in Mauricea Eduja. Zamenjave so se, kot kaže, hitro izplačale, saj so že v tretji minuti nadaljevanja Američani prednost znižali. Po desnem boku je Cesarju pobegnil Donovan in z močnim strelom ugnal Handanoviča. Slovenci so v drugem polčasu prvič zapretili v 61. minuti. Z desne strani je s prostega strela nevarno podal Birsa, nevarnost pa je razčistil vratar Howard. V 70. znova nevarno pred vrati Handanoviča. Prosti strel je izvajal Donovan, žoga se je odbila do Altidorea, ki je poskušal iz 'prve', vratar slovenske izbrane vrste pa je mojstrsko posredoval. Nekaj trenutkov kasneje se je Kek odločil za osvežitev v napadu. Iz igre je odšel strelec drugega zadetka Ljubijankič, v igro je prišel Nejc Pečnik. V 82. minuti pa izenačenje. Po dolgi podaji je do žoge prišel Michael Bradley in premagal nemočnega Handanoviča.

Tri minute kasneje so se Američani znova veselili. Mrežo je zatresel Edu, a je glavni sodnik zaradi prekrška gol razveljavil. Dve minuti pred koncem rednega dela je z glavo poskušal Novakovič, žogo pa je Howard brez težav ulovil. Le nekaj trenutkov potem močan strel Aleksandra Radosavljeviča z razdalje, ameriški vratar pa je žogo odbil. Do konca srečanja pravih priložnosti več ni bilo in srečanje se je končalo z neodločenim izidom 2:2. Slovenija tako s štirimi točkami ostaja na vrhu skupine C, sledijo ji ZDA z dvema. V drugi tekmi se bosta pomerili reprezentanci Anglije in Alžirije.

Izjave po tekmi:
Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Mislim, da smo odigrali fantastičen prvi polčas. Padec koncentracije v začetku drugega polčasa je tekmo obrnil v korist Američanov, ki so brez igre prišli do izenačenja. Mislim, da je bila to prava tekma, fantje so še enkrat več dokazali, iz kakšnega testa so. Odigrali so tekmo polno tempa, agresivnosti, kjer se je mogoče preveč vleklo tudi na stran večjega in močnejšega. Ampak vseeno. Tale točka nas še vedno ohranja tam, kjer bi si mnogi želeli biti. Zdaj je treba dobro regenerirati fante in se pripraviti na tretji krog."

Mišo Brečko: "Ne vem, mislim, da smo drugi polčas odigrali malo slabše in nismo bili dovolj agresivni. To tekmo bi morali dobiti, na žalost je bilo 2:2, ampak tudi točka je v redu. Že prej sem sicer vedel, da smo boljši od Američanov, ampak tega na žalost danes nismo pokazali, morali bi zmagati."

Valter Birsa: "Prvi polčas smo bili zelo dobri, pokazali smo, da lahko ZDA zelo dobro konkuriramo in dva zadetka sta bila posledica te naše dobre igre. V drugem polčasu je ameriški gol prišel prehitro, vzel mogoče malo vsega skupaj in zaradi tega je bilo na koncu 2:2."

Boštjan Cesar: "Prvi polčas smo res dobro odigrali, nadzorovali igro, vodili 2:0, nato v drugem polčasu malo padli, se potegnili nazaj, bržčas tudi zaradi vodstva z dvema zadetkoma. Na koncu smo osvojili točko, s katero smo lahko zadovoljni, saj če bi nam pred SP kdo rekel, da bomo imeli po dveh tekmah štiri točke, bi to takoj podpisal."

Zlatan Ljubijankić: "Začeli smo super, hitro smo dali gol. Vse se je super začelo. V drugem polčasu smo malo padli, igra je padla, malo preveč smo se potegnili nazaj. Na koncu je točka super, ampak če pogledaš, da smo vodili že z 2:0, potem ti je gotovo malce žal. Zdaj se moramo ozreti na naslednjo tekmo in glede na to, kako igramo, mislim, da lahko tudi proti Angliji dosežemo dober rezultat."

Robert Koren: "Mi smo se dobro pripravili na to tekmo. Prvi polčas smo igrali zelo dobro. Dvakrat smo zadeli in tekma je izgledala dokaj lahka od zunaj. Na igrišču pa se je pokazalo, da res garamo, da smo pustili srce na zelenici. V drugem polčasu se je zdelo, da nadziramo potek tekme, ampak nekoliko je popustila koncentracija v ključnih trenutkih, tako da smo prejeli dva poceni zadetka. Smo malo razočarani, ampak potrebno je dvigniti glave in narediti vse, da proti Angliji iztržimo dober rezultat in gremo naprej."
 

Izid:

Slovenija – ZDA 2:2 (2:0)
Birsa (13.), Ljubijankič (42.); Donovan (48.), Bradley (82.)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (886)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nonna
21. 06. 2010 16.55
dule10020.06.2010, 09:37 Priznam, da se na nogomet ne spoznam kot kakšen strokovnjak. Ampak primerjava nogometa in rokometa je po mojem kot bi primerjal jabolko in pomarančo. Če se ne motim so nogometaške žoge večje in trše od rokometaških. Poleg tega močno dvomim, da pri metu žoge z roko doseže žoga takšno hitrost. Vkolikor bi šel Handanović nad Donovana, bi le ta lahko podal žogo drugemu igralcu in spet bi bil gol, pa bi spet kritizirali. Še vedno sem mnenja, da je naredil prav in se umaknil tistemu izstrelku, ker drugače je vprašanje če bi lahko sploh še branil na tem SP.
dule100
20. 06. 2010 09.37
Nonna-Ne žali ostalih, ki nimajo takšno mnenje kot ti. Lahko ti povem, da sem gledal tekmo s prijatelji, ki so aktivno igrali nogomet. Skoraj v večini smo bili istega mnenja in to je: Handanović je izredno slabo posredoval. Če že ni šel nasproti napadalcu, se vratar državne reprezentance ne sme prestrašiti žoge in se skriti za stativo ! Kajti potem bi vratarji v rokometu spustili večino golov, ki jim grozijo s krila !
leila123
20. 06. 2010 03.52
mazy5 daj pošlji meni kopijo prosim :)
mazy5
19. 06. 2010 20.07
ce je kdo gledal sport na pop tv je opazil ang. navijaca ki je pogruntal da lohk samo upajo(anglezi) da bodo premagali slovenijo ze res da upanje umira zadnje, sam tud zanj mors nekaj nardit goooo nasi v osmino
cool29
19. 06. 2010 20.01
....slovenija bi si zaslužila tudi zmago, škoda a prejete zadetke in trenutka pomanjkanja koncentracije, ...ampak tudi angleže lahko premagajo in pošljejo domov.....američani pa verjetno vseeno sedijo pred zemljevidom in z veliko lupo iščejo slovenijo....
johnybravoslo
19. 06. 2010 18.03
Kek in njegovi fantje so največji ambasadorji Slovenije v svetu. Svaka vam čast fantje. Presegli ste vsa pričakovanja :-)
mihael119
19. 06. 2010 17.13
Slovenija! Še eno velesilo si sprawla u jok ;) svaka čast...
mazy5
19. 06. 2010 16.23
gledal sem sedaj super super super pocasni posnetek na DVD tretjega gola yenkiyev(bog mi pomagaj z crkami) satelit v lasti NASA bo potrdil da je bil offside z sredincem je bil pred nasim obrambnim igralcem ce kdo ne verjame mu lohk posljem kopijo
nonna
19. 06. 2010 16.08
+1
alduri19.06.2010, 12:43 Pa se ti postavi 5 metrov pred žogo ki leti s hitrostjo 117 km/uro in se brani z rokami. Najmanj kar dobiš je močan pretres možganov (če jih sploh imaš glede na tvoj komentar). Donovan je celo izjavil, da mu je ciljal v glavo psihopat ameriški.
mazy5
19. 06. 2010 16.07
zigaman mas full dobre komentarje
mazy5
19. 06. 2010 16.04
marija120 poglej si celo tekmo nisem lokal patriot ampak sodi za vse enako
Tadej Janzic
19. 06. 2010 15.30
blacknwhite: jaka.kavac4@gmail.com je moj mail. Napiši kar te zanima, in se dogovoriva. lp
EC
19. 06. 2010 15.23
FCTadej19.06.2010, 11:34-1 Zigaman 19.06.2010, 10:54 1 AmonAmarth18.06.2010, 14:138 Najmanjši proti največjemu...dejmo razbit te jenkije...mi se ne bojimo nobenega!! Go Slovenija!!!!!!!! sej amerikanci niso najmanjši :ti si glupi dobesedno ali se pa delaš neumnega..dobro veš da je mislil da je slovenija najmanjša ne pa amerika..jao... veličine se ne meri z velikostjo kdo je sedaj glup??
marija120
19. 06. 2010 15.03
zakaj pljuvate po sodniku, če pa je čisti gol američanov razveljavil...še dobro da je tam videl prekršek, ki ga sploh ni blo (to ne govorim na pamet, tekmo sem gledal v družbi soigralcev in sodnikov in nihče ni videl tam prekrška, da bi se gol razveljavil)
mazy5
19. 06. 2010 14.47
res mi ni jasno, zakaj nekateri pljuvate po nasih fuzbalerih, je res da niso igrali za anale, je res da imajo mnogi juznjaske priimke,je res da so ga lomli po 2:0,ampak igrat vRSA na SP JE CAST TUD ZAME KOT PREBIVALCA SLO A STE OPAZLI DA SO BRBRALI TUD BESEDILO NASE HIMNE, vsaj nekateri vesel sem da se v mojem mestu na mimovozecih vozilih pojavljajo zastave SLOVENIJE v ponos nasim ASOM
dooki
19. 06. 2010 14.42
za moje pojme so pokazal že 300krat več kokr sem pričakoval od njih...tko da...držmo pesti za še eno odlično predtavo naših fantou....pa gremo na anglijo =)
emt8000
19. 06. 2010 14.33
mazy5,imaš prav. Preteklost je preteklost in napisala se je nova zgodba.
1821
19. 06. 2010 14.31
Kako delate... foolk, bo vsaj tekma z Anglijo zanimiva. Kar se mene tice so nasi igral dobr za znoret in je res skodaaa da nismo zmagal. Ampak vseen enn veeelik poklon pred to reprezentanco, so se boril do zadnje sekunde in tega jim ne more nobena bud1la tle gor ocitat! pa se to...KDO JE VRJEL DA BOMO PRVI V SKUPINI 2 KROGA ZAPORED?!?!??! ZRESNTE SE...TO KAR SE DOGAJA JE LEGENDARNO!!!!
mazy5
19. 06. 2010 14.26
aja nekaterim, puste smarno goro, daljna preeeeeteeeeeklost
emt8000
19. 06. 2010 14.07
Smešni sedaj ste tisti,ki se drznete loleki po naših nogometaših pljuvati!!! Kaj Vam je nekaterim Šmarno goro kupil??!!!!! Jaz našim želim veliko uspeha in sreče v sredo,ne glede na izid,pa sem že sedaj ponosen na njih.