Nogomet

FOTO in AVDIO: Slovenija na vrhu skupine C

Polokwane, 13. 06. 2010 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š/L.S./I.K.
Komentarji
891

Slovenska nogometna reprezentanca je na svoji uvodni tekmi svetovnega prvenstva v skupini C premagala Alžirijo, strelec zmagovitega gola je bil kapetan Robert Koren (1:0).

V predtekmovalni skupini C sta sinoči prvo tekmo odigrali reprezentanci Anglije in Združenih držav Amerike, ki sta se razšli brez zmagovalca (1:1).

Slovenci in Alžirci se na večjem tekmovanju še niso srečali, za Slovence je to drugo svetovno prvenstvo, medtem ko so se Alžirci uvrstili na svoje tretje svetovno prvenstvo. Naši fantje so si nastop zagotovili skozi dodatne kvalifikacije, kjer so preskočili veliko Rusijo, Alžirci pa so si nastop zagotovili po dodatni tekmi proti reprezentanci Egipta, ki so jo dobili z rezultatom 1:0.

Selektor Kek z izborom udarne enajsterice ni presenetil, tako da so srečanje za Slovenijo začeli naslednji nogometaši: Samir Handanovič, Mišo Brečko, Marko Šuler, Boštjan Cesar, Bojan Jokič, Aleksandar Radosavljevič, Robert Koren, Valter Birsa, Andraž Kirm, Zlatko Dedič in Milivoje Novakovič.

Začetek tekme v Polokwaneju, Alžirci so imeli že v 3. minuti priložnost za gol, a je strel Belhadja odlično ubranil vratar Slovenije Handanovič. Prvih deset minut tekme je minilo predvsem v znamenju igre med obema kazenskima prostoroma. V 21. minuti je s prostega strela z desne strani poizkušal Birsa, a je njegov strel ubranil vratar alžirske izbrane vrste. Prvi rumeni karton na tekmi je v 35. minuti prejel Aleksandar Radosavljevič zaradi prekrška nad Belhadjem. V 36. minuti pa so bili zopet nevarni Alžirci, po predložku z desne strani je z glavo slovenski gol za las zgrešil Halliche. V 35. minuti je s strelom od daleč ponovno poizkusil Birsa, a je njegov strel v kot odbil vratar Alžirije. Prvi polčas se je končal brez zadetkov (0:0).

Na začetku drugega polčasa so nekoliko bolj pritisnili Slovenci, v 53. minuti pa je prišlo do prve zamenjave, iz igre je odšel Dedič v igro pa je vstopil Zlatan Ljubijankič. V 72. minuti je drugi rumeni karton na tekmi prejel Ghezzal, ki je v igro vstopil v 58. minuti. Tako je imela Slovenija dobrih 15 minut igralca več na igrišču. V 79. minuti pa smo ga le dočakali. Prvi gol za Slovenijo je dosegel kapetan Koren, ki je sprožil strel iz kakšnih 20 metrov ter presenetil vratarja Alžirije.

V 84. in 87. minuti je selektor Kek opravil še dve menjavi, najprej je iz igre odšel Birsa, ki ga je zamenja Nejc Pečnik, Andrej Komac pa je zamenjal Radosavljeviča. Zaključek tekme je minil v znamenju živčnosti na obeh straneh, a so naši fantje vzdržali vse pritiske ter osvojili sploh prve točke za Slovenijo na svetovnih prvenstvih.

Slovenskim nogometašem je za izjemen uspeh čestital tudi predsednik vlade Republike Slovenije Borut Pahor. "Gre za epsko zmago, s katero smo ponovno dokazali, da smo majhen narod z velikim srcem. To je šele začetek," je ob čestitki med drugim dejal premier.

Izjave po tekmi:

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "S psihološkega vidika je bila to zelo težka tekma. Seveda smo si želeli zmanjšati pritisk med igralci. Ampak malo te ponesejo čustva, to je človeško. Čestitam jim, kako so se spopadli z vsemi težavami. Ni lahko priti do te prednosti, ki smo jo mi tokrat le dočakali. Čeprav mislim, da smo v drugem polčasu izgledali bolje, da smo osvežili glave med polčasom. Tudi tista izključitev je pripeljala do tega, da smo tekmo lahko nadzirali. Sicer smo naredili nekaj napak, ampak osvojiti tri točke na svetovnem prvenstvu proti komur koli, to je velika stvar."

Valter Birsa, igralec Slovenije: "V začetku je bilo težko zaradi višine in vsega, bila je tudi prva tekma na SP za vse nas. To moramo vzeti v zakup, ampak dali smo gol in zmagali. Pogled na lestvico je lep, toda to ni najpomembneje. Pomembno je, da smo zmagali to prvo tekmo. Zdaj nas čaka izbrana vrsta ZDA, ki je dokazala, da je vrhunska."

Boštjan Cesar, igralec Slovenije: "Vuvuzele so tako moteče, da komunikacija na igrišču ni mogoča. Je pa kljub vsemu to fantastična zmaga, bilo je težko igrati, saj so bile razmere ekstremne, tako teren kot temperatura. Ampak uspelo nam je in to je zelo velika spodbuda za naslednje tekme."

Zlatan Ljubijankić, igralec Slovenije: "Glede na to, da je bil to naš prvi nastop na SP, smo igrali kar dobro. Sicer to ni bila posebej dobra igra, ni bila na takšni ravni kot tista z Rusi. Toda najpomembnejše je, da smo zmagali in gremo s tremi točkami še bolj samozavestno v drugo tekmo z ZDA."

Rabah Saadane, selektor Alžirije: "To je bila zelo zahtevna tekma za obe ekipi. Menim, da je moja ekipa igrala zelo dobro, posebej v prvem polčasu. Ekipa se je potrudila po najboljših močeh, kar sem si tudi želel. Bili smo dobri v napadu in v obrambi, ampak poudariti moram, da je bilo žogo na težkem igrišču zelo težko nadzorovati. Slovenija, pri kateri mi je danes v oči padel predvsem Robert Koren, ima kompaktno ekipo, ki že več let igra skupaj, in danes je svoje priložnosti znala izkoristiti. Zdaj nas čaka priprava na Anglijo, kar bo še težja tekma."
 

Izid:

Slovenija - Alžirija 1:0
Koren 79.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (891)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leila123
15. 06. 2010 16.20
GO.BEARS KO BI VSAJ BILO VEC TAKIH SLOVENK KOT SI TI VSAKA TI CAST! Hvala ;)
leila123
15. 06. 2010 16.18
GO.BEARS HVALA :)
Gavrane20
15. 06. 2010 13.01
slovenija more nujno zmagat ameriko ce se hoce uvrstit naprej ampak realnost je taka da bodo zgubili SEVEDA bi bil vesel da zmagajo ampak za razliko od useh tuki me ne misl ta posrecene zmaga ponest v visave in ostajam na realnih tleh seveda pa usa cast reprezentanci k je u zgodovini najvec nardila na svetovnih prvenstvih
Mujaga
15. 06. 2010 11.17
model če igrajo slabo nemoreš reč svetovni rpvaki bodo jao lahko sma rečeš zame so že svetovni prvaki ne pa neki tm sanjat pa pametovat če ni igre je brezveze lahko je zmagat katar,novozleandijo,alžirijo sma maeričani so proti braziliji igral 3:2
maysture
15. 06. 2010 11.14
majka85 PA KAJ SI SKOZ PAMETN NEKI...SKOZ NABIJAŠ NEKI S TEMI KOMENTARJI...PA JA SAM TVOJE BEDNE KOMENTARJE BEREMO...SI PA JA ŽE ZVELČAN...drgač pa men se pa ne zdi da so slabo igral prot alžiriji...a so zgubl al kako ??? hmmmm....pol pa kr ni slaba igra če je zmaga...zmaga je zmaga...ni važno...to je bla njihova prva tekma itak so bli vsi živčni ... ZDEJ PA LE NEHI ŽE KOMENTIRAT 1x !
GO.BEARS
15. 06. 2010 05.23
leila123 KO BI VSAJ BILO VEC TAKIH SLOVENK KOT SI TI VSAKA TI CAST!!!
leila123
14. 06. 2010 21.28
EVO SRBI ŠE ENKRAT VAM POVEM SLOVENIJA BO ZMAGALA ZDAJ PA MI NAŠOPAJTE MINUSE :))))
leila123
14. 06. 2010 21.27
GO.BEARS Se popolnoma strinjam s tabo čeprav sm jaz navijala za Srbe ampak če so takšni da so nam fovš vzamem vse besede nazaj kar sm lepega napisala o Srbih :))
rozi23
14. 06. 2010 21.17
majka85 a si ti sploh gledu tekmo???sploh neveš kakšne extrewmne razmere so ble tam.najprej se mau pozanimej kakšne razmere so ble pol pa kej napiš ker so naši zarad takih razmer tok slabo igral
GO.BEARS
14. 06. 2010 21.12
hahahaha od kar so srbi zgubli tu sami minusi ko napises da bo slovenija zmagala proti ameriki hmmmmm neki cudn mi je vse tole kot da se je neka srbska fovsija razpasla
leila123
14. 06. 2010 18.28
majka85 A maš morda ti vedno dobr dan in ko maš tremo vse odlično narediš brez napak ?????????...Daj malo premisli jaz vem ko mam kje tremo mi vse spodleti...
majka85
14. 06. 2010 18.24
treba bit objektiven
majka85
14. 06. 2010 18.23
leila123 vidim da nimaš pojma o nogometu, nevem kaj si eni mislite,da bomo vsi nonstop pisali kak so naši dobri,da si zaslužijo napredovanje in nevem kaj še.dejstvo je da so igrali zelo slabo proti najslabši repki na prvenstvu in če alž nogometaš nebi bil izključen sigurno gola nebi vidli.
leila123
14. 06. 2010 18.05
Saj ni čudno da gre nekaterim v življenju tako slabo če ste pa tako negativni niti malo optimizma ni v nekaterih :)) Zato se niti ne čudim da mislite da bo Slovenija zgubila jaz pa sem optimist in stavim na zmago Slovenije :)) zato vam še enkrat povemSlovenija bo zmagala proti Ameriki :))
leila123
14. 06. 2010 18.01
majka85 Kaj kvasiš traparije kaj nisi poslušal ko so jih intrvjujali da so naši imeli temo...Tokrat ko bodo igrali z Ameriko bodo morali tako ali tako dati vse od sebe in verjemi da se tega dobro zavedajo naši nogometaši...Jaz verjamem v njih pa tudi če so 1 tekmo slabše oddigrali..zato go go go Slovenija do zmage...
majka85
14. 06. 2010 17.54
seveda vsi hočemo slo v naslednjem krogu,ampak roko na srce si z takšno igro to ne zaslužimo
majka85
14. 06. 2010 17.49
koren je zabil edini gol,ki ga bo slo dosegla na tem prvenstvu.alž je sigurno daleč najslabša repka na tem prvenstvu in še oni so igrali bolše od nas.vsi ki se spoznamo na nogomet vemo ,da je za gol korena kriv alž golman in nič grugega
GO.BEARS
14. 06. 2010 16.52
vidim da eni ze v naprej obupujejo in govorijo da ne bomo vec tocke osvojil zalostno res je zelo zalostno mam obcutek da se vec hrvatovveseli za zmago slovenije kot slovencev jaz komi cakam tekmo z amerikanci in napovedujem 2- 0 za slovenijo in neposredna uvrstitev v drugi krog zdaj pa navalite z minusi GOOOOO SLOVENIJA
Tonček Balonček
14. 06. 2010 16.07
problem je pač v etm, da že2 meseca nakladajo o tem nogometu, povedati pa ni pravzaprav nič! Menis e ti novinarji smilijo, kar naprej morajo rojevati neke tekste brez vsebine, kar nekaj, kot tole ZGORAJ NPR.!
24kur-dat-kom
14. 06. 2010 16.00
blanla 14.06.2010, 06:13 samo nekaj me moti naj že neha tv slovenija spraševati oblaka o igri ker je to tisti sposobnež ki je te naše fante skoraj uničil A naj raje Zahovića prpeljejo da bo mal pametn biu?