Nogomet

V Turčiji omilili kazni za nogometne nepravilnosti

Ljubljana, 14. 12. 2011 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Turčiji se je ob začetku doslej največjega procesa proti nogometašem in funkcionarjem, obtoženim sodelovanja v prirejanju izidov, zgodil presenetljiv obrat.

Nogometna žoga
Nogometna žoga FOTO: Damjan Žibert

Parlament je namreč sprejel nov, precej blažji zakon za takšna kazniva dejanja, tako da se 93 obtoženim obetajo nižje kazni.

Parlament je v sredo sprejel predlog spremembe zakona predsednika Abdullaha Gula, ki je prvotno sicer dobil veto, poročajo turški mediji. Po novem so tako najvišje zagrožene kazni za prirejanje izidov tri leta zapora, po prejšnjem zakonu pa bi storilci, če bi jih spoznali za krive, v zaporu pristali za 12 let.

Do februarja se bodo začeli sodni procesi proti 93 nogometašem, funkcionarjem in trenerjem različnih klubov, ki so obtoženi goljufij in prirejanja izidov. V Turčiji je uvedba novega zakona sprožila številna ugibanja, mnogi pa domnevajo, da je morda kriva vpletenost velikih klubov: če bi bili nepravilnosti obtoženi manjši klubi, bi bržkone kazni ostale enake, ker pa so v igri velikani Fenerbahče, Bešiktaš in Trabzonspor, je prišlo do sprememb.

Procese bodo z velikim zanimanjem spremljali predvsem pristaši Fenerbahčeja. Predsednik slednjega Aziz Yildrim je obtožen, da je za precejšnje denarje kupoval igralce, ki jih nato v klubu nikoli niso videli, po mnenju tožilstva pa so finančna sredstva, namenjena prestopom, v resnici uporabili za vplivanje na izide tekem. Če bodo Yldrima spoznali za krivega vseh očitanih kaznivih dejanj, mu po novem zakonu grozi največ 81 let zapora – po starem bi ga v takem primeru za rešetke poslali za 156 let ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BigBoss
14. 12. 2011 16.53
-2
Turki nimajo pojma o nogometu. Mario Gomez je car.