Nogomet

FOTO: Maribor na derbiju iztržil točko z igralcem manj

Maribor, 30. 10. 2011 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V 16. krogu slovenskega državnega prvenstva sta se v 92. večnem derbiju v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Olimpija. Nogometaši Olimpije so dvakrat na tekmi vodili, a so se vijoličasti kljub igralcu manj obakrat uspešno vrnili in iztržili pomembno točko (2:2).

V taboru Olimpije so bili pred derbijem odločeni, da po sedmih letih prekinejo negativno tradicijo na Štajerskem, potem ko so zmago v Ljudskem vrtu nazadnje slavili daljnega leta 2004. Zadnji prvenstveni derbi so avgusta v Stožicah zasluženo visoko s 4:1 dobili varovanci Dušana Kosiča.

Pred več kot 10.000 gledalci se je odigral 92. večni derbi med Mariborom in Olimpijo. Uvodne minute so pripadle gostiteljem. Že v drugi minuti je Agim Ibraimi ogrel dlani ljubljanskega vratarja Elvisa Džafića. Nekdanji član Olimpije je poizkusil še enkrat v naslednjem napadu, a je meril nenatančno. Domači so imeli pobudo na igrišču in povsem narekovali ritem igre. V 22. minuti pa se je tekma prelomila. V dvoboju sta bila Matic Fink in Dejan Mezga, ki je izgubil živce in z glavo udaril vezista Olimpije ter upravičeno zaradi nešportne poteze dobil rdeči karton. Varovanci Dušana Košiča  so številčno prednost kaznovali že v svojem prvem resnejšem napadu, ko je v kazenskem prostoru slabo posredoval Martin Milec, ponujeno priložnost pa je z volejem  zaključil Davor Škerjanc (0:1). Po golu se je igra povsem razživela. Ljubljančani so prevzeli pobudo, gostitelji pa so poizkušali s hitrimi protinapadi. V 32. minuti je Marco Tavareš lepo zaposlil Daliborja Volaša, pri njegovem poizkusu z neposredne bližine pa se je izkazal gostujoči vratar. Ob koncu prvega dela igre je Ibraimi v tretjem poizkusu izkoristil slabo izbijanje žoge mladega Džafića in zadel za izenačenje. Veselje na štajerskih tribunah pa ni dolgo trajalo, v sodnikovem podaljšku je nase opozoril prvi strelec slovenske lige in prvi mož Olimpije Dare Vršič, ki je močno streljal z roba kazenskega prostora, Jasmin Handanovič je žogo le odbil, odbito žogo pa je v mrežo pospravil Filip Valenčič, ki je dosegel svoj krstni gol v državnem prvenstvu. V prvem polčasu je imel delivec pravice Darko Čeferin veliko dela in je pokazal tri rumene kartone in enega rdečega.

Davor Škerjanc je z volejem popeljal Olimpijo v vodstvo z 1:0.
Davor Škerjanc je z volejem popeljal Olimpijo v vodstvo z 1:0. FOTO: Damjan Žibert

V nadaljevanju so vijoličasti odločno krenili po izenačenje. Ob vsakem predložku v ljubljanski kazenski prostor je imel mladi Džafić veliko težav. V 67. minuti pa se na sredini igrišča ni oglasila piščalka Čeferina, Ljubljančani so zaman zahtevali prekršek. Aleksander Rajčevič je odlično pohitel v protinapad, podal do Gorana Cvijanovića, ki je z desne strani mojstrsko zadel v daljši vratarjev kot (2:2). Kljub igralcu manj je bil v teh minutah Maribor nevarnejši nasprotnik. V 75. minuti so odgovorili zeleno-beli in Vršič je lepo zaposlil Škrjanca, a njegov strel so domači branilci odbili le v kot. Zadnje minute so pripadale Ljubljančanom, ki so organizirano napadli vrata Jasmina Handanovića, a resneje slovenskega reprezentanta niso ogrozili. 92. večni derbi se je tako končal z neodločenim izidom 2:2. Maribor tako s tekmo manj še naprej ostaja na vrhu prvenstvene lestvice, Olimpija pa si z Gorico deli drugo mesto.

Izjavi po tekmi Maribor - Olimpija (2:2)

Darko Milanič, trener Maribora: "Za nami je definitivno dobra tekma z veliko tempa. Do 23. minute, ko je Dejan Mezga napravil veliko neumnost, saj je bilo to tisto, kar je obrnilo tekmo v drugo smer. Do takrat smo imeli vse niti v svojih rokah, bili boljši, že od samega začetka, ko smo tudi prvi zapretili. Potem smo se zmedli, nasprotnik je prevzel pobudo in to je bilo zadnje, kar bi si želeli. Nismo hoteli, da imajo posest, potem smo bili preveč pasivni in prejeli smo dva zadetka. V drugem polčasu je sledila bistveno drugačna slika, imeli smo veliko več poguma, odigrali dobro tekmo in osvojili zasluženo točko. Z njo ne moremo biti zadovoljni, ker smo si želeli vse. Z istim številom igralcev na igrišču smo dominirali, potem ko smo ostali le z desetimi, pa so nas kaznovali, čim smo bili malo preveč pasivni."

Dušan Kosič, trener Olimpije: "Najprej moram reči, da so Štajerci pripravili odlično vzdušje, po moji oceni je bila to zanimiva tekma. O svoji ekipi lahko rečem, da sem zadovoljen s pristopom, da se je napadalcem odprlo, predvsem z Valenčičem in Škerjancem, ki sta dosegla gola. A vendar ostaja grenak priokus, saj z igralcem več pri 2:1 nismo izkoristili terenske premoči. Maribor je bil agresiven in nas zasluženo kaznoval z izenačenjem. To je bil pravi derbi, pravo vzdušje, končen rezultat pa je realen. Pri 2:1 nismo imeli kakovostne posesti žoge, tekma se je lomila, če bi bolje odigrali, bili bolj pogumni, bi bilo idealno, a to se ni zgodilo, naredili smo napako na sredini igrišča, Maribor pa je to izkoristil. V drugem polčasu smo šli iz napada v napad, tekma se je na našo žalost zlomila, namesto da bi dali gol, smo ga dobili. To je bila nepotrebna brezglava igra in na koncu smo zato celo trepetali za točko. Bilo je dosti dobrih stvari, a veliko takih, kjer nismo bili umirjeni in smo dovolili Mariboru, da izenači."

Izid:

Maribor - Olimpija 2:2 (1:2)
Ibraimi (45.) Cvijanovič (67.)Škrjanc (28.) Valenčič(45.+4)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pupii
03. 11. 2011 01.37
+1
Maribor sampion! Ole ole
aanton
02. 11. 2011 11.05
Maribor iztržil točko - smešni ste 24 ur
inzagi9
01. 11. 2011 10.41
po moje je glavni zmagovalec agim;-) svaka mu čast!stoli letijo na polne on pa poljublja mariborski grb!!!!zmago je!;-)) sojenje lahko samo rečem to kar je odmevalo po stadioni! čeferin-k... sin! škoda da take sodniške odločitve odločajo derbi!ibraimi dobi pri proslavljanu karton???zakaj ker je poljubo grb???in še in še!!!katastrofa od sojenja res! nogomet pa odličen!to se pa res splača gledat! za gd pa samo to: Navijači ki ne spoštujejo tuje lastnine in jo uničujeno!! So gospoda Ljubljanska po avgustovski tekmi pametovala kaki divjaki so v Mariboru... njihovi navijači pa navijajo za njihov klub, so kulturni... kdo je zaj divjak gospodi ljubljanksi?kdo je zaj pijanček ,ki ne ve kaj dela?zato ker se vas ni čulo ste pač mogli drugače pozornost vbujat saj to mi je vsaj malo razumljivo!sirote! olimpiji kot klubu pa naj si vzamejo vzgled za organizacijo tekme sploh ni primerjave kolko let ste za mb v tem segmentu!
mikson1402
01. 11. 2011 09.54
SIMPIONI IZ VELIKEGA MARIBORA ..... BRAVO DECKI.. BRAVO VIOLE, TAKEGA NAVIJANJA NI NIKJER DALEC OKOLI.....SE ENKRAT HVALA VIOLAM ZA VZDUSJE....TEGA V STOZICAH NE MORETE NIKOLI DOZIVET....HVALA MARIBOR.....
vursic1
01. 11. 2011 09.46
dejte si vsi skupaj poglejte derbije po evropi in boste videli kej je navijanje ne pa da 90 minut poslušaš kdo bo koga ubiu
jeti16
31. 10. 2011 22.41
SimplyTheBest 31.10.2011, 06:51 -29 Torej dejstvo je dragi štajerci: 2 tekmi, skupen rezultat je 6-3 za Olimpijo. Točke: Olimpija 4, Maribor 1. Eno tekmo ste zasluženo izgubili. Drugo tekmo ste po sreči ( nedosojen prekršek na sredini igrišča, protinapad in gol ) pripeljali do neodločenega izida. ČE nadaljujemo v takem tempu samo na derbijih, naslova ne boste videli od blizu. Tudi vi boste padli v formi in tedaj Vas bo Olimpija povozila. Priznam pa, da ste bili do izključitve igralca boljša ekipa. Izgovarjati se na sodnike - no to delajo vedno samo poraženci, pa če je še tako res. Jaz bi se sodnikov veliko bolj kot na derbijih bal na manj pomembnih tekmah. Tam lahko izgubite neprimerno več točk. Maribor nima zunajserijskega igralca tipa Dare Vršič kar vas bo na derbijih še zelo teplo. Zahovič ve, da če hočete stopničko više ali si ga vzgojite ali pa ga kupite. V Evropi letos nabirate izkušnje, upam, da drugo leto odkrito štartate na vsaj drugi krog Lige Evropa. Kako je Liga Evropa izenačena ste lahko videli prav v vaši skupini, kjer je vsak sposoben premagati vsakogar. Kakšna bi bila lestvica, če ne bi prav začetniško podarili zmago Birmnighamu :-) GO OLIMPIJA 1. Oni Če v drugem odstavku mora bit posebno poudarjen, ker Olimpija s tako igro, da igra celo tekmo z 12 igralci(Čeferin) proti 10 in dvakrat zapravijo vodstvo, ne more priti vešje od tretjega mesta kjer se nahaja 2. Če si gledal tekmo in je v tedi vsaj kanček Fair Playa moreš priznat, da je Olimpiji pogledal skozi prste pri dveh nešportnih potezah za Rdeč karton in poskal je nenormalno več prekrškov za Olimpijo. Ob teliko prekrških bi morala biti posest 80:20 za Olimpijo če bi bila tekma sojena na nivoju mednarodnega sodnika za katerega velja Čeferin. 3. Maribor nima takega izstopajočega igralca kot je Vršič z razlogom. Vsi igrajo na njegovem nivoju. Maribor bi lahko kupil celo prvo postavo Olimpije ampak noben ne bi nikoli zaigral v prvi postavi ker nimajo kvalitete. 4. Glede začetniške predaje pa samo poglej Olimpijo, ki je včeraj dvakrat predala nezasluženo vodstvo. Pravici je bilo zadoščeno. Maribora ne ustavi niti cela Olimpija z podkupljenim sodnikom vred.
izo1982
31. 10. 2011 18.59
medprstni kožniki, nimate pojma, kaj je fuzbal, igrate pred praznimi ŠTROZIŽAMI, malo poglejte, kaj je pesem enajsttisočglave množice vijolčne ... tam pri vas pa je vse kaj se čuje na stadionu kaki golob, ki ga zeleni ftrofite na strehi, ko žoge letijo deset metrov nad nasprotnikovim golom ... konji žabarski zahojeni
Stajerci007
31. 10. 2011 15.10
@ Evil Če tvoja pamet sega dalje od tvojega nosu pa bi te prosil za dodatno razlago!!! Hvala Tiskarski škrat- se opravičujem
Stajerci007
31. 10. 2011 15.03
Evil.Inside31.10.2011, 11:13-7 jeti16 30.10.2011, 20:41 57 Če bi na 24.ur gledali tekmo bi vidli, da bi pri prvemu rdečemu mogla dobit rdečega oba tako Mezga kot Fink. Nešportne poteze vratarja Olimpije Đafića pa sploh ne omenijo, ko bi tam moral Čeferin pokazati rdeči karton. Čeferin je danes sodil zelo slabo in vidno za Olimpijo. Katere pravljice ti gledaš in govoriš? Če je golman napaden in odrine človeka, ki ga je napadel naj dobi rdeči karton? Pa kje ti gledaš fuzbal človek? FInk naj bi pa dobil rdeči karton zakaj, zato ker je kasiral na gobec? Zato bi moral dobit rdečega? Pa vaša štajerska pamet res ne seže dlje od vašega nosu.... @ Dragi Evil!!! Tud če je golman dobil brco v roko mora to sodnik videt al pa mora golman to prijavit sodniku !!!! Nima kaj pravice jemat v svoje roke in potiskat in odrinjat igralce!!! Res da je Arghus padel kot pokošen ampak isto je bilo v situaciji Fink Mezga!!! Ne rečem- Mezga rdeči karton-nešportna poteza!!! Ampak tudi poteza Đafića je bla daleč od športne!! še posebej če pogledaš kak je zaplaval v prazno in ni imel posesti žoge!!!!! Dejstvo je Mezga upravičeno rdeči-golman tudi če je bil nad njim storjen prekršek nima kaj pravice jemat v svoje roke!!!! Če si pametnejši dalša od tvojega nosa pa te prosim za dodatno razlago!! Hvala EN KLUB ENA ČAST
texranger
31. 10. 2011 14.34
@metalc 1.Nihče ni brcnil džafića v roko , ampak žogo 2. po tistem kao faulu je imel bežigrad žogo v svoji posesti pa so jo še enkrat izgubili, tako da ni padel gol iz tiste akcije.
texranger
31. 10. 2011 13.08
@Denis V Angliji niso nič rešli, poglej samo championship, kake stvari se dogajao, pa nehajte že enkrat s to Anglijo. Malo poišči po spetu.
metalc4ever
31. 10. 2011 13.04
kakšno nešportno obnašanje đafića? poglejte posnetek, slepci, pa boste videli, kako ga vijolični brcne v roko, pa čeprav ima žogo že nekaj časa pri sebi. kdor je gledal po tvju, je lahko 2x videl počasni posnetek te brce. o sojenju nasploh... drugi gol ste dosegli iz protinapada, ki ste ga dobili tako, da čeferin ni zapiskal prekrška nad bešičem, KJER JE SIGURNO BIL! zato utihnite glede sodnikov, ker so delali napake v korist obeh, tudi vas.
texranger
31. 10. 2011 13.04
creeps! A si ti tisti erotični maser za moške, ki garantira happy ending?
Luka Krebs 1
31. 10. 2011 11.27
Creeps 31.10.2011, 10:37 0 chelsea_92 31.10.2011, 10:10 4 luka15731.10.2011, 10:030 kk je olimpija nesposobna z igravcem več ...bravo Maribor ;) dobra tekma potem je tut maribor nesposoben ,ker je lani olimpija z igralcem manj enako igrala 2:2 ...to care,čist si ga uniču... haha suljo jedan, če bi vedo.. je olimpija takrat vodla 0:1 ze ko so dobli rdečega.. in do 90. minute ni nic naredla, pol pa se jim je vsral tisti gol za izenačenje v 90. minuti.. torej olimpija je vodla 0:1 nato prejela rdečega.. potem maribor izenačni , nato maribor prejme rdeči karton, nato maribor povede.. in šele nato se olimpiji vsere gol za izenačenje v 90. minuti.. tak da malo razmisli pa bos videl, kako je pri 0:1 zgublat pa z igralcem manj potem se dvakrat izenačit.. ...dejstvo je,da je Olimpija z igralcem manj,tekmo odigrala 2:2...
profi?
31. 10. 2011 11.23
tekma je bila dobra.......bodimo objektivni tako maribor kot olimpija imata iste navijače....ena velika skupina mladih ki iščejo svoj jaz na takih stvareh kot je metanje stolov,metanje bakel....itd......vse se da rešit,tako kot so rešli v angliji in tam je ograja na stadionu visoka 1m.Pa so meli hujše primere kot pa pri nas.lp
El Diablo 2013
31. 10. 2011 11.19
SEM RAJE GLEDAL HOKEJ...BOLJ ZANIMIVO
Evil.Inside
31. 10. 2011 11.17
Pa še o prihodu na tekmo in izhodu. Še enkrat da se kdo pritoži nad Stožicami..-take neorganiziranosti, počasnosti in nesposobnosti pa že dolgo ne. Tako pritoževanje, kako gre folk na Stožice, kako gre tam vse počasi, kako so varnostniki nesposobni. Dajte pred svojim pragom najprej pomest, ker tole kar je blo včeraj je bila sramota. Hvalisaze se tako, kot da mate vse super in fino pošlihtano, da vse hitro laufa, da se ne čaka (nad vsem tem se pritožujete na Stožicah!) sami pa mate isto sranje če ne še večje.
Evil.Inside
31. 10. 2011 11.13
jeti16 30.10.2011, 20:41 57 Če bi na 24.ur gledali tekmo bi vidli, da bi pri prvemu rdečemu mogla dobit rdečega oba tako Mezga kot Fink. Nešportne poteze vratarja Olimpije Đafića pa sploh ne omenijo, ko bi tam moral Čeferin pokazati rdeči karton. Čeferin je danes sodil zelo slabo in vidno za Olimpijo. Katere pravljice ti gledaš in govoriš? Če je golman napaden in odrine človeka, ki ga je napadel naj dobi rdeči karton? Pa kje ti gledaš fuzbal človek? FInk naj bi pa dobil rdeči karton zakaj, zato ker je kasiral na gobec? Zato bi moral dobit rdečega? Pa vaša štajerska pamet res ne seže dlje od vašega nosu....
Sisajte Jaja
31. 10. 2011 11.13
Creeps 31.10.2011, 10:37 0 chelsea_92 31.10.2011, 10:10 4 luka15731.10.2011, 10:030 kk je olimpija nesposobna z igravcem več ...bravo Maribor ;) dobra tekma potem je tut maribor nesposoben ,ker je lani olimpija z igralcem manj enako igrala 2:2 ...to care,čist si ga uniču... haha suljo jedan, če bi vedo.. je olimpija takrat vodla 0:1 ze ko so dobli rdečega.. in do 90. minute ni nic naredla, pol pa se jim je vsral tisti gol za izenačenje v 90. minuti.. torej olimpija je vodla 0:1 nato prejela rdečega.. potem maribor izenačni , nato maribor prejme rdeči karton, nato maribor povede.. in šele nato se olimpiji vsere gol za izenačenje v 90. minuti.. tak da malo razmisli pa bos videl, kako je pri 0:1 zgublat pa z igralcem manj potem se dvakrat izenačit..
Luka Krebs 1
31. 10. 2011 11.08
super vzdušje :) hvala dragonsom da bodo plačali za zamenjavo stolov na severu ker tak rabimo nove ;) hvala tud štajercem,če se bote odcepl,ker pol ne bo noben več delu sramote Sloveniji...:)