Nogomet

FOTO: Po dveh prejetih zadetkih v Lvovu, je nastop na EP za Slovence le še (nerealna) želja

Lvov, 14. 11. 2015 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po prvem polčasu dvoboja dodatnih kvalifikacij za nastop na prihodnjem EP med Ukrajino in Slovenijo v Lvovu, so precej bolj zadovoljni v domačem taboru. Ukrajinci imajo pred povratno tekmo v Ljudskem vrtu kar dva gola prednosti (2:0).

Srečanje so v Areni Lvov so bolje odprli domačini, ki so že v prvem napadu nakazli, da si okrito želijo nastopa v Franciji. Andrij Jarmolenko je z desne strani nevarno podal pred vrata slovenske reprezentance, a je bil Vjačeslav Ševčuk za las prekratek, da bi lahko sprožil na gol Samirja Handanovića. Ta je moral prvič resneje posredovati v 16. minuti, ko je z razdalje sprožil Artem Fedetskij. Njegov strel z roba kazenskega prostora je tudi nevarno spremenil smer, a je bil naš vratar na pravem mestu in žogo preusmeril v kot. To je bila že 80. tekma za Handanovića v dresu s slovenskim grbom. Sledil je manjši pritisk Ukrajincev, ki so imeli na voljo tudi nekaj kotov. Pritisk se jim je obrestoval, saj so v 22. minuti prišli tudi do vodilnega zadetka. Po predložku z desne strani je do žoge prišel Jarmolenko, ki je z eno potezo vrgel iz igre Jasmina Kurtića in Reneja Krhina in mirno s svojo slabšo desnico žogo poslal v daljši kot nemočnega Handanovića. Prvih 25. minut je bila Ukrajina izrazito bolljša, kar se je poznalo tudi v posesti žoge, ki so jo imeli domačini 61 odstotkov igralnega časa.

Andrij Jarmolenko je povedel Ukrajince v vodstvo.
Andrij Jarmolenko je povedel Ukrajince v vodstvo. FOTO: Reuters

Dober odgovor Slovencev po prejetem zadetku

Prejeti zadetek Slovencev presentljivo ni zmedel, ravno nasprotno, saj so močneje pritisnili na vrata domačinov. Prva priložnost se jim je ponudila v 27. minuti. Po lepi akciji Valterja Birse, ki je odlično podal na glavo Milivoju Novakoviću, ta je žogo zgolj spustil na nogo Josipa Iličića, ki pa je iz ugodnega položaja znotraj kazenskega prostora streljal z volejem čez gol. Zgolj minuto za tem se je Novaković po krasni podaji Birse sam znašel na točki za najstrožjo kazen, toda slabo sprejel žogo, ki se je zgolj odbila v roke domačega vratarja Andrij Pjatova. Ukrajinci so v tem obdobju igre čakali zgolj na protinapade. V zaključku prvega polčasa so domačini še enkrat pritisnili na vrata Handanovića, ki se je v 39. minuti izkazal z odlično obrambo po strelu z glavo Garmaša.

Slab (uvod v) drugi polčas in gol Ukrajincev

Prvo priložnost v druem polčasu so v 49. minut imeli Slovenci, ko je z roba kazenskega prostora poizkusil Jasmin Kurtić. Bolje bi bilo če bi podal, saj so bili nekateri naši igralci bolje postavljeni na igrišču od njega. V 54. minuti so Ukrajinci s prvo pravo priložnostjo povišali svoje vodstvo. Po podaji z leve strani je drugi gol za domače dosegel Jevgenj Seleznjov. To je bila odlična podaja, saj so izpadli vsi slovenski branilci in tudi vratar, saj je bil Seleznjov čisto sam na oddaljeni vratnici in je žogo zgolj poslal v prazno mrežo. V 57. minuti bi bilo lahko 3:0 a je strel Denisa Garmaša z glavo z neposredne bližine odlično obranil Handanović. Ukrajinci so bili povsem sproščeni in bi lahko v 68. minuti zopet dosegli zadetek, a je bila tokrat na strani Slovencev vratnica. Do strela je po napaki Boštjana Cesarja in Branka Ilića v ožji obrambi, prišel Seleznjov, a mu je drugo veselje na tekmi preprečil okvir vrat. Do konca srečanja so domačini mirno kontrolirali tekmo, naši pa si kljub pritisku niso pripravili resnejše priložnosti. Selektor Srečko Katanec je ob koncu srečanja poizkusil z vsemi razpoložljivimi silami, v napad je poslal Nejca Pečnika, Romana Bezjaka in Zlatana Ljubljankića, a tudi to ni bilo dovolj za zadetek upanja v Lvovu.

Izid:
Ukrajina - Slovenija 2:0 (1:0)
Jarmolenko 22. Seleznjov 54.

Postavi:
Ukrajina: Pjatov, Fedetski, Rakicki, Hačeridi, Ševčuk, Ribalka, Sidorčuk, Konopljanka, Garmaš (Malinovsk/80.), Jarmolenko (Karavajev/90.), Seleznjov (Kravec/84.)
Selektor: Mihail Fomenko

Slovenija: Handanović, Brečko, Cesar, Ilić, Jokić, Kurtić, Krhin, Birsa (Pečnik/72.), Kampl, Iličić (Bezjak/62.), Novaković (Ljubljankić/89.)
Selektor: Srečko Katanec

Glavni sodnik: Jonas Eriksson (Šve)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PD00X
15. 11. 2015 16.39
+2
Katastrofalna napaka naših treh obrambnih igralcev in nato še zelo slaba ne-obramba Handanoviča pri prvem golu , ki je potem močno vplival na nadaljni potek igre in končni rezultat tekme . Drugače je Slovenija kar dobro igrala , imela nekaj zelo lepih priložnosti , samo na žalost jih niso znali realizirati . Za uspešno napredovanje nas čaka v Mariboru zelo težko delo .
MacekMuri75A
15. 11. 2015 11.20
+6
Po prespani noči opažam dvoje. Prvič - v reprezentanci imamo igralce, ki sI tega ne zaslužijo (Krhin, Ilič, Kurtič). Drugič - Novakovič je pravilno povedal, da smo igrali samo zadnjih 15 minut. Tretjič - premoremo kvaliteto tudi v tej reprezentanci - Bezjak, Pečnik, Samardžič, Iličič (da sem jaz kapetan reprezentance bi jo po tej tekmi pošteno slišal - iz kje izvira nezainteresiranost na tekmi življenja - morda ima pri tem kaj Katanec s svojo bojazljivo postavitvijo). Če je lahko nemški selektor poslušal na svetovnem prvenstvu druge (res je rabil skoraj poraz z Afričani, da je to doumel), lahko tudi naš selektor sedaj premeša igralne položaje, da bodo takšni kot jih igrajo igralci v klubih. Menim, da si Pečnik, Bezjak in Samardžič zaslužijo vpoklic od začetka. Menim tudi, da je Brečko odigral vrhunsko (št. 10 je bila nevidna - do priložnosti je prišel, ko ni imel več moči). Poleg tega rabimo za 3-0 od začetka 3 napadalce v napadu (Novakovič, Bezjak in Pečnik). Vsi kritiki Novakoviča so pozabili, da je Novakovič zabil Angliji (fantastičen gol v Stožicah), Švici (doma in v gosteh), res pa da se je tokrat žoga odbila od njega, sicer bi bilo 1-1. Čeprav sem po naravi velik optimist menim, da bomo rabili nekega "Osterca" ali "Ačimoviča", da bomo tokrat zlomili Ukrajince. Morda je tokrat na vrsti Iličič ali Kampl. Možnosti za napredovanje so 25% za Slovenijo in 75% za Ukrajino. Handanoviču pa pohvale - obvaroval nas je mnogo hujšega poraza - zreli smo bili za 4-0 ampak na srečo imamo vrhunske vratarje. Kar se selektorja tiče, me najbolj moti njegov odnos, da se enostavno preda že pred srečanjem. Srečko - spomnem se te, kako si leta 2000 na Bežigradu tulil nad reprezentanti. Enako se sponem Keka v Mariboru na dvoboju z Rusi. Tudi tebe včeraj Srečko ni bilo nikjer - in če selektor ne verjame v uspeh, kako naj potem v uspeh verjamejo reprezentanti. Na koncu pa še neposrečene izjave za medije. Ker če resnično tako misliš, potem bi te morali odstaviti že samo zaradi tega. Uči se na primeru Zdovca.
mackon08
15. 11. 2015 09.57
+2
S takšnim nesposobnim selektorjem še Nemčija ne pride na EP. Igralci kakšni so pač so jih je pa treba motivirati, Katanec je kot kup nesreče na stolčku. Odslovit kot prvo Katanca.
MAJOH
15. 11. 2015 09.40
+2
Dovolj zgovorni podatek,da naši "kvazi"nogometaši v 90 minutah niso niti ENKRAT sprožili na nasprotnikova vrata,pove vse o njihovi kvaliteti. Pika na i je tudi Katančeva izjava po tekmi.Res pa je, da tudi naši komentatorji na TV niso s svojimi komentarji hoteli videti prave resnice o kvaliteti naših ZVEZDNIKOV!!!???
enakostzavse
15. 11. 2015 09.15
-1
Bi samo popravil mnenje. Niso Ukrajinci ZMAGALI, ampak so naši IZGUBILI. Slaba igra na obeh polih. Naši so kot četrtoligaši, Ukrajinci pa kot nek hiperaktiven otrok , ko se vrže na tla in tuli ker v trgovini ni dobil kinderjajčke. Sodnik pa naj razmisli o nadaljni karieri. Najbolje da gre v četrto ligo v Afganistanu sodit. Edino za tja je sposoben.
jejževamati
15. 11. 2015 08.53
-1
par bomb vršt na bližnji vzhod pa bo mir :)
tapox
15. 11. 2015 08.35
-3
Katanac lahko noc s to postavo Kurtic,Ilicic, Novakovic nesmejo igrat v Mariboru sam vem ni drugih kje mas Ljubljankikca???????????????? Podn siiiiiii Sreccccc za ka drzis koristne igravce na klopi nekoristne pa v igri stab Kucan pa Cefko tko pravta a ne LEVAKI C....E
šumar
15. 11. 2015 08.59
+2
pa oblaka na gol ne tega handanoviča zvezanga prepotentnega
BayernGomez
15. 11. 2015 10.45
-2
apodgraj
15. 11. 2015 11.27
+3
the kop
15. 11. 2015 08.25
+6
pod katancem igrajo dolgočasen in zastarel nogomet! dokler bo katanec glavni ne bo bolje, res pa je da nimamo izbire!
apodgraj
15. 11. 2015 11.27
+2
Ne igrajo nogomet , ampak nabijajo žogo v vse strani .
zazezizozu
15. 11. 2015 08.23
+6
In potem pride ta slovenski* nogometaš v lokal v MB ali LJ in je največja faca in najbolj pameten in uh in ah in oh. Ko je potrebno na igrišču nekaj naredit pa več niso take face in tako samozavestni kot doma v gostilnah. Frizurce pa imajo vsi, več so po salonih in pred ogledali kot trenirajo. Katanec, kakšen trener je to? Ne da se mu vstat in it na rob igrišča in malo motivirat dat navodila itd. Glavno, da vsi vlečejo lepe denarje. Vse zamenjat in uvest v ekipo red, disciplino pa mogoče nekoč kaj bo.
JLA01
15. 11. 2015 08.21
+3
Kje je bila obramba in zaključek v napadu na tej tekmi Iarmolenko je preigral dva naša branilca tako kot da bi gledal šolski nogomet
mmickica
15. 11. 2015 08.13
+2
Res škoda, vendar mislim, da so Ukrajinci enostavno boljši in da nimamo šans, razen če nas boginja fortuna bogaaato nagradi! Tudi je treba priznati, da pri naših reprezentantih ni bilo videti tiste strašne želje in zagnanosti, vsaj ne pri vseh. Še dobro, da je bil Sarma zazpoložen, ker bi bilo lahko še veliko huje! In žalostno, da vsaj ene od tistih 2 stoprocentnih priložnosti nismo znali izkoristiti, res škoda!
apodgraj
15. 11. 2015 11.30
+1
Sarma je samo enkrat bil razpoložen , dvakrat pa je posredoval zelo slabo in zgodilo se je to ,da je prejel dva gola .
mmickica
15. 11. 2015 14.31
+1
Viejo cabron
15. 11. 2015 08.12
+3
Katanec ne vidi tega, da zadnja linija ne ve kaj z žogo. Brečko in Jokič v paniki izbijata žogo v neznano in tako izgubljamo možnost kreativnega napada že na naši polovici igrišča. Edini kateri je imel "jajca" za preigravanje je bil Kampl, vsi ostali pa so samo čakali da bo prišel do njih slučajno kakšen odpadek!
tapox
15. 11. 2015 08.02
+3
milivoje pejt igrat k dojenckom se zoge neznas ustavit sramota
alpheca 1
15. 11. 2015 07.35
+0
Kampl se je edini boril kot je treba, ostali so pa se mogoče vstrašili uvrtitve na evropsko prvenstvo, mogoce zato ker bo v FRANCIJI.
enakostzavse
15. 11. 2015 09.10
+1
Kampl se je boril edino za to, da ga ne bi kak siledžija ukrajinski bincnu po nogi. Zelo previdno je igral , lahko rečem nevidno.
?AKAL
15. 11. 2015 07.32
+5
Katanec ne ve kaj je sodoben nogomet,zdaj mislim da se bo tudi Čeferin zbudil in nehal postavljati Katanca v višave.Katanec nima pojma o nogometu,zavedajte se če nimamo igralcev lahko sto Katancev leta po igrišču pa nebo nič,ko gledam tekmo vem zakaj je zaparu trening za javnost,bi pa naj bolje napravu da odstopi on in Čeferin pa bo Slovenski nogomet zopet dobil veljavo,že njegov način komuniciranja z novinarji pokaže da jew bil in bo ostal ena velika nesposobna šoba
apodgraj
15. 11. 2015 11.31
+1
Morda pa Katanec ne gleda drugih lig in gleda samo slovensko ligo .
Aljoša Rijavec
15. 11. 2015 06.58
+6
sam za ovce past pa se te bi izgubili loleki sminkerski....treba tec, se borit lomit vse pred sabo ne pa joj si bom frizuro pokvaril....
ULT0P40
15. 11. 2015 06.52
+9
Čeferin naj zdaj pravljičnemu selektorju podaljša pogodbo še za nadaljnih sto let in da bo pametoval dalje. Sodobni nogomet in vse kaj se vrti okoli njega izloči nadutost in cinizem,ki je Katanec premore že vrsto let. Enostavno ni tip. V penzijo in na Šmarno goro .
hotchilipoper
15. 11. 2015 06.13
+14
Kakršna država,takšem fuzbal,vse v gre u
enakostzavse
15. 11. 2015 09.11
-2
Pa pejdi v Ukrajino živet. Ti bo lepše. Take, z takim razmišljanjem preprosto ljubijo tam.
xxdrgregoryhouse
15. 11. 2015 05.40
+8
Imamo sreco da je blo sam 2:0
Dany75
15. 11. 2015 04.29
+11
Brecko in Jokic oba za na klop .... Kurtic isto .... v Mariboru je treba naret spremenjeno postavo ze od zacetka ... pa videt ... mogoce se da kaj vec iztrzit .. in ce damo gol v prvem polcasu,in v drugem se enega...lahko mogoce izvlecemo celo podaljske ali penale.. ampak res moramo met jajca igrat !