Nogomet

FOTO: Žilavih Severnih Ircev na poti do zgodovinske zmage nad Ukrajinci ni ustavila niti toča

Lyon, 16. 06. 2016 19.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V skupini C sta se v Lyonu pomerili reprezentanci Ukrajine in Severne Irske. Izenačen obračun z malo priložnostmi so z goloma Garetha McAuleyja v 49. minuti in Nialla McGinna globoko v sodnikovem dodatku dobili Severni Irci, ki so tako dosegli zgodovinsko prvo zmago na evropskih prvenstvih.

Srečanje v Lyonu med ekipama, ki na letošnjem evropskem prvenstvu do te tekme na svojem računu nista imeli točk in sta nameček bili še brez doseženega zadetka, se je začelo kar živahno. Prvi strel na golu smo videli že v tretji minuti, ko je za razdalje poizkusil vezist Severne Irske Stuart Dallas, a je njegov strel brez težav ubranil Andrij Pjatov. Po začetni izmenjavi, pa so po pričakovanjih Ukrajinci zagospodarili na igrišču in začeli z obleganjem nasprotnikovega gola, a prave priložnosti za zadetek si v uvodnih desetih minutah niso uspeli priigrati. V 16. minuti je za Ukrajince z velike razdalje sprožil Sergij Sidorčuk, a ni ogrozil Michaela McGoverna na golu Severne Irske. Igra se na razmočeni zelenici v Lyonu nikakor ni razživela in spremljali smo bolj ali manj dolgočasno nogometno predstavo z malo priložnostmi.

Štiriinšestdesetletni severnoirski navijač je preminil na tekmi evropskega prvenstva v nogometu v Lyonu med Ukrajino in Severno Irsko, so sporočile francoske oblasti. Dodali so, da je na tribuni doživel srčni napad in da mu tudi takojšna reanimacija ni pomagala.

V 24. minuti so Ukrajinci znova poskusili z razdalje, a McGovern tudi s strelom Jaroslava Rakitskega ni imel težkega dela in je žogo suvereno ujel. Po pol ure so nevarno zapretili tudi Severni Irci, ko je po podaji s kota do strela z glavo prišel Craig Cathcart, a je za las meril mimo vrat Pjatova. Ob koncu polčasa so Irci vse bolj prevzemali pobudo na igrišču. S streli sta poskušala Jamie Ward, ki je sprožil z razdalje in Gareth McAuley, ki je prišel do strela z glavo po podaji s kota, a na semaforju je še vedno pisalo 0:0. Do konca polčasa si nobena reprezentanca ni priigrala nobene priložnosti več in ostalo je pri najbolj nepopularnem izidu v nogometu (0:0).

Veliko slavje Severnih Ircev ob vodilnem zadetku, ki je bil prvi za njihovo državo na velikem turnirju po letu 1986.
Veliko slavje Severnih Ircev ob vodilnem zadetku, ki je bil prvi za njihovo državo na velikem turnirju po letu 1986. FOTO: AP

V drugem polčasu pa so ljubitelji nogometa takoj prišli na svoj račun. V 49. minuti so namreč Severni Irci povedli. Po podaji s prostega strela je v ukrajinskem kazenskem prostoru najvišje skočil McAuley in z glavo lepo premagal Pjatova, katerega so na cedilu pustili tudi njegovi branilci, ki so branilcu Otočanov preveč prostora za strel.. Ukrajinci so želeli takoj odgovoriti in v naslednjem napadu so tudi zapravili najlepšo priložnost na srečanju. Prav tako so imeli na voljo prosti strel, do strela z glavo pa je prišel Jevgen Seleznjov, a žoga je šla preveč po sredini in McGovern jo je zanesljivo ujel. V 56. minuti bi lahko Irci svojo prednost podvojili, a je strel Oliverja Norwooda zanesljivo ujel Pjatov. Dve minuti kasneje pa je glavni sodnik Pavel Kralovec srečanje prekinil. Nad Lyon se je zgrnila huda nevihta, ki je s seboj prinesla tudi točo in češki sodnik je zaradi varnosti igralce poslal v slačilnice. Toda prekinitev ni bila dolga in že po nekaj minutah sta se obe ekipi nazaj vrnili na zelenico in tekma se je lahko nadaljevala. Prekinitev igralcem ni dobro dela, saj je tempo igre močno upadel in priložnosti praktično ni bilo ne na eni ne na drugi strani. V 70. minuti pa so se vendarle prebudili Ukrajinci in skoraj izenačili. Z roba kazenskega prostora je namreč silovito sprožil Viktor Kovalenko, a je njegov strel švignil mimo leve vratnice McGoverna, ki je obstal kot vkopan. Sedem minut kasneje je Kovalenko še enkrat poskusil z roba kazenskega prostora, a tokrat je bil njegov strel premalo natančen in prešibak, da bi ogrozil McGoverna. V 84. minuti je do strela z glavo prišel rezervist Oleksander Zinčenko, a tudi z njegovim strelom McGovern ni imel velikih težav. V 89. minuti so bili Ukrajinci še enkrat zelo blizu izenačenju. Z razdalje je sprožil Andrij Jarmolenko, a je njegov strel z velikimi mukami odbil nazaj v polje in ohranil vodstvo svoje reprezentance. Ukrajinci si do konca niso uspeli pripraviti prave priložnosti za izenačenje in za nameček v 96. minuti prejeli še en zadetek. Po slabem izbijanju Pjatova je žogo v mrežo za končnih 2:0 potistnil rezervist Naill McGinn. Za Severno Irsko je to prva zmaga v zgodovini evropskih prvenstev. S svojimi prvimi tremi točkami na letošnjem Euru pa so si tudi močno izboljšali možnosti za uvrstitev v izločilne boje. Ukrajinci pa so po drugem porazu najbrž že na izhodnih vratih letošnjega nogometnega spektakla v Franciji.

Euro 2016, skupina C:
Ukrajina - Severna Irska 0:2 (0:0)
McAuley 49., McGinn 90+6

Postavi:
Ukrajina: Pjatov, Fedetskij, Kačeridi, Rakitskij, Ševčuk, Sidorčuk (od 76. Garmaš), Stepanenko, Kovalenko (od 83. Zinčenko), Konopljanka, Jarmolenko, Seleznjov (od 71. Zozulja)

Severna Irska: McGovern, Evans, McAuley, Cathcart, Hughes, Dallas, Norwood, Davis, C. Evans, Ward (od 69. McGinn), Washington (od 84. Magennis)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gost20
17. 06. 2016 09.54
+1
to pa je presenečenje