Nogomet

Uefe kritike formata evropskega prvenstva ne ganejo, Slovenija tudi za Euro 2020 v boj za eno od kar 24 mest

Pariz, Nyon, 09. 07. 2016 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) tudi za naslednje evropsko prvenstvo ne nameravajo spremeniti formata tekmovanja, ki se letos prvič v zgodovini odvija s 24 moštvi, čeprav sta razpored nazadnje glasno kritizirala tudi člana nemške reprezentance, selektor Joachim Löw in branilec Mats Hummels.

Zaenkrat lahko poleg domačinov Francozov zaradi rezultatov Eura slavijo tudi organizatorji.
Zaenkrat lahko poleg domačinov Francozov zaradi rezultatov Eura slavijo tudi organizatorji. FOTO: AP

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo, morda tudi z novim slovenskim predsednikom Aleksandrom Čeferinom, ki naj bi imel zelo dobre možnosti v boju za izpraznjeni stolček krovne evropske organizacije, tudi naslednje veliko tekmovanje stare celine pripravila v razširjenem formatu s 24 ekipami. Kljub temu, da razpored letošnjega prvenstva v Franciji ni pripomogel k zanimivosti in so lahko v nadaljnje tekmovanje napredovale tudi najboljše tretjeuvrščene reprezentance (finalistka Portugalska denimo celo brez zmage), z Uefe prihajajo zagotovila, da prenovljeni format ostaja vsaj še do naslednjega Eura 2020, ki bo spet prelomen, saj bo potekal po celotni Evropi. To je potrdil vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Uefe Theodore Theodoridis.

"Sprejeli smo odločitev, da gremo s 24, vse priprave na 2020 pa potekajo s 24 ekipami," so ob vprašanju o tem, če bo naslednje prvenstvo spet potekalo s 16 udeleženci ali morda celo z 32-imi, svetovni mediji citirali Theodoridisa. "Toda ta odbor vedno znova pregleduje različne elemente in predstavlja predloge. A za leto 2020 bomo šli s štiriindvajsetimi. Za leto 2024 je še povsem odprto in šlo bo za zelo zanimiv predlog, ki je del izjemno zanimivih pogovorov. Plusi in minusi so pri vsakem formatu. Vsi moramo videti celotno sliko tekmovanja, ne le zaključnega turnirja, temveč tudi kvalifikacij. Če me vprašate o 32 ekipah, potem sem prepričan, da imamo v Evropi več kot 32 zelo konkurenčnih moštev. Toda format z 32 ekipami bi 'ubil' kvalifikacije in ravnovesje le-teh, v zakup morate vzeti malce vsega."

Iz vrst nemške reprezentance je prihajalo kar nekaj kritik na račun razporeda.
Iz vrst nemške reprezentance je prihajalo kar nekaj kritik na račun razporeda. FOTO: AP

Theodoridis, ki za razliko od Čeferina ne bo kandidiral za izpraznjeni predsedniški stolček, s katerega so "popotresni sunki" čistke Mednarodne nogometne zveze (Fife) odnesli Francoza Michela Platinija, je obljubil, da bo tekmovalni odbor Uefe analiziral trenutki format in upošteval tudi videni učinek, ki ga ima večje število tekem na nogometaše in kakovost igre. Prav o tem sta po porazu v polfinalu na tekmi s Francijo (0:2) govorila nemški selektor Joachim Löw in branilec nemške reprezentance Mats Hummels. "Mislim, da je 24 ekip preveč," je pred kamerami ZDF priznal Löw. "Svetovno prvenstvo bodo razširili na 40 ekip in tega je vedno več, to je težava na dolgi rok. Včasih dobiš občutek, da to ne prinese nič dobrega nogometu. Kakovost trpi," je dodal selektor aktualnih svetovnih prvakov. Hummels je po številnih obrambno naravnanih predstavah nasprotnikov Nemčije dodal: "Raven na tem evropskem prvenstvu ni bila takšna, kakršno smo pričakovali. Veliko ekip je bilo, ki si niso želele početi ničesar z žogo in samo nabirale igralce za žogo."

Kritike Uefo seveda ganejo še toliko manj zaradi več kot le ugodnega finančnega vidika. Do konca EP je ostala le še ena tekma, nedeljski veliki finale, Theodoridis pa je razkril, da bo tekmovanje v blagajno zveze prineslo vsaj 830 milijonov evrov. Ta znesek pričakovanega dobička je kar za 34 odstotkov večji kot na zadnjem tekmovanju pod okriljem Uefe, ko je bilo EP leta 2012 na Poljskem in v Ukrajini. Tekmovanji sta neposredno sicer težko primerljivi, saj je zdaj ekip več, denarni sklad bogatejši, stroški izvedbe pa so bili pred štirimi leti večji. Za letošnje tekmovanje, na katerem prvič nastopa 24 ekip, so celotni prihodki po podatkih Uefe znašali 1,93 milijarde evrov, skoraj polovica iz televizijskih pravic, kjer se seveda močno pozna povečanje števila tekem (20 dvobojev več kot na zadnjem tekmovanju). Uefa bo 55 državam oziroma njihovim zvezam, ki so sodelovale v kvalifikacijskem ciklu in na Euru, razdelila 600 milijonov evrov. Uefa je še razkrila, da stroški izvedbe tekmovanja v Franciji znašajo 650 milijonov evrov, nagradni sklad za 24 sodelujočih ekip 301 milijon, 150 milijonov pa je seštevek odškodnin klubom za nastope njihovih zvezdnikov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rati
09. 07. 2016 16.37
+1
No čeprav je pa na drugi strani kar veliko tudi zagovornikov tega formata, poleg tega se tudi meni osebno zdi, da čeprav je bilo letos več ekip, da ni bila kakovost nič slabša in da so vse ekipe igrale dokaj vredu...
yokerxdinterfan
09. 07. 2016 15.46
Da je več držav je ok, to da 3 mesta vodijo naprej je faljeno.
CastrumFF
09. 07. 2016 16.20
+0
Niti ce bi jih bilo 50 se slovenci ne bi uvrstili!
CastrumFF
09. 07. 2016 14.43
-1
Slovenci..nogomet? MUAHAHAHAHAHAHHAH
Inhumed
09. 07. 2016 13.13
+6
Valda se pritožujejo Nemci k so butthurt. Dejstvo je, da je zarad povečanga števila mest turnir dostopen tut državam, ki niso v svetovnem nogometnem vrhu. Tako manjše nogometne zveze dobijo nekaj več denarja pa še navijači smo deležni presenečenj ko outsiderji premagujejo "na papirju" boljše reprezentance, Seveda ne more noben zanikat, da gre vse skupaj na roko UEFI in gostujoči državi, ker vse skupaj traja dlje in prinese več denarja ampak to je logično in ne vem zakaj bi blo problematično. Seveda morjo pa trenerji tut mal več taktizirat v prvem delu in opravlat več rotacij. Ampak tut to je en od pokazateljev kvalitetne ekipe (in trenerja) tko da nej se Low neha praskat po riti pa razmisl kako bo naslednič vodu ekipo (če bo sploh še trener).
spletni_nepridiprav
09. 07. 2016 12.54
-1
24 reprezetanc je preveč.. pol pa gledaš take tretjeligaške outsiderje na prvenstvu kot albanija in slovaška.... pa tekmovanje predolgo traja že cel mesec. hočejo doseči da so navijači čim dlje časa v državi gostiteljici prvenstva kot turisti in da čimveč zapravijo zato so raztegnili prvenstvo na cel mesec... pa prvenstvo je morda predolgo narazen... zakaj mora biti evropsko vsaka 4 leta?? zakaj ni vsako leto? ali vsako drugo leto? 4 leta je dolga za nogometni praznik pa to...
Uporabnik479666
09. 07. 2016 13.59
+2
Slovasko si primerju z Albanijo??? hahahh strokovni komentator
loznjak
09. 07. 2016 12.23
+4
Ma,če našim zdej ne rata izmed 25 reprezentanc,pa tudi....
giovanni2
09. 07. 2016 12.00
-3
Takšen format je bedarija. Primerjanje tretjeuvrščenih ekip je brezveze, ker je ena tretjeuvrščena ekipa lahko boljša od druge zaradi tega, ker je v njeni skupini prvouvršečena ekipa kalkulirala (naprimer igrala brez glavnih igralcev) in izgubila tekmo od ekipe, ki je dejansko slabša in ji tako podarila napredovanje.
bogdajmir
09. 07. 2016 11.45
+0
če reprezentanci, kot sta Grčija in Portugalska prilezeta do finala, potem je nekaj konkretno narobe - s tem da letošnji format je še toliko bolj sfaliran ... dobro ne rečem za Real Madrid, kjer so imeli pripravljene vroče in mrzle kroglice (ampak CL je vsako leto), toda tu smo na eni strani imeli 4 favorite, ki so drug drugega porazili, na drugi strani pa 4 reveže, pri čemer je enemu bilo vnaprej garantirano finale - škoda takega tekmovanja za tak fiasko
Koperclan
09. 07. 2016 09.26
-10
ma plan na takih turnirskih tekmovanjih je totalno sfaljen. Treba je naredit ligo ki traja 4 leta nej se udari vsak z vsakim in na koncu se z najvec tockami dobi zmagovalca. Zmagovalci iz vsake celine pa naj se udarijo med sabo in tako se dobi svetovnega prvaka. Na turnirjih bolj kot znanje je treba imeti sreco pri zrebu.
Iniesta
09. 07. 2016 10.38
-1
Ce hoces biti prvak, moras vsakega premagati ...
Koperclan
09. 07. 2016 11.01
-2
ja sej to itak ampak mas pa pol par repk ki se prislepajo nekako po spletu okoliscin vse do finala tako kot portugalska. Da ne govorim o tem kaksne reprezentance vse se uvrstijo na tako tekmovanje spet po neki sreci oziroma zrebu v kvalifikacijah in kasneje na tekmovanju.
NerdIRL
09. 07. 2016 11.42
+3
Če bi se igralo po tskem formatu, 1. bi bilo 10 manj gledalcev, 2. zmagovali bi vedno isti, 3. prestiž bi bil razveljavljen.