Nogomet

VIDEO: Uefa nagradila projekt Nogometne zveze Slovenije in MZL Debeli Rtič

Ljubljana, 10. 08. 2017 19.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Projekt nogometnega igrišča na Debelem rtiču je eden izmed dvajsetih projektov v Evropi z nagrado Uefine fundacije za otroke 2017, Debeli rtič pa je z nagrado dobil tudi sredstva v višini 50.000 evrov, ki jih bo vložil v izvajanje svojih aktivnosti. Plaketo Uefa fundacije za otroke je na Debelem rtiču predsedniku RKS Dušanu Kebru izročil predsednik NZS Radenko Mijatović.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Uefa za slovenske otroke
    02:04
    Iz SVETA: Uefa za slovenske otroke
  • Iz 24UR: Vrhunski počitniški nogomet
    02:05
    Iz 24UR: Vrhunski počitniški nogomet

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je maja leta 2014 Mladinskemu zdravilišču in letovišču (MZL) Debeli rtič donirala nogometno igrišče iz umetne trave, ter tako depriviligiranim otrokom omogočila kvalitetno infrastrukturo za gibanje, igro in vadbo z žogo ter učenje nogometa. Zgodbo o začetku sodelovanja je slikovito opisala vodja MZL Debeli rtič Ana Žerjal: “Zgodba o sodelovanju z NZS je izjemno posebna. Naša pedogoška vodja je pred nekaj več kot tremi leti predrzno poklicala na nogometno zvezo in povedala, da na Debelem rtiču potrebujemo žoge, ter če nam jih lahko nekaj podarijo. Še preden smo se dobro zavedli, se je pri nas oglasila delegacija NZS, ki je ugotovila, da ne potrebujemo nogometnih žog, temveč nogometno igrišče.”

Obstoječe igrišče je bilo namreč v slabem stanju, zato se je NZS odločila, da donira sredstva za izgradnjo igrišča z umetno travo v velikosti 40x20m, skupaj z razsvetljavo, ki omogoča aktivnosti ob večerih. “Po treh mesecih izgradnje je bilo igrišče odprto meseca maja, poleg takratnega predsednika Aleksandra Čeferina pa je prišel tudi selektor reprezentance Srečko Katanec, ki si je takrat vzel ogromno časa za naše otroke, jim podpisoval kapice in majčke. Takrat smo ugotovili, da gre za izjemno prijazne ljudi, ki razumejo našo dejavnost,” je ob predaji nagrade povedala Žerjalova.

Predsednik NZS Radenko Mijatović.
Predsednik NZS Radenko Mijatović. FOTO: Damjan Žibert

Sodelovanje med organizacijama se je kasneje poglobilo, tako da so strokovno nogometno vadbo za otroke, ki poletja preživljajo na Debelem rtiču, pričeli izvajati trenerji NZS. Predsednik NZS Radenko Mijatović je eden tistih, ki želi, da se pozitivna zgodba NZS, Rdečega Križa Slovenije (RKS) in Debelega rtiča nadaljuje. “Sodelovanje med NZS in RKS predstavlja humanitaren proces od samega začetka. Menim, da gre za zelo dober projekt, v katerem NZS in RKS kot instituciji omogočata vsem ogroženim otrokom možnosti za redno vadbo, treninge in spodobno letovanje, ki bi si ga sami sicer zelo težko privoščili. Ti otroci so lahko jutri državni reprezentanti oziroma, kar je še bolj pomembno, tem otrokom lahko pomagamo tako, da se bo njihovo življenje obrnilo v popolnoma drugo smer, kot bi se sicer. Tudi v bodoče bomo sodelovali povsod, kjer bomo začutili, da lahko vsi skupaj naredimo nekaj več za boljšo prihodnost.”

Podobno razmišlja tudi predsednik Rdečega križa Slovenije, dr. Dušan Keber, ki je nogometni zvezi hvaležen za podporo ter pomoč kot tudi finančna sredstva pri investicijah, kar je izpostavil ob predaji spominske slike Rdečega križa Nogometni zvezi Slovenije: “Organizaciji kot sta NZS in RKS imata zelo podobne cilje in vrednote in ko se povežeta dve takšni organizaciji, je to skoraj že garancija za dobre rezultate. Mislim, da je prav in pomembno, da otrokom iz socialno ogroženih družin omogočamo prave možnosti, tako življenjske kot tudi športne. Nogometna zveza Slovenije bo morda nekoč dobila nogometaše, vsi skupaj pa predvsem odrasle državljane, ki bodo razumeli to vrednoto, se povezovali in nadaljevali naše delo. Ob tej priložnosti bi se iskreno zahvalil NZS in predsednik Radenku Mijatoviću za podporo, pomoč in investicije, ki so jih že umestili v ta prostor in s katerimi nameravajo tudi nadaljevati. Prepričan sem, da bomo tudi v prihodnosti dobro sodelovali.”

Na dogodku ob predaji Uefine nagrade so bili prisotni tudi predstavniki Zveze nogometnih sodnikov Slovenije, saj so slovenski sodniki zbrali sredstva in omogočili devetim otrokom iz socialno ogroženih družin, da bodo del letošnjega poletja preživeli na Debelem rtiču.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
11. 08. 2017 08.23
+0
me prav zanima, koliko eurckof bo dobil projekt, koliko pa si bodo za rezijske stroske odtrgali na nzs-ju pa to
dajns
10. 08. 2017 22.21
+1
Oooo spet bodo še polnili račune