Nogomet

VIDEO: Stefanović si želi sprememb: Barca in Real se pri trgovanju z mladoletniki ne ozirata na pravna pravila

Ljubljana, 26. 01. 2016 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat poklicnih igralcev nogometa v Sloveniji je odločno podprl prizadevanja Fifproja (Mednarodnega sindikata igralcev nogometa) za spremembo sistema prestopov nogometašev iz kluba v klub, ki predvideva novo delitev odškodnin za nogometaše. Več bi dobili nekdanji klubi nogometaša, ki prestopa.

Fifpro je septembra lani sprožil pritožbo na evropski komisiji in zahteva bistveno večji znesek namenjen nekdanjim klubom. Po mnenju Fifproja bi to okrepilo položaj šibkejših in nižjeligaški klubov, ki doslej niso dobili takorekoč nič iz velike malhe prestopov ne angleško, italijanski, španski, nemški in francoski ligi, ki opravijo levji delež dragih prestopov - kar 65 odstotkov več milijard evrov vrednega trga.

Fifpro želi na ta način preprečiti zdajšnjo korupcijo, finančne špekulacije, trgovanja z mladoletniki in druge protipravne prakse, ki so se uveljavile v mednarodnem športu. "Tipičen primer trgovanja z mladoletniki je viden pri klubih, izpostavljam najbolj vidne, Barcelona, Real Madrid in Atletico, kjer se pri pridobivanju mladih talentov ne ozirajo na nobena pravna pravila," je na novinarski konferenci dejal predsednik Spins Dejan Stefanović.

Trenutna praksa po mnenju Fifproja uničuje srednje velike in male klube, ki si razdelijo le drobtinice velike nogometne pogače. Zahteve Fifproja so seveda širše, saj zahtevajo tudi boljšo zaščito pravic nogometašev, ki so v številnih ligah takorekoč brez pravne zaščite in prav na spodnjem delu piramide, ki jo tvorijo Fifa, celinske zveze, nacionalne zveze, lige in klubi. Pravice naj bi zagotovil poseben sklad, iz katerega bi nogometaši lahko črpali neizplačane obveznosti klubov, Fifpro pa zahteva tudi sankcije za kršitev pogodb, kolektivna pogajanja ter hitro pravno reševanje sporov.

Fifpro si prizadeva za novo delitev odškodnin za nogometaše.
Fifpro si prizadeva za novo delitev odškodnin za nogometaše. FOTO: Miro Majcen

Projekt so podprli tudi številni zvezdniki svetovnega nogometa, vse do aprila pa bo po svetu, pa tudi v Sloveniji, potekala akcija, v kateri bodo nogometaši s posebnimi sporočili opozarjali na nujne spremembe pri pravicah nogometašev. Na sindikatu so danes še enkrat opozorili tudi na nastajajoči premostitvenem skladu za športnike, ki daje športnikom novo možnost varčevanja in možnost davčnih olajšav. Zakon je pohvala vladi in državnemu zboru, ki sta prvič prepoznala posebno vlogo in položaj športnikov.

Obenem so na sindikatu izrazili nestrinjanje z novim nastajajočim Zakonom o športu, ki je sicer še v pripravi, svoje pripombe na novi zakon pa bodo predstavili v roku 14 dni. "Težava zakona je, da se je besedilo spreminjalo vseskozi. Težava zadnjega predloga je, da so nekateri členi v nasprotju z zakonodajo in ustavo Republike Slovenije. Konkretno zakon diskriminirta športnike vsaj glede delovno-pravnega statusa in jih postavlja v vlogo drugorazrednih državljanov," je še dodal Dejan Stefanović.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rambek
26. 01. 2016 21.24
-2
Nolita nebo v barcelono. Veliia napaka barcinega kadrovanja.
Felipao
26. 01. 2016 21.47
+2
rambek
26. 01. 2016 21.58
-2
Mislim, da ga ce se ponesreci kdo izmed msn-ja. Edino vidal in arda lahko zamenjata kaksnega igralca v napadu. Munir in Sandro ne zrela.
derek angelus
26. 01. 2016 18.39
-10
real ma ze tk najboljse igralce edino lovorik ne osvajajo ker nocejo sodnikov podkupuvat kot farsa
kameltrajbar
26. 01. 2016 19.11
+11
že videno..barca je za drobiž podkupila real...da so na el clasicu skadil 0:4.......))))))
Hammurabi
26. 01. 2016 19.23
+8
high lander - ti si res "high", da take pokaš. še posebej po tekmi z Betisom.