Nogomet

Topničarji zbrani, Walcott in Giroud 'potopila' City

London, 22. 12. 2015 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
13

V zadnjem obračunu 17.kroga v angleški Premier League je Arsenal z zmago nad Manchester Cityjem ohranil 2. mesto na lestvici in še povečal prednost pred sinočnjim tekmecem. Zdaj Londončani za vodilnim Leicester Cityjem spet zaostajajo le dve točki.

Tekmo na stadionu Emirates so precej bolje začeli gostje iz Manchestera. Prvo veliko priložnost je po pobegu po desni strani zapravil Kevin De Bruyne. Belgijec bi žogo lahko podal tudi Davidu Silvi, ki se je odkrival sredi kazenskega prostora, a je belgijskega krilnega napadalca v strel prisilila dobra postavitev Pera Mertesackerja, centralnega branilca topničarjev. Ko je ravno kazalo, da bo Manchester City le prevladal, je z desnega zgornjega kota kazenskega prostora z desnico vrhunsko sprožil Theo Walcott. Strel proti daljši vratnici vratar Cityja Joe Hart ni uspel zaustaviti. To je bilo 33.minuti. Asistentu Mesutu Özilu je v globino pred tem podal branilec Laurent Koscielny. Ozil se je ob Walcottovem strelu pravočasno sklonil, tako da bi se lahko reklo, da je nemški as asistiral dvojno. Prav na istem delu igrišča je Ozil žogo sprejel tudi deset minut kasneje, toda tedaj je ta zaposlil po desnem delu šestnajstmeterskega prostora gostov vtekajočega Olivierja Girouda, ki je nato streljal po tleh. Žoga je Hartu med nogama ušla v mrežo. Pred tem je s prav amatersko podajo žogo še na svoji polovici zapravil Eliaquim Mangala. Francoski reprezentant je imel tudi sicer povsem ponesrečen večer.

Olivier Giroud
Olivier Giroud FOTO: Reuters
V drugem delu so se igralci Manchester Cityja pošteno trudili, več priložnosti iz protinapadov pa so si priigrali Arsenalovci. Aaron Ramsey in Joel Campbell sta bila za trenutek celo sama pred Hartom oziroma sta bila ob zaključnih strelih nespretna, Kostaričan celo dvakrat. Podobno kot De Bruyne v prvem je priložnost po samostojnem prodoru po desnem krilu zapravil Jesus Navas, le da je Španec neuspešno podal v sredino, pa čeprav bi bilo veliko bolj pametno, če bi manever poiskusil zaključiti sam. Navasu se je priložnost ponudila po poprešnji edini napaki drugače odličnega Nacha Monreala, arsenalovega levega branilca, ki je bil ob Ozilu najboljši posameznik v domači vrsti. V 82.minuti pa je za znižanje izida je s sijanim plasiranim strelom z roba kazenskega prostora na desni strani le poskrbel Yaya Toure, ki se je razigral šele proti koncu srečanja. Ob golu reprezentanta Slonokoščene obale je vratar Petr Čech le blago poskočil, medtem ko mu je za resno posredovanje zmanjkalo časa. Žoga je zletela v skrajni zgornji desni kot češkega reprezentančnega golmana. Cityjevci so proti domačim vratom streljali kar 20-krat, kar v zadnjih sedmih letih na stadionu Emiraties ni useplo še nikomur.

Zadnji deset minut srečanja je bilo v vrstah Arsenala občutno več nervoze, toda kot je po tekmi povedal trener londonskega kluba Arsene Wenger: “Rešila nas je odločenost in moštveni duh. Igrali smo dobro, ni težno prepoznati živahnost v ekipi. Igalci pa se obenem zavedajo, da se lahko še izboljšamo”. Wenger je poudaril tudi, da se v taboru Arsenala zmagovalno prepričanje nadaljuje po nedavni uspešno opravljeni zahtevni nalogi na gostovanju pri Olympiacosu. Z visoko zmago v Pireju so si priskrbeli nastopanje v evropski Ligi prvakov tudi v spomladanskem delu sezone. Manchester City v ligi na gostovanjih ni zmagal že dva meseca, pri čemer ima v tej sezoni eno izrazito hibo - vselej ko prvi gol zabijejo njihovi nasprotniki, City te po pravilu ne more več dohiteti. Hkrati se še vedno zelo pozna odsotnot poškodovanega Cityjevega kapetana Vincenta Kompanyja. Sergio Aguero, ki se je na tej tekmi vrnil po lažji poškodbi, pa za derbi dejansko sploh še ni bil pripravljen. Manchester City ostaja na lestvici tretji. Zdaj je že šest točk za vodilnim Leicester Cityjem in štiri za Arsenalom.

Bodo topničarji vztrajali?
V Angliji se vse bolj krepi prepričanje, da bi Arsenal dobro formo lahko potegnil tudi do februarja ali čez obdobje, ki je za osvojitev naslova najbolj kritično. Nenazadnje so pri topničarjih še vedno poškodovan Jack Wilshere, ki se naj bi v naslednjih tednih že vrnil, prav tako pa tudi Santi Cazorla in Francis Coquelin. Mimogrede, Španec in Francoz sta bila arhitekta Arsenalove zmage nad Manchester Cityjem ob njunem zadnjem obračunu. Ta je bil januarja na stadionu Etihad. Seveda ne gre podcenjevati Leicester Cityja, ki je trenutno zasluženo vodi na tabeli Premier lige. Vseeno pa razpored tekem Leicester Cityja v naslednjih tednih več optimizma ponuja prav navijačem Arsenala. Lisice se morajo do srede januarja sestati tudi z Liverpoolom, Manchester Cityjem in Tottenhamom. Hkrati pa je res tudi, da je kar pet od šestih ekip z zadnjih šestih sezonah, ki so bile na premierligaški lestvici vodilne za božič, kasneje res osvojilo naslov angleškega prvaka.

Pasica Matjaž Ambrožič
Pasica Matjaž Ambrožič FOTO:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chelsea1991
22. 12. 2015 12.23
-12
leicester že 6+ točk pred glavnimi konkurenti za naslov, arseanal tako ni resna ekipa v boju za naslov in bojo tako po januarju razpadli kot vedno, bravo lester
Uporabnik 269
22. 12. 2015 12.32
+12
Skrbi ti rajše za tvojo majhno ekipo,da ne izpade z lige.Chelsea,klub z več izpadi s prve lige,kot naslovi.
kameltrajbar
22. 12. 2015 13.59
+3
chelsea.... -20 pik....DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Chelsea1991
22. 12. 2015 14.32
-1
haha chelsea bo na koncu pred luzerpulom brez skrbi ti pa se še kar tolaži kako bojo izpadli hahaha
Uporabnik 269
22. 12. 2015 14.38
+0
Liverpoolom ? Dvomim,sicer pa nisem niti za Liverpool.
aki10
22. 12. 2015 11.10
+10
SAF1
22. 12. 2015 10.58
+11
Hvala Arsenalu.
kameltrajbar
22. 12. 2015 10.44
+11
...glede na poškodbe..gre arsu super...:)))
drimtim
22. 12. 2015 09.55
+2
Nov kamencek v mozaiku letosnje osvojitve naslova prvaka
Chelsea1991
22. 12. 2015 12.22
-3
BOZICEKSLO
22. 12. 2015 08.50
+0
Nickaj prida pricakoval od city in njihovih astronomskih igralcev.
jurci275
22. 12. 2015 08.42
+10
nisem gledal tekme nažalost, važno da so 3 točke, pa da se sredina vrne...
kor22
22. 12. 2015 08.37
+9
dobra tekma je bla