Nogomet

Topničarji kljub igralcu manj 'ukradli' dve točki Tottenhamu in s tem naredili levjo uslugo Lisicam

London, Liverpool, Manchester, 05. 03. 2016 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Matjaž Ambrožič/Ž.L./J.K.
Komentarji
17

Zaradi vpletenosti obeh v boj za naslov in še zlasti zato, ker so bili domačini na lestvic prvič po enaindvajsetih letih uvrščeni pred goste, je bil znameniti severnolondonski derbi med Tottenhamom in Arsenalom označen za enega najpomembnejših v zgodovini. Ekipi sta se razšli z remijem (2:2), čeprav bi se lahko drugače.

Nogometaši so si po zadnjem sodniškem žvižgu športno segli v roke, čeprav so bili 90. minut zagrizeni nasprotniki na zelenici.
Nogometaši so si po zadnjem sodniškem žvižgu športno segli v roke, čeprav so bili 90. minut zagrizeni nasprotniki na zelenici. FOTO: AP
Dinamična igra v prvem polčasu je prednost v posesti žoge zdaj namenjala enim, zdaj drugim. V 27.minuti je imel odlično priložnost Erik Lamela, a je njegov strel refleksno izvrstno zaustavil vratar topničarjev David Ospina. Predvsem domačini so igrali zelo zagrizeno in nogometaše Arsenala silili k napakam že na njihovi polovici igrišča. To jim ni posebej uspevalo, saj je ekipa trenerja Arsena Wengerja igrala zelo zbrano. Podajo v Hectorja Bellerina, že v kazenskem prostoru, je v 38.minuti spretno izkoristil Aaron Ramsey, ki je s strelom s peto presenetil Huga Llorisa in dosegel izjemen zadetek.

Po odmoru so proti izenačenju brez oklevanja zdivjali Spursi. Prodor Harryja Kanea ob levem robu igiršča je s prekrškom prekinil Francis Coquelin ter za to prejel drugi rumeni karton in bil izključen. Tottenham je začutil priložnost in po izvajanju kota v 60.minuti, se je v gneči pred golom znašel Belgijec Toby Alderweireld, ki je izenačil. Le dva napada pozneje je Kane žogo prejel na levem robu 16-meterskega prostora, od koder je z odličnim strelom premagal Ospino. Žoga se je v mrežo odbila od daljše vratnice. Ekstatično navijanje domačih navijačev pa je že v naslednjim minutah pogasila nadležna ploha, ki jo je spremljal močan veter. V polarnih pogojih so igralci Tottenhama povsem izgubili kompas, medtem ko so nogometaši Arsenala nadaljevali s kombinatorno igro. Takoj po vstopu rezervista Olivierja Girouda so domačini postali še bolj razglašeni. Spet je z desne kratko podal Bellerin, vtekel je poprej precej tih Alexis Sanchez, in rezultat je bil ponovno poravnan. V zaključnih dvajsetih minutah derbija se ni zgodilo kar posebnega. Napeto srečanje se je kljub visokim pričakovanjem razpletel v prijateljskim remi.

Aaron Ramsey (levo) je z mojstrskim zadetkom povedel Arsenal v vodstvo, Alexis Sanchez (desno) pa je postavil končni rezultat.
Aaron Ramsey (levo) je z mojstrskim zadetkom povedel Arsenal v vodstvo, Alexis Sanchez (desno) pa je postavil končni rezultat. FOTO: AP
Arsene Wenger je po tekmi rutinsko izpostavil neuničljivi značaj svoje ekipe, pa čeprav v resnici kaj posebnega ni imel za dodati: “Morda bi bil na njihovi strani zaradi dveh prekrškov, ki sta bila upravičena za karton, lahko izključen tudi Eric Dier”. Na vprašanje, kaj ta rezultat pomeni za zaključek dirke za naslov letošnjega angleškega prvaka pa Francoz tudi ni dodal nič novega. “Bomo videli, kaj bodo prinesle naslednje tekme. Seveda pa tudi izidi, ki jih bodo dosegali naši konkurenti. Vse je še možno, vse je še odprto”, je bil previden in kot da z doseženim remijem zadovoljen Wenger.

Harry Kane je dosegel fantastičen zadetek, vreden večkratnega ogleda.
Harry Kane je dosegel fantastičen zadetek, vreden večkratnega ogleda. FOTO: AP

Mauiricio Pochettino je iskreno ocenil, da je bila rezultatska prednost in še mož viška na igrišču zamujena priložnost. “Lahko bi zmagali, toda vseeno je res tudi, da so take tekme za nas, ki smo mlada ekipa, dobra šola”, je pripomnil ne posebej razočarani Argentinec. Brez dvoma je bil derbi za obe ekipi zelo utrujajoč, zato so v taboru obeh ekip zadovoljni, kajti breme derbija je zdaj že za njimi. “Danes smo odigrali že 41.uradno tekmo v tej sezoni, in še jih bo. Pritisk na igralce je silovit in to je zelo naporno. Vseeno upam, da se bomo tudi zaradi današnjega izida, ki je pozitiven, na prihodnjih tekmah izkazali še bolj”, je nastop pred novinarji zaključil Pochettino.

Leicester City je imel po remiju v severnem delu Londona nekaj ur kasneje na drugi strani prestolnice priložnost, da rivaloma pobegne na pet točk prednosti. Lisjaki so želeli odgovoriti po nepričakovanem remiju na domači zelenici v prejšnjem krogu, ki je vseeno prinesel povečanje prednosti na vrhu lestvice. Claudio Ranieri je pozdravil povratek enega izmed igralcev sezone N'Goloja Kanteja, medtem ko je Quique Sanchez Flores po nezasluženem porazu na Old Traffordu spet od prve minute računal na Nordina Amrabata, Nathana Akeja in Maria Suareza. Tekma se je začela v izvrstnem tempu in že v prvem napadu je Jose Holebas zagrozil golu Kasperja Schmeichla, medtem ko je Ake na drugi strani verjetno preprečil gotov zadetek Šindžiju Okazakiju. Zatresel se je tudi okvir gola, Ake je bil spet v osrčju akcije in skočil na podajo s prostega strela, toda zadel le alumnij, čeprav bi Schmeichel verjetno bil na žogi. Prvi strelec gostov Jamie Vardy je v 23. minuti zapravil priložnost, kakršne je do sedaj v mrežo pospravljal brez težav. Vse je bodočemu angleškemu reprezentantu pripravil Riyad Mahrez, toda Vardy je (resda malce s strani) poslal žogo mimo praktično praznega gola.

Heroj domačih navijačev Troy Deeney je štiri minute kasneje odgovoril po slabem poskusu Amrabata, ki se mu je lepo odbil na nogo za strel znotraj kazenskega prostora, a je žoga po bloku poletela v naročje hvaležnega Schmeichla. Po precej izenačenem prvem polčasu je Ranieri v igro takoj od začetka nadaljevanja poslal Jeffa Schluppa in klubsko legendo Andyja Kinga. Že po desetih minutah je lahko številčni kontingent gostujočih navijačev noro slavil. Leicester je namreč povedel, zadel pa je kdo drug kot gostujoči virtuoz Mahrez, ki si je po slabem izbijanju obrambe sršenov lepo ustavil žogo, počakal, nato pa neubranljivo zadel v zgornji kot vrat z roba kazenskega prostora. Po uri igre bi lahko bilo na Vicarage Roadu kaj lahko že vsega konec, toda Robert Huth je po prostem strelu z ugodnega položaja z glavo meril v tla in vratarja Heurelha Gomesa, v naslednjem napadu pa na podaje Vardyja pred vrati ni uspel uloviti Wes Morgan. Gomes je moral v 68. minuti ustaviti še en dober poskus Mahreza in ohranil Londončane v igri. Watford je resno pritisnil v zadnjih minutah, toda tri točke so odšle na sever.

Veliko slavje po golu Mahreza na Vicarage Roadu.
Veliko slavje po golu Mahreza na Vicarage Roadu. FOTO: AP
Bilićevi kovači še naprej resno v boju za Ligo prvakov
V sklopu 29. kroga angleške Premier League sta se na Goodison Parku udarila domači Everton, ki je letos vsaj po rezultatih močno zaostal za pričakovanji svojih navijačev in West Ham United, ki pa ima za razliko od današnjega nasprotnika za sabo odlično sezono. Domačini so sicer v 13. minuti povedli z golom Romela Lukakuja in vodstvo z 1:0 zadržali do izteka prvega polčasa. Kljub rezultatskemu zaostanku so domačini na odmor odšli z grenkim priokusom. Kevin Mirallas je namreč v slabih 20-ih minutah prejel dva rumena kartona in moral že v 34. minuti predčasno pod prho. Kljub igralcu manj so domačini svoje vodstvo podvojili v 56. minuti, ko je zadel Aaron Lennon. V 69. minuti bi lahko na semaforju pisalo že 3:0, a je Lukaku neuspešno izvedel najstrožjo kazen in od tega trenutka dalje se je začel preporod kovačev pod vodstvom Slavena Bilića. V 78. minuti je prvi zadetek za goste iz Londona dosegel Michail Antonio, ki je med že med tednom zadel za zmago na mestnem derbiju proti Tottenhamu. Slabi dve minuti kasneje je na semaforju že pisal 2:2, pod drugi zadetek gostov pa se je podpisal Diafra Sakho. Ko je že kazalo, da se bosta moštvi razšli z neodločenim izidom, pa je udaril letos najboljši posameznik v vrstah West Hama Dimiti Payet. Po podaji Sakhoja je v 92. minuti postavil končni rezultat tekme in poskrbel za nepopisno navdušenje med gostujočimi navijači. West Ham tako še vedno ostaja v boju za Ligo prvakov. Za četrtim Manchester Cityjem, ki je danes odpravil Aston Villo s 4:0, zaostajajo zgolj za točko. Potrebno je vseeno poudariti, da imajo modri iz Manchestra tudi odigrano tekmo manj. Slaven Bilić tako na klopi West Hama nadaljuje pravo revolucijo. Kdo ve, mogoče pa s svojo ekipo drugo leto celo res nastopi v elitni Ligi prvakov.

Slaven Bilić še naprej preseneča s svojimi varovanci in pošteno 'meša štrene' ekipam pri vrhu prvenstvene lestvice.
Slaven Bilić še naprej preseneča s svojimi varovanci in pošteno 'meša štrene' ekipam pri vrhu prvenstvene lestvice. FOTO: AP
Izidi 29. kroga angleške Premier League:

Tottenham ‒ Arsenal 2:2 (0:1)
Alderweireld 60., Kane 62.; Ramsey 39., Sanchez 67
RK: Coquelin 55.

Chelsea ‒ Stoke City 1:1 (1:0)
Traore 39.; Diouf 85.

Everton ‒ West Ham United 2:3 (1:0)
Lukaku 13., Lennon 56.; Antonio 78., Sakho 81., Payet 90.
Lukaku je v 69. minuti zapravil enajstmetrovko
RK: Mirallas/Everton 34.

Manchester City ‒ Aston Villa 4:0 (0:0)
Toure 48., Agüero 50., 60., Sterling 66.
Agüero je v 73. minuti zapravil enajstmetrovko

Newcastle United ‒ Bournemouth 1:3 (0:1)
Perez 80.; Taylor 28./ag., King 70., Daniels 90.

Southampton ‒ Sunderland 1:1 (0:0)
Van Dijk 90.; Defoe 85
RK Fonte/Southampton 79.

Swansea ‒ Norwich City 1:0 (0:0)
Sigurdsson 61.

Watford ‒ Leicester City 0:1 (0:0)
Mahrez 56.

Pasica Matjaž Ambrožič
Pasica Matjaž Ambrožič FOTO:

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

car2314
06. 03. 2016 10.19
leicester bo prvak
Trend01
05. 03. 2016 20.22
-4
Naj nekdo še to "kozl....ijo" analizira in popravi. Jaz nimam več volje. "Zaradi vpletenosti obeh v boj za naslov in še zlasti zato, ker so bili domačini na lestvic prvič po enaindvajsetih letih uvrščeni pred goste, je bil znameniti severnolondonski derbi med Tottenhamom in Arsenalom označen za enega najpomembnejših v zgodovini. Ekipi sta se razšli z remijem (2:2), čeprav bi se lahko drugače."
dr21
05. 03. 2016 19.44
+0
Lester vodi!!! :)
Trend01
05. 03. 2016 20.22
+0
Trend01
05. 03. 2016 19.34
+4
2x ste bili v uredništvu opozorjeni na napake. A še vedno naslov ne štima. "Topničarji kljub igralcu manj 'ukradli' dve točki Spurs in s tem naredili levjo uslugo Lisicam". Če že pišete v slovenščini vzdevke ekip, potem napišite tudi Ostroge. Ja, "Spursi" so "Ostroge". Sicer je pa pravilneje: ""Topničarji" SO kljub igralcu manj, 'ukradli' dve točki "Ostrogam", in s tem naredili "levjo uslugo" "Lisicam"". (vejica pred in - podredni stavek). Naprej; levja usluga? Ta besedna zveza v slovenščini ne obstaja. Nekateri sicer "levjo uslugo" enačijo z "medvedjo uslugo". Lev kot bitje, dela uslugo le sebi in nikomur drugemu. Za "medvedjo uslugo" pa vemo, da nič dobrega ne prinaša. Kajne? In to so napake le v naslovu... Eh, ti Ambrosport....
mmickica
05. 03. 2016 19.39
+0
To si jih pa pošteno...in upravičeno! Katastrofa, kakšne ljudi imajo tam zaposlene - polpismene!
Trend01
05. 03. 2016 20.02
-4
So me tako *, da sem pozabil tekmo pohvaliti! Dobra tekma. Polna tempa. Preobratov. Ja, fajn za gledat. Spet dobro za \"Lisice\". Se jim kar smeji. Pa Raineriju. Temu še bolj.
fihner
05. 03. 2016 20.11
-3
NDH
05. 03. 2016 18.46
-1
kme kme zlovenija
rambek
05. 03. 2016 18.42
-7
vidi se veljava in priljublenost angleske lige. tukaj 5 komentarjev na clanku reala pa 80 ...
Chelsea1991
05. 03. 2016 18.52
-1
hahaha koliko komentarjev pa bi bilo če bi igrala valencia in atleti, aja saj niti članka nebi bilo ker ni penalda ali utajevalca davkov da bi se lahko kregali kdo je boljši haha
chelsealove
05. 03. 2016 21.33
+0
Tule je komentarjev 20 ker se pogovarjamo normalni ljudje, in se pogovarjamo kulturno, ne pa tam pod člankih za Real ter Barco, ko se otroci kregajo kdo je boljši.
Chelsea1991
05. 03. 2016 17.59
-1
Lisicam se piše z veliko če gre za vzdevek ekipe in ne žival
Symbolic
05. 03. 2016 17.49
+2
Ukradli ali "ukradli"?
Symbolic
05. 03. 2016 18.31
+2
Hahahaaaa... popravili so naslov: dali so narekovaje!
LaFerrari
05. 03. 2016 17.36
-12
polizančki na čelu z pedraldom prišli v formo,samo prepozno hahahaha,
jurci275
05. 03. 2016 18.18
+15