Nogomet

Vodilna ekipa Premier League ima skrivno orožje: budistične menihe, ki skrbijo za 'dobro karmo'

Bangkok, 15. 03. 2016 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tajski budistični menih Phra Prommangkalachan je ena najbolje varovanih skrivnosti Leicester Cityja, ki še naprej senzacionalno vodi v Premier League. Prommangkalachan je skupaj z verskimi kolegi večkrat obiskal stadion lisjakov in jim očitno prinesel tudi božjo pomoč.

Osem krogov pred koncem državnega prvenstva ima Leicester pet točk prednosti pred Tottenhamom.
Osem krogov pred koncem državnega prvenstva ima Leicester pet točk prednosti pred Tottenhamom. FOTO: AP

Stadion Leicester Cityja že tri leta obiskujejo budistični menihi na čelu s Phrajem Prommangkalachanom, je poročala agencija AFP. Več kot deset posvečenih tajskih gostov je igralcem kluba, ki je v tajskih rokah, v zadnjih letih izročilo tudi amulete za srečo, blagoslovili pa so tudi igrišče stadiona King Power. Očitno je pomagalo, saj je City senzacionalno vodilni v letošnji sezoni Premier League, kjer so pet točk naskoka pred Tottenhamom lisjaki ubranili tudi na ponedeljkovi domači tekmi z Newcastle Unitedom (1:0). Proti ekipi Rafaela Beniteza so kar nekaj sreče, ki jim je očitno ne primanjkuje tudi po zaslugi posebnih obiskov.

"Okoli vratov jim obesim nekaj amuletov in jim podelim te vezene talismane," je za AFP v bangkoškem templju povedal Prommangkalachan. Pokazal je klubske simbole, ki so bili ovenčani z verskimi simboli. "Nisem prepričan, če so razumeli, kaj sem jim pojasnjeval glede tega, toda vedeli so, da jim bo prineslo srečo," je nadaljeval trenutno najbolj znani menih na Otoku. Leicester je že nekaj časa v lasti tajskega magnata Vichaija Srivaddhanaprabhaja, čigar podjetje za brezcarinsko prodajo King Power krasi tudi majice kluba. Lastnik Cityja je bil nekaj časa tudi zdajšnji prvi mož Olimpije Milan Mandarić. Uspeh Leicestra odmeva tudi na vzhodu, kjer so znani pod vzdevkom Siamske lisice, njihova priljubljenost pa je začela rasti po prihodu Vichaija in sodelavcev leta 2010. Po nekaj napornih letih so Leicester vrnili med elito, kjer so po zaslugi izjemnega niza v drugem delu sezone lani srečno obstali, zdaj pa so senzacionalno v igri za nepričakovan naslov. Vichai je predan budist, hvalijo pa njegovo kadrovanje tako v primeru trenerjev kot igralcev. Ne sili v ospredje in  Prommangkalachan pojasnjuje, da zelo verjame tudi v karmo.

"Tja (v Leicester, op. a.) je pripeljal menihe, da so molili za naklonjenost in srečo v igri za vodstvo ekipe in igralce,"
je še povedal 64-letnik, ki je sam več kot desetkrat obiskal mesto v pokrajini East Midlands v osrčju Anglije. Tajski budisti verjamejo, da si srečo in naklonjenost zaslužiš z molitvami, žrtvenimi darovi, donacijami in dobrimi deli. Tajci so tudi zelo vraževerni, zato je moč po celotni državi opaziti amulete, ki naj bi prinašali srečo, blagoslovijo pa jih tudi menihi. Prommangkalachan se z veseljem spominja začudenih, a naklonjenih pogledov, ki jih je bil s kolegi deležen ob svojih številnih gostovanjih v klubskih prostorih. "Veseli so bili, ko so videli, da prihajajo menihi. Pozdravili so nas in se zelo dobro vključili v obrede. Čeprav pripadamo različnim veram, smo si blizu kot dobri prijatelji," je dodal in izrazil popolno prepričanje v končno slavje, do katerega City loči še osem krogov. "Ekipa bo letos številka ena v Premier League. Gotovo!" je z dvignjenim kazalcem in širokim nasmeškom francoski agenciji še povedal Prommangkalachan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
17. 03. 2016 12.31
+3
Ko bi vsaj zmagai, so si tudi najbolj zaslužili.
Dravska strmina
16. 03. 2016 11.14
+3
Če je to ena najbolje varovanih skrivnosti, le kako pridejo do nje kar neki mediji!?
rossi321
15. 03. 2016 20.13
+7
Karkoli imajo, samo da pomaga! Bi bil vesel da zmagajo Premier League.