Nogomet

Stokanić in Dulić zanikata poskus podkupovanja mariborskih nogometašev

Maribor, 03. 02. 2017 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborčan Željko Stokanić in Koprčan Anis Dulić sta na predobravnavnem naroku zavrnila možnost priznanja sicer neuspešnih poskusov podkupovanja dveh nogometašev Maribora, ki bi morala v zameno za darilo poskrbeti za prirejanje rezultatov na tekmah. Obramba je predlagala zaslišanje številnih prič, nogometašev in agentov, iz vse Evrope.

Šestintridesetletni nekdanji nižjeligaški nogometaš in 28-letni Anis Dulić, ki trdi, da se je ukvarjal zgolj s pomočjo pri prestopih nogometašev, nista sprejela ponudbe tožilke Bojane Podgorelec. Ta bi v zameno za priznanje za prvega predlagala leto in sedem mesecev, za drugega pa deset mesecev zapora, ki bi jo Dulić lahko opravil z delom v družbeno korist. Obramba se je za zanikanje krivde očitno odločila predvsem zaradi po njihovem preostre ponudbe tožilstva, ki predvideva tudi stranski denarni kazni. Zlasti za zagovornika prvoobtoženega Viktorja Osima je predlagana kazen precej previsoka. Medtem ko je slednji sicer pritrdil seznamu predlaganih prič s strani tožilstva, med katerimi sta tudi nogometaš Maribora Aleksander Rajčević in zdaj že nekdanji "vijoličasti" Željko Flipović, pa je zagovornik Dulića Andrej Švencbir predlagal celo vrsto prič iz sveta nogometa, ki bi lahko potrdile, da se je ukvarjal s prestopi nogometašev v sodelovanju z agencijo AR Sport Manegement Amirja Ružnića in ne s poskusi podkupovanja nogometašev. Tožilka Podgorelčeva se z zaslišanjem teh prič ni strinjala, saj meni, da so pričanja o njegovem druženju z ljudmi iz nogometnega sveta nepotrebna in nekonkretizirana, prav tako pa niso v ničemer povezana s konkretno komunikacijo Duliča, ki je bila zasežena in se nahaja v sodnem spisu. Če bo sodnica Tanja Rot predlogu obrambe vseeno ugodila, se bodo na mariborskem sodišču zvrstili nekateri tuji nogometni agenti, pa tudi slovenski nogometaši kot so Domžalčan Elvis Bratanović, Miha Mevlja, ki si kruh trenutno služi v Rusiji, Nik Omladič, ki igra v Nemčiji, pa tudi makedonski nogometaš Agim Ibraimi, ki je iz Maribora po sporu z Zlatkom Zahovićem odšel v kazahstansko Astano. Sicer pa naj bi Stokanić v sodelovanju z Dulićem mariborska nogometaša k prirejanju rezultatov in porazu skušal neuspešno nagovoriti pred tekmo evropske lige novembra 2013, ko je Maribor gostoval pri Rubinu iz Kazana. Klub je namreč potreboval zmago, z gostovanja pa se je vrnil z neodločenim izidom 1:1. Še enkrat naj bi obdolžena skušala na razplet vplivati pred gostovanjem Maribora v Sevilli februarja 2014, ki jo je slovenski prvak sicer izgubil z 1:2.

Živjo, nogomet - 2
Živjo, nogomet - 2 FOTO: Pivovarna Union

Nobeden od nogometašev tudi takrat ponudbe ni sprejel, vendar pa tudi poskusa podkupovanja nista prijavila. Stokanić sicer trenutno že prestaja triletno zaporno kazen zaradi podobnega kaznivega dejanja, saj je že leta 2014 priznal krivdo za pet primerov podkupovanja. Med temi se je znašel tudi primer Janka Vrenka, vratarja islandskega Thora, ki naj bi mu obljubil večjo vsoto denarja pred tekmami z irskim Bohemiansom in češkim klubom Mlada Boleslav. Predobravnavni narok se je danes v tem primeru na mariborskem sodišču začel tudi za Vrenka, ki je na sodišče pripotoval iz Kanade, kjer zdaj živi, in prav tako zanikal očitani dejanji. Tožilka mu je sicer v zameno za priznanje predlagala enotno kazen deset mesecev zapora. Da bi se izognil pogostim potovanjem, je predlagal, da bi že danes začeli z glavno obravnavo, zato so izkoristili priložnost in nenapovedano zaslišali še Stokanića. Ta je povedal, da se z Vrenkom poznata že enajst let, ko sta bila skupaj pri nogometnem drugoligašu iz Slovenskih Konjic, pozneje pa sta ostala predvsem v telefonskih stikih. Vrenka tudi ni z ničemer obremenil, saj da sta se v zvezi z denarjem pogovarjala o potencialnih investicijah. Na vprašanje tožilke, ali je mogoče, da je Vrenku ponudil denar, je odvrnil, da je, je pa dodal, da se slednji s tem ni strinjal. "Na nobeni od omenjenih tekem Janez ni igral proti svoji ekipi," je danes zatrdil Stokanić.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dugi159
03. 02. 2017 20.34
+3
Bo kej hacek harfild komenteru pato?
zeleleni
04. 02. 2017 13.06
degenos
03. 02. 2017 14.22
+4
hrehehe.... zanimive informacije ...hihihihi
Barbarezo
03. 02. 2017 20.13