Nogomet

Splitska Torcida napadla delegacijo, v kateri je bil tudi hrvaški selektor Kovač

Split, 14. 04. 2015 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Hrvaškem se iskri na relaciji Zagreb in Split. Vzrok za napetosti je nogomet. Navijači Hajduka so nezadovoljni z odnosom krovne hrvaške nogometne organizacije. Huligani so od besed prešli k dejanjem in napadli predstavnike zveze, ki so v ponedeljek potovali na sestanek v Split.

Torcida je napadla delegacijo Hrvaške nogometne zveze.
Torcida je napadla delegacijo Hrvaške nogometne zveze. FOTO: Reuters

Sedemčlanska delegacija Hrvaške nogometne zveze je obiskala Split, kjer bo skušala dogovoriti organizacijske podrobnosti reprezentančnega obračuna z izbrano vrsto Italije 12. junija v okviru kvalifikacij za evropsko nogometno prvenstvo leta 2016. Šlo bi za povsem običajen dogodek, če ne bi na poti v dalmatinsko metropolo doživeli neprijetno srečanje s privrženci Hajduka, o katerem zdaj govori celotna država.

Skupina dvanajstih huliganov, članov splitske navijaške skupine Torcida, se je v restavraciji na avtocestnem postajališču Zir pri Gospiću spravila na delegacijo Hrvaške nogometne zveze, v kateri je bil tudi selektor izbrane vrste Niko Kovač in ki je potovala v Split na sestanek s predstavniki tamkajšnjih lokalnih oblasti in nogometnega kluba.

Prišlo je do prerivanja, predstavnike hrvaške nogometne organizacije so obkladali z žaljivkami, nato pa sta se dva izmed najbolj srboritih pripadnikov te skupine, eden od teh je bil mladoleten, izvršnega predsednika zveze Damirja Vrbanovića in vodjo službe za vstopnice Nikšo Martinca lotila tudi telesno. Martinec je prejel nekaj udarcev, Vrbanovića pa je v glavo dobil udarec s plastično steklenico.

"Ustavili smo se na počivališču na kavici in sendviču, nato pa je prišlo do tega neprijetnega dogodka, bilo jih je približno deset, dejali so mi, da se vračajo s tekme v Rovinju. Želeli so nas sprovocirati, a smo ostali mirni in nismo reagirali burno, skušal sem z njimi začeti pogovor, vendar je bilo težko. Naš Nikša jih je dobil nekaj in en avto je bil poškodovan," je o dogodku za spletni portal index.hr dejal Kovač.

Hrvaški selektor Niko Kovač
Hrvaški selektor Niko Kovač FOTO: Reuters

Ista skupina je jezo znesla nad vozilom nogometne zveze, na katerem so zlomili brisalce in odtrgali zunanji stranski ogledali. Po uradnih informacijah hrvaške policije v tem incidentu nihče od udeležencev ni staknil hujših telesnih poškodb, policija je članom delegacije po prihodu ponudila zdravniško pomoč, a so jo zavrnili. Policija je vseh dvanajst izgrednikov prijela v Gračacu, ko so se s kombiniranim vozilom splitskih registrskih oznak vračali s prizorišča incidenta domov. Zoper njih bodo ukrepali v skladu z zakonom.

Hrvaški mediji ugibajo o vzrokih napada ter naštevajo vrsto zamer, ki so se v zadnjem letu nakopičile pri splitskem klubu in privržencih Hajduka. Sodu ohlajenih odnosov med Zagrebom in Splitom je izbila dno zadnja odločitev nogometne zveze, ki je sklenila naslednji reprezentančni akciji v evropskih kvalifikacijah proti Italiji in Bolgariji gostiti na Poljudu. Kritiki pravijo, da je bil Split, ki je bil vrsto let prikrajšan, izbran le zato, ker bo Hrvaška tekmo z Italijo zaradi kazni Evropske nogometne zveze Uefe igrala pred praznimi tribunami.

Vzrok, da bodo ljubitelji nogometa junija obstali pred zaprtimi vrati Poljuda, so rasistični izpadi hrvaških navijačev na zadnji tekmi proti Norveški 28. marca.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mariomandzukic
15. 04. 2015 08.31
-1
to ni bila torcida,ampak par huliganov
Saarnash
14. 04. 2015 18.02
+18
* te plastična steklenica, PLASTENKA !