Nogomet

Šokirani Čačić govoril o 'športnih teroristih', Rakitić ne ve, če bo Hrvaška naslednjo tekmo sploh igrala

Saint-Etienne, 17. 06. 2016 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaška je nemočno spremljala še eno demonstracijo navijaške moči in v Saint-Etiennu so huliganski izpadi spisali novo žalostno poglavje v zgodovini mlade države. "Odgovarjali boste! Sram vas je lahko!" je prek Facebooka zagrozila predsednica države Kolinda Grabar Kitarović.

Mario Mandžukić pomaga med čiščenjem zelenice. Enega izmed rediteljev je zadela tudi petarda.
Mario Mandžukić pomaga med čiščenjem zelenice. Enega izmed rediteljev je zadela tudi petarda. FOTO: AP
Luka Modrić ne bo pripravljen za zadnjo tekmo skupinskega dela, ki jo bodo Hrvati odigrali z aktualno prvakinjo Španijo. Zvezdnik madridskega Reala je po dobri uri igre zelenico zapustil s poškodbo prepone. "Bolje je, da počiva," so sporočili iz tabora ognjenih.

Opozorila pred tekmo so se izkazala za upravičena: na tribuni s hrvaškimi navijači so se tik pred koncem tekme skupinskega dela evropskega prvenstva v Saint-Etiennu začeli incidenti, metanje bakel na zelenico pa je prekinilo obračun Hrvaške in Češke. Kockasti so takrat še zasluženo vodili z 2:1, nato pa v zadnjih minutah zapravili zmago in v sramotnih okoliščinah tudi ostali brez predčasne uvrstitve v osmino finala. Vse je na stadionu Geoffroya-Guicharda potekalo mirno, Hrvati so zanesljivo vodili z zadetkoma Ivana Perišića v prvem in ivana Rakitića v drugem polčasu. Kapetan Darijo Srna je igral kljub nedavni smrti očeta in neutolažljivo zajokal že med igranjem himne, zato se je zanesljiva zmaga zdela kot izvrstna tolažba za hrvaški tabor, za katerim je bilo nekaj napornih dni. A nenadoma je na zelenico s sektorja hrvaških navijačev poletelo več bakel in ostalih pirotehničnih sredstev in zdi se, da so "običajni" navijači napadli huligane, ki so uspeli prekiniti tekmo. Ob kaosu na tribuni je hrvaška igra v zadnjih minutah povsem razpadla in po igranju z roko Domagoja Vide v kazenskem prostoru je Češka prek Tomaša Necida z enajstih metrov izenačila za končnih 2:2. Hrvaški nogometaši so bili povsem na tleh in Srna je v enem prvih pogovorov po tekmi dejal, da je že naveličan na videz neskončnega govorjenja o navijačih, ki že več let na račun reprezentance vodijo bitke s Hrvaško nogometno zvezo (HNS). Prek Facebooka se je oglasila tudi predsednica države Kolinda Grabar Kitarović.

"Bravo, Ognjeni! Bravo, hrvaški navijači! Vam, sovražnikom hrvaške, tistim, ki sovražite svojo reprezentanco (t. i. orjunašem) pa sporočam: odgovarjali boste za to in za svastiko! Sram vas je lahko! " je sredi politične krize, ki se je nadaljevala z ekspresnim razpadom zadnje vlade, sporočila Kitarovićeva. Ta se je spomnila na dogodke s splitskega stadiona Poljud, kjer je neznanec na zelenico pred kvalifikacijsko tekmo za letošnje EP uspel narisati svastiko. Evropska nogometna zveza (Uefa) je po dolgem premisleku Hrvate kaznovala z eno odvzeto točko, a to še zdaleč ni bil prvi prestopek srboritežev, ki so reprezentanco v hude škripce spravili že ob tekmi z Italijo v Milanu (1:1). Takrat so podobno kot v petek z metanjem bakel izsilili daljšo prekinitev, tudi zato se zdaj pri HNS upravičeno bojijo nadaljnjih ukrepov Uefe, ki je po tekmi v Saint-Etiennu ekspresno začela pripravljati disciplinski postopek. Hrvaški navijači sicer na letošnjem Euru težav niso povzročali, razen navijača, ki je slavil z Luko Modrićem po zadetku na uvodnem obračunu s Turčijo (1:0). Bojazen je po sramotnih dogodkih v Saint-Etiennu izrazil tudi vezist Ivan Rakitić.

Varnost se je okoli sektorja z navijači Hrvaške okrepila že pred incidenti. Očitno so tudi organizatorji vedeli, da se nekaj pripravlja ...
Varnost se je okoli sektorja z navijači Hrvaške okrepila že pred incidenti. Očitno so tudi organizatorji vedeli, da se nekaj pripravlja ... FOTO: AP

"Kaj naj zdaj rečem, po vsem tem bi na koncu izpadel neumen. Imeli smo srečo, ker se je tekma nadaljevala, sodnik je razmišljal o prekinitvi dvoboja. Takrat bi imeli še precej večje težave," je priznal član Barcelone Rakitić, ki je hitro pozabil na svoj prvi zadetek z velikih tekmovanj. Nogomet je, spet, ostal povsem v senci navijačev. "To ni slučaj, saj v naslednjih kvalifikacijah že igramo dve tekmi brez gledalcev. Češka nam je zabila en zadetek po skoku z glavo. Razen tega pa nam niso grozili, ni bilo nič strašnega. Po tisti prekinitvi pa so se dvignili, zbrali dodatne moči. Ne vem, če je enajstmetrovka bila, morda je vse to skupaj tudi vplivalo. Ko se ne znamo obnašati na tribuni, potem si več od tega morda niti ne zaslužimo. Kako naprej? Bomo videli, če bomo sploh še igrali, morda nas vse skupaj naženejo domov. Mi si moramo odpočiti in nato videti, kako bo odločila Uefa. Veliko bo papirologije, upam, da nam dovolijo odigrati do konca."

Hrvaški mediji iščejo pojasnila za še zdaleč ne prvo navijaško sramoto v zgodovini samostojne države. Izpostavljajo dejstvo, da je bila na zelenici njihova reprezentanca veliko boljši tekmec, toda vse je seveda v znamenju dogodkov med navijači. Facebook stran navijaške skupine Torcida, ki podpira splitski Hajduk, je po zadnjem sodnikovem žvižgu polna groženj in grobih žaljivk, saj naj bi prav Dalmatinci stali za namerno prekinitvijo tekme. O sporu med severom in jugom je kot strokovni komentator televizije ITV govoril tudi nekdanji selektor Hrvaške, sicer Splitčan Slaven Bilić, ki zdaj zelo uspešno vodi londonski West Ham United. "Ko so veliki derbiji med Hajdukom in Dinamom, ljudje na tekmo ne peljejo svojih otrok. Vedo, da bodo težave. Kapetan Srna je ravno zdaj po televizij rekel, da je povsem naveličan o tem, da mora govoriti o nasilju med navijači," je povedal Bilić. "Zelo žalostno je, da moramo govoriti o tem. Imamo težave. To se je začelo pred šestimi, sedmimi ali osmimi leti. Veliko navijačev je, ki so proti HNS, ves čas plačujemo kazni. Neverjetno je, kaj počnejo. Lahko vidite, da jim večina navijačev kaže, da naj tega ne počnejo. A nekateri so na misiji. Najbrž tega niso storili zadnjič. Mislijo, da je vse vedno v znamenju Zagreba. To je spopad med severom in jugom."

Tudi selektor Ante Čaćić ni izbiral besed. Nekdanji trener Maribora si je zaželel, da bi bili izgredniki kaznovani, a priznal, da je tovrstne ekscese nemogoče preprečiti. "Morda gre le za šest ali deset posameznikov. Upam, da jih bodo identificirali in kaznovali. Upam, da HNS počne vse za to, da bi takšne reči preprečila, a nemogoče se jim je izogniti," je dejal Čačić. Tudi njegov prihod na klop državne reprezentance so si mnogi razlagali z močnim vplivom prvega moža Dinama Zdravka Mamića, odpor do enega najmočnejših športnih funkcionarjev s tega dela Evrope pa je prav tako v ozadju nezadovoljstva, ki se iz hrvaškega ligaškega nogometa prenaša na reprezentanco. "Ti ljudje so res strašljivi. Zato jim rečem huligani," je še povedal Čačić. "To niso pravi hrvaški navijači. To so športni teroristi. Naša država se ne želi ukvarjati s takšnimi huligani. Najbrž je 90 odstotkov hrvaških navijačev sram pred celotno Evropo. Naši igralci so res žalostni. S ponosom nosijo dres Hrvaške in zelo, zelo smo žalostni, potem ko smo odigrali prekrasno tekmo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bombanderkrokodil
18. 06. 2016 16.45
za TEm sranjem stoji Veliki mož Mamić..
bema1201
18. 06. 2016 13.38
+2
Tudi organizacija je slaba da lahko hul8igani prinesejo pirotehniko na stadion, kaj če bo nekdo prinesel bombo.Ko sem bil na olimpijadi v Sarajevu je bil na vsakem prizorišču temeljit pregled, tudi z detektorjem pa je to že 34 let od tega in še ni bilo toliko divjaštva in terorizma kot danes.
Juzni
18. 06. 2016 13.00
+3
Ne vem zakaj so vsi toliko zacudeni. Saj ni prvic da so hrvaski navijaci naredili kaos na kaksni sportni prireditvi. Spomnimo se samo kako so se predstavili v Kranju pred leti v finalu EP v vaterpolu.
Wukillabezz
18. 06. 2016 13.44
+1
multisola3
18. 06. 2016 12.59
+1
..jaz bi tekmovanje prekinil....itak se letos več piše o incidentih kot pa o igri sami...pa tudi tekmovanja v prihodnosti bi odpovedal....ker itak se ne gre toliko za tekmovanje kot za filanje računov nekaterih v vrhu določenih organizacij...
Juzni
18. 06. 2016 13.02
Ja res je mislim da ze veliko let ni bilo toliko izgredov na EP v nogometu kot letos.
mariomandzukic
18. 06. 2016 12.09
+3
jaz sem hrvat,ampak morm priznat da obozujem slov denar in slov dekleta
vamos99
18. 06. 2016 12.18
+5
Če ji je ime Ančka, pa ji na levem stopalu piše made in china, pol nimaš ti to slovenke, za denar pa ni panike, slovenci vedno radi pomagamo pomoči potrebnim...tako da ni panike
murate
18. 06. 2016 12.51
+0
vertex
18. 06. 2016 12.56
+0
slovenke so fajn,pri hrvaticah pa mi je všeč ker ga takoj hočejo
mariomandzukic
18. 06. 2016 13.20
SENCA2X
18. 06. 2016 16.13
+1
mario-ti si Slovenski državljan,daj se umiri!!!!! lp
bema1201
18. 06. 2016 11.56
+1
Ne verjamem da se tega ne da preprečiti, samo takšni izgredi so verjetno tudi v interesu UEFE, ker potem z kaznimi mastno služi. Svet je postal neverjetno pokvarjen, vsaka stvar, pa tudi incidenti se izkoriščajo da se zasluži. Se je videlo pri Blaterju in Platiniju kako napošteni so športni funcionarji. Vse skupaj je skrajno nepravično do športnikov in pa nas gledalcev, ki radi spremljamo šport.Če bi striktno pregledaovali vsakega obiskovalca tekme, nadzirali dogajanje na tribunah bi lahko to preprečili, vse je pod kamerami pa nobeden nič ne vidi dokler se ne zgodi. Upam da ne pride še do kakega terorističnega napada.
random1
18. 06. 2016 12.04
+2
viljuska
18. 06. 2016 11.54
-1
gledati hrvateke kak sami sebe pokopajo-FANTASTIČNO
CURVANORD Zanetti
18. 06. 2016 11.53
-1
Ob vstopu dominatorja je igra hrvatov razpadla.
mariomandzukic
18. 06. 2016 12.10
+1
CURVANORD Zanetti
18. 06. 2016 12.18
-1
Hahahaha ne smesi se vec a ti ni bilo dovolj.Saj zato gre gret klopco v rim,kera prihodnjost
batman1972
18. 06. 2016 11.47
+7
Primitivizem in idiotizem. Najti krivce in jih na goli otok poslat pa naj tam bakle prižigajo po mili volji. škoda za hrvate k so res dobro igral.
CURVANORD Zanetti
18. 06. 2016 11.45
+1
Admin zakaj ne brises postov kjer ni uporabljen slovenski jezik?A si od dominatorja sorodnik?
BayernGomez
18. 06. 2016 13.50
expost
18. 06. 2016 11.45
+7
Nisem nek zagrizen gledalec nogometa, a takšnim huliganom bi morali zatlačiti prižgano baklo v r**, pa ne le na prvenstvenih tekmah ampak tudi ligaških. Izživljanje frustracij na ljudeh, ki jih sploh ne poznaš in niso krivi, potrebuje psihiatrično obravnavo in zdravljenje (na zaprtem oddelku). Takšni navijači so sociopati!!! Čeprav bi rad svoji dve hčeri peljal na ogled kakšne nogometne tekme, me je, odkrito povedano, strah. Prav žalostno je, da nek športni dogodek zaznamujejo norci, ki s športom nimajo nič skupnega (razen, da se kvalificirajo za "navijače").
bullitt
18. 06. 2016 11.11
+1
pri hns so še kako dobr vedli, da se bo to zgodilo, kolk časa jim že govorijo, da bo hrvaška repka imela probleme
mariomandzukic
18. 06. 2016 11.52
+4
HNS je pisno obvestil francoske notranje organe,da se proti franciji vozi skupina huliganov,ki ima za cilj prekinit tekmo
CURVANORD Zanetti
18. 06. 2016 11.54
bullitt
18. 06. 2016 17.33
hns dobro ve, kateri so to, a ukrepal niso NIČ!!! Lahko bi Francozom dali podatke o teh kretenyh, a ker je mamićovo maslo, mora šuker biti tiho
haaaahahahaha
18. 06. 2016 11.07
+4
takim puhoglavcem bi mogl dat 15 let zapora, me zanima kolk dolg bi pol se metal bakle na tekmah
Ate_ist
18. 06. 2016 11.50
RdečiKarton
18. 06. 2016 11.04
+5
No pa saj ni dosti razlike med violami in hrvaškimi navijači. južnjaki pač
batman1972
18. 06. 2016 11.40
+3
se bojim da je v dregonsih več južnakov.
mariomandzukic
18. 06. 2016 10.32
-6
v hrvaskih medijih so ze objavli imena teh sportnih teroristov.na posnetku je bilo lociranih 10 huliganov,gre za en ogranek BBB ki zeli zrusit mamica,sukera in cel HNS in pr tem ne zbirajo sredstev.javljeno je bilo da bo v 85 min prslo do izgredov,zato so tudi francoski specialci prsli pred sektor hr navijacev.specialci so prsli v 85 min,izgred pa se je zacel v 87 min.zal vas morem razocarat dragi slovencki.se nikol v zgodovini se ni zgodilo,da bi ksna reprezentanca bila izkljucena zarad navijacev.priznam,to je bil velik udarec za nas,ampak mi bomo sli naprej se jaci in se bolj osredotoceni na to da osvojimo euro.iznad svih hrvatskaaaa
I_LOVE_FOOTBALL
18. 06. 2016 10.41
+0
Do sedaj še ni bilo naroda, ki bi povzročal toliko težav, ki so vse več ali manj povezane z ustaštvom oz. nacizmom...
alesko11
18. 06. 2016 10.41
+5
Glej zelo lepo govoriš slovensko vidim da ti slovenija daje kruh zato ne udrihaj čez slovenijo...rusi so neumnosti počeli zunaj stadiona pa jih bo doletela kazen tko da jo bojo tudi hrvatje ne morem rečt da jo boste VI dobili ker zgleda si ti en navaden janez in tako te tudi kličejo ko greš na hrvaško...kar se pa tiče slovenskega fuzbala smo pa še bl zasral sam spomni se Katanca in Zahoviča... tko da vas vodimo!!!!
JJZGEODPRASKAKATJO
18. 06. 2016 10.42
-5
alesko11
18. 06. 2016 10.44
+5
vigre
18. 06. 2016 10.52
+9
glej da se ne razpočiš... mi mi mi... oni bodo šli naprej. Fantje na igrišču bodo , če bodo šli naprej. Ti kavč - pivo -čips majstr boš še kar doma. Drgač pa pohvale za dobro igro :)
ghee
18. 06. 2016 10.54
+4
haha ne vem kaj so ti slovenci naredl...ampak očitno je da neki hudga :D ....smešn si model ...res smešn ...še k ''''''' tvoja ''''' hrvaška igra se z slovenijo obremenjuješ .... :D
ghee
18. 06. 2016 10.55
-2
pa by the way ...navijam za hrvate na euru da neboš spet nebuloz vn metu
mariomandzukic
18. 06. 2016 10.58
-3
ghee SP 2010 J afrika.reklama na slov nacionalki pozz v Zagreb,na stadionu ste mahali z transparenti pozz na hrvasko in podobne zadeve.to so kompleksi,tega pr nas hrvatih nebos videl,zato kr ste vi za nas nepomembni
RdečiKarton
18. 06. 2016 11.06
+3
Kje imaš pa šičnike in šumnike? Te tega niso v šoli pri urah slovenščine učili ali si celo uspel narediti OŠ z negativno oceno slovenskega jezika?
BayernGomez
18. 06. 2016 11.22
+1
konstruktor
18. 06. 2016 10.30
+10
Men je pa mal smešno, da ob vseh varnostnih ukrepih zaradi terorizma nekdo ob uspe na tribuno prinest pirotehniko. Poleg tega se je zadeva celo najavljala. Nekaj ne špila pri vsem skupaj....
batman1972
18. 06. 2016 11.44
v večini pirotehniko na štadione prinesejo igralci ali osebje okoli kluba ali reprezentance. tukaj naj najdejo kako pa kdo
murinar
18. 06. 2016 10.29
-2
hrvati zbor -kultura se bo delila ! A je za južne nedosegljiva!
murinar
18. 06. 2016 10.26
+0
mariomandzukic -zrcalna slika norega hrvata ! še sam ne ve ali je bolj pameten bolj lep bolj učen a hitro ugotoviš ,da je neumen!
Najtsabes Seba 1
18. 06. 2016 10.27
+1
BayernGomez
18. 06. 2016 11.20
+2
Altejeva plamenica
18. 06. 2016 10.23
+8
Škoda za to generacijo hrvaških nogometašev, ki res igra vrhunsko, da imajo med svojimi zvestimi navijači tudi hordo kretenov, ki škodujejo njihovemu trudu na igrišču. Naj svoje probleme z HNS rešujejo doma.
mariomandzukic
18. 06. 2016 10.10
-1
po komentarjih soldec,ste slovenci kontra hrvaske,slovenke pa navijajo za nas.bravo za nase slovenke
medvedJEkriv
18. 06. 2016 10.15
+5
No, to je pa tipično za vas! Obsojamo dogodek, ne Hrvaško državo. Eeeee moj lipi.....kako pa hrvatice navijajo za nas....mmmmmmmmljask.
mariomandzukic
18. 06. 2016 10.18
+1
vedn sem vesel ko ksn slovenec uhvati hrvatico,nevem zakaj bi sam mi hrvati morali slovenke stelat in to ze desetletja
leond1
18. 06. 2016 10.19
+2
ma jaz sem kontra proti južnakom, itak pa navijam za angleže in sem proti špancem, italjanom in nemcem tako da ne mi zamerit če ne navijam za sosede, itak tudi ti ne bi navijal za slovenijo če bi igrala na evropskem prvenstvu,če ne bi bilo tvoje hrvaške.
medvedJEkriv
18. 06. 2016 10.20
Res je, sosedova trava je vedno bolj zelena.
mariomandzukic
18. 06. 2016 10.22
-2
mariomandzukic
18. 06. 2016 10.25
+4
na sp 2010 je vecina hrvaske navijala za slovenijo,podobn je blo z prevcom in tino maze.nismo mi kompleksasi kot vi
leond1
18. 06. 2016 10.39
-1
vecina jih je navijala za slovenijo kot si povedal ti pa ne, zakaj bi moral jaz navijat za hrvaško samo zato ker ste sosedi jaz že 18 let navijam za slovenijo in angleže in tako bo tudi ostalo
mariomandzukic
18. 06. 2016 10.43
+2
ne rabs navijat za hrvasko,ampak ne rabjo te niti veselit hrvaski porazi,kr vecino slovencev veseli ko hrvaska izgubi
RdečiKarton
18. 06. 2016 11.03
-2
Itak da hrčki navijajo za Tino Maze, če pa kostreliča nista več spljoh