Nogomet

'Slovenski ukrep' francoske vlade po nasilnih izpadih na Euru 2016: alkohol prepovedan!

Pariz, 12. 06. 2016 20.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoska vlada je v nedeljo sprejela nov ukrep, s katerim želijo omejiti nasilje, ki je zaznamovalo začetek evropskega prvenstva v nogometu. Alkohol bo okoli stadionov in v navijaških območjih od zdaj prepovedan.

Marseille je v zadnjih dneh razgalil vse težave francoskih organizatorjev Eura 2016.
Marseille je v zadnjih dneh razgalil vse težave francoskih organizatorjev Eura 2016. FOTO: AP

Po treh dneh navijaških neredov, ki so omadeževali uvod v letošnje evropsko prvenstvo v nogometu, se je francoska vlada odločila ukrepati. Spopadi v Marseillu, Nici in Lillu so organizatorje Eura 2016 prisilili v drastične ukrepe, navijači 24 reprezentanc udeleženk pa bodo od nedelje naprej lahko okusili, kako je spremljati nogomet v slogu slovenskega navijača. Točenje alkohola v okolici stadionov in v navijaških središčih bo namreč prepovedano, potem ko je bil predvsem Marseille v zadnjih dneh žarišče spopadov med domačini, angleškimi in ruskimi navijači. Številna med njimi se je s policisti in naključnimi nasprotniki spopadala v alkoholiziranem stanju, nasilje se je v soboto preselilo še na marsejski stadion Stade Velodrome, kjer sta se Anglija in Rusija pomerili na tekmi prvega kroga skupine B.

"Pozval sem k sprejetju vseh potrebnih ukrepov, ki bi prepovedali prodajo, uživanje in transport alkoholnih pijač v občutljiva območja na dan tekme in dan pred tekmo, kot tudi ob dneh, ko so navijaška območja odprta," je izjavil notranji minister Bernard Cazeneuve. Lokalne oblasti se bodo lahko odločile, katera območja bodo veljala za "občutljiva", so še sporočili z ministrstva. Cazeneuve je dodal, da bo prepoved vključevala tudi javne površine in trgovine, točenje alkohola pa bi lahko ob uporabi neprimernih kozarcev prepovedali tudi v lokalih in kavarnah. "Dogodki, ki so se pripetili v soboto v Marseillu, so nesprejemljivi. Nesprejemljivi so za oblasti, nesprejemljivi za družbo in nesprejemljivi za vse ljubitelje nogometa, " je še odločno dejal Cazeneuve. V Lensu na severu države so že ustavili prodajo alkohola v steklenicah in omejili tudi prodajo ostalih alkoholnih pijač. Ruska in angleška nogometna zveza sta sicer s strani Evropske nogometne zveze dobili uradno opozorilo pred izključitvijo s turnirja v primeru, če se bodo težave nadaljevale.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tepee
12. 06. 2016 20.46
-3
Alkohol k športu ne sodi.Povsod bi morali prodajati UNI pivo in sokove,potem ne bi bilo izgredov.Alkohol je družbeno zlo!!!!!!!
felix59 drugič
12. 06. 2016 21.21
+0
Noben te ne sili , da piješ vodo, druge pa lahko že enkrat pustiš pri miru !!
WHog
12. 06. 2016 21.30
+3
ubistvu ma prov, na take tekme alkohol ne sodi, rezultate tega gledamo zadnjih nekaj dni ...
medvedJEkriv
13. 06. 2016 09.12
+5
V bistvu se alkohol ne bi smel prodajati alkoholiziranim osebam !!!!! Zelo redko se to upošteva.