Nogomet

Slovenki 'driblata' v ameriški univerzitetni ligi

Ljubljana, 19. 11. 2011 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V deželi onstran Atlantika sta aktivni tudi dve slovenski nogometašici, in sicer Dominika Čonč in Jana Horvat, ki sta se v ZDA odpravili v prvi vrsti na študij.

Slovenski nogometašici Dominika Čonč in Jana Horvat sta se odločili za izobraževanje v deželi onstran Atlantika in šolanje uspešno združili z nogometom, ki je njuna prva ljubezen. Medtem ko se prva izobražuje na univerzi UT Martin, je druga na univerzi Bethel. Že dejstvo, da Američani obožujejo ženski nogomet in temu primerno tudi vlagajo v njegov razvoj, je možnosti za napredovanje ogromno.

Sistem dela ni primerljiv s tistim, ki ga gojijo v slovenskih reprezentančnih selekcijah. "Tempo igre je hitrejši kot pri nas v naši ligi, torej se na treningu pozna intenzivnost. Velik pomen treningov je na skupinski taktiki in še posebej na fizični pripravljenosti. Njihov sistem je tak, da stremijo k zelo hitremu tempu igre," je med drugim o igranji in treniranju povedala Čončova, ki skupaj z univerzitetno ekipo trenira vsak dan, med tednom pa sta praviloma na sporedu tudi dve tekmi.

Nogometna žoga
Nogometna žoga FOTO: Damjan Žibert

"Nekateri, ko slišijo besedo Slovenija, se spomnijo na Jugoslavijo, nekaterim pa se dejansko niti ne sanja, kje leži ta naš mali biser. Vedno jim poskušam razložiti, da smo blizu Italije in Hrvaške. Sem pa doživela tudi zelo nepričakovana, smešna vprašanja. Na primer ali imamo živalski vrt?! Ali govorimo slovensko?! Ali imamo čaj, kavo in podobno. Skratka stvari, ki so nam vsakdanje. Ampak v redu, jim ne zamerim," je med drugim o ameriški izkušnji povedala Horvatova, ki ima v univerzitetni ekipi še igralke z Jamajke, iz Kanade, Anglije, Grenade, Trinidada in Tobaga in Kenije.

Pisana mednarodna zasedba

Pred Jano in Dominiko so štiri leta študija, poleg tega bosta ves čas igrali v univerzitetni ligi. Čončova je s svojo univerzo igrala v diviziji I, ki je po kakovosti takoj za ameriško profesionalno žensko nogometno ligo: "Sezona je bila uspešna, slavile smo zmago na konferenčnem turnirju in se uvrstile na NCAA turnir. To je med najboljših 64 ekip v celotni Ameriki. Nato pa žal nismo imele sreče pri žrebu, saj smo za nasprotnika v prvem krogu dobile 5. najboljšo ekipo v Ameriki (Memphis) in izgubile."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Homesteader
20. 11. 2011 05.57
+2
Zenski nogomet - lepe noge 24 ur!
skydrol7
19. 11. 2011 22.30
cestitke dekletom :)
Anja Leban 1
19. 11. 2011 17.26
Vsaj žensko bi dal na sliko, ne moškega
Tilen Herži?
19. 11. 2011 16.18
+1
Mene pa nena poznate