Nogomet

Cesar z glavo globoko v sodnikovem podaljšku odrešil trpeče Slovence v Litvi za remi, Katanec je s točko zadovoljen

Vilna, 04. 09. 2016 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska nogometna reprezentanca je na prvi kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo 2018 remizirala z Litvo v Vilni (2:2). Litovci so v prvem polčasu povedli z 2:0, prebujeni Slovenci pa so izenačujoči zadetek prek Boštjana Cesarja zabili globoko v sodnikovem podaljšku. Prvi zadetek za Slovenijo je prav tako z glavo dosegel Rene Krhin. Srečko Katanec s točko zadovoljen.

Iličić je poživil igro Slovenije v drugem polčasu. Podal je za oba zadetka
Iličić je poživil igro Slovenije v drugem polčasu. Podal je za oba zadetka FOTO: Damjan Žibert

Srečko Katanec je tekmo na stadionu LFF v Vilni, kjer domuje umetna trava, začel s pričakovano postavo - z Iličićem na klopi ter brez poškodovanega Jasmina Kurtića. Ob bolj ali manj standardni obrambni vrsti, z Nejcem Skubicem na desnem bočnem položaju in Bojanom Jokićem na levem, igral je 80. reprezentančno tekmo, so v zvezni vrsti v deževnem vremenu in občasnih močnih nalivih igrali Rene Krhin, Valter Birsa, Kevin Kampl in Benjamin Verbič, v napadu pa sta bila Roman Bezjak in Robert Berić.

A v prve pol ure favorizirana gostujoča postava kljub rahli terenski premoči ni bila posebej konkretna. V peti minuti je bil Berić malce prepozen pred golom, Birsa v 14. in 21. ter Verbič v 26. minuti pa sta s približno 20 metrov streljala preveč po sredini. Litovci so bili na drugi strani bolj nevarni, v 12. minuti je Mantas Kuklys streljal z roba kazenskega prostora, Jan Oblak pa je dobro posredoval, tako kot v 18. minuti ko je z glavo poskusil Fiodor Černych. V 28. minuti je še Nerijus Valskis z glavo meril le malce previsoko.

Oblak je v prvem polčasu moral dvakrat pobrati žogo iz mreže.
Oblak je v prvem polčasu moral dvakrat pobrati žogo iz mreže. FOTO: Damjan Žibert

Sledile so črne minute slovenske vrste. V 32. minuti je po protinapadu po levi strani prodrl Černych in z več kot 20 metrov sprožil proti bližnji vratnici in ugnal Oblaka za 1:0. Zgolj dve minuti pozneje so Litovci vodili z 2:0, takrat je po desni strani v kazenski prostor prišel od branilcev povsem pozabljeni Vykintas Slivka in iz bližine zadel v nasprotni kot. Katanec je v želji po preobratu iz igre poslal Berića, v igro pa poslal Josipa Iličića. Ta je takoj imel priložnost, iz bližine je prišel do strela, a je Ernestas Šetkus dobro posredoval. V 53. minuti je Iličić sprožil z roba kazenskega prostora, a čez gol, tako kot tudi v 56. minuti.

V 58. minuti je znova poskusil nogometaš Fiorentine, sprožil z roba kazenskega prostora, litovski vratar pa je žogo odbil čez vrata. Takoj zatem je na drugi strani v kazenskem prostoru prišel do strela Černych, a bil malce premalo natančen. V 60. minuti je v slovenski kazenski prostor po levi strani prišel še Valskis, a je tudi on žogo poslal mimo gola. Slovenija je nato pritiskala, Litovci so se pomaknili pred svoj kazenski prostor, tako da so gosti s težavo prihajali do nevarnih akcij. Eno teh je v 73. minuti zapravil Birsa, ki je malce zunaj kazenskega prostora streljal, a tudi on previsoko. V 76. minuti je sam pred vratarja domačih prišel Bezjak, a izgubil dvoboj z domačim vratarjem. Le minuto pozneje so Slovenci vendarle zmanjšali zaostanek, po podaji Iličića iz kota je z glavo zadel Rene Krhin. V 82. minuti je pritisk Slovenije skušal unovčiti še Kampl, a žogo poslal čez gol, minuto pozneje pa se je po podaji Birse sam pred litovskim vratarjem znašel Milivoje Novaković, a je Šetkus izvrstno posredoval. V 89. minuti je Iličić znova streljal, a je žoga ob posredovanju domačih končala v kotu in malo mimo vrat. Že globoko v sodnikovem dodatku pa je Slovencem točko prinesel kapetan Boštjan Cesar, ki je zadel z glavo po (novi) Iličičevi podaji.

Izjavi po tekmi:
Slovenski selektor Srečko Katanec: "Ocena je naslednja. Po prvem polčasu, ki se je nezasluženo končal z 2:0, smo v drugem polčasu pritisnili. Fantje so pokazali enormno željo, voljo po preobrnitvi rezultata. Žal se ni izšlo za tri gole, kar je bilo možno, saj smo imeli številne priložnosti. Na koncu koncev je točka v Litvi pozitivna. Predvsem zaradi tega, kako smo prišli do nje. Imeli smo kup težav že pred tekmo, nekaj bolnih, Oblaka, Skubica, Kampla, nekaj poškodovanih, nekaj mladih igralcev. S točko sem zadovoljen."

Litovski selektor Edgaras Jankauskas: "Mislim, da so imeli Slovenci na koncu več energije kot mi. Začetek je bil težak, a so nato fantje stvari vzeli v svoje roke. Že pred zadetkoma smo imeli še dve priložnosti in čeprav smo na koncu osvojili le točko, sem na fante res ponosen."

Vse po načrtih ni šlo niti Angležem, a so se izvlekli v 95. minuti, Škoti napolnili mrežo Malte
Angleška nogometna reprezentanca je v uvodni kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji 2018 v Trnavi premagala Slovaško z 1:0 (0:0). Odločilni gol je v peti minuti sodnikovega podaljška dosegel Adam Lallana. Slovaška je od 57. minute igrala z igralcem manj, saj je drugi rumeni karton prejel Martin Škrtel.

Nogometna reprezentanca Škotske je v prvem krogu kvalifikacijske skupine F za svetovno prvenstvo 2018 premagala Malto s 5:1. Škote je v vodstvo v 10. minuti popeljal Robert Snodgrass, Alfred Effiong je štiri minute kasneje izid poravnal, nato pa je Chris Martin zadel za 2:1, Snodgrass za 3:1, četrti škotski gol je prispeval Steven Fletcher, v 84. minuti je hat trick dosegel Snodgrass.

Vilna, kvalifikacije za SP 2018, skupina F:
Litva – Slovenija 2:2 (2:0)
Černych 32., Slivka 34; Krhin 77., Cesar 90+3.

Preostali tekmi skupine F:
Slovaška – Anglija 0:1 (0:0)
Lallana 95.
RK: Škrtel 57./Svk

Malta - Škotska 1:5 (1:1)
Effiong 14.; Snodgrass 10., 61./11-m, 84., Martin 53., Fletcher 78.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (274)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dany75
06. 09. 2016 22.44
+1
Nocoj tudi Francozi LE remizirali z Belorusijo ... isti spodrsljaj Francije kot nasih asov ..se dogaja ...tudi boljsim...sem pa preprican da bodo nasi igrali boljse proti Anglezen in Slovakom !
yyyyxxxx
06. 09. 2016 18.14
ponavadi je vedno tako da ko bolj se trudiš in boriš vedno dobiš , ampak katenec ni kriv da je eden med najboljšimi golmani dobil taka dva gola, ni kriv da je kampl podajal žogo več nasprottniku kot svojim .....( kar se mu je pač sedaj dogajalo in še do sedaj takega nisem videl, upajmo da bo kampl do naslednje tekme spet oni stari borbeni..) slab začetek dober konec ..
apodgraj
06. 09. 2016 09.29
+2
Katanec imeli smo dobre priprave in smo dobro pripravljeni . Tudi druge reprezentance so se pripravljale in upam ,da tudi tako ali vsaj bolje trenirale od naše . Kar pomeni ,da se razlike v kvaliteti med slabimi in dobrimi reprezentancami niso zmanjšale , lahko so se celo povečale . Če hoče razliko zmanjšati moraš v ekipo pripeljati nove kvalitetne igralce , ki so želji se dokazovati z srcem igrati za reprezentanco . Ko sem gledal podelitev pokala hokejski reprezentanci Slovenije in pri igranju slovenske hime , me je navdušilo petje naši hokejistov. Ni bilo samo odpiranje ust , čutila se je sproščenost in iz srca glasno zapeta himna . Tega pri naših nogometaših ne vidiš , oziroma ne doživiš. Morda je preveč igralcev s priimkom ,ki se konšuje na ič.
Dany75
05. 09. 2016 21.58
+0
Lahko pljuvate kolko hocete,vendar si zapomnite,da jih bo Katanec kmalu porihtal ... prevec ste eni nestrpni in kriticni .. poglejte si Nizozemce ali Belgijce ..pa se bi lahko nastevali...ki imajo tudi velike tezave...potrebno bo bit potrpezljiv ...ne recem da sem zadovoljen s tekmo proti Litvi,itak da druga ni stelo kot zmaga,a vseeno ... se dogaja tudi najboljsim .. nismo mi neka velesila v nogometu ... sem pa preprican da bodo stvari kmalu postavljene na boljse .. sploh ne vem kdo ali kaj je v tem trenutno boljsi,da bi lahko blo vse boljse ... to kar imamo bo treba izpilit in izboljsat .. eni bodo kmalu odsli,eni se prisli,in verjamem v boljse rezultate! Pa se nekaj: Fifa sploh nebi smela dovolit tega s:anja z umetno travo . .pa kje so tile Litvanci,da ne morejo imet naravne trave .. katastrofa ...
RIPkripelj
05. 09. 2016 14.37
+3
Če bi bla Kirm pa Šuler zram bi ziher zmagal
z3lvic4
05. 09. 2016 13.19
+4
MENE pa ZANIMA,kdaj bo FELIX ODSTOPU...
pomlad14
05. 09. 2016 13.18
+5
Ko začno razni Krhini dajati gole, potem vemo, kam smo prišli
z3lvic4
05. 09. 2016 13.22
+1
se s3njam...zadno pa prvo vrsto zamenjat...mogoce bomo pa potlej kaj dosegli...
askralj
05. 09. 2016 12.52
+9
A Katanec je še vedno trener? Spet bo veliko razočaranje, Keka se je pa odslovilo na hitri način dvojna merila v škodo slo nogometa
pomlad14
05. 09. 2016 13.17
+6
Kek namaže Katanca na kruh kot kekec pašteto.
Rudar
05. 09. 2016 12.11
+2
ista situacija kot pri Mariboru in Olimpiji. Dobri igralci, trener gotof, povozil ga je čas. Treba dat priliko mladim igralcem in mlajšim trenerjem, skupaj z selektorjem. Olimpija je na pravi poti, Mb in reprezentanca ne. Da ne zgubljam besed z Novakovičem, njegovi časi so adijo.
juhubanda000
05. 09. 2016 11.57
+8
dej katanc spoki se v penzijo,ti si že oddelu svoje.Žal si ostal v letu 2000,s tako igro pa nimaš več brskat v današnjih časih.Lepo se vsako jutro odpravi na Šmarno goro na en čaj in presto,fuzbal pa pusti generaciji ki je šla s časom naprej,Pa ne prbji mi neki da so dobro igral pa da si zadovoljen z igro,k s tako igro k ste jo prikazal včeraj(in ostale tekme pod tvojim okriljem) se ne morte niti z nami kosat k igramo na šolskem igrišču čez viknde.
dajno
05. 09. 2016 14.17
+1
528Hz
05. 09. 2016 11.42
+8
Tega Katanca je potrebno čim prej zamenjat in rezultati bodo tukaj.
0zverina0
05. 09. 2016 11.16
+3
a bo na Brniku sprejem, da lahko pridemo pozdravit naše junake za osvojeno točko :), je pa ta naš Katanec pravi humorist. Bo najboljše, da začnemo razmišljat kar o naslednjih kvalifikacijah, pa naslednjih, pa naslednjih...
stokviz
05. 09. 2016 11.11
+5
Tej naši vrli, prepotentni nogometaši naj si vzamejo za zgled naše hokejiste (tudi Kopitar igra za goro denarja, pa se to v igri ne pozna) !!!
gripson
05. 09. 2016 11.08
+4
Mo,mo, moja po,po,postava....pre,preračunavam...
DareMonty
05. 09. 2016 10.59
+2
Oblak je v prvem polčasu moral dvakrat pobrati žogo iz mreže, prvič čisto po svoji napaki, Simeone bi ga že zbutal.
kemuri
05. 09. 2016 11.07
+7
Oblak ni bil včeraj pri stvari,. se mu vidijo da je bil bolan . Na taki tekmi bi komot branil Belec.
dajno
05. 09. 2016 14.18
DareMonty
05. 09. 2016 10.56
+0
Kako bi igrali če bi jim rekli, plačano dobite samo za zmage?
nekdo17
05. 09. 2016 10.55
+8
Ta naš fuzbal je res čisti obup. Gledam prenos: Litva vodi z 2:0, komentator pa prične filozofirati nenako takole: Prvi v skupini verjetno ne bomo, drugi pa lahko, ampak tu sta še Slovaška in Škotska... Prava vrednost naše reprezentance se bo pokazala prihodnji mesec, ko igramo z Anglijo in Slovaško... Ej, pa saj ne veš, ali je model 'gladek' ali ne. Ta hip s 125. reprezentanco (ali tam nekje) izgubljamo z 2:0, tip pa fantazira o drugem mestu v skupini. Po prikazanem imam občutek, da bomo tresli samo (če bo res 'dober dan' in nihče ne bo imel diareje..., s Katancem vred) še Malto doma, tam pa zelo realno verjetno ne. Pa kaj? Važno je samo to, da je Katanec s točko zadovoljen in da vleče 200 K plače na leto. Sramota!
Symbolic
05. 09. 2016 13.29
+3
No, tip je dobesedno vzel, da je pri nogometu vse možno...
Ninefingers
05. 09. 2016 10.55
+8
To ni podobna reprezentanca kot pred 15 leti (ima veliko večji potencial), zato Katanec ni primeren zanje... S svojim pristopom jih bo kvečjemu zafural...
DareMonty
05. 09. 2016 10.46
+5
Srečko, Srečko kaj boš na koncu rekel ko ti bodo manjkale nalahko izgubljene točke. S to postavo ne boš niti tretji v skupini, se pravi ste se že sprijaznili da se boste borili z Litvo za četrto mesto.
piu
05. 09. 2016 10.41
+3
Prvi polčas je zafura Srečko z taktično postavitvijo ekipe....
piu
05. 09. 2016 10.41
+3