Nogomet

Slovenec na pomembnem položaju pri Fifi, kmalu tudi pri Uefi?

Zürich, 06. 07. 2016 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je zasedel pomemben položaj v okviru Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Fifa ga je imenovala za predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost (Audit and Compliance Committee).

Sepp Blatter (na fotografiji) je padli predsednik Fife, ki čaka na ime svojega naslednika.
Sepp Blatter (na fotografiji) je padli predsednik Fife, ki čaka na ime svojega naslednika. FOTO: Reuters

Mesto predsednika je bilo izpraznjeno, potem ko je letos maja protestno odstopil Švicar Domenico Scala. Potem ko je Tomaž Vesel več kot uspešno prestal test integritete, ga je danes na mesto predsednika omenjene nadzorne komisije imenoval svet Fife, ki ga vodi predsednik Fife Gianni Infantino, v njem pa sedijo predstavniki vseh konfederacij. Gre za neodvisno in neprofesionalno funkcijo, zato Vesel še naprej ostaja predsednik slovenskega računskega sodišča. Vesel je bil imenovan z mandatom do naslednjega kongresa Fife.

Vesel, rojen leta 1967 v Ljubljani, je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Kariero je začel na Centru vlade RS za informatiko leta 1997, nato pa bil med letoma 1999 in 2004 član Državne revizijske komisije RS. Konec leta 2003 je bil izvoljen za prvega namestnika predsednika računskega sodišča, funkcijo pa je opravljal med februarjema 2004 in 2013, ko je bil imenovan za vrhovnega državnega revizorja za revidiranje negospodarskih javnih služb. Ob delu v Sloveniji je zelo dejaven tudi v mednarodnem prostoru kot strokovni svetovalec na področju revizije ter v mednarodnih in evropskih organizacijah revizorjev in računskih sodišč.

Državni zbor ga je na mesto predsednika računskega sodišča imenoval 24. aprila 2013. Na tem mestu z devetletnim mandatom je nasledil Igorja Šoltesa. Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin je sicer nedavno uradno potrdil kandidaturo za mesto predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grozjak
07. 07. 2016 08.24
a je tomaž kej vesel?
macek_garfield
06. 07. 2016 19.15
+1
ha ha ha iz te moke ne bo kruha pa to
anjerd
06. 07. 2016 17.16
+3
Doma smo že vse pokradli in uničili, navali na tujino.