Nogomet

Slovenec, ki določa plače v svetovni nogometni zvezi: milijoni in milijarde se bodo porabljali bolj transparentno

Ljubljana, 23. 09. 2016 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Fifini milijoni in milijarde se bodo odslej porabljali bistveno bolj transparentno, kar velja tudi za prejemke vodstva. Tako zagotavlja Tomaž Vesel, od julija tudi prvi človek Fifinega nadzornega odbora in komisije za prejemke. Njegova prva naloga je bila uskladitev pogodbe predsednika Fife.

Tomaž Vesel
Tomaž Vesel FOTO: 24ur.com

Tomaž Vesel, ki sicer bedi nad porabo slovenskega javnega denarja, se je začetek julija, torej že precej pred Aleksandrom Čeferinom, povsem brez pompa zavihtel v sam vrh svetovnega nogometa - srenjo, ki so jo zadnja leta pretresali korupcijski škandali in na koncu tudi odnesli Švicarja Josepha Blatter.

Da je stanje res ekscesno, je zelo hitro ugotovil tudi Vesel sam. "Včasih imam občutek, da je bila Fifa v nekem določenem obdobju tako kot samopostrežna trgovina brez blagajničarja." Kar so nekateri očitno razumeli skoraj dobesedno, na kar kaže tudi primer mivke oziroma peska. Da, prav ste prebrali, peska za nogometno prvenstvo na mivki. "Za ta dogodek na nekem zelo lepem otočju, kjer bi si želeli biti vsi Slovenci, je bil strošek prevoza tega peska recimo štiri milijone dolarjev."

Novo vodstvo načrtuje 400 milijonov prihrankov

Res je, da Fifa v štirih letih, torej med dvema svetovnima prvenstvoma, porabi približno pet milijard evrov in še ji ostane. Celo toliko, da imajo prihranjeno skoraj milijardo. A lahko bi imeli še bistveno več, česar naj bi se zavedalo tudi novo vodstvo, ki načrtuje skoraj 400 milijonov prihrankov. Za kar je seveda treba začeti pri sebi in Vesel, sicer tudi predsednik komisije za prejemke, je pri dolačanju Infantinove plače to vzel zelo resno.

"Smo mu določili plačo, seveda tud z njegovim na nek način neformalnim soglasjem oziroma razumevanjem bolje rečeno, v višini 1,5 milijona švicarskih frankov bruto seveda." Odvzeli so mu tudi večino drugih privilegijev in še bonus, vsaj za letošnje leto. Kar je bilo še v času njegovega predhodnika povsem nepredstavljivo. Še več, v tem trenutku nihče natančno ne ve, koliko je Blatter dejansko prejemal vsako leto. "Bo pa verjetno dosegel znesek definitivno nad šestimi milijoni."

Ob tem naj bi dobival tudi podkupnine držav, ki so se potegovale za organizacijo naslednjih svetovnih prvenstev. Naslednje, leta 2018, bo gostila Rusija, kjer so stvar očitno vzeli zelo resno. Nadzorni odbor skupnega rusko-fifinega podjetja namreč vodi sam predsednik Vladimir Putin. Kaj lahko zahteva od njega? "Vse," odgovarja Vesel. "Ko se bodo aktivnosti intenzivirale bo potrebno seveda imeti tudi kakšen sestanek, dobiti informacije, sicer pa imamo absolutno popolne pristojnosti." Česar bi si Vesel večkrat želel tudi doma.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: Miro Majcen

Dpa: Vesel bo odločal o Čeferinovi plači

Nemška tiskovna agencija dpa danes poroča o novih očitkih novoizvoljenemu predsedniku Evropske nogometne zveze Aleksandru Čeferinu. Po njihovih dokumentih je namreč novi prvi mož Uefe tesno povezan s Tomažem Veselom. 

Kot poroča nemška tiskovna agencija, je bil Vesel pred svojo službo na mestu predsednika komisije za skladnost in revizijo pri Mednarodni nogometni zvezi in namestnik mladinske komisije v Nogometni zvezi Slovenije.

Čeprav ta Veselova funkcija v njegovem življenjepisu na Fifini spletni strani ni nikjer uradno zabeležena, zdaj nemški medij Veselu očita, da je preveč povezan z za zdaj še predsednikom Nogometne zveze Slovenije.

Po pravilnikih Fife naj prvi nadzornik te organizacije v svoji karieri ne bi imel povezav s kakšno nacionalno zvezo. V Veselovem življenjepisu na spletni strani Fife njegovo delo znotraj NZS ni zabeleženo.

V predvolilni kampanji so se sicer pojavili nekateri očitki, da je Infantino s svojo družbo lobistov odkrito podpiral Čeferina na mestu predsednika Uefe. Oba to zanikata, poroča dpa. Vesel je kot predsednik tričlanske komisije v svetu Fife pristojen tudi za plačo Infantina in Čeferina, še poroča dpa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sandi101
23. 09. 2016 22.54
+7
Slovenc in denar milionov, to nekaj ne štima, da bi delovalo transparentno, jst jim nč ne verjmamem!
krmeki
23. 09. 2016 22.40
+0
Je prišel Vesel, da bo Infantino malo žalosten
felix59 drugič
23. 09. 2016 21.53
+2
Kar dajte Čeferinu čimvečjo plačo , še večjo , največjo......
johanca123
23. 09. 2016 20.48
+2
Tle se ta mala žaba nekaj napihuje, doma pa ni sposoben porihtat enega župančka najljepshega mjesta na svijetu in trošenja proračuna. Še če se zaleti z Harlijem se raje pogliha na mestu, kot da bi poklical policijo!