Nogomet

FOTO: Nemci z minimalno zmago osvojili skupino C, Poljaki z zmago nad Ukrajino do drugega mesta

Pariz, Marseille, 21. 06. 2016 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Ž.L./M.F.
Komentarji
10

V tretjem krogu skupine C sta se v Parizu pomerili reprezentanci Severne Irske in Nemčije, v Marseillu pa sta igrali reprezentanci Ukrajine in Poljske. Tako Nemci kot Poljaki so se veselili zmage z minimalnih 1:0.

Na Parku princev v Parizu sta se v tretjem predtekmovalnem krogu ne evropskem prvenstvu v nogometu pomerili reprezentanci Severne Irske in Nemčije. Selektor Severnih Ircev Michael O'Neill je na zelenico poslal identično postavo, ki je v prvem krogu dosegla zgodovinsko zmago na evropskih prvenstvih proti Ukrajini. Na drugi strani je nemški selektor Joachim Löw tokrat od prve minute priložnost v napadu ponudili izkušenemu Mariu Gomezu, ki je v začetni enajsterici zamenjal Juliana Draxlerja. To je bilo seveda jasno nakazilo, da so Nemce po neučinkoviti predstavi proti Poljakom zanimali zadetki in zmaga.

Srečanje so zelo agresivno začeli Severni Irci, ki so visoko na igrišču pritiskali na nemško zadnjo vrsto, ki je posledično imela kar nekaj težav z organizacijo napadov. Po uvodnih težavah so svetovni prvak vendarle prevzeli pobudo na igrišču in v sedmi minuti se je Thomas Müller sam znašel pred vratarjem Michaleom McGovernom, a severnoirski čuvaj mreže se je odlično postavil in strel napadalcu Bayerna uspešno ubranil. Štiri minute kasneje se je v ugodnem položaju znotraj kazenskega prostora znašel še Mesut Özil, a je povsem zgrešil žogo in Irci so jo uspeli izbiti v kot. Pritisk Nemcev je bil vse bolj silovit in že v naslednjem napadu je novo veliko priložnost zapravil še Mario Götze, ki se je, podobno kot Müller pred njim, sam znašel pred McGovernom, ki pa je še enkrat več odlično posredoval in ostal nepremagan. V 19. minuti je s strelom znotraj kazenskega prostora znova poskusil Özil, a je slabo zadel žogo in ta je končala na vrhu mreže McGovernovega gola. Severni Irci so še naprej stali globoko na svoji polovici igrišča in odbijali napade. V 23. minuti pa se je v novi lepi priložnosti znašel Müller. Tokrat mu je Gomez s prsmi pripravil priložnost v kazenskem prostoru in igralec Bayerna je storil vse prav, odlično streljal, a je žoga le za las zletela mimo desne vratnice. McGovern je tokrat bil že premagan. Dve minuti kasneje pa so po hitrem protinapadu do prvega strela prišli tudi Severni Irci. Z roba kazenskega prostora je poskusil Jamie Ward, a Manuel Neuer ni imel velikih težav. Minuto kasneje pa se je zatresel še okvir severnoirskega gola. Znova je poskusil Müller, tokrat z glavo, po predložku Joshue Kimmicha, a mu je prvi zadetek na letošnjem Euru preprečil okvir vrat. Po pol ure igre pa smo dočakali prvi zadetek na srečanju. Müller je silovito prodrl v kazenski prostor, preigral dva branilca in McGoverna se obrnil stran od gola in žogo kot na pladnju serviral Gomezu, ki pa priložnosti ni zapravil in povedel svetovne prvake v vodstvo. To je bil prvi gol Gomeza na letošnjem evropskem prvenstvu. Kljub vodilnemu zadetku, pa Nemci niso popustili in so še naprej napadali proti vratom svojega nasprotnika, ki je le redkokdaj zapustil svojo polovico. V 35. minuti pa se je znova zatresel okvir severnoirskih vrat. Znova je streljal Müller, vendar mu je tokrat veselje preprečila prečka. To je bila že četrta priložnost, s katere Müller ni uspel zatresti nasprotnikove mreže. V 40. minuti se je Nemcem ponudila nova priložnost za zadetek. Özil je s fantastično asistenco v kazenskem prostoru našel povsem samega Gomeza, ki pa ni najbolj spretno odreagiral in zelo slabo zadel žogo, katero je z lahkoto v svoje naročje prijel McGovern. Do konca polčasa se rezultat ni več spremenil in kljub vsem naporom nemške izbrane vrste, je bilo po prvih 45-ih minutah 'zgolj' 1:0 za aktualne svetovne prvake v nogometu.

Mario Gomez
Mario Gomez FOTO: AP
Drugi polčas sta obe reprezentanci začeli z začetnimi postavami. Nemci pa so takoj prevzeli pobudo na igrišču in nadaljevali tam, kjer so v prvem končali. V 52. minuti je prvo veliko priložnost drugega polčasa zapravil Götze, ki se je sam znašel pred McGovernom, a se je z novo fantastično obrambo izkazal severnoirski čuvaj mreže. Nekaj trenutkov kasneje se je znova povsem sam znotraj petmetrskega prostora znašel Götze, a tokrat za las poslal žogo mimo desne vratnice McGoverna. Znova je odlično podal Özil. Kmalu za tem je Löw imel dovolj zapravljenih priložnosti in v igro je namesto Götzeja vstopil Andre Schürrle. V 59. minuti pa je moral znova posredovati izvrstni McGovern. Tokrat je z roba kazenskega prostora poskusil Sami Khedira, a je njegov strel s skrajnimi močmi McGovern uspel odbiti. Odbitka pa nato z glavo ni uspel v mrežo pospraviti Gomez. Po uri igre pa smo dočakali tudi prvo priložnost Severnih Ircev. Po kotu je najvišje skočil nekdanji branilec Manchester Uniteda Johnny Evans, a so njegov strel Nemci blokirali, preden bi ta ogrozil Neuerja. Tempo igre je nekoliko padel, oba selektorja pa sta še naprej opravljala menjave. V 70. minuti je novo priložnost zapravil Müller, tokrat je bil nenatančen s strelom z glave, po novem odličnem predložku Özila. Nemci so še naprej napadali, a si do 82. minute niso pripravili izrazitejše priložnosti. V omenjeni minuti pa je z glavo streljal Gomez, a se je vnovič izkazal McGovern. Do konca srečanja je McGoverna poskušal premagati še Özil, a ostalo je pri minimalni zmagi Nemcem, ki jim je tudi zagotovila prvo mesto v skupini C. Drugo mesto so z zmago nad Ukrajino osvojili Poljaki, Severni Irci so skupinski del končali s tremi točkami, Ukrajinci pa Francijo zapuščajo s tremi porazi in posledično brez točke.

Rezervist Blaszczykowski mož odločitve na kultnem Velodromu
Poljska nogometna reprezentanca se je na letošnjem evropskem prvenstvu pokazala, kot izjemno neugoden tekmec. Po zmagi nad Severnimi Irci (1:0), so remizirali s kandidati za naslov evropskega prvaka Nemci (0:0). Nadaljevanje evropskega prvenstva so imeli pred dvobojem z najskromnejšo zasedbo skupine C Ukrajino praktično zagotovljeno, a v nogometu ni nič dokončnega, dokler sodnik ne piska konca dvoboja. Tega so se pred zadnjim obračunom skupinskega dela zavedali tudi izbranci Adama Nawalke. Zanimala jih je le zmaga in to so jasno pokazali že v uvodnih minutah. Arkadiusz Milik je zapravil 100 odstotno priložnost v 3. minuti, nekaj trenutkov zatem je bil z bližine vrat Andrija Pjatova, nenatančen Robert Lewandowski. Pritisk Poljakov se je le še stopnjeval, krvniki slovenske izbrane vrste v dodatnih kvalifikacijah za Euro pa so čakali svoje priložnosti iz nasprotnih napadov. V 9. minuti je dobro streljal Andrij Jarmolenko, a ostalo je pri začetnih 0:0. Isti igralec je imel samo nekaj minut zatem še eno izjemno priložnost, a streljal prek vrat Lukasza Fabianskega. Ukrajinci so še naprej poizkušali, si prek Jevgenija Konopljanke priigrali naslednjo lepo priložnost, poljska mreža pa je ostala nedotaknjena. Enako velja za tisto Pjatova in gostitelja evropskega prvenstva leta 2012, sta na odmor odšla z najbolj nepopularnih 0:0.

Jakub Blaszczykowski
Jakub Blaszczykowski FOTO: AP

A v nadaljevanju so gledalci le prišli na svoj račun. V 54. minuti je poljske razveselil Jakub Blaszczykowski, ki je v drugem polčasu vstopil namesto Piotra Zielinskega. Soigralec Josipa Iličića pri Fiorentini, se je otresel branilcev, nato pa neubranljivo zatresel mrežo tekmeca. Poljaki bi lahko samo nekaj trenutkov zatem vodili že z 2:0, priložnost za povišanje vodstva je imel Bartosz Kapustka, a zadel le zunanji del mreže. Ukrajinci se niso predajali, skušali so osvojiti prvo točko na prvenstvu, a njihovi napadalci so bili v zaključkih akcij premalo natančni. V 81. minuti je z glavo poizkusil Roman Zozulja, a žoga je zletela mimo vrat. Nato je z roba kazenskega prostora meril Ruslan Rotan, Fabianski je njegov poizkus zaustavil, a vse je kazalo na to, da ukrajinsko upanje o edini točki na Euru še ni ugasnilo. A kljub terenski premoči se izid do izteka sodniškega dodatka ni spremenil. To pomeni, da se bodo Poljaki v osmini finala pomerili s Švicarji.

Euro 2016, skupina C:
Severna Irska - Nemčija 0:1 (0:1)
Gomez 30.

Ukrajina - Poljska 0:1 (0:0)
Blaszczykowski 54.

Lestvica, skupina C:
1. Nemčija 7. točk, 2. Poljska 7. točk, 3. Severna Irska 3. točke, 4. Ukrajina 0. točk

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaunelNeuer
22. 06. 2016 14.11
-1
eh Nemci so padli niso pravi zaenkrat :(
BayernGomez
22. 06. 2016 14.38
BayernGomez
21. 06. 2016 20.38
+7
Neverjetno kakšne priložnosti so zapravljali Nemci. Löw je naredil napako ko je menjal Götzeja s Schürlejem saj je bila igra potem precej slabša. Takrat ko je pa slabo igral ga pa ni menjal. Na tej tekmi pokazal več kot na tekmi proti Ukrajini in na tekmi proti Poljski. Zame pa igralec tekme čeprav največji osmoljenec Thomas Müller. Tudi Özil odličen in odigral najboljšo tekmo na tem EP. Pa tudi Gomez je imel nekaj priložnosti in potem zadel za zmago. Schürle danes slab. Tudi Khedira in Kroos povprečno. Obramba pa odlična. Najbolj moram pa pohvaliti Kimmicha. Ta fant ima neverjeten potencial. Upam pa da bo z Boatengom vse ok da bo lahko že na naslednji tekmi igral. No ja sicer res da je bila igra precej boljša ampk priložnosti ne smeš zapravljati čeprav sm bil po polčasu vesel da niso uspeli zabiti veliko golov ampk samo zato da bi v drugem polčasu nadaljevali s tako igro in si priigrali veliko priložnosti.
zimerman
21. 06. 2016 21.12
+4
Saj se bo odprlo. Pravzaprav je velikokrat tako da, če včasih manj prepričljivo/efektivno začneš se potem odpre. Sicer pa Nemci so vedno nevarni in skoraj vedno za najvišja mesta. In ko lokomotiva zalaufa lahko zmeljejo prav vsako reprezentanco na svetu.
mariomandzukic
21. 06. 2016 20.03
+2
danke deutschalnd,hrvaska si je tudi matematicno zagotovila 1/8,tko da bo za nas tekma proti spancem revijalna.
BayernGomez
21. 06. 2016 20.22
+1
Bi me prav zanimalo kako bi komentiral tole če bi Češka premagal Turčijo 1-0 Hrvška pa bi izgubila 1-0 proti Špancem.
mukimat
21. 06. 2016 20.35
-3
Hrvati bodo itak izključeni iz nadaljnega tekmovanja...
Erik432
21. 06. 2016 21.22
+2
zaenkrat velika dominacija hrvaske reprezentance, španci vodijo po dvajsetih minutah samo 1:0
mejacrnikal
21. 06. 2016 21.38
-2
hvati lahko zdej tako podpisejo za tak rezultat
CURVANORD Zanetti
21. 06. 2016 21.42
+0
Pocasi Dominator se segereva v drugem polcasu bo zabil avto-gol