Nogomet

Krasna zadetka Iličića in Kurtića razveselila Bergamo, častni gol Birse v mreži Milana, Napoli nazaj na vrh

Bologna, Bergamo, Genova, Torino, 25. 10. 2017 20.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Drugi gol na zadnjih treh tekmah v majici Atalante za Josipa Iličića in prvenec v tej sezoni za Jasmina Kurtića sta moštvu iz Bergama prinesla visoko zmago v desetem krogu italijanskega prvenstva proti Hellas Veroni (3:0). Milanski Inter je po nekaj urah na vrhu lestvice s prestola hitro sklatil Napoli, ki ni imel lahkega dela v Genovi (3:2).

Josip Iličić je dosegel že svoj drugi gol na zadnjih treh tekmah za Atalanto, ki je v drugem polčasu strla obrambo Hellasa Verone in v domačem Bergamu utrdila položaj na sredini lestvice. Črno-modrim se po izvrstni lanski sezoni, v kateri so si priigrali tudi nastope v Ligi Evropa, pozna nekaj utrujenosti v primerjavi s tekmeci, a sta Iličić in Jasmin Kurtić, vstopil je s klopi, tokrat uspela razveseliti domače navijače tako kot na nedavni evropski tekmi s ciprskim Apollonom. Tudi takrat je v polno meril Iličić, ki je bil tokrat avtor drugega gola. Pod prvega se je podpisal Remo Freuler, ki je izkoristil borbenost Alejandra Gomeza na robu kazenskega prostora, vzel žogo in jo zabil mimo nemočnega vratarja. Iličić je po golu v 50. minuti na 2:0 povišal manj kot deset minut kasneje, ko ga je z visoko žogo prek kazenskega prostora našel Freuler, Iličić pa je lepo meril s polvolejem v spodnji kot vrat. Zelo lepa je bila tudi akcija za končnih 3:0, rezervist Kurtić si je izmenjal podajo z Iličićem in vtekel v prazen prostor, nato pa v padcu po predložku s strani mojstrsko ukanil veronskega čuvaja mreže za prvi gol letošnje ligaške sezone.

Iličić (na fotografiji) je v zadnjih dneh v izvrstni strelski formi.
Iličić (na fotografiji) je v zadnjih dneh v izvrstni strelski formi. FOTO: Miro Majcen

Gola se je v sredo zvečer razveselil še en slovenski reprezentant, Valter Birsa, ki pa je s Chievom doma visoko klonil na tekmi z nekdanjim klubom AC Milanom (1:4). Birsa je skupaj z Boštjanom Cesarjem začel tekmo, Cesar pa je bil med osmoljenci prvega polčasa, saj je pri rezultatu 0:1, zadel je Suso, nesrečno zatresel lastno mrežo in podvojil naskok rdeče-črnih. Vincenzo Montella pri ohranjanju službe na vročem stolčku San Sira potrebuje vsako točko, zato je bil legendarni napadalec toliko bolj vesel, ko je Hakan Calhanoglu v 55. minuti Milančane oddaljil na varne tri gole prednosti. Birsa je po dobri uri igre znižal izid, ko je izkoristil veliko napako Milanove obrambe in natančno meril po tleh z roba kazenskega prostora. A že čez nekaj minut je zapustil zelenico, ko je Milan po zaslugi Nikole Kalinića postavil končnih 1:4. Napoli se je na vrh lestvice vrnil s prigarano zmago nad Genoo (3:2). V Genovi se je morala ekipa Maurizia Sarrija močno potruditi za vse tri točke, Adel Taarabt je namreč pristaniško moštvo že v četrti minuti popeljal v vodstvo, Dries Mertens pa je s hitrim "dvojčkom" do 30. minute poskrbel za popoln preobrat. Ko je lastno mrežo sredi drugega polčasa zatresel še Ervin Zukanović, se je zdel dvoboj odločen, a je prav Zukanović v 74. minuti popravil napako in približal svoje moštvo na le gol zaostanka, a so sinje modri zdržali.

Grešili niso niti ostali Napolijevi zasledovalci: prvak Juventus je visoko odpravil predzadnjo ekipo državnega prvenstva SPAL (4:1), v prvem polčasu sta zadela Federico Bernardeschi in Paulo Dybala, v drugem pa Gonzalo Higuain in Juan Cuadrado. Higuainu so en zadetek z uporabo sistema VAR tudi razveljavili. Rimska velikana sta slavila z golom prednosti: Roma je doma minimalno ugnala Crotone po zaslugi enajstmetrovke Diega Perottija v deseti minuti (1:0), Lazio pa sta na gostovanju pri Bologni osrečila Sergej Milinković-Savić (4. minuta) in Senad Lulić (28.). Orli bi lahko v prvem polčasu vodili tudi z višjo razliko, Ciro Immobile je zapravil enajstmetrovko, kazen pa bi lahko prišla v drugem polčasu, ko se je Bologna po zaslugi Lulićevega avtogola vrnila v igro za morebiten remi. A to jim ni uspelo, Lazio (25 točk) je z zmago ostal četrti, Roma (21) pa peta, medtem ko je na vrhu Napoli (28), ki ga najtesneje lovita Inter (26) in Juventus (25). Milan je po zaslugi zmage nad Chievom prehitel Verončane in je zdaj osmi (16 točk), Atalanta Kurtića in Iličića je deveta (15) in ima enako število točk kot deseti Chievo. 

Kapetan Interja Mauro Icardi je na prvi tekmi kroga na San Siru zadel dvakrat.
Kapetan Interja Mauro Icardi je na prvi tekmi kroga na San Siru zadel dvakrat. FOTO: AP

Že v torek so slavili nekaj kilometrov zahodneje v Milanu, kjer je Inter na domačem San Siru z zmago nad Sampdorio (3:2) vsaj začasno zavzel vrh lestvice. Gola Milana Škriniarja in Maura Icardija sta črno-modre že pred polčasom popeljala na varnih 2:0, kapetan Icardi pa je kmalu po začetku drugih 45 minut še povišal izid. A se je Sampdoria vrnila in Samirja Handanovića je najprej ukanil Dawid Kownacki, nato pa še njegov nekdanji soigralec iz Vidma Fabio Quagliarella. Interju je kljub tesni končnici uspelo podaljšati nepremagljivi niz na deset tekem, čeprav trener Luciano Spalletti še noče niti slišati, da so njegovi fantje tihi kandidati tudi za Scudetto. Zmaga nad pristaniškim moštvom ni kar tako, glede na to, da je bil to šele drugi poraz za nekdanjo ekipo Srečka Katanca, ki je sicer v prvem polčasu srečno preživela poskuse Ivana Perišića, Danila D'Ambrosia in Antonia Candreve, preden je slovaški branilec Škriniar po odloženi žogi Matiasa Vecina le uspel zadeti v 18. minuti.

Prekrasen strel Perišića s skoraj 40 metrov je nato stresel gostujočo vratnico, nizek strel Icardija ob vratnico s strani pa je kmalu zatem podvojil prednost Interja. Domači so še enkrat zadeli okvir vrat (Icardi z glavo), Argentinec, ki zaenkrat ni v načrtih selektorja Jorgeja Sampaolija, pa se je kmalu po začetku drugega polčasa veselil že enajstega gola sezone. V 54. minuti je po podaji Perišića zadel z neposredne bližine, a po tem, ko je Perišić vnovič zadel vratnico, se je Sampdoria nenadoma vrnila v igro prek rezervista Kownackija v 63. minuti, po podaji Dennisa Praeta pa je zadel še Quagliarella in poskrbel za nekaj nemira na tribunah. Te so na koncu vseeno proslavljale zmago, s katero je Inter ostal jasen kandidat za največja mesta.

Izidi 10. kroga Serie A:

AS Roma ‒ Crotone 1:0 (1:0)
Perotti 10./11-m 

Bologna ‒ Lazio 1:2 (0:2)
Lulić 50./ag.; Milinković-Savić 4., Lulić 28.
Ciro Immobile (Lazio) je v 20. minuti zapravil enajstmetrovko.

Cagliari ‒ Benevento 2:1 (1:0)
Farago 9., Pavoletti 90.; Iemmello 90./11-m
Marco Sau (Cagliari) je v 16. minuti zapravil enajstmetrovko.
Vid Belec (Benevento) je bil na klopi.

ChievoVerona ‒ AC Milan 1:4 (0:2)
Birsa 61.; Suso 36., Cesar 42./ag., Calhanoglu 55., Kalinić 64.
Boštjan Cesar je igral vso tekmo, Valter Birsa pa do 65. minute.

Genoa ‒ Napoli 2:3 (1:2)
Taarabt 4., Izzo 76.; Mertens 14., 30., Zukanović 60./ag.

Juventus ‒ SPAL 5:1 (2:1)
Bernardeschi 14., Dybala 22., Higuain 65., 89., Cuadrado 70.; Paloschi 34.

Atalanta ‒ Hellas Verona 3:0 (0:0)
Freuler 50., Iličić 59., Kurtić 75.
Josip Iličić je igral do 77., Jasmin Kurtić pa od 64. minute.

Internazionale Milano ‒ Sampdoria 3:2 (2:0)
Škriniar 18., Icardi 32., 54.; Kownacki 64., Quagliarella 85.
Samir Handanović (Inter) je igral vso tekmo.

Fiorentina ‒ Torino 3:0 
Sassuolo ‒ Udinese 0:1
Barak 32.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.