Nogomet

Selektor Slovaške svojega največjega zvezdnika spravil v zadrego, Hamšik miri navijače Napolija

Lille, 16. 06. 2016 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Napolijev vezist Marek Hamšik je s fantastičnim zadetkom zaznamoval sredino tekmo skupinskega dela evropskega prvenstva z Rusijo. Slovaki so obračun s starimi znanci dobili, Hamšik pa je po mnenju svojega selektorja Jana Kozaka (spet) pokazal dovolj za kakšen odmeven prestop.

Blizu zadetka je bil Hamšik že proti Walesu, ko je izjemno prodrl skorajda s sredine igrišča, a mu je veselje preprečil branilec na črti vrat.
Blizu zadetka je bil Hamšik že proti Walesu, ko je izjemno prodrl skorajda s sredine igrišča, a mu je veselje preprečil branilec na črti vrat. FOTO: AP

Toda Marek Hamšik ni bil najbolj navdušen, ko je slišal besede selektorja Jana Kozaka, čeprav so bile to besede hvale. Hamšik je od leta 2007, ko je k Napoliju prestopil iz Brescie, zvest klubu izpod Vezuva, o katerem pa je Kozak dejal, da je za njegovega zvezdnika "premajhen". Hamšik je navdušil na sredini tekmi skupinskega dela z Rusijo (2:1). Slovaki so z zmago odgovorili na nesrečni uvodni poraz z Walesom in se vrnili v igro za napredovanje. Najprepoznavnejši slovaški reprezentant je najprej prekrasno zaposlil Vladimirja Weissa za vodilni zadetek v 32. minuti, nato pa je 28-letnik s punkovsko pričesko pred polčasom zadel še sam. In to prekrasno: po prodoru čez rob kazenskega prostora je mojstrsko zatresel mrežo s pomočjo stičišča vratnice in prečke. Rusija je v nadaljevanju zaigrala bolje in Denis Glušakov je z glavo poskrbel za napet zaključek, a so Slovaki zdržali za svojo prvo zmago v zgodovini evropskih prvenstev. Kozak za razliko od nekaterih selektorjev ni skoparil s pohvalami.

"Hamšik je bil izvrsten z žogo, veliko pa je pomagal tudi v obrambi in zabil prekrasen zadetek," je dejal Kozak. "Do vodilnega zadetka je bilo vse tako čvrsto in napeto, nobena ekipa ni imela nikakršnega prostora za igro. Led smo lahko prebili le s posamičnim delčkom genialnosti in to smo dobili od Hamšika in Weissa. Bila sta fantastična. Hamšik je postal zrelejši na osebni in nogometni ravni Zaradi svojih predstav si zasluži boljši klub. Mislim, da je Napoli zanj postal premajhen. Zasluži si igrati v zares velikem klubu."

Hamšik je bil bolj zadržan in dejal, da je pri Napoliju, ki je v zadnji sezoni Serie A osvojil drugo mesto in bil nekaj časa v resnem boju z Juventusom za naslov, povsem zadovoljen. "Če bi lahko igral na višji ravni? Ne vem, zadovoljen sem s tem, kar mi je uspelo doseči do sedaj v karieri. Prepričan sem, da prostor za izboljšave je. Upam, da bo moja prihodnost še naprej pri Napoliju. Zelo sem ponosen in vesel, da sem sodeloval pri naši prvi zmagi," je izjavil Hamšik, ki se je že obrnil proti zadnji tekmi skupinskega dela z Anglijo. "Prepričan sem, da bo težja od teh dveh tekem, to bo tekma proti favoritom skupine," je dodal. Kozak se še nekaj časa po tekmi ni povsem pomiril po izjemno napetih zadnjih minutah, v katerih bi lahko Rusi tudi izenačili. "Zdelo se mi je, da zadjim minutam ni konca. A uspelo nam je. Dokazali smo, da lahko premagamo Rusijo, čeprav je v nas dvomilo veliko ljudi. Tekma z Anglijo je naslednja in moramo se začeti pripravljati na ta par," je dejal pomirjeni slovaški selektor.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.