Nogomet

Inter pred očmi mestnega rivala do 20. naslova italijanskih prvakov

Milano, 22. 04. 2024 22.43 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Simon Valant
Komentarji
4

V 33. krogu Serie A sta se na Derbiju della Madonnina udarila Milan in Inter. Nerazzurri so z zmago (1:2) prišli do 20. naslova italijanskih prvakov in to na najslajši način, pred očmi svojega velikega mestnega rivala. Dvoboj med Romo in Bologno, tekmecev v boju za mesta, ki v naslednji sezoni prinašajo nastop v Ligi prvakov, je pripadel četi Thiaga Motte (1:3), sanje Bologne po igranju med evropsko elito pa so še kako žive.

Milan je tekmo odprl s terensko premočjo, nekoliko nevarnejši pa so bili gostje. Razmerje posesti se je nato prevesilo na stran Interja, gledalci pa so na prvo resno priložnost morali počakati do 18. minute. Takrat je žogo po podaji iz kota podaljšal Benjamin Pavard, povsem osamljeni Francesco Acerbi pa jo je z glavo brez težav poslal v mrežo rossonerov. Na Milanskem derbiju je nazadnje branilec asistiral za zadetek branilca leta 2012, in sicer Javier Zanetti za Maicona.

Francesco Acerbi
Francesco Acerbi FOTO: AP

Četa Simoneja Inzaghija je bila kmalu za tem blizu novega zadetka. Z leve strani je pred gol podal Federico Dimarco, ki je v letošnji sezoni Serie A poleg Rafaela Leaa ustvaril največ velikih priložnosti, Lautaro Martinez pa je zapravil imenitno situacijo. Na drugi strani je po hitrem protinapadu prvič nevarneje zapretil tudi Milan, toda ob strelu Leaa je bil dobro postavljen Yann Sommer.  

Simone Inzaghi je prvič v svoji trenerski karieri osvoji ligaški naslov. S tem je v Italiji osvojil vse kar je mogoče osvojiti tako kot igralec kot tudi v vlogi trenerja. V času igranja: 1x Serie A, 3x Coppa Italia, 1x Supercoppa Italiana; kot trener: 1x Serie A, 3x Coppa Italia, 5x Supercoppa Italiana.

Tekma se je v zaključku prvega dela igre povsem razživela. Najprej novo napako domačih ni uspel unovčiti Marcus Thuram, ki je za las zgrešil gol rdeče-črnih, nato pa je sledil napad Milana, kjer se je s sijajno obrambo po poskusu Davideja Calabrie izkazal Švicar Sommer. 

Statistika Milan - Inter Milan
Statistika Milan - Inter Milan FOTO: Sofascore.com

Eksperiment Stefana Piolija, ki v udarno enajsterico ni postavil osrednjega napadalca, se ni obnesel, kljub temu pa je italijanski strateg vztrajal s svojo taktiko tudi po odmoru. Nerazzurri so to kaznovali in v uvodnih minutah drugega dela igre povišali svoje vodstvo. Večino dela je opravil francoski napadalec Thuram, dodati pa velja, da bi lahko bolje posredoval tudi domači vratar Mike Maignan

Inter Milan
Inter Milan FOTO: AP

Inter je v nadaljevanju obračuna brez težav nadziral potek igre, Milan pa je deloval popolnoma nemočno. Vendarle pa so domači v 80. minuti praktično iz nič znižali zaostanek in ogrozili slavje gostov, ko je po obrambi Sommerja odbitek v prazno mrežo pospravil Fikayo Tomori

Zadetek je vnesel nekaj nervoze in nezanesljivosti v zadnjo vrsto črno-modrih, na drugi strani pa je rossonerom vlil krila. V sodnikom dodatku se je zaiskrilo, prerivanje med nogometaši pa je rezultiralo v izključitev Thea Hernandeza in Denzela Dumfriesa. Rdeči karton je nekaj minut kasneje prejel tudi Calabria, ki je nešportno udaril nasprotnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Inter je na koncu vendarle uspel zdržati nalete Milana. Tako je še šestič zapored slavil na Milanskem derbiju, ob tem pa nerazzurri v Serie A niso okusili poraza že kar 27 tekem. Nogometaši Interja so se po zmagi nad mestnim rivalom lahko pričeli veseliti svojega 20. naslova italijanskih prvakov. To jim je uspelo pet krogom pred koncem prvenstva, sploh prvič v zgodovini Serie A pa je ekipa v Italiji prišla do naslova po zmagi na mestnem derbiju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bologna vse bližje uresničitvi sanj o igranju v Ligi prvakov

Statistika Roma -  Bologna
Statistika Roma - Bologna FOTO: Sofascore.com

Na tekmi med Romo in Bologno so prvi zapretili Rimljani, ko se jim je ponudila velika priložnost po napaki gostov, a jo je zapravil Stephan El Shaarawy. V zgodnji fazi tekme bi lahko bil izključen prvi mož Bologne Joshua Zirkzee, ki se je nespametno odzval na provokacije Leandra Paredesa.

Vendarle so gostje na igrišču ohranili enajsterico, v 14. minuti pa so celo povedli. Imeniten zadetek je na atraktiven način in s pomočjo vratnice dosegel Oussama El Azzouzi. Po vodstvu Bologne se je med ekipama nekoliko zaiskrilo, vzdušje na olimpijskem stadionu pa je postalo še bolj vroče.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Argentinec Paredes je imel nato priložnost za izenačenje, toda njegov strel je švignil mimo gostujočih vrat. Na drugi strani igrišča je prečka preprečila novo slavje gostov po močnem strelu Alexisa Saelemaekersa iz prostega strela. 

Prečka se je izkazala kot uvod v povišanje vodstva varovancev Thiaga Motte. Tik pred iztekom prvega polčasa je namreč v polno zadel Zirkzee. Njegov strel je sicer odbil domači čuvaj mreže Mile Svilar, toda ura na roki sodnika Fabia Maresce je pokazala, da je žoga s celotnim obsegom prečkala črto gola.  

Oussama El Azzouzi in Joshua Zirkzee tvorita trojico nogometašev Bologne, ki so v zadnjih 50 letih zadeli na gostovanju pri Romi ter Laziu v eni sezoni Serie A:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Roma je bila nevarna takoj po odmoru, ko je pravi projektil proti vratom gostov sprožil El Shaarawy, toda požrtvovalno je svojo glavo nastavil Stefan Posch, ki je preprečil zadetek. Sinovi volkulje so na začetku drugega polčasa oblegali gol zasedbe iz Bologne. Gostujoča obramba tako ni uspela zdržati močnega pritiska domačih, ki so znižali zaostanek v 56. minuti. Vratar Lukasz Skorupski se je sicer sprva izkazal z dvema obrambama, ob tretjem poskusu pa je bil nemočen, ko se je med strelce štiri minute po vstopu vpisal rezervist Sardar Azmoun

Sardar Azmoun in Paulo Dybala
Sardar Azmoun in Paulo Dybala FOTO: AP

A sledil je nov odgovor Bologne. V 65. minuti je po izgubljeni žogi na sredini igrišča Paula Dybale sledil bliskovit protinapad, ob katerem je asistenco Zirkzeeja v zadetek z lobom pretvoril 24-letni Saelemaekers. 

Alexis Saelemaekers je z lobom ugnal Mileta Svilarja.
Alexis Saelemaekers je z lobom ugnal Mileta Svilarja. FOTO: AP

Izjemno dinamična tekma se je tako končala z zmago gostov, ki so prekinili sedem tekem dolg niz neporaženosti Rome v italijanskem prvenstvu. S tem je Bologna Rimljanom, ki imajo tekmo manj, ušla na sedem točk prednosti in je vse bližje svoji prvi uvrstitvi v elitno Ligo prvakov. Italijanom se sicer v naslednji sezoni spremenjene Lige prvakov obeta pet mest. 

Bologna je v letošnji sezoni zbrala že 62 točk, kar je največ v njihovi zgodovini, odkar zmage prinašajo tri točke. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izidi, Serie A, 33. krog:

Milan - Inter 1:2 (0:1)
Tomori 80.; Acerbi 18., Thuram 49.
RK: Hernandez 90+3., Calabria 90+7.; Dumfries 90+3.

Roma - Bologna 1:3 (0:2)
Azmoun 56.; Azzouzi 14., Zirkzee 45., Saelemaekers 65.

Sassuolo - Lecce 0:3 (0:2)
Gendrey 11., Dorgu 15., Piccoli 61.

Torino - Frosinone 0:0 (0:0)

Salernitana - Fiorentina 0:2 (0:0)
Kouame 80., Ikone 90+5.

Monza - Atalanta 1:2 (0:1)
Maldini 89.; De Ketelaere 44., Toure 72.

Genoa - Lazio 0:1 (0:0)
Alberto 67.

Cagliari - Juventus 2:2 (2:0)
Gaetano 30./11m, Mina 36./11m; Vlahović 61., Dossena 87./ag.

Empoli - Napoli 1:0 (1:0)
Cerri 4.

Verona - Udinese 1:0 (0:0)
Coppola 90+3.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
23. 04. 2024 09.17
+0
Leverkusen v nemciji, Inter v italiji...podobno kot real madrid v spaniji...brez konkurence...hejtercki pa jocejo vsepovsod..haahahaha..skoda da samo v angliji ni prvak liverpool ampak bo umetni city ...
Kollerik
23. 04. 2024 09.07
-4
Najboljši Madridski klub Atletico M. jih je pojedel na LP ju za malo malico...
cripstoned
23. 04. 2024 09.13
-1
Damir Secki
23. 04. 2024 08.04
-2