Slovenija

Rusi zahtevajo ponovitev tekme!

Moskva, 20. 11. 2009 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruski navijači, še vedno šokirani nad izpadom njihove nogometne reprezentance, zahtevajo ponovitev tekme s Slovenijo. Trdijo, da je v vratarja skoraj priletel nož. "Na tekmi zagotovo ni bilo hladnega orožja," pravijo na Varnosti Maribor.

Kljub 'blodnjam' ruskih navijačev ni razloga za strah. Vozovnice za JAR nam ne bodo vzeli.
Kljub 'blodnjam' ruskih navijačev ni razloga za strah. Vozovnice za JAR nam ne bodo vzeli. FOTO: Miro Majcen

Ne le Irci, ki so zaradi očitno spornega francoskega zadetka zahtevali ponovitev odločilne tekme za preboj na SP, za podoben korak so se odločili tudi Rusi, natančneje skupina ruskih navijačev. Zahtevo so naslovili na mednarodno nogometno zvezo Fifa, utemeljili pa so jo predvsem s spornimi sodniškimi odločitvami.

Rusi se ne morejo sprijazniti s porazom.
Rusi se ne morejo sprijazniti s porazom. FOTO: Damjan Žibert

Prvi delivec pravice na tekmi, Norvežan Terje Hauge, nas je oškodoval, trdijo. Izključitev Aleksandra Keržakova v 67. minuti je bila po njihovem mnenju neupravičena, saj da je ruski napadalec startal na žogo in ne na domačega branilca mreže Samirja Handanoviča.

Glasna ugibanja o prodani tekmi

Poslanec opozicijske Pravične Rusije Anton Beljakov je na primer prepričan, da bi morali sprožiti preiskavo o sumu, da je bil izid nogometne tekme v Mariboru dogovorjen. Nikakor se ne more sprijazniti z dejstvom, da je bila Slovenija boljši tekmec, krivdo za porazno predstavo ruskih igralcev pa vali na športne stave oz. velike vsote, ki naj bi jih nekateri priigrali. "Veliki zneski z nelegalnih stavnic bi nekatere igralce lahko prepričali, da pripomorejo k porazu. Tisti, ki so stavili na Slovenijo, so lahko veliko zaslužili. To gre v milijone dolarjev," je prepričan Beljakov, ki ob tem opozarja, da je v Moskvi ruska reprezentanca igrala aktivno, v Mariboru pa je pokazala povsem drugačen obraz.

Od vas zahtevamo, da Rusija čim prej odigra novo tekmo s Slovenijo, sodnik Terje Hauge pa ponovljenega dvoboja ne sme soditi. S tem pismom se borimo za poštenost v nogometu. Med drugim polčasom je nekdo vrgel nož, ki je priletel tik ob vratarja Akinfejeva. Terje Hauge je ta incident videl, a ni ukrepal. Pismo skupine ruskih navijačev Fifi
Tudi poslanec ruske komunistične stranke Nikolaj Razvorotnjov je izrazil zaskrbljenost zaradi poraza, vendar pa so po njegovemu mnenju za poraz ruskih reprezentantov krivi pomanjkanje patriotizma in slabo delo ruskega ministra za šport Vitalija Mutka.

In kot da to ni dovolj, naj bi med tekmo s tribun priletel nož in pristal tik poleg ruskega vratarja Igorja Akinfejeva. Sodnik je to videl, a ostal tiho, trdijo ruski navijači. Glede na izjemno stroge varnostne ukrepe je težko verjeti, da bi se kaj takega lahko zgodilo. “Gre za navijače, ki se težko sprijaznijo s tem, da je Slovenija izločila Rusijo, in zdaj iščejo izgovore,” je komentiral predstavnik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Matjaž Krajnik.

Povedal je, da na zvezi za pismo vedo, prepričan pa je, da ponovitve tekme ne bo. “Ne po naših izkušnjah, je odgovoril na vprašanje, ali bi se Fifa lahko odločila za to. Spomnil je tudi na sporno tekmo Francija – Irska: “Če se ta tekma ne bo ponovila, kako bi se naša?” In razložil: Ni take prakse. Napake se dogajajo, vendar če gre za sodniško presojo, gre za sodniško presojo.

Obupani ruski navijači
Obupani ruski navijači FOTO: Reuters

Nekaj je priletelo 

Na tekmi je sicer nekaj res priletelo na igrišče, kar so pokazale tudi kamere. Sodnik je predmet pobral in ga odnesel do delegata Fife. "Bil naj bi kovanec," je član upravnega odbora Varnosti Maribor Boštjan Tancer povedal po poizvedovanju med zaposlenimi. Z gotovostjo sicer tega ni mogel trditi, je pa prepričan, da "na tekmi hladnega orožja ni bilo".

Omenjeno podjetje je bilo zadolženo za varovanje na stadionu, po Tancerjevem vedenju pa je večer minil brez izgredov.

Pojasnil pa je, da kljub temu obstaja teoretična možnost, da je kdo od gledalcev mimo sicer natančnih varnostnikov šel z manjšim nožem. "Pooblastila za detajlni pregled človeka nimamo. Na določenih delih telesa pregleda ne moremo opraviti. Tako bi lahko kdo prinesel štiri- ali petcentimetrski nož," je pojasnil.

V Mariboru je za varnost pred, med in po nogometni tekmi, ki je slovenske reprezentante popeljala na svetovno prvenstvo v Južnoafriško republiko, skrbelo rekordnih 230 varnostnikov in več sto policistov. Prvič so dogajanje na stadionu nadzorovale tudi kamere.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (509)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drizzt
24. 11. 2009 21.10
ja rusi so prodal tekmo =P ko majo pr svojih klubih take plače da se jočejo, majo pa tut dost mogotcev da bi kupl tekmo tak da take bučke pa še ne
FaceBookFan
23. 11. 2009 11.47
Smo najboljša navijaška skupina na Facebooku. Združevati smo se začeli že preden so naši zmagali proti Rusom, ker smo verjeli vanje. Zdaj verjamemo vanje vse do finala, do prestola sveta. SLOVENIJA GRE NAPREJ! Pridruži se nam tudi Ti! Facebook: SLOVENIJA NA SVETOVNO PRVENSTVO V NOGOMETU!
mal1111
22. 11. 2009 22.12
Rusi mislijo, da mi ker smo majhna država lahko požremo, oni pa si ne morejo privoščiti poraza.... zdaj naj se postavijo v našo kožo, ker nekatere stvari je treba pač sprejeti.....
najram
22. 11. 2009 07.04
Rusi niso nič boljši od Hrvatov,za vse kar se jim zgodi slabega so krivi drugi,enostavno bili smo boljši in to je to.
nofx-drugi?
22. 11. 2009 06.34
Ne morejo požreti poraza. Se bodo že sprijaznili.
Tonček Balonček
21. 11. 2009 19.24
Jasno je, da je bil rezultat dogovorjen zaradi stav, ruski (in naši tudi!) so pač dobro pokasirali, malo več kot 3 mio EUR!
Ata_Smrk
21. 11. 2009 17.52
Naši so se prav živalsko borili in dosegli. Veliko stvar. Mnogi je niso, zdaj pa jokajo in stokajo... Pač..., ko smo pa mi, komu je bilo mar...? Rusom ziher ne...
strogoff
21. 11. 2009 14.21
Pata Pata ! :-)
domen.koshi
21. 11. 2009 13.19
Zove Borut Pahor svojeg Ruskog in Hrvatskog kolegu: " Zašto više ne kupujete naših ultrakvalitetnih proizvoda'... (da se razumemo, Krka d.d. in spoštovani g. Jože Colarič sta izvzeta iz tega norčevanja, ker gre za edino podjetje in edinega managerja v SLO, ki ima vizijo in za to izdelano strategijo - torej uspešno izpolnjuje svoje poslanstvo)...
Ursaa_
21. 11. 2009 13.08
Zove Jadranka Kosor Borcija Pahorja: Borute zasto nema vise Slovenaca na nasom ljepom jadranu? Borci kaze ; Zato jer smo u Juznoj Africi !!! Rusi pač ste zgubl.. pejte komu drgmu jokat.. SLOVEENIA FEEL SOUTH AFRICA.<33
domen.koshi
21. 11. 2009 12.56
sam sebi sem dal minus... razmišljam, da bi šel kar do dežurnega shrinka - po pomoč, ki mi jo toplo svetujete...)
domen.koshi
21. 11. 2009 12.55
V bistvu ste mi odprli oči... dejansko so nam lahko Rusi hvaležni in lahko se nam klanjajo zaradi našega obstoja, zaradi našega izvoza k njim... karkoli je med nami je naša velika usluga njim... saj se nas sploh niso upali premagat... pokleknili so pred nami... mi smo sila nebeska - mala švica... z mejhno začetnico namenoma))) bom samo prekopiral drugi del svojega nočnega komentarja, ki sem ga napisal, ko sem se vrnil iz, ne boste verjeli Samobora - Apache steak house! Minuse prosim!
crazyy.
21. 11. 2009 12.42
SLOVENIJA GRE NAPREJ ! :) naj se sprijaznijo. :)
domen.koshi
21. 11. 2009 12.38
sej se bodo... važno je, da gremo naprej in to po zaslugi kvalitetnega nogometa...
slovenky
21. 11. 2009 12.04
ma naj se že sprijaznijo da so zgubili!
X33
21. 11. 2009 12.01
+1
Kar ni uspelo Napoleonu in ne Hitlerju, je uspelo slovencem....RUSIJA JE PADLA!!! =)
juhuhu_bruhuhu
21. 11. 2009 11.54
u jok pa na drevo... pa igrače sabo...
Edo Krasovec
21. 11. 2009 11.52
Ruska perestrojka..., ko ih j..., ko kihljot , vsi na streljot!!!
Niko71
21. 11. 2009 11.37
ja rusi pac nemorejo dojet da so izgubili po eni strani si bili veliki favoriti pac smo boljsi ... glede francije naj gredo na sp ampak onri naj dobi suzpenz za 6 let minimalno pa bomo videli kako bodo reagirali francozi :D:D tako bi bilo vsaj nekako olajsanje za irce pa ceprav nebi bili na sp bi vsaj francozi v skupinah zapustili tekmovanje in bi pokazale nezasluzeno uvrstitev !!!
VirtualX
21. 11. 2009 11.37
bogi rusi, se majo za nogometno velesilo...lol člouk kr poč od smeha