Nogomet

Rummenigge: Evropski klubi ne bodo plačevali zgrešenega SP v Katarju

Berlin, 08. 10. 2014 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Polemikam o vse bolj zapletenem položaju svetovnega prvenstva leta 2022, ki so jih sprožile govorice in na pol uradne informacije o morebitni selitvi v zimski termin, se je pridružil še nekdanji nemški nogometni zvezdnik Karl-Heinz Rummenigge. Zimskemu SP namreč ostro nasprotuje.

Medtem ko posebna komisija krovne nogometne zveze (Fifa) še skrbno preučuje možnosti in vse vidike morebitne selitve prvenstva v zimski termin - če se bodo odločili za tak korak, bo odločitev predvsem posledica visokih poletnih temperatur v tej državi -, pa je Karl-Heinz Rummenigge določen, da njegova zveza in 204 klubi v njej ne bodo žrtve morebitne zgrešene odločitve.

Karl-Heinz Rummenigge
Karl-Heinz Rummenigge FOTO: Reuters

"Če so želje po selitvi na različnih straneh, kot so Fifa, Fifpro ali Uefa, dovolj velike, se lahko o tem pogovarjamo. A samo pod pogojem, da zimsko SP ne bo škodilo evropskemu nogometu," je dejal na srečanju športnih poslovnežev v Londonu. "Če bomo prvenstvo preselili z julija na november, bo to zanesljivo vplivalo na naše poslovanje in na tekmovalni koledar. Na koncu pa bodo račun plačali klubi. Tega pa nočemo," je odločen Rummenigge.

Fifo je opozoril, da mora kot resne sogovornike pri projektu o morebitni selitvi na zimski termin nujno vključiti tudi najboljše evropske klube: "Fifi mora biti jasno, da bodo potrebovali soglasje klubov, sicer zadeve ne bo mogoče izpeljati."

Na tem srečanju, ki ga gosti londonski klub Chelsea, je padla tudi zanimiva zamisel. Predstavil jo je podpredsednik združenja, Umberto Gandini, sicer direktor Milana: predlaga, da bi spremenili tudi termin zimskih olimpijskih iger, ki bodo tako kot SP na sporedu leta 2022.

"Brez podcenjevanja, ampak svetovno prvenstvo je eden od dveh največjih športnih dogodkov na svetu ob poletnih olimpijskih igrah. Zimske igre niso v tej ligi, čeprav so seveda pomemben del športa. In če premikate nogometno SP iz njegovega naravnega časovnega okvira, potem ni nemogoče premikati tudi zimskih olimpijskih iger," razmišlja Italijan, ki meni, da bi bilo morebitno časovno premikanje zimskih OI še veliko lažje izvesti, ker prireditelj še ni znan, ostala sta le dva kandidata, Peking in Almaty, datumi pa tudi še niso določeni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.