Nogomet

Rooneyja na Wembleyju čaka specialist za enajstmetrovke

London, 14. 11. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Wayne Rooney v pripravah na tekmo s Slovenci po vsej verjetnosti vadi tudi streljanje enajstmetrovk, glede na to, da bo ob morebitnem dosojenem strelu iz bele točke zrl v oči rekorderju italijanskega prvenstva v zaporednih obrambah enajstmetrovk. Gre seveda za Samirja Handanovića.

Samir Handanović
Samir Handanović FOTO: Damjan Žibert
Luknjičasta Interjeva obramba Samirju Handanoviću v letošnji sezoni povzroča nemalo preglavic, a zapleten točkovni sistem kaze, da eden najbolj zaposlenih vratarjev v Serie A se vedno spada med najboljše čuvaje mreže v Evropi. 30-letni Handanović nadaljuje dobro formo iz prejšnje sezone, kljub temu da je na 11 tekmah prejel 14 zadetkov. Ta teden se je znašel v Središču pozornosti medijev po ubranjeni enajstmetrovki, s čimer je postavil rekord v Serie A. Od zadnjih petih enajstmetrovk je namreč ubranil prav toliko strelov (dve žogi je odbil v lanski sezoni, tri pa v letošnji). Nekdanji nogometaš Udineseja je v svoji karieri pri naših zahodnih sosedih ubranil 20 strelov iz bele točke, a slovenski reprezentant se gotovo ne bo ustavil pri tej številki. Do absolutnega rekorda mu manjkajo se štiri obrambe – legendarni italijanski vratar Gianluca Pagliuca je namreč ubranil 24 enajstmetrovk.

Seveda pa ubranjeni streli iz bele točke niso edina odlika dobrega vratarja. Poseben točkovni sistem podjetja Oulala.com, ki zajema 70 različnih kriterijev in beleži vsako potezo posameznega nogometaša tekom nogometne tekme, uvršča Sarmo na 11. mesto najboljših evropskih čuvajev mreže.

Prestregel 20 predložkov

Gianluca Pagliuca
Gianluca Pagliuca FOTO: Reuters
Na prvem mestu je trenutno vratar francoske Bastie Alphonse Areola, ki je v letošnji sezoni zbral 372 točk. V Serie A je Handanović četrti najboljši vratar za veteranom Morganom De Sanctisom iz Rome (320 točk), Atalantinem Marcom Sportiellom (314) in standardnim italijanskim reprezentantom Gianluigijem Buffonom iz Juventusa (267). Pogled na točkovni sistem sicer razkriva, da je Sarma letos uspešno izvedel devet obrambnih akcij, osvojil štiri dvoboje, nad njim pa so bili storjeni trije prekrški. V primerjavi z De Sanctisom je imel pred golom precej več dela: v skoku je ujel tri žoge, osemkrat je žogo odbil, prestregel 20 predložkov, v kazenskem prostoru pa je ubranil devet strelov. Svojo mrežo je uspel ohraniti nedotaknjeno na petih tekmah, kar je sicer manj kot zanaša dosežek vratarja Juventusa (8 tekem brez prejetega gola) ali Rome (7).

Še nekaj statistike glede enajstmetrovk. Kot rečeno je Handanović v letošnji sezoni ubranil tri enajstmetrovke, Sportiello je bil v tej kategoriji zaenkrat uspešen dvakrat, Buffon pa enkrat. Slovenski vratar je sicer točkovno najboljšo predstavo pokazal na prvi tekmi sezone proti Torinu (0:0) konec avgusta, ko je zbral 73 točk.

Rooney padel, Lampard zadel

Wayne Rooney v reprezentančnem dresu še nikoli ni zapravil strela z bele točke.
Wayne Rooney v reprezentančnem dresu še nikoli ni zapravil strela z bele točke. FOTO: Reuters

Če bodo Angleži v soboto na Webleyju ponovno dobili enajstmetrovko, jo bo skoraj gotovo izvedel Wayne Rooney, nad katerim naj bi Boštjan Cesar med prijateljsko tekmo leta 2009 domnevno storil prekršek za strel iz bele točke. Odgovornost je takrat prevzel Frank Lampard, ki je bil uspešen. Nekdanji igralec Chelseaja, sedaj pa Manchester Cityja je medtem že končal reprezentančno kariero.

Angleži se sicer lahko veselijo podatka, da Rooney v reprezentančnem dresu še nikoli ni zapravil enajstmetrovke ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekač
14. 11. 2014 13.03
+2
Angeška premier liga je ena od najboljših , če ne najboljša nogometna liga na svet, to pa še daleč ne velja za angleško reprezentanco. Upam, da ne bomo podlegli pritisku"favoritov", kar na to so Angleži navajeni in to jim prinaša določene rezultate, čeprav za to niso sposobni. Najlepše je to pokazal Federer Murrayu, ki ga je dobesedno odpihnil iz igrišča pred večtisoč glavo angleško množico. Angleška nadutost (beri ponos) je bil zbit v podon in podaljšane angleške obraze najraje gledam.
MajklOp
14. 11. 2014 10.55
-2
ma ta Rooney je že za odpis,ni vreden niti 1/4 tega kar je bil.Treba se je osredotočit na hitrejše nogometaše.
pridnaov?ka
14. 11. 2014 10.51
-4
..ve vem ze noben penal,spomnim se ga le po tem ,kako je počepnil donovanu...
thereddevil
14. 11. 2014 14.53
+2
naš je vsaj počepno, stipe je sam gledo prot mehiki ;)
tajchii
14. 11. 2014 09.02
-16
Olcar 1
14. 11. 2014 07.13
+4
sarma lahko brani rooneyu pet zaporednih penalov, ker ta vedno nabija ful bombo v desno sredino gola meter in pol visoko..
KomentatorPolde
14. 11. 2014 07.25
+6
RdečiKarton
14. 11. 2014 08.38
+4