Nogomet

Richarlison: Veliko sem razmišljal o smrti

Ljubljana, 29. 03. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Brazilski nogometni zvezdnik in član Tottenhama Richarlison je prvič spregovoril o zahtevnem obdobju, ki ga je preživljal po končanem svetovnem prvenstvu v Katarju. "Hotel sem odnehati," je priznal 26-letnik, ki je pravočasno poiskal pomoč, s svojo izpovedjo pa želi pomagati številnim drugim, ki so se znašli v podobni situaciji. "Na družbenih omrežjih sem iskal 'smrt'," čustveno opisuje tisto obdobje.

Richarlison
Richarlison FOTO: AP

Zvezdnik brazilske reprezentance in angleškega velikana Tottenham Richarlison je pred dnevi spregovoril o svojih duševnih težavah, s katerimi se je soočal po tem, ko je Brazilija izpadla s svetovnega nogometnega prvenstva leta 2022. Za karioke so bili v četrtfinalu usodni Hrvati, naslova svetovnega prvaka pa so se kasneje veselili Argentinci, ki so bili boljši od Francozov. Za ESPN je povedal: "Igral sem na svetovnem prvenstvu, to je bil nekakšen vrhunec. Dosegel sem nekakšno mejo. Ne vem, ne bom rekel, da sem razmišljal o samomoru, toda bil sem v depresiji in želel sem odnehati z vsem. Čeprav sem se navzven zdel precej močan, je to doletelo tudi mene. Po koncu prvenstva se je zdelo, da je vse padlo v vodo. Mislim, da mi je terapevt, hočeš ali nočeš, rešil življenje. Takrat sem razmišljal samo o bedarijah. Tudi na spletu sem iskal same takšne stvari. Tudi stvari, povezane s samo smrtjo," je bil iskren nogometaš. "Odšel sem na trening in želel sem se takoj vrniti nazaj domov v svojo sobo. Ne vem, kaj mi je rojilo po glavi. Očetu sem celo rekel, da bom zaključil nogometno kariero."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegovo priznanje bo morda opogumilo še ostale športnike oziroma vse tiste, ki se soočajo s takšnimi problemi. "Danes lahko mirno rečem, poiščite si psihologa, poiščite si ustrezno pomoč. Potrebno je, da se odprete, da se z nekom pogovorite. Nujno je, da se pogovarjate s človekom. Meni se je psiholog prišel zahvalit, da sem spregovoril o tem, da sem to ponesel v svet. Predvsem v svet nogometa. Zelo je pomembno, da se o teh zadevah govori na glas. Konec koncev je to tisto, kar rešuje življenja."

Kljub vsemu pa je za takšno dejanje potrebna velika mera poguma: "Imel sem kar nekaj predsodkov. Mislim sem, da je vse skupaj neumno, mislil sem, da sem nor. V moji družini so ljudje, ki razmišljajo nekako tako, da je vsak, ki obišče psihologa, malo nor. Toda sam sem imel čudovito izkušnjo, bila je najboljša stvar, ki sem jo lahko storil takrat. Najboljše odkritje v mojem življenju." Richarlison je takrat na svetovnem prvenstvu na štirih tekmah dosegel tri zadetke. 

Psiholog, ki sem ga obiskoval, mi je rešil življenje.

Včasih vsi skupaj pozabimo, da so tudi nogometaši samo ljudje. V preteklosti je bila to tabu tema, težave pa naj bi se pojavljale pri tistih, ki so "šibki". Prepovedano je bilo o tem govoriti javno ali morebiti zaprositi za pomoč. Zadnje čase se zadeve spreminjajo. Vse več ljudi, športnikov prosi za pomoč. Tudi zaradi takšnih posameznikov, ki si upajo (spre)govoriti o tem na glas. Spreminja se tudi sistem. Brazilija je pred kratkim potrdila imenovanje ekipne psihologinje Marise Santiago kot dela ekipe Dorivala Juniorja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
29. 03. 2024 13.49
-3
Bujar
29. 03. 2024 12.32
+1
Za brazilce je vsak neuspeh na svetovnem prvenstvu prava tragedija, dejstvo pa je, da se v tako močni konkurenci lahko vsakomur zalomi.
DejancD
29. 03. 2024 09.29
+2
"Iskrenost" je za kater koli osebo najmočnejše mentalno, duševno orožje.
Roadkill
29. 03. 2024 08.24
+1
Razmišlajnje o smrti je nujno za zavest in polno življenje.Razmišljanje o samomoru pa je nekaj čisto drugega