Nogomet

Rezultatski vrtinci iz Premier League

London, 29. 12. 2014 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
1

Ne zmage, temveč remiji moštev iz prve četverice v angleški ligi na zadnjih obračunih v koledarskem letu niso posebna redkost. Utrudljiv igralni ritem je zahteval svoj davek, ob tem, da je večina najboljših moštev včeraj nastopila proti težavnim nasprotnikom.

Ravno zato pa se kot daleč največje presenečenje šteje uspeh Burnleyja, ki na stadionu Etihad točko izmaknil Manchester Cityju. Aktualni angleški prvaki naj bi z novo zmago dosegli tudi nov klubski rekord, saj naj bi bila ta deseta zaporedna. Vse je kazalo dobro. Suvereno vodstvo z 2:0 (David Silva in Fernandino sta za nameček dosegla zelo lepa zadetka) ob polčasu ni obetalo kar koli drugega, kot le časnikarske naslove v slogu "City ga je že ujel!" Le točka razlike bi ob pričakovanem razpletu še ločevala prvouvrščeni Chelsea in Manchester City. George Boyd je navidezno ubranljiv strel Dannyja Incea rahlo preusmeril pod roko vratarja Joeja Harta in Burnley je takoj po odmoru zaostanek zmanjšal. Strelec Boyd je bil pri tem v nedovoljenem položaju, a se zdi, kot da so sodniki spregledali bodisi njegov dotik z žogo bodisi napačno ocenili celotno situacijo. Burnley, ki je zelo solidno napadal že pred tednom, to je bilo na gostovanju pri Tottenhamu (tedaj je izgubil z 2:1), je nadaljeval optimistično. Pri tem je domačine jezil s trdno in požrtvovalno obrambo, njihov napadalec Ashley Barnes pa je bil pri sprejemanju dolgih podaj vse bolj samozavesten. Devet minut pred koncem se je napadalna kombinacija gostov posrečeno končala z Barnesovim lepim strelom iz 16-ih metrov v zgornji daljši kot Hartovih vrat. Sean Dyche, trener Burnleyja, ki je v nedeljo na igrišče poslal enako postavo kot pred tremi dnevi na srečanju doma proti Liverpoolu, je pred tekmo na vprašanje, ali bo za srečanje na Etihadu kaj rotiral svojo ekipo in nekaterim igralcem omogočil počitek, v pol-šali odvrnil: "Počivali bodo, ko se bodo upokojili."

Burnley je presenetil prvake iz Manchestra.
Burnley je presenetil prvake iz Manchestra. FOTO: Reuters

Zelo kompaktno je deloval tudi Southampton, ki na enem od treh derbijev 19.kroga vodilnemu Chelseaju ni pustil zmagati. Najsi se je trener gostov Jose Mourinho po tekmi znesel nad sodnike, češ, da ti njegove igralce namenoma in sistematično kaznujejo kot simulante, je resnica ta, da je Chelsea na vrata domačih sprožil le en samcat strel.

Že v prvem polčasu uvodne tekme na White Hart Laneu v Londonu bi si moral Manchester United priboriti prednost, a sta Robin Van Perise in Juan Mata iz čistih položajev grdo zgrešila okvir vrat. Mlada domača upa, vezist Ryan Mason in napadalec Harty Kane, edina Angleža v tokratni ekipi Spursov, sta ob koncu tekme izvedla nevaren protinapad, a je prvi nato od blizu žogo poslal čez vrata. Trener Tottenhama Mauricio Pochettino je bil po tekmi s točko zadovoljen, strateg gostov Louis Van Gaal pa rekoč, da so se njegovi fantje proti koncu "morali boriti za preživetje", najbrž tudi.

Santi Cazorla
Santi Cazorla FOTO: Reuters
Arsenal opravil delo
In kot je že v navadi, ko si načeloma najboljši jemljejo ali izgubljajo dragocene prvenstvene točke, v ozadju, prej zelo kritizirani Arsenal, zmaguje. Tekmo na Upton Parku, ki sem si jo ogledal, so topničarji dobili na zelo prefinjen način pa čeprav je večino prvega dela dominiral domači West Ham. Že v 9.minuti je Alex Song z lepim volejem z roba kazenskega prostora zadel, a je bilo vodstvo domačinov razveljavljeno. Zakaj tako, še zdaj ni povsem razjasnjeno. Andy Carroll naj bi s svojo prisotnostjo ali zakrivanjem pogleda vratarju Wojciechu Szczenyju onemogočal posredovanje. Malce čudna sodniška logika in obenem sreča za goste pa ni neposredno vplivala na dva hitra protinapada Arsenala tik pred odmorom. Najprej je bil za enajstmetrovko zrušen Santi Cazorla, ki je kazenski strel tudi uspešno izvedel, nato pa je defenzivna nepozornost West Hamovcev pripomogla k lepemu prodoru Alexa Oxlade-Chamberlaina na skrajni desni strani in njegovi natančni podaji pred gol, kjer je žogo v mrežo pospravil Danny Welbeck. Drugi polčas tekme je bil sicer zelo razburljiv, a je Cazorla v prodorih z žogo ob partnerstvu neumornega Alexisa Sancheza navadno brez nje, domačine potiskal na robu še hujšega poraza. Brez izjemnega vratarja Adriana bi West Ham izgubil še krepkeje, na koncu pa je bilo le z 1:2. Arsene Wenger je po srečanju športno priznal, da je bil obračun z West Hamom skrajno naporen in domače pohvalil za odlično predstavo. Ob tem pa lestvična matematika ali pač Wengerjeva pragmatika pove svoje: "Arsenal je na tabeli zdaj prehitel West Ham in bo po naslednji tekmi, če doma uspe nadigrati Southampton, tudi tega ter bo tako že prispel na svoje skoraj standardno 4.mesto."
Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlackTiger88
29. 12. 2014 15.25
-3
Prosim popravite Wojciechu SZCZESNYJU