Nogomet

Reševal se je z izdajanjem: Prišepetovalec Blazer priskočil na pomoč FBI

Washington, 16. 06. 2015 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško tožilstvo je objavilo dogovor, s katerim se je, nekdanji član izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Chuck Blazer pokesal. Iz dokumenta je bilo razvidno, da je vsaj dve leti za FBI pridobival zaupne informacije, zatem pa še sam priznal vpletenost v nečedne posle.

Čeprav so bili ameriški tožilci proti javni objavi dokumenta in kot razlog navajali napovedovanje razpleta preiskave in skrb za varnost Chucka Blazerja, je do razgrnitve dokumenta prišlo. Blazer je namreč dve leti tajno sodeloval z FBI in njihovim preiskovalcem 'dostavljal' zaupne informacije. "Način na katerega je Blazer sodeloval, sploh, ko gre za vprašanje dogovora o pomoči, mora biti javen," je v obrazložitvi zapisal sodnik Raymond Dearie, v obrazložitvi svoje odločitve in s tem jasno povedal, da mora biti dogovor tožilstva in 70-letnega Blazerja javno dostopen.

Čistka pri FIFA se bo nadaljevala.
Čistka pri FIFA se bo nadaljevala. FOTO: Reuters

Glede na to, da so detajli Blazerjevih zaslišanj že pricurljali v javnost in končali v medijih, je iz zadnjih dokumentov jasno razvidno, da je tudi Blazer priznal jemanje podkupnine, ko gre za izbor gostitelja svetovnega prvenstva leta 1998 in 2010, ter za prireditelja kar petih Zlatih pokalov (najpomembnejše tekmovanje reprezentanc s področja Severne in Srednje Amerike ter Karibov). Blazer je še priznal, da se je izogibal plačilu davka, ob pomoči sodelavcev pa je sodeloval pri prenakazovanju denarja z računa na račun, s čimer je skušal zabrisati sled denarnega toka.

V prvi vrsti je zaradi nečednih poslov je leta 2011 pristal na 'pomoč' FBI. On je eden štirih posameznikov, ki so v tajnosti priznali vpletenost v škandal, rezultat tega pa so bile aretacije v Zürichu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rolo956
16. 06. 2015 18.48
Pod sliko pise: "cistka pri FIFA se bo nadaljevala". Resno? daj pojdite v tretji razred OŠ pa da vam razlozijo kak se sklanja.
Gospa Handa 1
16. 06. 2015 10.12
-4
A si naj vsa kolena pobijem, da celo poletje ne bom mogla kiklce oblečt!? Si pa mal mimo! Jaz sem zelo na nivoju in prav zato ne grem na kolena in ne bom več senca njena! Namesto da bi dobila pohvale ker sem tako lepa dama! Sem prava primadona in tudi z mediji ne kontaktiram! O ne! Zakaj pa bi? Jaz si dam gor velik klobuk, sončna očala in kiklo in branim kot prava dama! Naj me slikajo! Sem tko lepa, da me je Jan na klopi celo tekmo z odprtimi usti gledal! Sem ga vidla! Mu tudi mal pomežiknila :)