Nogomet

Rekorder evropskih prvenstev Kiraly in njegova siva trenirka odhajata v madžarsko zgodovino

Budimpešta, 03. 08. 2016 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Madžarski nogometni vratar Gabor Kiraly, ki je (vnovič) zaslovel na evropskem prvenstvu v Franciji, ne bo več branil za madžarsko izbrano vrsto. Mož, ki je z več kot 40 leti postal najstarejši udeleženec EP v zgodovini, je znan tudi po nenavadni nogometni modi - na Euru je na vseh tekmah branil v dokaj neugledni sivi trenirki.

Kiraly se je tudi na klubskih tekmah le redko predstavljal brez obveznega dela svoje opreme.
Kiraly se je tudi na klubskih tekmah le redko predstavljal brez obveznega dela svoje opreme. FOTO: AP

Madžari so na letošnjem Euru po dolgih letih premora spet igrali na velikem nogometnem tekmovanju, nastop pa končali v osmini finala proti Belgiji. A že uvrstitev v izločilni del EP je bila za številne ljubitelje nogometa v tej državi presežek pričakovanj, veliko zaslug za to pa je imel tudi Gabor Kiraly. V kar 18 let dolgi karieri je zbral 107 nastopov za Madžarsko. "Dal sem vse od sebe. A zdaj mi telo sporoča, da sem dosegel mejo," je pojasnil 40-letni vratar, ki pa še ne bo obesil na klin vratarskih rokavic oziroma slekel spodnjega dela sive trenirke. Še naprej bo branil za svoj klub Szombathely Haladas. Kiralyju so se zahvalil tudi pri madžarski nogometni zvezi (MLSZ). "Hvala, Gabor Kiraly!" so zapisali in pojasnili, da je s 107 nastopi za reprezentanco rekorder na tem področju. V karieri je branil proti 46 različnim ekipam, 104-krat pa je tekme začel kot prvi vratar. Prvič je bil med vratnicama za Madžarsko leta 1998 na tekmi proti Avstriji.

Kiraly pa je prav na tekmi z Avstrijo 14. julija dosegel starostni rekord: takrat je postal najstarejši udeleženec evropskih zaključnih turnirjev, saj je bil star natanko 40 let in 74 dni. S tem je na drugo mesto potisnil do takrat najstarejšega, Lotharja Matthäusa, ki je bil leta 2000 ob zadnjem nastopu za Nemčijo na EP star 39 let in 91 dni. Vsaj toliko kot po starosti pa je vratar znan tudi po nenavadnem slogu oblačenja. Medtem ko nekateri njegovi tekmeci v vratih izstopajo z oblačili iz najnovejših tekstilnih tehnoloških materialov in z nenavadnimi svetlečimi barvnimi kombinacijami, je Kiraly tudi na Euru 2016 ostal zvest samemu sebi. Na tekmah je branil v razvlečeni sivi trenirki, ki je postala njegov zaščitni znak in pravi hit na Madžarskem. Med EP so navijači naše vzhodne sosede množično kupovali takšna oblačila in jih tudi nosili, med drugim so so omislili tudi Dan Gaborja Kiralyja, namen katerega je bil seveda ta, da čim več ljudi pride v službo ali šolo v sivi trenirki ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
03. 08. 2016 19.27
+3
Kiralyja se spomnim še iz časov, ko je branil za Hertho, enih 20 let nazaj. Po moje je siva trenirka še iz tistih časov...