Nogomet

Reformna komisija Fife začela s svojim delom

Bern, 03. 09. 2015 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo Mednarodne nogometne zveze (FIFA), natančneje reformna komisija, je začela s pripravljanjem predlogov sprememb, ki naj bi imele trajne učinke. S tem želijo zajeziti korupcijo, ki je pretresala FIFA.

Reformna komisija Mednarodne nogometne zveze (Fife) je začela s svojim delom. Predsednik dvanajstčlanske komisije Francois Carrard je po dvodnevnem sestanku v švicarski prestolnici Bernu dejal, da še niso pripravili predlogov, pretresli pa so vse najpomembnejše organizacijske strukture in mehanizme vodenja, odgovornosti in financ. "Govorili smo o vodenju, finančnih mehanizmih in odgovornosti različnih teles Fife. Naredili smo pomembne korake k predlogom sprememb, ki bodo pomembne in bodo imele trajne učinke," je dejal 77-letni švicarski odvetnik Francois Carrard, ki so ga na ta položaj izbrale konfederacije Fife in Sepp Blatter, ki bo po korupcijskem škandalu tik pred letošnjim volilnim kongresom odstopil in bo na čelu Fife le do izrednega volilnega kongresa prihodnje leto.

Pri FIFA so zavihali rokave.
Pri FIFA so zavihali rokave. FOTO: Reuters

Carrard je bil generalni direktor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) med letoma 1989 in 2003. Uspešno je vodil skupino, ki je pripravila reforme Moka po korupcijskem škandalu leta 1999 v povezavi s podkupovanjem za pridobitev organizacije olimpijskih iger leta 2002 v Salt Lake Cityju. Ker Carrad ni želel poklicno opravljati funkcije v Moku, saj v Lozani vodi tudi svojo pravno družbo, je po letu 2003 služil kot pravni svetovalec prejšnjemu predsedniku Moka Jacquesu Roggeju.

Nekateri menijo, da je bila skupina Carrada, ki je pred desetletjem in pol spremenila delovanje Moka, povsem drugačna od te, ki jo je imenovala Fifa. V olimpijski reformni skupini je bila večina članov izven Moka, med njimi je bil tudi nekdanji ameriški zunanji minister Henry Kissinger, pa je sedanja nogometna komisija sestavljena večinoma iz članov Fife, ki jih je določilo šest konfederacij Fife.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.