Nogomet

Rdeči del Manchestra se je z visoko zmago nad prvaki poklonil preminulim rojakom, modri pa slavi Jesusa odrešitelja

Leicester, Manchester, 05. 02. 2017 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V 24. krogu angleške Premier League sta bila na delu oba velikana iz Manchestra in aktualni državni prvak iz Leicestra. Manchester City je po zaslugi novinca Gaberiela Jesusa premagal Swansea. Manchester United pa je v gosteh visoko premagal prvake s 3:0. Rdeči vragi so še na 15. zaporedni prvenstvni tekmi ostali brez poraza.

Gabriel Jesus se je hitro privadil na igro v Premier League.
Gabriel Jesus se je hitro privadil na igro v Premier League. FOTO: AP
Nogometaši Manchester Cityja so v 24. krogu na svojem Etihadu gostili ekipo Swanseaja, ki se krčevito bori za obstanek med angleško nogometno elito. Sinjemodri so sicer srečanje sanjsko otvorili, saj jih je v 11. minuti v vodstvo popeljal novinec Gabriel Jesus, ki je v mrežo pospravil odbitek po neuspelem izbijanju gostujoče obrambe. Varovanci Pepa Guardiole so po vodilnem zadetku še naprej pritiskali na vrata Valižanov in si priigrali nešteto zrelih priložnosti, a tako želenega drugega zadetka niso uspeli zabiti. In kazen je sledila v 81. minuti, ko je zadel Gylfi Sigurdsson. Islandec, ki je v zadnjem času v odlični formi je silovito sprožil z razdalje in premagal nemočnega Willyja Caballera, ki je v golu meščanov zamenjal Claudia Brava, ki je v zadnjem času v zelo slabi formi. In ko se je že zdelo, da bodo fantje Guardiole znova ostali brez polnega izplena je na sceno znova stopil Brazilec Jesus in v drugi minuti sodnikovega podatka s svojim drugim golom poskrbel, da so vse tri točke ostale doma. Za novinca, ki se je Cityu pridružil v januarskem prestopnem roku je to že tretji zadetek med angleško elito. Poleg tega ima na svojem 'računu' še dve asistenci, na dveh od treh tekem, ki jih je odigral, pa je bil proglašen za igralca tekme. City je z zmago skočil tudi na tretje mesto prvenstvene lestvice, za vodilnim Chelseajem pa zaostajajo za velikih deset točk, a za drugo uvrščenim Tottenhamom zgolj eno.

Na stadionu King Power pa sta se pomerila lanski prvak Leicester City in Manchester United. V uvodnih minutah so aktualni prvaki prikazali boljšo igro in nekajkrat nevarno zapretili gostom, kjer pa vseeno David de Gea ni imel veliko dela. Dlje kot je trajal prvi polčas, bolj so v svoj ritem prihajali rdeči vragi, ki so začeli prevzemati pobudo na igrišču in trkati na vrata Kasperja Schmeichela. Najprej je danskega vratarja 'ogrel' Marcus Rashford, ki je nevarno sprožil proti bližnji vratnici, a ni uspel zatresti mreže ob pozornem čuvaju mreže domačinov.

Rdeči vragi so sicer dosegli zmago en dan pred najbolj črnim dnem v klubski zgodovini. Leta 1958 je 6. februarja namreč na letališču v Münchnu strmoglavilo letalo, na katerem je bilo prvo moštvo Manchester Uniteda. Ekipa se je imenovala Busby Babes, po slovitem trenerju Mattu Busbyju, ki je poleg Sira Alexa Fergusona najuspešnejši in najbolj kultni trener v zgodovini rdečega Uniteda.

Pritisk se je le še stopnjeval in v 42. minuti je Henrkih Mkhitarjan izkoristil nezbranost domačega branilca Roberta Hutha in silovito potegnil s sredine igrišče proti domačemu golu. Na poti še preigral Wesa Morgana in hladnokrvno poslal žogo v gol lisic za vodstvo Uniteda z 1:0. Veselje gostujočih navijačev je še trajalo, ko je na semaforju pisalo že 2:0. Antonio Valencia je po značilnem prodoru po desni podal pred gol, kjer so vsi domači branilci zaspali in pozabili na Zlatana Ibrahimovića, ki je suvereno zadel svoj 15. gol v letošnji sezoni. Leicester pa je še enkrat več dokazal, zakaj se po lanskem uspehu, v letošnji sezoni bori zgolj za obstanek med angleško nogometno elito.

Zlatan Ibrahimović je svoj 15. zadetek v sezoni proslavil s svojimi soigralci, pogled pa je namenil tudi zvestim navijačem, ki so pripotovali v Leicester.
Zlatan Ibrahimović je svoj 15. zadetek v sezoni proslavil s svojimi soigralci, pogled pa je namenil tudi zvestim navijačem, ki so pripotovali v Leicester. FOTO: AP

Drugi polčas so rdeči vragi začeli na takšen način, kot so končali prvega. V 49. minuti sta na desni strani kazenskega prostora lepo kombinirala Mkhitarjan in Juan Mata. In prav Španec je po domiselni podaji Armenca ostal povsem sam pred golom lisic in brez težav povišal na 3:0. Domačini so bili v 57. minuti blizu temu, da bi izid znižali, a je Riyad Mahrez zadel zgolj zunanji del mreže, potem ko je nevarno sprožil s prostega strela. Po uri igre je imel Mata zlato priložnost za svoj drugi zadetek, saj je prišel povsem sam pred Schmeichela, a zelo slabo zaključil in Danec je žogo brez težav ujel, Španec je za nameček storil še prekršek nad nasprotnim vratarjem. Tekma se je v nadaljevanju nekoliko umirila, domačini so poskušali priti do vsaj častnega zadetka, a so se njihovi napadi zgolj odbijali od gostujoče obrambe. Na drugi strani je lepo priložnost zapravil še Mkhitarjan, v 84. minuti pa je za domačine za las zgrešil še Demarai Gray. Do konca srečanja se rezultat ni več spremenil in ostalo je pri visoki in prepričljivi zmagi varovancev Joseja Mourinha.

United je po treh zaporednih prvenstvenih remijih tako prišel do 12. zmage v letošnji sezoni in sedaj za četrtim mestom, ki drži Arsenal zaostaja zgolj še za dve točki. Rdeči vragi so namreč pri 45-ih točkah, Arsenal na četrtem pa pri 47, vmes je še Liverpool, ki ima 46 točk. Leicester pa po 13. porazu v sezoni ostaja v spodnjem delu lestvice. Varovanci Claudia Ranierja so zbrali zgolj 21 točk in imajo zgolj še točko več od Hull Cityja, ki je na osemnajstem mestu, tistem zadnjem mestu, ki še vodi v nižji rang tekmovanja.

Izidi:
Manchester City - Swansea City 2:1 (1:0)
Gabriel Jesus 11., 90.; Sigurdsson 81.

Leicester City - Manchester United 0:3 (0:2)
Mkhitarjan 42., Ibrahimović 44., Mata 49.

Preostali izidi 24. kroga

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chaparral M
05. 02. 2017 21.15
+13
Čestitke Man.Utd., upam, da tako nadaljuje .....
TvojPrijatelj
05. 02. 2017 20.43
-2
Mal sem se pomiril ampak bi bilo boljše da bi Man City izgubil. Škoda da jim nismo speljali Gabriela Jesusa ampak do prihoda Mkhitaryan-a sem isto govoril za De Bruyne-a ko je slednji šel v Man City. Tako da upam da bom po prihodu Lewandowskega v naš Man United tudi nehal obžalovati Gabriela Jesusa. Drgače današnja tekma proti Leicester-ju za silo OK, Rashfordu več kot očitno ne gre. 2x zgrešil nemogoče. Skrbi me za Martiala in Schweinsteigerja...
JbmTiMt
05. 02. 2017 20.26
+5
gvardiolo resuje jezus
SAF1
05. 02. 2017 20.02
+11
0:3 končno zmaga, ne pa zadnjič proti Hullu.
Iniesta
05. 02. 2017 20.02
+3
Murijevo delo v junajtedu ze obraja sadove ... Samo tako naprej!
LocoBlanco
05. 02. 2017 19.01
-2
Čestitke ManUtd. za zmago in seveda čestitke Ibrahimoviču ki je postal najstarejši igralec PL-a, ki je v sezoni dosegel 15 golov, pa sezone še ni konec! Kar se tiče pa Pep-city-a pa je brezveze izgubljati besede, ker je preveč očitno, da je City nazadoval zaradi Pepa...najslabša sezona City-a odkar je šejk v igri! Hitro bo dobil Pep 'nogo', če še iz CL-a izpade, ker s tako igro nimajo tam kaj iskati...
CURVANORD Zanetti
05. 02. 2017 19.07
-9
Bunkeras Murinho rezultat 3:0 Pep goji najlepsi in najbolj napadalen nogomet in njegovo mostvo komaj zmaga,:-D
lapolipi
05. 02. 2017 19.42
-1
LocoBlanco- se vidi da ne spremljaš tekem citya.. igra citija je odlična , manjka sam sreča pri zaključku....
JbmTiMt
05. 02. 2017 20.20
+0
srbija777
05. 02. 2017 22.59
-2