Nogomet

Švedi pokvarili domačo zabavo Ronaldu, Estonija presenetila Hrvaško, Španiji tudi po zaslugi tehnologije derbi v Parizu

Pariz, Amsterdam, Talin, Soči, Funchal, 28. 03. 2017 19.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na torkovih prijateljskih tekmah je Švedska v gosteh premagala Portugalsko, ki je v čast Cristianu Ronaldu gostovala na njegovi domači Madeiri (3:2). Ronaldo je sicer zadel za vodstvo, Skandinavci pa so nato pokvarili večer. Nizozemska izgubila tudi brez Dannyja Blinda, boljša je bila v Amsterdamu Italija (2:1). Špancem derbi v Parizu (2:0).

Mandžukića (na fotografiji) ni bilo v ekipi Hrvaške, vseeno pa je poraz "ognjenih" veliko presenečenje.
Mandžukića (na fotografiji) ni bilo v ekipi Hrvaške, vseeno pa je poraz "ognjenih" veliko presenečenje. FOTO: AP
Na tribunah Amsterdam Arene sta bila poleg nekdanjega selektorja oranžnih Louisa van Gaala in legendarnega Italijana Fabia Capella tudi bivša reprezentanta "oranja" Clarence Seedorf in Hans van Breukelen. Bo kdo od omenjenih postal novi (stari) selektor Nizozemske?

Medtem, ko so slovenski reprezentanti po porazu na Škotskem misli že usmerili k svojim klubom, se nekateri njihovi kolegi še naprej potijo v dresih z državnim grbom. Hrvati, ki so v kvalifikacijah za SP 2018 na zadnji tekmi pomembno slavili na domačem obračunu z Ukrajino (1:0), so hitro zapravili dobljeni kredit in varovanci Anteja Čačića so v sicer resda precej premešani postavi visoko klonili v Estoniji (0:3). V ekipi ni bilo Realovega zvezdnika Luke Modrića, manjkal je tudi Juventusov Mario Mandžukić, a so proti moštvu starega znanca slovenskih zelenic Konstantina Vassiljeva priložnost denimo dobili Duje Čop, Andrej Kramarić, Marko Pjaca, Mateo Kovačić in Ivan Perišić. Takšna Hrvaška je dobila celo najhitrejši gol v svoji zgodovini, že pred iztekom prve minute je obrambi (kockasti so igrali s tremi branilci) ušel Siim Luts in premagal Lovreja Kalinića. Kljub aktiviranju Milana Badlja, Anteja Čorića, Tina Jedvaja in Josipa Pivarića (Pjaca se je za nameček tudi poškodoval) nekdanji trener Maribora Čačić ni uspel preprečiti poraza, ki je bil na koncu že kar precej visok ‒ zanj je z golom za 2:0 poskrbel tudi 32-letni Vassiljev, nekdanji član Nafte in Kopra, ki je po podaji strelca Lutsa z levico z roba kazenskega prostora s "špičko" natančno meril v 81. minuti, že v enem naslednjih napadov pa je Sergej Zenjov v slogu dokončal delo. Po novi napaki hrvaške zadnje vrste je prišel sam pred vratarja in s strelom pod gostujočim čuvajem mreže poskrbel za izjemno odmeven izid. To je bil eden izmed najvišjih porazov Hrvaške na uradnih tekmah, le sedemkrat so kockasti izgubili s tremi goli razlike ali več, najvišji poraz ostaja tisti z Anglijo na Wembleyju (1:5).

Na ostalih torkovih obračunih je Bosna in Hercegovina dobila balkanski obračun z Albanijo (2:1) v Elbasanu. Edin Džeko je z enajstih metrov načel mrežo orlov v sedmi minuti, tik pred polčasom je izid v bosansko-hercegovsko korist povišal Senad Lulić, ki je izkoristil izvrstno podajo s strani in zgolj podstavil nogo za 2:0. Bekim Balaj je z glavo v 69. minuti znižal izid, toda rdeče-črnim ni uspelo pripraviti kakšnega preobrata ali vsaj iztržiti remija. V soseščini, natančneje v Skopju, je Makedonija po visoki kvalifikacijski zmagi nad Lihtenštajnom (3:0) z identičnim izidom odpravila še Belorusijo. Goran Pandev, ki je bil razpoložen že na prvi tekmi tega zbora, je tokrat namesto zvezdnika Ilije Nestorovskega prispeval dva gola v drugem polčasu (61. in 69. minuta), za vodstvo je v 40. minuti poskrbel vezist lokalnega prvoligaša Vardarja Stefan Spirovski. Na svoj račun so prišli gledalci tudi v olimpijskem Sočiju, kjer so Rusi priprave na domači mundial nadaljevali z vzpodbudnim remijem z eno od tihih favoritinj Belgijo (3:3). Po dobrem začetku, zanj je v tretji minuti po kombinaciji s prostega strela poskrbel Viktor Vasin, so Belgijci odigrali izvrstno drugo polovico prvega polčasa in z goli Kevina Mirallasa (enajstmetrovka) ter "dvojčkom" Christiana Bentekeja visoko povedli. A Rusi se niso vdali in po tem, ko je v 74. minuti znižal Sergej Mirančuk po zares izvrstno izvedenem protinapadu, je napadalec Rostova Aleksandr Bukharov v sodnikovem podaljšku preprečil razočaranje na lepo zapolnjenem olimpijskem stadionu. Po visoki žogi v kazenski prostor je izkoristil negotovo posredovanje Tobya Alderweirelda in med nogama vratarja natančno zadel ob bližnjo vratnico za končnih 3:3. 

Ronaldo je prvič kot profesionalec nastopil na domačem otoku in zabil tudi gol, ki ga zlepa ne bo pozabil.
Ronaldo je prvič kot profesionalec nastopil na domačem otoku in zabil tudi gol, ki ga zlepa ne bo pozabil. FOTO: AP
Mbappeja naj bi poleg ostalih evropskih velikanov lovila tudi španska, Real Madrid in Barcelona. 18-letni nogometaš, produkt slovite državne šole Clairefontaine, si je ob polčasu izmenjal dres z branilcem katalonskega velikana Gerardom Piquejem ...

Večerno prijateljsko tekmo so v torek še posebej vneto pričakovali otočani na Madeiri, kjer je po kar 16 letih prvič gostovala članska reprezentanca Portugalske. Cristiano Ronaldo, v čast čigar bodo v sredo preimenovali tamkajšnje letališče, je v domači Funchal prinesel pokal z lanskega Eura 2016, ki ga je ponosno pokazal tudi zbranim navijačem na stadionu. Vse skupaj je delovalo kot popoln večer za zvezdnika Real Madrida, ki je sredi prvega polčasa po krasni podaji Gelsona Martinsa z desnega boka zadel za 1:0, ušel je branilcu in iz bližine elegantno pospravil žogo v mrežo za noro slavje med someščani. Portugalska je bila po avtogolu Krasnodarjevega branilca Andreasa Granqvista v 34. minuti na poti do zanesljive zmage, a so Švedi v nadaljevanju odgovorili. Najprej je po dobrih desetih minutah igre v drugem polčasu znižal še en član ruskega prvoligaša Viktor Claesson in po tem, ko je Ronaldo po slabi uri igre zapustil igro, se je Claesson po podaji iz kota izvrstno znašel in v padcu zadel ob vratnico za 2:2. Skandinavci so nato dokončno "pokvarili zabavo" Portugalcem, Joao Cancelo je globoko v sodnikovem podaljšku zatresel lastno mrežo. Pogledi so bili v torek uprti tudi v Amsterdam, kjer je Nizozemska po slovesu selektorja Dannyja Blinda igrala prvo tekmo pod zaenkrat zgolj začasnim vodstvom Freda Grima. Nasprotnica je bila Italija in člani "oranja" bi težko začeli bolje, Alessio Romagnoli je v deseti minuti premagal klubskega soigralca Gianluigija Donnarummo z avtogolom, toda Italijani so izid obrnili na glavo še pred polčasom z zadetkoma Ederja in Leonarda Bonuccija. Srkbi za italijanski tabor in tabor AS Rome povzroča poškodba Danieleja De Rossija, ki je v slačilnico odšepal že med prvim polčasom. Nizozemska je imela tako kot Italija v zaključku obračuna nekaj priložnosti, Donnarumma je še posebej prisebno ustavil dva strela rezervista Wesleyja Sneijderja.

Talentirani Monacov napadalec Kylian Mbappe je bil v središču pozornosti na večernem derbiju Francije in Španije v Parizu, kjer pa je enega največjih talentov evropskega nogometa zasenčil nepričakovani junak. Mbappe je po debiju še prvič začel tekmo v postavi galskih petelinov, a ni uspel zadeti in preprečiti poraza, ki ga je zrežiral španski rezervist Gerard Deulofeu. Katalonec, nekdanji član Barcelone in zdaj AC Milana, je vstopil s klopi in nemudoma priboril najstrožjo kazen, s katere je za vodstvo v drugem polčasu poskrbel David Silva, Deulofeu pa je nato zadel tudi sam za 2:0. Obračun je kot že rečeno sprva zaznamoval Mbappe, ki se je pred očmi številnih oglednikov podpisal pod prvo pravo priložnost na tekmi, a je David de Gea njegov poskus izvrstno ustavil. Francozi so pritiskali na Špance, ki so se na trenutke krčevito branili, Gerard Pique je preprečil tudi gotov zadetek Laurentu Koscielnyju. A nato se je Španija razigrala, Andres Iniesta si je izvrstno ustavil žogo in jo poslal proti Hugu Llorisu, a bil v 14. minuti za las nenatančen. Kapetan Barcelone je čez dobrih deset minut zapravil še večjo priložnost, po podaji Pedra Rodrigueza pa je bil Iniesta vnovič neuspešen z neposredne bližine. V prvem polčasu velja omeniti še priložnost Antoina Griezmanna oziroma Mbappeja, ki je bil prekratek po podaji člana Atletico Madrida. Slednjemu so s pomočjo videoposnetka sodniki v nadaljevanju revolucionarno razveljavili tudi zadetek, pravilno so dosodili, da je bil v trenutku strela v prepovedanem položaju. Sodnik Felix Zwayer je s pomočniki uporabljal sistem VAR, ki je prihodnost nogometa, VAR pa se je izkazal tudi v nadaljevanju. Deulofeu je po prihodu v igro nemudoma izsilil najstrožjo kazen oziroma prekršek Koscielnyja, zanesljivo pa je za vodstvo meril Silva. Deulofeu je v 77. minuti po podaji Jordija Albe s strani zadel tudi sam, sodniki so spet uporabili VAR, ki je pokazal, da je bil položaj Katalonca pred vrati regularen. Tako se je že zelo hitro izkazalo, kolikšen vpliv bo lahko imela v prihodnjih letih tehnologija: izid bi bil v primeru, da sodnikom ne bi bila na voljo, precej drugačen ...

Izidi prijateljskih tekem:

Francija ‒ Španija 0:2 
Avstrija ‒ Finska 1:1
Irska ‒ Islandija 0:1
Nizozemska ‒ Italija 1:2
Portugalska ‒ Švedska 2:3
Albanija ‒ Bosna in Hercegovina 1:2
Estonija ‒ Hrvaška 3:0
Makedonija ‒ Belorusija 3:0
Rusija ‒ Belgija 3:3
Gruzija ‒ Latvija 5:0

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TomažNovak
29. 03. 2017 16.00
+1
Zdaj tisti v belih dresih ne bodo mogli več krasti. Kar naenkrat se jim bo ustavilo štetje (novena, decima, undecima - konec). V domačem prvenstvu pa vseh 38 tekem pač ne morejo pokrasti, tehnologija gor ali dol.
bobrock46
29. 03. 2017 13.38
Penal za Špance ,ki ga ne bi smelo biti.
1ddenis1
28. 03. 2017 22.50
-6
ja saj bi zmagal ce bi igral s top postavo in ce ronaldo nebi bil zamenjan, ampak ronaldo in pepe mata pomembne tekme pred sabo tak da verjetno zato taka odločitev santosa
+2
Se vidi da je bila sama sreca z zrebom na evropskem..o hrvaski pa ne bom komentiral;)
pako-san
28. 03. 2017 22.55
+2
CURVANORD Zanetti
29. 03. 2017 08.30
+1
Ja to da so dobili velecenjene hrvate in jih poslali domov
Campeones34
29. 03. 2017 08.55
-3
Sreča gor al dol, še zmeraj so evropski prvaki
Paštašutar
29. 03. 2017 14.40
+1
Sreco so imeli z zrebom Portugalci samo v osmini finala !! Marjo vse ostalo je pa blo zelo zahtevno!!
Paštašutar
29. 03. 2017 18.36
Na tej tekmi je nasprotna ekipa streljala na go Portugalcev v
JbmTiMt
28. 03. 2017 21.55
+6
prijateljska tekma gor dol. gre se za ugled.
Gmwota
28. 03. 2017 20.54
+8
Hrvati izgubijo proti Estoncem, potem se pa bunimo nanaše!!!! :)))))
walter2
28. 03. 2017 20.24
+14
Hahahahahaha kje je Mandža ?To so njegovi Evropski Brazilci in poezija nogometa!Imajo 3-4 dobre igralce vse ostalo je škart od nogometa kot naši!
CURVANORD Zanetti
28. 03. 2017 21.23
+4
Zgubili so na prijateljski nic drasticnega le nekaj za @mandzota da je videl da Perisic kovacic itd so za vodo nosit pri klubih kar jaz ze lep cas trdim
TomažNovak
29. 03. 2017 16.01
TomažNovak
29. 03. 2017 16.49