Nogomet

VIDEO: 'Ibra' tokrat ni počival, Švedi z lepo zmago opozorili Wales, Belgija stežka ugnala Norveško

Praga, Solna, Bruselj, 05. 06. 2016 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na edini pripravljalni tekmi za Wales pred začetkom evropskega prvenstva v nogometu je ekipa Realovega zvezdnika Garetha Bala visoko izgubila na Švedskem (3:0). Zlatan Ibrahimović, ki je proti Sloveniji počival, je tokrat podajal za visoko zmago v Solni. Belgijci po preobratu ugnali Norvežane (3:2).

Emil Forsberg, Mikael Lustig in John Guidetti so bili strelci za Švedsko, ki je s 3:0 odpravila Wales na zadnji (in za Valižane edini) pripravljalni tekmi pred Eurom 2016 v Franciji. Zlatan Ibrahimović, ki naj bi v naslednjih dneh podpisal z Manchester Unitedom, je presedel zadnjo pripravljalno tekmo s Slovenijo (0:0), a se vrnil v postavo domače reprezentance in na državnem stadionu v Solni odigral dobro uro. V Friends Areni je pripravil zadetek Forsbergu v 40. minuti, tik pred njegovim odhodom na klop pa je Lustig povišal na 2:0. Gostujoči zvezdnik Gareth Bale je dobil zadnjih 25 minut na zelenici, ki jo je preizkusil prvič po uspešnem finalu Lige prvakov, medtem ko si dresa zmajev ni nadel vse od oktobra, ko je z zmago nad Andoro Walesu uspel zgodovinski podvig v kvalifikacijah za EP. Otočani se na turnir v Francijo ne odpravljajo v najboljši seriji, izgubili so dvakrat zapored in pred obračuni z Anglijo, Rusijo in Slovaško na EP na zmago čakajo že štiri zaporedne tekme. Wales do prihoda v igro Bala praktično ni bil nevaren, nato pa je eden najboljših nogometašev v velški zgodovini prebudil svoje rojake, Aaron Ramsey in Emyr Huws bi lahko vsaj ublažila poraz, a nista bila uspešna. Valižani so, zanimivo, prav proti Švedski z remijem brez zadetkov osvojili točko na svojem zadnjem velikem tekmovanju leta 1958 (SP), otočane povratek na veliko sceno čaka že čez manj kot teden v Franciji.

Wayne Hennessey v vratih gostov ni imel veliko dela, a branilcem Walesa ob razpoloženem Ibrahimoviću ni bilo dolgčas. Martin Olsson je zapretil v prvem napadu, v peti minuti pa je Mikael Lustig po kotu Kima Källströma z glavo meril čez prečko. Forsberg je v enem naslednjih napadov lepo našel tudi Marcusa Berga, a je kapetan Walesa Ashley Williams lepo blokiral njegov poskus. Ibrahimović je razigraval soigralce in pretil tudi sam, njegov strel z okoli 20 metrov ni zadel cilja, po prekršku Davida Vaughana nad Forsbergom je zgrešil tudi s prostim strelom. Podobno kot pred dnevi Slovenija je bil tudi Wales deležen številnih ostrih štartov, ki bi lahko katerega od nogometašev zmajev tudi stali nastopa na prvi tekmi skupinskega dela Eura 2016 proti Slovaški. Švedi so pred polčasom povedli, ko je Ibrahimović izkoristil napako v obrambi Valižanov in v ogenj poslal Forsberga, vezist novega nemškega prvoligaša RB Leipziga pa pred Hennesseyjem ni grešil in z nizkim strelom zabil šele svoj drugi reprezentančni zadetek. Gostujoči selektor Chris Coleman je za drugi polčas opravil menjavo v vratih, priložnost je dočakal Danny Ward, ki pa je "dobrodošlico" v obliki zadetka dočakal že po nekaj minutah drugega polčasa. Berg je pobegnil obrambi in elegantno meril prek Warda, toda Chester je žogo izbil tik pred golovo črto.

Eden Hazard (desno) je odigral porazno sezono v vrstah Chelseaja. A v zadnjih tednih igra kot prerojen, spet je bil med strelci.
Eden Hazard (desno) je odigral porazno sezono v vrstah Chelseaja. A v zadnjih tednih igra kot prerojen, spet je bil med strelci. FOTO: AP

Lustigov strel je Ben Davies blokiral celo z glavo, a branilec Celtica je svoj trenutek dočakal v 57. minuti. Ward je na svoji črti ustavil dva poskusa, a ne tudi strela, ki je šel v mrežo ob njegovi vratnici. Na zelenico je ob odhodu enega (Ibrahimović) prišel drugi zvezdnik (Bale), ki je bil takoj nevaren. Huws ga je zaposlil za poskus z okoli 30 metrov, nogometaš, ki se ni uvrstil na zaključni seznam za EP, pa je še naprej navduševal in Balu pripravil še eno priložnost po prodoru z desne. Prebudil se je tudi Ramsey, Robin Olsen je komajda ustavil njegov prosti strel, a tri minute pred koncem tekme je Williamsa v boju za žogo ugnal Guidetti in nato kljub posredovanju gostujočega vratarja storil dovolj za zadnji, tretji zadetek popoldneva. Belgija se je morala za zmago nad nefavorizirano Norveško vrniti po zaostanku in rdeči vragi, eni tihih (morda celo glasnih) favoritov EP so v drugem polčasu Skandinavce odpravili z goloma Edena Hazarda in Laurenta Cimana. Reprezentanca Marca Wilmotsa je zadnjo preizkušnjo pred začetkom junijsko-julijskega turnirja začela v močni postavi, v kateri so bili tudi vratar Thibaut Courtois, eden najboljših branilcev angleške Premier League Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, zvezdnik Manchester Cityja Kevin De Bruyne, Hazard in zaželeni napadalec Evertona Romelu Lukaku. Prav nekdanji član Chelseaja je poskrbel za hitro vodstvo v Bruslju, a sta nato Joshua King in Veton Berisha presenetila domače še pred polčasom. Pred tekmami z Italijo, Švedsko in Irsko na Euru belgijski privrženci nogometa niso mogli biti zadovoljni z obrambno predstavo vragov, ki pa so se v slogu svojega vzdevka vražje vrnili za zmago, ki je lepa popotnica pred kratko potjo v Francijo.

Hladen tuš so doživeli privrženci češke reprezentance v Pragi. Južna Koreja, ki jo je pred dnevi s kar 1:6 ponižala branilka evropskega naslova Španija, je v češki prestolnici presenetila gostitelje (1:2). Azijci so z zadetkoma Yoona Bita-Garama in Suka Hyuna-Juna dobili polčas, Marek Suchy pa je v prvem napadu drugih 45 minut zgolj lepotno popravil izid. Po uri igri je bil z dvema rumenima kartonoma izključen tudi domači branilec Theodor Gebre Selassie. Na monaškem stadionu Louisa II Srbi po težko pričakovani zmagi teniškega igralca in rojaka Novaka Đokovića v bližnjem Parizu niso uspeli slaviti podobno kot "Nole", a je Aleksandar Mitrović na prijateljski tekmi z udeleženko Eura Rusijo vsaj rešil remi (1:1). Vsi najpomembnejši dogodki so se v Monte-Carlu zgodili v zadnjih petih minutah rednega dela tekme, Artjom Dzjuba je poskrbe za vodstvo Rusov, Srbi pa so tri minute kasneje rešili remi po zaslugi napadalca Newcastle Uniteda.

Izidi:

Švedska ‒ Wales 3:0 (1:0)
Forsberg 40., Lustig 57., Guidetti 87.

Rusija ‒ Srbija 1:1 (0:0)
Dzjuba 85.; Mitrović 88.

Belgija ‒ Norveška 3:2 (1:1)
R. Lukaku 3., Hazard 70., Ciman 73.;  King 21., Berisha 48. 

Češka ‒ Južna Koreja 1:2

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.