Nogomet

FOTO in VIDEO: Blatter: 'Odstopil sem iz ljubezni do Fife'

Zürich, 02. 06. 2015 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Joseph Blatter je odstopil iz mesta predsednika Mednarodne nogometne zveze, ki je nov mandat dobil na kongresu v Zürichu. Švicar, ki je Fifo vodil 17 let, se je umaknil zaradi korupcijskega škandala. Iz švicarskega tožilstva so medtem sporočili, da Blatter ni med osumljenci ...

Več videovsebin
  • Trenutek, ko Sepp Blatter odstopi
    00:54
    Trenutek, ko Sepp Blatter odstopi
  • Izjava Seppa Blatterja
    00:20
    Izjava Seppa Blatterja
  • Iz 24UR ZVEČER: Blatter po 17 letih zapušča Fifo
    01:47
    Iz 24UR ZVEČER: Blatter po 17 letih zapušča Fifo

Mednarodna nogometna zveza je ostala brez predsednika, saj je iz tega mesta zaradi pritiskov korupcijske afere odstopil Joseph Blatter. Ta je krovno nogometno zvezo vodil od leta 1998, nov, peti mandat pa je dobil na petkovem volilnem kongresu v Zürichu. Dva dni pred kongresom je Fifo pretresla korupcijska afera, švicarska policija je takrat aretirala sedem članov Fife v mednarodni preiskavi zaradi podkupovanja. Kljub številnim očitkom je Švicar dobil peti mandat predsednika Fife.

Fifini interesi so zame pomembni. Zato sem se odločil tako. Sepp Blatter

Edini izzivalec 79-letnega Blatterja je bil jordanski princ Ali bin al-Hussein, ki je pred drugim krogom volitev umaknil svojo kandidaturo. Na novinarski konferenci v Zürichu, ko je napovedal odstop, je povedal, da bo v najkrajšem času sklical posebni kongres, na katerem bodo izvolili njegovega naslednika. "Ne bom kandidiral. Prost sem pritiskov volitev. Odhajam iz ljubezni do Fife. Bom v položaju, da se bom lahko osredotočil na temeljite reforme. Veliko let smo pozivali k reformam. Toda niso zadostne," je dejal Blatter na novinarski konferenci. "Fifini interesi so zame pomembni. Zato sem se odločil tako. Fifa kot institucija in nogomet po svetu sta vse, kar šteje," je še dodal.

Sepp Blatter se je pred dnevi veselil petemu mandatu. Kot kaže pa je njegove dolgoletne "ere" nepreklicno konec.
Sepp Blatter se je pred dnevi veselil petemu mandatu. Kot kaže pa je njegove dolgoletne "ere" nepreklicno konec. FOTO: Reuters
Domenico Scala, predsednik odbora za delovanje v skladu s pravili, je dodal, da je na potezi izvršni odbor, ki bo odločal, kaj v tem primeru. Volilni kongres mora biti po pravilih razpisan vsaj štiri mesece vnaprej. Nov volilni kongres naj bi bil med decembrom letos in marcem prihodnje leto.

Platini pozdravil Blatterjevo odločitev

Med prvimi se je oglasil prvi mož Evropske nogometne zveze Michel Platini, ki je odločitev označil za težko, toda hrabro in pravo. "To je bila težka odločitev, toda hrabra in prava," je sporočil Platini, ki se ga omenja kot enega od morebitnih kandidatov za novega predsednika Fife. Oglasil se je tudi predsednik angleške nogometne zveze Greg Dyke, ki odstop pozdravlja: "To je dobra novica za nogometni svet in Fifo. Spremembe na vrhu so nujen prvi korak, da pride do reform. Predali se bomo podpori transformacije Fife v dobrobit vseh članov." Kljub korupcijski aferi se je izvršnemu odboru Fife pridružil predsednik nemške nogometne zveze Wolfgang Niersbach, ki pa je ob današnjem odstopu izrazil olajšanje. "To je prava odločitev. Tragično je, da ni tega storil prej," meni Niersbach. "To je bila občutljiva odločitev Seppa Blatterja. Pritisk je bil vse večji. Nikoli ne bi našel miru, ne glede na to, ali je kriv ali ne. Fifin problem je sistemski," pa pravi nekdanji nemški zvezdnik Franz Beckenbauer. Zadovoljstva ob odstopu niso skrivali niti številni evropski športni časniki. Francoski L'Equipe je med drugim zapisal: "Blatter, konec igre."

Sepp Blatter in Michel Platini
Sepp Blatter in Michel Platini FOTO: Reuters
Ruski športni minister Vitalij Mutko odstopa 79-letnika ni pričakoval, novica je Blatterjeve zaveznike Ruse presenetila: "Blatterjeve izjave jasno kažejo, da želi ohraniti Fifo enotno. Želi nadaljevanje reform. Po Blatterjevem odstopu je zelo pomembno, da ponudimo svetu vodjo, ki bo imel podporo," je povedal Mutko, Dimitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, pa je sporočil: "Nič ne morem reči ali odgovoriti, dokler ne dobimo vseh informacij. To bomo storili, ko jih dobimo." Predsednik nizozemske nogometne zveze Michael van Praag, ki je vstopil v boj za predsednik Fife, a kandidaturo umaknil teden dni pred volilnim kongresom, je odstop označil kot zelo dobro novico. Ali bo kandidiral na izrednem kongresu, pa še ne ve. "Najprej se bom sestal z različnimi skupinami v Berlinu na izvršnem odboru Uefe. Nato bom lahko razkril svoje načrte," je dejal 67-letnik.

Iz boja za Blatterjevega naslednika še pred kongresom se je umaknil tudi nekdanji portugalski zvezdnik Luis Figo. Novica je bila zanj dobra: "Spremembe končno prihajajo. V petek sem rekel, da bo ta dan prišel slej ali prej. Tu je! Zdaj moramo, odgovorno in mirno, najti konsenz, da bomo začeli novo obdobje," je na družbenem omrežju Facebook zapisal Figo. "Ameriška vlada nima položaja, da bi odločala, kdo je predsednik Fife," pa je Blatterjev odstop pokomentirala Marie Harf, tiskovna predstavnica State Departmenta.

Jordanski princ bo spet kandidiral

Ali bin al-Hussein
Ali bin al-Hussein FOTO: Reuters

Ali bin al-Hussein bo vnovič kandidiral za predsednika Fife. Novico so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili na jordanski nogometni zvezi. Jordanski princ je bil edini Blatterjev tekmec na petkovem volilnem kongresu v Zürichu. Pred drugim krogom volitev, ko je bilo jasno, da ima Švicar večjo podporo, je umaknil svojo kandidaturo. "Princ Ali je pripravljen na nove volitve," je povedal Sala Sabra, podpredsednik jordanske nogometne zveze in dodal, da je princ pripravljen tudi, da takoj prevzame mesto predsednika, če mu to ponudijo.

Švicarsko tožilstvo: Blatter ni med osumljenci

Iz švicarskega tožilstva so sporočili, da Blatterja ni med osumljenci. Švicarjev odstop ne bo vplival na preiskavo švicarskega tožilstva, ki preiskuje domnevno podkupovanje pri dodelitvi svetovnih prvenstev 2018 Rusiji in 2022 Katarju. "Pisarna državnega tožilstva je odprla preiskavo proti osebam, ki jih sumi kriminalnih dejanj in pranja denarja," so sporočili iz švicarskega tožilstva.

Vsi dosedanji predsedniki Mednarodne nogometne zveze:
Robert Guerin (Fra) 1904-06
Daniel Burley Woolfall (Ang) 1906-18
Jules Rimet (Fra) 1921-54
Rodolphe William Seeldrayers (Bel) 1954-55
Arthur Drewry (Ang) 1955-61
Stanley Rous (Ang) 1961-74
Joao Havelange (Bra) 1974-98
Joseph Blatter (Švi) 1998-2015

Portret Josepha Blatterja:
- rojen: 10. marca 1936 v Vispu (Švica)
- športna kariera: od 1948 do 1971 je bil srednji napadalec FC Vispa, eno leto je bil tudi trener-igralec
- diplomiral je v Sionu na univerzi St. Maurice, potem pa končal še poslovno administracijo in ekonomijo na pravni fakulteti v Lozani
- poklicna pot:
- 1964 do 1966: generalni sekretar Hokejske zveze Švice
- 1966 do 1968: tiskovni predstavnik Švicarske športne zveze
- 1968 do 1975: direktor PR pri Longinesu
- 1975 do 1981: tehnični direktor Fife
- 1981 do 1998: generalni sekretar Fife z nazivom poslovnega direktorja
- 8. junija 1998: prvič izvoljen za predsednika Fife po dvoboju s Švedom Lennartom Johanssonom (111:80 glasov)
- 29. maja 2002: vnovična izvolitev za predsednika Fife v dvoboju s predsednikom afriške zveze Isso Hayatoujem (139:56)
- 31. maja 2007: vnovična izvolitev za predsednika Fife brez protikandidata
- 1. junija 2011: vnovična izvolitev za predsednika Fife brez protikandidata
- 29. maja 2015: vnovična izvolitev za predsednika Fife po predaji jordanskega princa Alija bin al-Husseina pred drugim krogom volitev

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
04. 06. 2015 21.56
VSAKDO lahko odstopi, ko ima dovolj REZERVE -"din,din,din" za življenje, saj ko premineš rabiš od 1/2 do 2m2 zemlje in nič ne vzameš s seboj .
Manu Cocker
03. 06. 2015 08.54
-1
Prava fukncija za Janso ali pa Kocjancica..
MaVra55
03. 06. 2015 08.44
+3
Si videl gospod Zvonko Fišer, kako se to dela? (To mi deli, Miško, to mi deli...)
spoštovanje
03. 06. 2015 07.44
+3
star senilen kravatar, kot vsi ki so na kakršnikoli funkciji - tudi politiki
vrtojb
03. 06. 2015 07.24
+3
Eden je sel, za njim je veliko enakih. Samo denar je vazen, tukaj se ne bo spremenilo nič. En SP so ze uničili (Qatar), sigurno ni zadnji.
takje
03. 06. 2015 07.14
+3
Toto mafijo so podpirale velike svetovne korporacije. Ko so se apetiti nenasitnih povečali, je počilo. Uefa je začela izgubljati in verjetno je ona sprožila plaz. Če bi fifa imela svoje sodstvo, kot se to dogaja pri nas, ko ima politična mafija vse pod kontrolo, ko sebe obtožuje in sebi sodi, se ne bi zgodilo nič. K večjemu bi dobili, kot pri nas, še večjo podporo in odškodnino za krive navedbe in sodbe! V prihodnje lahko pričakujemo afero uefa!
Apa?51
03. 06. 2015 07.03
+3
Odstopil sem zaradi ljubezni do denarja
Demirel
03. 06. 2015 06.48
-1
noben ne bo odstopu če je nedoužn
Ka pa mislis
03. 06. 2015 06.36
+0
Naenkrat bo zbolel ko ga obsodijo
Iluzionist
03. 06. 2015 07.01
+1
misliš obtožijo, ker zaenkrat še ni niti to, je pa bil dva dni nazaj precej pogumen v svojih izjavah proti zda in evropi, izvolil ga je preostali del sveta ampak očitno je moč kolonialistov prevelika, tudi jordanski princ si je spet nazaj premislil, ko je že enkrat odstopil, vprašanje zakaj se je blatter zlomil, zaradi pritiska dokazov ali pa ga je nekdo "prepričal", ker tole je obrat za 180 stopinj v primerjavi s tem kar je napovedoval pred dvemi dnevi
Ricketts
03. 06. 2015 06.35
+1
Najnovejše - Rusija odpade zagotovo, Angleži potrdili bojkot
Ricketts
03. 06. 2015 06.32
+4
UEFA napovedala bojkot SP v Rusiji, nemška nogometna zveza proti bojkotu. To bo še veselo.
Diškor
03. 06. 2015 01.32
+1
IZ LJUBEZNI DO LJUBLJANE JE SVOJ ODSTOP NAPOVEDAL TUDI Z.JĆ
JApajaDAja
03. 06. 2015 01.02
+2
blatter ljubi fifo, njega pa fbi! enkrat dobra usa poteza.
filipt
02. 06. 2015 23.40
+13
Odstopil je zaradi ljubezni do fife?!? A se ta heca? Mene skrbi, da bo na čelo zdaj prišel še večji skorumpiranc in po možnosti politični priliznjenec...
lesto18aM
02. 06. 2015 23.38
+2
Mi pa komentiramo, se jezimo, smo besni, nič nimamo od tega,eni pa odstopijo in bodo živeli kot v raju, kakor tudi več ali manj vsi politiki, tudi naši!
ARMEL
02. 06. 2015 23.27
+8
To je bila močna veriga ki je kar dolgo vzdržala a ko je počil en pomemben člen v tej verigi je bilo z takšnim goljufom prišel konec a še ni vse končano sedaj morajo odkriti koliko denarja se je obračalo in kdo se je izkoriščeval in pridobival nezakoniti denar in vsi bi morali za zapahe z njim vred ker on je bil glava v tej podli verigi glaven in je vse moral vedeti kako njegova veriga funkcionira in na kakšen način si so si delili ta denar,seveda je moral vedeti in ko je počil člen v verigi in ves tovor je zgrmel v pekel in je dal presenetljivo nepreklicno odpoved kod glava samega vrha FIFE ker drugega mu ni preostalo ker tovor je izgubil in te barabe morajo vsi v zapor in povrniti ves goljufivi denar in ga nameniti tam lačnim otrokom ker niso sami krivi da so na tem krutim svetu ja ta denar za lačne otroke in pika........................
Diškor
03. 06. 2015 01.26
+1
lulabula
02. 06. 2015 23.12
+17
neimenovan vir iz FBI pravi da aretirani tekmujejo kdo bo bolj namočil blatterja.skratka kot sem napovedal: ptički so zapeli in pričakuje se pravi ognjemet.kot trdi FBI jev vir pravi bo prišlo do še več aretacij.FIFA se sesuva kot hiša iz kart enostavno so praktično vsi lopovi....
tony_abcde@yahoo.com
02. 06. 2015 23.01
+17
Zgleda so mu predstavili konkretne dokaze...potem se je pa prebudila močna ljubezen...
movi 1
02. 06. 2015 22.59
+4
Je Blatter, ki je blatil FIFO in je zato odstopil. Baraba stara!!
aaaaaa122121
02. 06. 2015 22.54
+5
hehe, v to je prisiljen, zdej se bo pa umaknu brez obtozb:)