Nogomet

VIDEO: Srečko Katanec še zadnjič brez dlake na jeziku: 'Tomaž Kavčič naj nadaljuje začrtano delo'

Ljubljana, 08. 10. 2017 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tekma s Škotsko v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2018 v Rusiji je bila zadnja za selektorja slovenske reprezentance Srečka Katanca, ki je na svoji zadnji novinarski konferenci odkrito spregovoril o številnih perečih temah in med drugim iskreno poudaril: "Verjamem, da se mora kontinuiteta dela nadaljevati s Tomažem Kavčičem na mestu selektorja."

Več videovsebin
  • Srečko Katanec o tekmi s Škotsko
    00:58
    Srečko Katanec o tekmi s Škotsko
  • Srečko Katanec o dogovoru, da ga nasledi Tomaž Kavčič
    03:26
    Srečko Katanec o dogovoru, da ga nasledi Tomaž Kavčič
  • Srečko Katanec o vlogi medijev v minulih kvalifikacijah
    02:04
    Srečko Katanec o vlogi medijev v minulih kvalifikacijah
  • Boštjan Cesar o stoti tekmi za slovensko izbrano vrsto
    00:47
    Boštjan Cesar o stoti tekmi za slovensko izbrano vrsto
  • Boštjan Cesar o naslednjih korakih v reprezentanci
    00:33
    Boštjan Cesar o naslednjih korakih v reprezentanci

Srečko Katanec je v uvodu težko pričakovane novinarske konference v Stožicah pohvalil reprezentante za odlično odigrano tekmo proti tradicionalno neugodnim Škotom, nato pa nadaljeval povsem odkrito in brez dlake na jeziku: "Slovensko izbrano vrsto zapuščam s pozitivnimi občutki, saj smo v zadnjih petih letih storili veliko dela. Vodilni možje na Nogometni zvezi Slovenije, ki so me ustoličili na selektorski položaj, dobro vedo, s kakšnim namenom in ciljem sem prevzel reprezentanco. Glede na to, da je to moja zadnja novinarska konferenca, lahko povem, da je bil pred letom dni dosežen dogovor, da se v strokovno vodstvo reprezentance vključi Tomaž Kavčič, ki bi po koncu kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji nadaljeval začrtano delo. Vsem tistim, ki so menili in še vedno mislijo, da nismo vedeli, kaj počnemo, odgovarjam, da slovenski nogometni reprezentanci in novemu selektorju želim vse najboljše, ter da se jim v naslednjih kvalifikacijah 'poklopijo' določene zadeve, brez katerih v vrhunskem nogometu rezultatskih presežkov preprosto ni mogoče pričakovati. Tu med drugim mislim na sojenje, kar ne želim, da zveni kot poceni izgovor, toda dejstvo je, da tudi na domačih tekmah nismo imeli enakovrednega sojenja. Ko se bodo te stvari uravnotežile, bo tudi naša reprezentanca lahko računala na nove velike dosežke," je bil izčrpen 54-letni ljubljanski strokovnjak, ki bo tudi v prihodnje, v kolikor bo nov selektor potreboval kakšen njegov dobronameren nasvet ali pomoč, reprezentanci vselej na voljo.

Katanec z Alešem Čehom in Tomažem Kavčičem (z desne) med poslušanjem himne v Stožicah.
Katanec z Alešem Čehom in Tomažem Kavčičem (z desne) med poslušanjem himne v Stožicah. FOTO: Miro Majcen

"Še ena zadeva je, ki jo moram izpostaviti, s katero sem na nek način kršil svoja moralna načela, se pa navezuje na nekdanjega predsednika NZS Aleksandra Čeferina. Ko je slednji postal predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), sem tudi sam želel zapustiti selektorski položaj, toda glede na odnos predstavnikov medijev do mene in reprezentance v zadnjih dveh letih, ki ni bil ničemur podoben, sem se odločil nadaljevati delo do konca kvalifikacij. Ker nihče od vas medijev nima pravice menjati selektorja, kadarkoli se mu to zahoče. To lahko storijo zgolj tisti, ki so me na selektorski položaj tudi imenovali," je ostal dosleden svojim načelom Srečko Nazionale.

"Z omembo imena Tomaža Kavčiča ne želim vršiti kakršen koli pritisk na kogarkoli, a dejstvo je, da Tomaž zelo dobro pozna aktualno reprezentanco, ki bi ji po svoji strokovni presoji v prihodnje lahko dodal še kakšnega mladega, nadarjenega igralca. Ta poteza bi bila logična in naravna glede na proces pomladitve izbrane vrste, ki še traja," je glede svojega morebitnega naslednika še dejal Katanec, in zaključil v svojem slogu: "Pri nas je zelo moderno nekoga popljuvati, ga omalovaževati brez kakršne koli ustrezne strokovne osnove oziroma podlage. Poudarjam, da ta reprezentanca še vedno ni dokončno oblikovana, in tudi moj naslednik bo imel velike težave v kolikor določeni igralci v svojih klubih ne bodo igrali, saj tako ne bo imel objektivnega vpogleda v realne zmožnosti slehernega posameznika," je zadnje obračanje domači 'sedmi sili' zaključil zdaj že nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SFRJJNA
09. 10. 2017 19.41
+0
SREČKO nimaš več pravice dajati izjave, nisi naredil 5 let nič, nazadovali smo zelo, skratka edini učinek je bil tvoj polni TRR in veliko bolj prazna blagajna NZS! Tako da je vse brezpredmetno. Potreben je dogovor z novim želja in uspehov željnim selektorjem!
mackon08
09. 10. 2017 12.03
-2
Selektor igralca ne more narediti, mora ga pa postaviti na pravo mesto, izbrati pravo strategijo, še najbolj važno kar je pa je da mora biti motivator. Katanec pa nima nič od tega, vsi drugi so vse krivi samo on ne. Adijo za vedno, stran od reprezentance, nesposobnežev ne rabimo.
Cisto na hitro
09. 10. 2017 10.36
+2
Če bo novi selektor malo bolj fleksibilen in ne bo protežiral enih, ki so sicer manj kakovostni potem bo Slovenija rastla tudi v nogometu. Sicer pa bomo po malem več čas bolj ali manj razočarani.
krnekilojz
09. 10. 2017 10.28
+4
a zdej ta šarlatan srečko govori katerega novega šarlatana je potrebno postaviti na čelo reprezentance? a da bomo zopet 4. v skupini v kateri bi morali biti drugi?
www.jaz
09. 10. 2017 10.21
+9
Rokometaši (Vujovič), košarkaši ( Kokoškov ), odbojkarji ( Massi -bivši selektor, ki sedaj dosega vrhunske uspehe z Nemčijo ), A ni logično, da se poišče tuj trener - motivator ?
Hophopferdo
09. 10. 2017 10.10
+3
Najbolje da si še naslednjika sam izbere. Rabimo nekoga z avtoriteto, ki bo te šmizote iz drugih nemških, italijanskih in španskih lig postavil na pravi igralni položaj - klop.
macek_garfield
09. 10. 2017 09.54
+3
skrecko sedaj bos imel vec casa za obiske onih dveh huga-huga pa to
veliki svizec
09. 10. 2017 09.42
+4
Rokometaši,odbojkarji.košarkaši so pripeljali tujega selektorja in naredili uspeh...Lublanski lobi naj fuzbal preposti strokovnjakom pa bo uspeh...drugače bomo še pet let gledal kak se z eno litvo matramo...
korintos23
09. 10. 2017 09.11
-4
Ko se vse poklopi je najboljše, dober selektor in dobri igralci! Če tega ni potem niti Bog ne pomaga.
totinori
08. 10. 2017 22.06
+45
Očitno je Katanec naredil največjo napako, ko je Slovenijo popeljal na dve zaporedni prvenstvi, kar je bilo do takrat znanstvena fantastika! Enkrat je uspelo tudi Keku, tako da so vsi kavčarji in ostali "poznavalci" naenkrat pričakovali in dobesedno zahtevali, da se to ponavlja vsakič znova, kot da bi bili Nemci. Poglejte Nizozemce,nekdanjo velesilo, ki že drugič zaporedoma ostajajo doma! Ob ugodnem žrebu, ki ga je omenil tudi Katanec, je treba poudariti tudi veliko mero sreče (gol Osterca, Ačimovića, penal v zadnji minuti proti Jugi...gol Rudonje itd.), ki pa je ta generacija očitno nima. Par tekem se bili res katastrofalni, nekatere so pa igrali res odlično. Samo smola(in pa Hart, ki je dal partijo kariere) jim je preprečila zmago nad Angleži v Stožicah. Tudi danes je bil predvsem drugi polčas odličen, tako da očitno znajo, če se zavzamejo. Zanimivo, da pri vseh dobrih partijah ni bilo Kampla!?, kar kaže da je mogoče res moteč faktor? Žal se pa dogaja, da nekateri iz ozadje ali pa direktno, tako kot Brane Oblak, minirajo selektorja, pri čemer so jim novinarji v veliko pomoč-predvsem Siol (tudi na današnji tiskovki se je "izkazal") in še nekateri. To se je dogajalo tudi prej in sicer za par športnih copatov, večerjo, kosilo itd. To si upam napisat, ker sem se sam imel priliko prepričat, da je temu tako! Da je to naš nacionalni šport, se je takoj pokazalo tudi pri košarki in še marsikje. Žal Srečko ni ravno najbolj uglajen in primeren za stike z novinarji, zato kakšen njegov neposreden odgovor vzamejo bolj osebno kot on in mu potem v nedogled mečejo polena pod noge, na tiskovkah pa postavljajo provokativna in butasta vprašanja. Ob tem mu manjka pozitivne miselnosti, ki bi jo moral prenesti na ekipo! Mogoče bo nekaterim v tolažbo ob Nizozemski še dogajanje pri naših južnih sosedih, ki imajo nesporno kvaliteto, pa se bodo na poti do Rusije najverjetneje ustavili v Ukrajini. Pri njih so razlogi k sreči povsem drugi.
Kollerik
09. 10. 2017 08.14
+5
caspera1
09. 10. 2017 09.13
+6
So pa zato meni všeč njegovi stiki z novinarji. Najmanj nasmejijo me (v pozitivnem smislu), pri njemu ni nenehnega iskanja primernih besed, on izstreli kar misli.
Vojko Rudolf
08. 10. 2017 21.58
-3
SREČČČČČČČČČČČČČČČČČČČČČČČČČKOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO....
Chaparral M
08. 10. 2017 21.54
+5
Če bodo mogoče za novega selektorja predlagali Kavčiča, je zanj najbolje, da ponujenega mesta ne sprejme, ker za "Slovenceljne" na svetu ni primernega kandidata!
caspera1
09. 10. 2017 09.16
+2
Pa saj komentatorji tu gori niti približno nismo vsi Slovenci. Ne vem sicer kaj ti si, če si mogoče Slovenec, s Slovenceljem ponižuj sebe, nas ostale ne mešaj.
popaj33
08. 10. 2017 21.49
-1
Srečko ti si LEGENDA !!!
Principat
08. 10. 2017 21.47
-1
pa to ne more biti res ,, do tega komentarja sem že naštel 10 selektorjev
gripson
08. 10. 2017 21.40
+8
Srečko je odšel, jutri pa je nov sončen dan.
wertex
08. 10. 2017 21.39
+3
polapismenc ki mu je padla skira v med
komarec
08. 10. 2017 21.53
-4
Saj temu Kavčiču tudi, ta je večni študent, mogoče, da še kaj študira, nikoli nič doštudiral.
FAUSTOS1
08. 10. 2017 21.32
+7
dejstvo tudi novi selektor bo imel enake težave-neigranje igralcev v svojih klubih-kar se v tekmi pozna posebej v zadnjih minutah tekme,ko zmanjka moči
gripson
08. 10. 2017 21.34
+10
Da ne moreš najti 15 igralcev ki igrajo po klubih potem je najbolje da nisi selektor...
KOMET1981
08. 10. 2017 21.29
-4
Če toti Katanec ni al na drogah al pa na alkoholu....
dajno
08. 10. 2017 21.33
-3
Norbert
08. 10. 2017 21.50
-4
Cofar
08. 10. 2017 21.28
+1
mogoče samo mogoče pa nima sreče z izbiro igralcev.... neka Anglija ima 60 milijonov prebivalcev. Slovenija pa samo 2 milijona. Torej vsak remi je že čudež. ČE se pa zgodi finale kot se je v košarki je pa nekaj neponovljivega. Torej.... v nogometu očitno za našo malo Slovenijo ostane samo kalkulacija s kom igramo in kako drugi igrajo. :) Ker ne moremo spravit skupaj enega ornk tima.
optimist11
08. 10. 2017 21.34
+3
A pri košarki imamo pa 20 MIO prebivalcev. Prej so igrala bolj zveneča imena pa nič. Kokoškov je z manj zanimi imeni osvojil zlato.
gripson
08. 10. 2017 21.27
-7
Od kdaj Katanec ne jeclja?