Nogomet

Pogbajeva premiera se bliža: Mourinho meni, da za zlato žogo potrebuje nedosegljivo število zadetkov

Manchester, 19. 08. 2016 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker Lionel Messi in (predvsem) Cristiano Ronaldo vsako sezono prispevata toliko zadetkov, se bo novi vezist Manchester Uniteda Paul Pogba težko kosal z Argentincem in Portugalcem v boju za zlato žogo, je prepričan Francozov trener Jose Mourinho. Ta je že napovedal, da bo varovancu namenil nekaj minut na naslednji tekmi.

Francoska zastava se bo spet vila nad Old Traffordom, kjer je navduševalo že nekaj Pogbajevih rojakov. Največji med največjimi je bil Eric Cantona.
Francoska zastava se bo spet vila nad Old Traffordom, kjer je navduševalo že nekaj Pogbajevih rojakov. Največji med največjimi je bil Eric Cantona. FOTO: AP

Bliža se dan, ko bo Paul Pogba kot najdražji nogometaš na planetu Zemlja odigral prve minute v majici Manchester Uniteda. Jose Mourinho nanj zaradi suspenza ni mogel računati na otvoritveni tekmi nove sezone Premier League v Bournemouthu, a v naslednjem krogu naj bi bilo drugače. Mourinho je na zadnji novinarski konferenci namignil, da bi lahko Pogba, ki se je k Unitedu vrnil po tem, ko ga je leta 2012 nenadoma zapustil, že bil najboljši vezist na svetu. A v boju za zlato žogo, pravi Mourinho, mu bo (pre)majhno število zadetkov vzelo vse možnosti za boj s Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem. Pogba je po enajstih dneh treningov torej pripravljen za debitantski nastop na domači tekmi s Southamptonom, ko bo prvič igral tudi s 104-milijonsko "utežjo" na plečih. Toliko je namreč United plačal za prestop Francoza iz Juventusa, kjer pa v primerjavi z najboljšimi strelci v Evropi ni prispeval niti deset zadetkov na sezono.

"Najprej, ko govorite o najboljših igralcih na svetu, greste nemudoma k tistim, ki zabijejo veliko zadetkov. Ne morete podeliti zlate žoge vratarju. Enkrat so jo dali (Fabiu) Cannavaru, ker je bil v tisti sezoni kapetan Italije, bili so svetovni prvaki in ni bilo veliko vrhunskih igralcev," je na zadnji novinarski konferenci dejal Mourinho. "(Paolo) Maldini nikoli ni dobil zlate žoge. (Javier) Zanetti nikoli ni dobil zlate žoge, vrhunski vratarji skozi zgodovino niso dobili zlate žoge. Nemudoma gledate tiste, ki zabijejo veliko zadetkov. Lahko Paul prispeva toliko zadetkov, kolikor jih Ronaldo in Messi? Niti 25 odstotkov. Verjamem, da v sezoni ne more zabiti 20 zadetkov. Če moraš zato, da bi bil najboljši igralec na svetu prispevati veliko golov, potem to nima smisla. Je med najboljšimi vezisti na svetu, morda bi lahko rekel celo to, da je najboljši vezist na svetu.''

Pogba se je po porazu v finalu domačega evropskega prvenstva sproščal na počitnicah in ni zbral še niti dveh tednov treninga.
Pogba se je po porazu v finalu domačega evropskega prvenstva sproščal na počitnicah in ni zbral še niti dveh tednov treninga. FOTO: Instagram

Pogba se je v klub vrnil po tem, ko je sloviti Sir Alex Ferguson pristal na njegov odhod. Legendarni Škot Francozu ni ponudil veliko priložnosti in podjetni agent Mino Raiola je pripravil skorajda zastonjsko slovo in prestop k Juventusu, kjer je Francoz serijsko osvajal lovorike in kot morda največji zvezdnik moštva igral tudi v finalu Lige prvakov. "Vem, da je Sir Alex poskusil vse, da bi mu ponudil novo pogodbo," je enega svojih največjih prijateljev v nogometnem poslu v bran vzel Mourinho. "Odločitev je bila sprejeta med igralcem, njegovim taborom, njegovim agentom. To je bila izvrstna odločitev z njihove strani. Toda mislim, da je bilo zelo pomembno, da se naš klub ni bal storiti tega, kar je storil. Izgubiš igralca, a to ne pomeni, da ga ne vrneš nazaj, če imaš to priložnost. Chelsea je storil enako napako z (Nemanjo) Matićem in nekaj let kasneje sem v klubu pritisnil, da speljejo posel. Storil si eno napako, zakaj boš še drugo? Napako storiš le enkrat. Se pa je zelo zlahka prilagodil, ker klub pozna, vse pozna. Ne potrebuje časa, a potreboval bo čas, da izboljša vzdržljivost in razumevanje igre, ki jo goji ekipa. Ne bomo igrali s petimi zadaj, ker je pri Juventusu igral s petimi zadaj. Ne iščemo pa dramatičnih sprememb. Toda, da, so pa podrobnosti v igri, ki jih bomo morali spremeniti." 

Ob prihodu Francoza se je njegovega igranja za mladinske selekcije Uniteda spomnil tudi njegov nekdanji trener Paul McGuinness. Ta je za The Times Pogbaja predstavil kot pravega vodjo, ki je navduševal prav vse na posebnih tekmah v "kletki", kjer se je v klubskem centru v Carringtonu med seboj hkrati merilo 13 nogometašev. "Pomešali smo starostne skupine, tako da je kot 16-letnik igral z 18-letniki in nekaj mladimi nogometaši, kot so denimo Marcus Rashford in Adnan Januzaj," je povedal McGuinness. "Dajal jim je žoge med nogami, izvajal trike. Vsi so ga poskušali posnemati, bil je kot Piskač iz Hamelina. Vsi so bili prijatelji. Delovali so kot bratovščina."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
19. 08. 2016 19.36
+1
Tudi če Pogba zabije 700 golov na sezono, vseeno bodo podarili žogo Messiju ali pa dali Ronaldu. Tako da brez veze se sploh truditi za take nagrade, poleg tega nogomet je ekipni šport in tele posamezne nagrade bi bilo treba ukiniti.
geoid
19. 08. 2016 16.42
+1
Mourinho meni, da za zlato žogo potrebuje nedosegljivo število zadetkov ... se ne bi strinjal, kak trojček ali pa že samo naslov LP, pri čemer bi imel igralec ključno vlogo, bi lahko bilo dovolj ... če bil v tisti sezoni zraven pa še kak naslov z reprezentanco, pa sploh. Na koncu vedno kante odločijo, Suarez je naj strelec, pa verjetno niti med 3 ne bo prišel?
CURVANORD Zanetti
19. 08. 2016 17.00
+0
Suarez je naj strelec v spanski ligi to pa tudi vse
apodgraj
20. 09. 2016 17.59
Če si dober strelec , se lahko poteguješ za najboljšega strelca . Ža stokrat sem napisla , da ne moreš zaradi strelske kvalitete , biti avtomatsko tudi najboljši igralec na svetu.Tako , kot trener Maurinho misli , so enakega prepričanja tudi nekateri mediji in njihovi novinarji . Ne vem zakaj se potem podeljujejo dve nagradi ločeno in če sledimo tej logiki je tisti ,ki je najboljši strelec tudi hkrati najboljši igralec na svetu . Torej bo"Zlata žogo" prejel letos Suarez. Tako prosto se ne moremo igrati s podelitvijo teh naslovov .
MM?
19. 08. 2016 16.28
+2
Če prav razumem Mourija, bo Pogba upravičil nakup s precej manj kot 20 zadetki. Lukav je tale Joško.
Lion power
19. 08. 2016 11.59
+7
Za 100+ milijonov jih mora dat najmanj 70.
NisteResni
19. 08. 2016 13.39
+0
Ce je Pipito 90mil vreden je 120mil za Pogbaja drobiz. Itak pa nihce ni tok vreden
JOSEPH HAYDN
19. 08. 2016 11.34
+16
Več kandidatou za zlato žogo je še pred Pogbajem kot samo Messi in Ronaldo
TvojPrijatelj
19. 08. 2016 13.35
-12
Če smo že pri tem, je tudi več kandidatov za zlato žogo pred Messijem in pred Cristianom Ronaldom.
KiNgKoNg
19. 08. 2016 14.36
+4
MM?
19. 08. 2016 16.25
-2
Zlatan, če bo Pogba lepo podajal. No, pa še Devica Marija se mu mora prikazati.
geoid
19. 08. 2016 16.47
+1
Letos CR, Messi, Griezmann, Bale, Suarez ...
Trend2
19. 08. 2016 17.22
+4
lahk bi jo dal tut vidalu(osvojil je bundesligo,DFB-pokal,superpokal+copo americo)
apodgraj
20. 09. 2016 18.13
geoid - od vseh našteith si najmanj zasluži Ronaldo . To tej logiki kdo je kaj več osvojil , si Vidal naslov najboljšega igralca na svetu vse kakor prej zasluži ,od vseh tvojih naštetih igralcev. Najboljši igralec Copa Americe je bil Sanchez . Prepričan sem da je Copa America dosti bolj kvalitetno tekmovanje , kot je evropsko prvenstvo . Vsi igralci , nosilci južnoameriških držav , so tudi pomembni igralci v vseh evropskih klubih .