Nogomet

Premier League: Tudi Manchester United lahko postane prvak

Manchester, 15. 12. 2014 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
14

Šest zaporedna zmaga Manchester Uniteda napeljuje k razmišljanju, da bi ob koncu sezone prvenstveni naslov lahko osvojila celo ekipa, ki je v sezono vstopila zelo plaho.

Wayne Rooney
Wayne Rooney FOTO: Reuters
Liverpool ima po prvih šestnajstih tekmah najmanj zbranih točk v zadnjih petdesetih letih. Vodilna Manchester City in Chelsea sta že v soboto z zelo povprečnima nastopoma pričakovano zmagala. Liverpool ima težave s neučinkovitostjo. Od kar petdesetih strelov na gol, so angleški podprvaki v zadnjih desetih tekmah uspeli le tri žoge spraviti za hrbet nasprotnikovega vratarja. Včeraj se je ta neslavni vzorec ponovil tudi na Old Traffordu. Medtem ko je Raheemu Sterlingu ob treh bližnjih srečanjih z vratarjem rdečih vragov Davidom De Geo kot da zmanjkalo moči z uspešen zaključek, se je Španec zelo izkazal ob treh solidnih poskusih Maria Balotellija, ki še vedno ostaja brez zadetka v prvenstvu. Sterling gola ni dosegel že od septembra. Osem obramb - po obračunu z Arsenalom že drugič toliko v tem prvenstvu - je De Gei prineslo naslov Igralce tekme. Trener Manchester Uniteda Louis Van Gaal je po tekmi poudaril, da mora njegovo moštvo zmagovalnemu navdih dodati še skrb za to, da bo ves potek tekme prevladoval nad nasprotnikom. Glede tekmovalne dominacije skrajno nihajoče srečanje je bilo tudi v Swanseaju, kjer je gostoval Tottenham. Gostje so povedli takoj v uvodu, potem pa se skoraj poskrili. Swansea je izenačil na začetku drugega dela. A neizkoriščene priložnosti in utrujenost so domačine stale napak v obrambi. Minuto pred koncem je eno takih s strelom blizu roba kazenskega prostora izkoristil Danec Christian Eriksen. Že četrtič letos se je primerilo, da so Spursi zmagovalni zadetek dosegli v 89. minuti ali pozneje. V soboto je Arsenal doma skrajno prepričljivo povozil v zadnjih treh mesecih skoraj neustavljivi Newcastle, Chelsea pa je doma komaj nadigral Hull.

Louis van Gaal in Ryan Giggs
Louis van Gaal in Ryan Giggs FOTO: Reuters
Po tej tekmi se je v Angliji znova razplamental razprava o tem, kako kaznovati simuliranja igralcev, ki s padci izsiljujejo opomine za nasprotnikove branilce ali celo enajstmetrovke. Na srečanju na Stamford Bridgeu sta bila na udaru incidenta, v katerega sta bila vpletena domači vezist Willian in branilec Gary Cahill. Prvemu je sodnik Chris Foy pokazal rumeni karton, drugemu - ki bi ga nato čakala izključitev - pa ne. Trener Chelseaja Jose Mourinho je po tekmi vztrajal, da se njegovi igralci po tleh ne mečejo nalašč. Sicer pa je debata okrog "divinga", to je simuliranja prekrškov ali skakanja na glavo oziroma potopov (kakršen je lahko prevod glagola dive), usmerjena v nujnost ukrepanja managerjev moštev. Po mnenju večine analitikov, bi edino ti s strožjimi zapovedmi svojim igralcem, nogomet rešili zapletov in dilem, ki zelo otežujejo delo sodnikov in pogosto vplivajo tudi na končne izide obračunov. Manchester City na gostovanju pri Leicesterju ni blestel. Edini zadetek za zmago je sinjemodrim z značilnim vtekom pred vrata priskrbel poprej dolgoletni as Chelseaja Frank Lampard. To je bil že njegov 175.prvenstveni gol. 36-letni Londončan (izhaja iz vzhodnega dela britanske prestolnice, zato se lahko reče, da je nogometno pot je začel pri lokalnem klubu West Ham) je v moštvu Manchester Cityja uradno kot posojeni iz kluba New York City, novega člana severnoameriške lige MLS. Ko pogovor nanese na zelo omikanega in cenjenega Franka Lamparda, se kar samo poraja vprašanje, kaj bi lahko njegov sobotni zadetek in tisti izenačujoči pred mesecema prav v obračunu s Chelseajem, prinesla na koncu sezone.

Jose Mourinho
Jose Mourinho FOTO: Matjaž Ambrožič
Se bo uprava Chelseaja šele ob morebitnem neuspehu v boju za naslov z Manchester Cityjem zavedla, kakšno napako je storila, ko z Lampardom, ki velja tudi za najbolj izobraženega in artikuliranega nogometaša v Angliji, pogodbe o sodelovanju poleti ni podaljšala. Trener Manchester Cityja Manuel Pellegrini je že večkrat ponovil, da bi si želi, da bi Lampard ostal član njegove ekipe vse do konca letošnjega prvenstva. To bi bilo mogoče, saj sta Manchester City in New Your City lastniško bratska kluba. Obenem pa številni komentatorji poudarjajo, da bi bila taka poteza za ugled Manchester Cityja slaba. Nenazadnje tudi zato, ker bi tak birokratski trik nepošten do navijačev newyorškega kluba, ki so celoletne vstopnice kupili tudi zato, da bi spremljali igre Franka Lamparda. Ta se je v soboto že na svojem 588. premierligaške nastopu, po številu zadetkov na petem mestu večne lestvice izenačil z Thierryjem Henryjem. Več golov so angleški elitni ligi zabili le še Wayne Rooney (v včerajšnjim vred zdaj 179), Andy Cole (187) in Alan Shearer (260).

Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

U-N-I-T-E-D
15. 12. 2014 23.12
+3
To je ze ''overkill'' misliti na naslov. Res da so rezultati ampak igra je dalec od zelenega, vcasih je prav tezko gledat tekmo tako slabo igramo. S dodatno okrepitvo v obrambi + kaksno leto da se ekipa uigra potem pa lahko studiramo na najvecje lovorike. Letos bom zadovoljen s 3 mestom, vazno da pridemo nazaj v LP. Moznost se kaksen FA ce bomo imel malo srece.
mufc7 1
15. 12. 2014 22.25
+0
Bomo videli.Težko bo priti do 4 mesta !!
thereddevil
15. 12. 2014 15.31
+6
Mi nerabmo nobenih okrepitev pozimi...če bodo vsi zdravi smo jaki...žal mi je edino zacetka ko smo zgubl z leicestrom in remiziral s burnleyem in sunderlandom..te pike bi prav pršle
SAF1
15. 12. 2014 18.08
+8
Jaz vseeno mislim da bi bilo dobro pripeljati kakega Hummelsa (samo primer sem dal).
ECantona
15. 12. 2014 18.39
+1
Iniesta
15. 12. 2014 15.19
+4
Letos naslova ne bodo (še)osvojili, ker sta čelsi in siti premočna, naslednjo sezono pa je vse mogoče ....
SAF1
15. 12. 2014 13.35
+5
Dober članek samo resno tele napačne besede in polovične besede bi pa res lahko popravili.
united666
15. 12. 2014 12.27
+19
preprosto z naskokom najboljsa, najbolj gledljiva,najmocnejsa, najbolj nepredvidljiva,najstarejsa liga na svetu...........se vidi od kje je nogomet prisel...GO MAN UNITED..:)
MaunelNeuer
15. 12. 2014 17.44
+1
LocoBlanco
15. 12. 2014 11.44
+28
Tako, kot sem lani privoščil Lpoolu naslov tako ga letos ManUtd-u! Itak, da so lahko prvaki pa, čeprav jim med trojico trenutno v uigranosti še najslabše kaže, ampak če se pozimi še dodatno okrepijo in uigrajo potem ne vidim razloga zakaj ne bi bili prvaki! Vrnil se bo tudi Di Maria, ki je z naskokom najboljši posameznik te ekipe poleg Rooneya! De Gea je včeraj dokazal, da se ga lahko tretira, kot najboljšega golmana v ligi oz. na svetu in če se ostali še malo bolj uigrajo so lahko gladko prvaki! Jaz jim želim pri tem vso srečo in čimmanj poškodb! Lp
woche
15. 12. 2014 11.22
+16
MIslim, da možnosti za letošnji naslov nimamo. Pa ne zato da te razlike ne bi mogli nadoknadit, sploh ne. Čeprav imamo 6 zaporednih zmag igra Uniteda ni taka, da bi z tem lahko osvojili naslov. Chelsea in City igrata odlično pa imata kljub temu spodrsljaje, United pa igra povprečno tako da se še pričakuje kaki spodrsljaj več :)
Michael Jordan
15. 12. 2014 11.37
+5
jp, bo kr držalo, rezultati so tu, igra pa daleč od želene...
pingvinislo5
15. 12. 2014 11.09
+13
v angliji se prvenstvo velikokrat odloča v zadnjih krogih, ali celo v zadnjih minutah. da ne omenjam da mnogokrat na prvaka vplivajo tekme proti slabim ekipam. itd. angleška liga FTW..!
vrtojb
15. 12. 2014 10.38
-4